Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:31: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 17:55

Ντρέπεται και η ντροπή με την διαχείρηση των σκουπιδιών

Από την υπανάπτυκτη Ελλάδα, των αρχών του 20ου αιώνα, όπου η παραγωγή των σκουπιδιών ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, φθάσαμε να παράγουμε εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών.  Οι καταναλωτικές μας συνήθειες έχουν αυξήσει την παραγωγή τους, ενώ το  πρόβλημα της διαχείρισης τους γίνεται όλο και πιο επιτακτικό.    Η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης αντιμετώπισης οδήγησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη δημιουργία Περιφερειακών Φορέων διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί συνολικά και συντονισμένα. Άλλωστε αυτό ανταποκρίνεται και στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής  Πολιτικής , ενώ  μπορεί να ανατροφοδοτήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση μέσα από σύγχρονα έργα προστασίας του περιβάλλοντος.  
 
Οι φορείς αυτοί όμως εν έτη 2023 είναι ανύπαρκτοι και τα πρόστιμα εκ μέρους της Ε.Ε στην πλάτη της Ελληνικής μπανανίας είναι υπέρογκα!
Τα σκουπίδια θάβονται με όρους τριτοκοσμικούς με τεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον και η κεντρική πολιτική είναι στον δρόμο του άρπα-κόλλα διαχρονικά!
 
Όταν εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες από τα σκουπίδια παράγεται ηλεκτρική ενέργεια,θερμική ενέργεια,λιπάσματα που έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας,εμείς μείναμε σε λύσεις που παραπέμπουν στον τρίτο κόσμο.
 
Χρειάζεται συνολική διαχείριση σε κεντρικό επίπεδο κι όχι αποσπασματικά!Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να καταλάβουν ότι διώχνοντας τα σκουπίδια από την πόρτα μας και θάβοντάς τα ανεξέλεγκτα θα τα βρούμε μπροστά μας,στο φαγητό και στο νερό που πίνουμε!
 
Επιτέλους,ζηταμε να δοθεί ένα τέλος στα ημίμετρα και να προχωρήσουμε άμεσα σε λύσεις οριστικές και σοβαρες ,ΜΟΝΟ με επιστημονικά κριτήρια.
(Αφορμή για το κείμενο αυτό στάθηκε η απαράδεκτη κατάσταση που είδα στο Αιτωλικό κατά τον πρόσφατο εορτασμό,με  σωρους σκουπιδιών αφημένους στο βλέμμα των επισκεπτών.)
 
ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΑΜΕΣΑ!
Χρήστος Ρήγας.
υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Εθνικό κόμμα Έλληνες 
Διαβάστηκε 673 φορές