Δευτέρα, 21η Οκτωμβρίου 2024  9:16: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα, πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ότι επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος περισσότερων από 60 υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, περιλαμβανομένων μελών του υπουργικού συμβουλίου και επικεφαλής περιφερειών και τριών εταιριών που διαχειρίζονται το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε επίσης ότι επιβάλλει κυρώσεις σε δεκάδες άλλους Ρώσους αξιωματούχους και οντότητες και σε Ρώσους που εμπλέκονται στην κλοπή σιτηρών από την Ουκρανία. Επέβαλε επίσης περιορισμούς θεώρησης εισόδου (βίζα) σε περισσότερα από 1.200 μέλη του ρωσικού στρατού.

Οι κυρώσεις θέτουν στο στόχαστρο τους στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Όλγκα Σκαμπέγεβα, προπαγανδίστρια στην κρατική τηλεόραση και Όλεγκ Ρομανένκο, ο οποίος διορίστηκε για να εποπτεύει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια της Ουκρανίας που καταλήφθηκε κατά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η κατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης “υπογράμμισε τις παγκόσμιες ανησυχίες για την πυρηνική ενεργειακή ασφάλεια και υπονομεύει τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπεύθυνο προμηθευτή προϊόντων πυρηνικής ενέργειας”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

“Παραμένουμε δεσμευμένοι στη συνέχιση της υποστήριξης του λαού της Ουκρανίας και πολλαπλασιάζουμε τις προσπάθειές μας ώστε να προωθήσουμε την ανάληψη ευθυνών για τον πόλεμο του Κρεμλίνου”, είπε ο Μπλίνκεν.

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί άμαχοι και στρατιώτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας, εκατομμύρια άλλοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, χωριά και πόλεις καταστράφηκαν.

Όλοι όσοι υπόκεινται σε κυρώσεις στοχοποιήθηκαν βάσει εκτελεστικού διατάγματος που εγκρίνει “κυρώσεις για συγκεκριμένες επιβλαβείς ξένες δραστηριότητες” της ρωσικής κυβέρνησης, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Βάσει των κυρώσεων δεσμεύεται η περιουσία που έχουν στις ΗΠΑ όσοι περιλαμβάνονται σε αυτές ή στην οποία ασκεί έλεγχο πολίτης των ΗΠΑ εξ ονόματός τους.

Εξάλλου το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έθεσε στο στόχαστρο οντότητες στην Κίνα, στον Καναδά και στη Γαλλία, μεταξύ άλλων, προσθέτοντάς τες στον κατάλογό του με τους εμπορικούς περιορισμούς.

Σκοπός είναι να συνεχιστούν “οι προσπάθειες να αποκοπεί η ρωσική αμυντική βιομηχανική βάση και ο στρατός ακόμη και από χαμηλής τεχνολογίας καταναλωτικά αγαθά που η Ρωσία επιδιώκει να αποκτήσει προκειμένου να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια”, ανέφερε.

Μεταξύ των δεκάδων νέων προσθηκών στον κατάλογο των εμπορικών περιορισμών, 79 έχουν έδρα τη Ρωσία, πέντε έχουν καταγραφεί στην Κίνα, δύο έχουν έδρα στον Καναδά. Άλλες τρεις οντότητες έχουν έδρα στη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία.

Οι εταιρίες που βρίσκονται στον κατάλογο υφίστανται περιορισμούς στη λήψη αγαθών και τεχνολογίας αμερικανικής προέλευσης.

Το υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε επίσης σήμερα νέους εμπορικούς περιορισμούς στοχοθετώντας τη χρήση από τη Ρωσία ιρανικής κατασκευής drones στην Ουκρανία.

otavoice.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Μεγάλη χαρά και ακόμη μεγαλύτερη τιμή και ευθύνη να είμαι υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον τόπο καταγωγής μου, την Αιτωλοακαρνανία. Προχωράμε δυναμικά όλες και όλοι μαζί, για την προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Είμαι βέβαιη ότι η Αιτωλοακαρνανία μας,  θα στείλει ηχηρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής και νέας ελπιδοφόρας προοπτικής που έχει ανάγκη η κοινωνία. Παρούσα και εγώ στον κοινό αγώνα, για να μην μείνει κανείς πίσω, για να γυρίσουμε τη σελίδα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας. Να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση της προοπτικής και της σταθερότητας,  με στόχους και αισιοδοξία.

Πάμε όλοι μαζί να φέρουμε την αλλαγή, την ισότητα και τη δικαιοσύνη παντού, για τα παιδιά μας, τις νέες και τους νέους, τους γονείς μας, τους ηλικιωμένους, για όλους χωρίς διακρίσεις.  Με υπευθυνότητα, εντιμότητα και προοπτική. Η Αιτωλοακαρνανία μπροστά».

Φωτεινή Παντιώρα
Υποψήφια Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οικονομολόγος-Σύμβουλος Επικοινωνίας

Πρώην Ειδική Γραμματέας Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλ/νιών & Ενημέρωσης Συντονίστρια Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρήσιμες οδηγίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των πολιτών υπενθυμίζει η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αυξημένες αναφορές για αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου phishing σε χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κινητών τηλεφώνων αλλά και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το Phishing συνιστά ενέργεια εξαπάτησης των χρηστών του διαδικτύου, κατά την οποία ο αποστολέας υποδύεται μία αξιόπιστη οντότητα, οργανισμό ή πρόσωπο που καλεί τον αποδέκτη του μηνύματος να ακολουθήσει τις οδηγίες που του δίνονται.

Αυτές οι οδηγίες μπορεί να ζητούν από τον αποδέκτη να ακολουθήσει κάποιο ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) ή και να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου, τραπεζικό λογαριασμό, τραπεζική κάρτα και άλλα. Περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένος αριθμός μηνυμάτων σχετικά με επιστροφές φόρου ή χορήγηση επιδομάτων.

Καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όσο αληθοφανής φαίνεται ο αποστολέας ή και τα μηνύματα που λαμβάνουν, ώστε να μην πέσουν θύματα επιτήδειων που δρουν με αυτό τον τρόπο. Ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές για την προστασία από τις επιθέσεις αυτού του τύπου (phishing attacks).

– Δεν θα πρέπει ποτέ να δίνετε τα προσωπικά στοιχεία (π.χ. κωδικούς e-Βanking, αριθμούς/PIN καρτών, κωδικούς πρόσβασης, όνομα χρήστη) σε υποτιθέμενους διαμεσολαβητές, νομικά γραφεία, λογιστές, ή άλλους επιτήδειους για δήθεν εξυπηρέτηση (π.χ. σε θέματα κρατικής επιδότησης, Power/Fuel/Τουρισμός για όλους ή άλλες περιπτώσεις όπως ενοικίαση δωματίων κ.λπ.).

– Θα πρέπει να πραγματοποιείτε πρόσβαση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του φορέα, του οργανισμού ή της τράπεζας ή μέσω της εφαρμογής στο κινητό σας (app) και όχι μέσω συνδέσμων από κάποιο μήνυμα ή email που λάβατε, μηχανές αναζήτησης ή άλλες ιστοσελίδες.

– Αν λάβατε κάποιο ύποπτο email, προτού ενεργήσετε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους συνεργάτες σας ή με τον υποτιθέμενο αποστολέα για να ελέγξετε την αυθεντικότητά του.

– Θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τη διεύθυνση του αποστολέα. Τα μηνύματα τύπου phishing έχουν συχνά διευθύνσεις αποστολέα που δεν έχουν σχέση με αυτόν που υποτίθεται ότι τα στέλνει.

– Θα πρέπει να εξετάζετε το είδος των πληροφοριών που σας ζητούνται. Ακόμα και αν το μήνυμα που λάβατε, φαίνεται αυθεντικό, είναι απίθανο κάποιος φορέας, τράπεζα ή εταιρία να επικοινωνήσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σας ζητήσει προσωπικά στοιχεία, στοιχεία τραπεζικής ή πιστωτικής κάρτας, ή άλλα προσωπικά ή ευαίσθητα δεδομένα.

– Θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί εάν το μήνυμα δημιουργεί μια αίσθηση επείγοντος. Οι επιτιθέμενοι προσπαθούν συχνά να ασκήσουν πίεση χρησιμοποιώντας αυτήν την τακτική.

– Θα πρέπει επίσης να είστε επιφυλακτικοί με μηνύματα επιστροφής φόρου ή χορήγησης επιδομάτων.

pronews.gr

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος εξέδωσε δελτίο τύπου απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη μέσω του οποίου ζητά την άμεση καταβολή από την 6η ΥΠΕ των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι ιατροί ΕΣΥ της Αιτωλοακαρνανίας που προέρχονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου: 

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν ιατροί ΕΣΥ της Αιτωλοακαρνανίας που προέρχονται από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπηρετούν στην 6η ΥΠΕ και βρίσκονται σε διαδικασία συνταξιοδότησης, λόγω της μη καταβολής της αποζημίωσης που δικαιούνται.

Συγκεκριμένα,  οι ιατροί που είχαν προσληφθεί από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ με καθεστώς εργασίας ΙΔΑΧ, μεταφέρθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δυνάμει των διατάξεων του ν.3918/2011. Στη συνέχεια, με τον ν. 4238/2014 μεταφέρθηκαν στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Ταυτόχρονα, το ΠΔ 410/1988, το οποίο παραμένει σήμερα κανονικά σε ισχύ, ρυθμίζει ζητήματα του προσωπικού που υπηρετεί σε οργανικές θέσεις με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα λοιπά ΝΠΔΔ.

Στο άρθρο 55 του ανωτέρω Προεδρικού Διατάγματος προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης στο προσωπικό αυτό μεταξύ άλλων και λόγω συνταξιοδότησης, η οποία μάλιστα αποζημίωση σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ.

Οι ιατροί που προέρχονται από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ όπως προαναφέρθηκε, προσελήφθησαν ως ΙΔΑΧ και δεν μετέβαλαν το εργασιακό τους καθεστώς κατά τη μετακίνηση στον ΕΟΠΠΥΥ και έπειτα στις ΥΠΕ της χώρας.

Μετακινήθηκαν με την ίδια εργασιακή σχέση, σε οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4238/2014 και όπως μάλιστα έχει κρίνει και ο Άρειος Πάγος με σχετική απόφασή του (ΑΠ 535/2020) Στα πλαίσια αυτά, διατηρούν το δικαίωμα να λάβουν την αποζημίωση του άρθρου 55 ΠΔ 410/1988. Κι ενώ η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται κανονικά στους ιατρούς της χώρας (ενδεικτικά καταβάλλεται από την 1η ΥΠΕ), τούτο δεν συμβαίνει από την 6η ΥΠΕ, η οποία αρνείται αδικαιολόγητα την καταβολή της.

Το αποτέλεσμα είναι να παραβιάζονται τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ιατρών της 6ης ΥΠΕ, οι οποίοι μάλιστα βιώνουν άνιση μεταχείριση σε σχέση με συναδέλφους τους από άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες.

Μάλιστα, ενώ στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Υπουργός Υγείας είχε αναγνωρίσει ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ οι οποίοι διατήρησαν το καθεστώς ΙΔΑΧ και είχε δεσμευθεί για επίλυση του προβλήματος, δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη έως σήμερα.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο προκειμένου η 6η ΥΠΕ να καταβάλλει στους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ την αποζημίωση που δικαιούνται βάσει του άρθρου 55 ΠΔ 410/1988;

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ήταν 24 Φεβρουαρίου 2022 όταν o πόλεμος άρχισε  στα σύνορα της Ευρώπης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και επί μήνες διέψευδε την κινητικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, προχώρησε στις πέντε το πρωί σε πολεμικό διάγγελμα.

Δηλώνει ότι ενεργεί για να υπερασπιστεί τις αυτονομιστικές «δημοκρατίες» του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στο Ντονμπάς.

Οι πρώτες βόμβες πέφτουν στο Κίεβο, ο εφιάλτης ξεκινά. Οι Ουκρανοί θα ζουν από εδώ και στο εξής μέσα στην αγωνία, το αίμα και τον πόνο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα εμφανιστεί μέσα από το κινητό του φορώντας για τελευταία φορά σακάκι. Στη συνέχεια, καθιερώνει την στολή παραλλαγής και απορρίπτει τις εκκλήσεις να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η έναρξη της μεγαλύτερης στρατιωτικής επίθεσης της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι γεγονός.

Η σφαγή

Στην κατεστραμμένη από τις μάχες Μπούτσα, πτώματα αμάχων που έχουν εκτελεστεί εν ψυχρώ, κείτονται στους δρόμους.

Εκτός από το Κίεβο, το αιματηρό θέατρο του πολέμου μεταφέρεται στην ιστορική Μαριούπολη.

Στις 21 Απριλίου, το Κρεμλίνο ανακοινώνει την κατάκτηση της Μαριούπολης, στρατηγικό λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα.

Η αεροπορική επιδρομή γίνεται στο εμβληματικό θέατρο της Μαριούπολης με εκατοντάδες νεκρούς.

Η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από τον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ και κατηγορεί την Ουκρανία ότι αυξάνει τους κινδύνους έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Από τον Οκτώβριο, η Ρωσία σφυροκοπά συστηματικά τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και μετασχηματιστές. Οι μάχες μετά από έναν χρόνο περιορίζονται στα ανατολικά της χώρας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως όχι μόνο δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει, αλλά απειλεί σε όλους τους τόνους ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο μετά και την αποχώρηση από τη Συνθήκη «Start».

Δείτε video:

Πηγή: MEGA

Εικόνα: Reuters



Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023 17:50

Πότε θα έρθει ο Ανδρουλάκης στο Αγρίνιο

Η Αιτωλοακαρνανία είναι νομός εκλογικό-βαρόμετρο και αυτό το ξέρουν καλά τα κόμματα.

Θα την επισκεφθούν προεκλογικά όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ενώ την αρχή την έκανε ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Εκτός απροόπτου ο επόμενος θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καθώς , σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr , η επίσκεψη του προγραμματίζεται για την Δευτέρα 6η Μαρτίου, πριν δηλαδή την προκύρηξη των εκλογών που αναμένεται περι τις 10 Μαρτίου.

Στο ΠΑΣΟΚ μάλιστα βάζουν υψηλά τον πήχη για το ποσοστό του κόμματος στο Νομό και ποντάρουν στην παράδοση που έχει η περιοχή.

Βάζουν ψηλά και τον πήχη της συγκέντρωσης στο Αγρίνιο και αναζητείται χώρος με μεγάλη χωρητικότητα…

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023 17:38

Απολογισμός τετραετίας για τον Σπήλιο Λιβανό

Συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και Αχαϊας έδωσε σήμερα ο Σπήλιος Λιβανός, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, προκειμένου να προβεί σε έναν απολογισμό των δράσεων και πρωτοβουλιών που ανέλαβε κατά την τετραετή κοινοβουλευτική του θητεία για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι είναι χρέος των πολιτικών να λογοδοτούν στους πολίτες που τους έκαναν την τιμή να τους εμπιστευτούν.

 

 Καλό σας μεσημέρι κυρίες και κύριοι.

Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μου.  Θεωρώ ότι είναι χρέος των πολιτικών να λογοδοτούν στους πολίτες που τους έκαναν την τιμή να τους εμπιστευτούν, να τους ενημερώνουν διεξοδικά για τη δράση και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν, εντός αλλά και εκτός βουλής, προκειμένου να υπηρετήσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συμφέροντα της χώρας αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Πλέον, βρισκόμαστε στην αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές, κοντά στη λήξη της τετραετίας, όπως σταθερά επαναλάμβανε διαρκώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  σε πείσμα της αντιπολίτευσης. Όταν η τότε κυβέρνηση και ο επικεφαλής της Αλέξης Τσίπρας ψήφισε την απλή αναλογική, επιδίωκαν να βάλουν βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και να δημιουργήσουν συνθήκες σύγχυσης. Διότι αυτό είναι το μόνο που γνωρίζουν καλά. Να ψαρεύουν στα θολά νερά του διχασμού, της πόλωσης και των στείρων αντιπολιτευτικών κραυγών.

Δυστυχώς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο σχεδιασμός τους προσκρούει στη λογική και τη σύνεση των πολιτών, που αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιοπιστία λόγων και έργων και  αποτελεσματικότητα στα δύσκολα – μην ξεχνάμε ότι ποτέ άλλοτε στη μεταπολίτευση μια κυβέρνηση δεν κλήθηκε να διαχειριστεί τόσες εξωγενείς και πρωτόγνωρες κρίσεις. 

Την πρώτη τετραετία, υλοποιήσαμε όλα όσα εξαγγείλαμε προεκλογικά. Και αυτό είναι  πρωτόγνωρο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Στηρίξαμε την κοινωνία στα δύσκολα της πανδημίας και στη συνέχεια των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και της πληθωριστικής που ακολούθησε σε ολόκληρη την Ευρώπη, μειώσαμε τη φορολογία που με ιδεοληψία είχε αυξήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στη μεσαία τάξη, αναβαθμίσαμε 12 φορές τη θέση της χώρας μας , θωρακίσαμε την άμυνα της χώρας αλλά και τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, προσελκύσαμε επενδύσεις που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν γίνει στη χώρα λόγω και της αφόρητης γραφειοκρατίας, η οποία περιορίστηκε δραματικά λόγω, της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του κράτους.

Και σήμερα είμαστε σε θέση να κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες και να τους ζητούμε να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε.

Αυτά σε ό,τι αφορά συνολικά το κυβερνητικό έργο.

Στα δικά μας και στα δικά μου τώρα.

Επανέρχομαι σε αυτό που είπα στην αρχή της εισαγωγής μου . Όλοι οι πολιτικοί οφείλουν να λογοδοτούν και να παρουσιάζουν το έργο τους πριν ζητήσουν ανανέωση εμπιστοσύνης. Αυτό κάνω και εγώ σήμερα και το υποστηρίζω και με ένα φυλλάδιο λογοδοσίας και αυτό θα ήταν καλό να κάνουν και τα άλλα κόμματα και οι συνάδελφοι πολιτικοί. 

 Όπως ήδη γνωρίζετε, τον πρώτο ενάμισι χρόνο της κυβερνητικής μας θητείας, ο Πρωθυπουργός, μου εμπιστεύτηκε το κρίσιμο πόστο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ. 

Από τη θέση αυτή, υποστήριξα 40 νομοσχέδια,  ενώ πραγματοποίησα πάνω από 100 ομιλίες και παρεμβάσεις σε 57 νομοθετικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας, , πάμπολες συνεντεύξεις και πολιτική αρθρογραφία,  υποστηρίζοντας ενεργά το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησής μας, τα απτά αποτελέσματα του οποίου, απολαμβάνουν σήμερα οι πολίτες.

Η πορεία αυτή κρίθηκε θετικά και ο Πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στην κυβέρνηση της πατρίδας μου.

Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχα ως αποκλειστικό μου γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων των παραγωγών μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αδιαφορώντας πλήρως για το πολιτικό κόστος. 

Προχωρήσαμε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που σε βάθος χρόνου να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας και θα αναδείξουν τον πρωτογενή τομέα σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων :

  • Προχωρήσαμε στη εκπόνηση εθνικής Στρατηγικής Αγροτικής Πολιτικής και πρότεινα την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής.
  • Εξασφαλίσαμε συνολικά πόρους 22 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα μέσω της νέας ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης. 
  •  Αυξήσαμε την απορροφητικότητα του ΠΑΑ από 65% στο 77%, 735 εκ. ευρώ στο σύνολο και του ΕΠΑΛΘ από 32,46% στο 96,6%, 57 εκ. ευρώ στο σύνολο. 
  •  Διαθέσαμε πάνω από 1 δισ.€ για τη στήριξη των παραγωγών μας από τις συνέπειες της πανδημίας COVID. 
  • Μεταρρυθμίσαμε τον τρόπο κατανομής των ενωσιακών επιδοτήσεων, στοχεύοντας στην πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη στηρίζοντας τους πραγματικούς Έλληνες παραγωγούς. 
  • Δρομολογήσαμε το «Ύδωρ 2.0», το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα των τελευταίων 50 ετών στον πρωτογενή τομέα, με 21 αρδευτικά έργα, με αξία κατασκευής και λειτουργίας 3,2 δισ. ευρώ. 
  •  Αυξήσαμε τα ποσά της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στο ΠΑΑ φτάνοντας το ύψος ρεκόρ των 490 εκ. ευρώ. 
  • Χρηματοδοτήσαμε το πρόγραμμα των γεωργικών συμβούλων με 80 εκατομμύρια ευρώ
  • Ενισχύσαμε τους ελέγχους και χτυπήσαμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων και της νοθείας με ορατά αποτελέσματα για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι είδαν αυξήσεις 60% στις τιμές των προϊόντων τους. 
  •  Στηρίξαμε τα προϊόντα ΠΟΠ και παρουσιάσαμε νέο νομοθετικό πλαίσιο. Προστατεύσαμε τους παραγωγούς από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον γεωργικό τομέα (ν. 4792/2021). 
  • Δώσαμε στους κτηνοτρόφους μας τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις σταβλικές εγκαταστάσεις τους με τον ν.4859/2021. 
  • Πετύχαμε το 2021 θετικό ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, μετά από δεκαετίες.
  • Ψηφίσαμε τον ν. 4792/2021 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον πρωτογενή τομέα, προβλέποντας αυστηρές προθεσμίες πληρωμής (30 ημέρες για τα ευαλλοίωτα προϊόντα και 60 ημέρες για τα υπόλοιπα) για τους παραγωγούς μας.
  • Ψηφίσαμε τον ν. 4859/2021 για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κλείνοντας μια ιστορική εκκρεμότητα του παρελθόντος. Δώσαμε στους κτηνοτρόφους μας τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε πολύτιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
  • Βάλαμε τα θεμέλια του ψηφιακού μετασχηματισμού στον πρωτογενή τομέα. 
  • Ενισχύσαμε τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις. 
  • Τριπλασιάσαμε το επιχορηγούμενο ποσό στους Νέους Αγρότες, ενώ αυξήσαμε τον αριθμό τους κατά 14.000. 
  • Ιδρύσαμε 6 νέα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενδυναμώνοντας την αγροτική εκπαίδευση. 

Αυτά είναι επιγραμματικά όσα δρομολογήθηκαν ή υλοποιήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί των ημερών μου, και βέβαια αφορούν και σε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες παραγωγούς τις οικογένειές του και το σύνολο της οικονομίας της Αιτωλ/νίας.

Πριν από λίγους μήνες, ο Πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε την κρίσιμη θέση του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ. 

Στη συνέχεια, οι συνάδελφοί μου και από τις 30 χώρες μέλη της συμμαχίας με τίμησαν εκλέγοντάς με στη θέση του Αντιπροέδρου. 

  • Σε μία δύσκολη και φορτισμένη διεθνώς περίοδο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ενώ η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα και αυξάνει την επιθετικότητά της, η θέση αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πατρίδα μας. 
  • Με αδιάλειπτη παρουσία στις συνόδους και συνεχείς διμερείς επαφές, εργάζομαι σε άψογη συνεργασία με όλους τους Έλληνες συναδέλφους μου για την προώθηση των ελληνικών θέσεων, τη στήριξη της ευρωπαϊκής κοινής γραμμής, αλλά και την αντιμετώπιση του αναθεωρητισμού της Τουρκίας, όπου και όταν χρειάζεται. 
  • Στην Κωνσταντινούπολη, έδωσα αυστηρές απαντήσεις στους προκλητικούς και ανυπόστατους ισχυρισμούς των Τούρκων Υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών. Ο κ.Ακάρ αποχώρησε από την αίθουσα εκνευρισμένος
  • Στο Βίλνιους, στην Εαρινή Συνέλευση, πραγματοποίησα παρέμβαση για το ζήτημα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας. 
  • Στη Μαδρίτη, συμμετείχα στη σύνοδο της Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις οικονομικές συνέπειές του και τις πρωτοβουλίες Αποτροπής και Άμυνας. 
  •  Στη Χάγη, στην Πολιτική Επιτροπή, συμμετείχα σε συσκέψεις για θέματα μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, όπως το Ουκρανικό. 
  • Στην Αθήνα,  τονίζω δύο φορές σε λίγους μήνες, φιλοξενήσαμε τη Μόνιμη Επιτροπή, την Ειδική Ομάδα για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και την επετειακή εκδήλωση «70 χρόνια της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ-Νέες γεωπολιτικές προκλήσεις για την Ελλάδα και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία» ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το διεθνή ρόλο της χώρας μας
  • Στην Ελληνική Βουλή εισηγήθηκα την εισδοχή της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ,  το μέγα θέμα για το οποίο υπάρχει η μεγάλη προστριβή Δύσης – Τουρκίας σήμερα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας καθημερινά και με ιδιαίτερη αγωνία ασχολήθηκα με τα προβλήματα του τόπου μας , της Αιτωλ/νίας.

Με πολλές προσωπικές και οικογενειακές θυσίες, αγωνίστηκα για να βρω λύσεις στήριξης και βοήθειας των συμπολιτών μας, 

και ταυτόχρονα, απαντήσεις με έργα υποδομής και διάρκειας με την ματιά στραμμένη προς το μέλλον  για να αλλάξουμε την μοίρα και το πολιτικό πρότυπο στον τόπο μας.

 Έβαλα πιστεύω, ένα σημαντικό λιθαράκι για να αναδιοργανώσουμε τον πρωτογενή τομέα και προσπάθησα να βοηθήσω ουσιαστικά την μεταποίηση.

Στόχος μου είναι να συνεχίσω και την επόμενη τετραετία να συνεργάζομαι με αγρότες, κτηνοτρόφους , ομάδες παραγωγών ενώσεις, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ του τόπου μας για την αγροτική ανάπτυξη της Αιτωλ/νίας, από όποιο μετερίζι βρεθώ μετεκλογικά.

Επιδίωξή μου, για την επόμενη τετραετία, είναι να συνδέσω την αγροτική αναπτυξιακή πορεία της Αιτωλ/νίας με τον τουρισμό και τις εξαγωγές.

Αυτό είναι το όραμά μου για την επόμενη θητεία μου, αν οι συμπολίτες μας με εμπιστευτούν και με εκλέξουν ως εκπρόσωπό τους.

Παράλληλα, θα αφιερώσω όλο τον χρόνο και την ενέργεια που χρειάζεται σε δυο ακόμα ευαίσθητους τομείς, στην παιδεία, σε όλες της τις βαθμίδες, και στην υγεία, 

όπου η αναβάθμιση των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, αλλά και συνολικά της παρεχόμενης δημόσιας υγείας στην Αιτωλ/νία είναι το απόλυτο ζητούμενο και προφανής υποχρέωση της πολιτείας.

Επιγραμματικά σας παραθέτω ορισμένες πρωτοβουλίες που πήρα συγκεκριμένα για την ανάπτυξη του νομού μας: 

  • Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τους νέους αγρότες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τα 30.000.000 ευρώ σε 44.000.000 ευρώ, ενώ δώσαμε τη δυνατότητα εισόδου στο πρόγραμμα και στους νέους μελισσοκόμους. 
  • Στην Αιτωλοακαρνανία εγκρίθηκαν 782 Νέοι αγρότες όπου ο καθένας θα πάρει πριμ πρώιμης εγκατάστασης έως 45,000 τριπλασιάσαμε δηλαδή τα ποσά.
  • Αυξήσαμε το πρόγραμμα LEADER/CLLDQ κατά 50 εκ. ευρώ, ενισχύοντας τα τοπικά προγράμματα με θετικά αποτελέσματα στις ιδιωτικές επενδύσεις και την τοπική επιχειρηματικότητα.
  • Συνεργαστήκαμε με την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έκταση,  για τη δημιουργία του μεγαλύτερου πράσινου ενεργειακού πάρκου στη χώρα. Και της παραχωρήσαμε 1300 στρ. για την εγκατάστασή του.  Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 90 εκ. ευρώ, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
  • Πετύχαμε την ένταξη του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό και τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας,  με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό, μάλιστα,  που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα, που θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής.
  • Δώσαμε πάνω από 16,5 εκ. €  για την ενίσχυση από τις συνέπειες του covid και άλλων αιτίων στους παραγωγούς, κτηνοτρόφους & αλιείς της Αιτωλοακαρνανίας (16.775.794,81€, 8.497.717,27€ για covid & 8.278.077,54€ για DeMinimis). Συνολικά για τη Δυτική Ελλάδα δώσαμε συνολικά πάνω από 42 εκ. € (42.187.042,05€, εκ των οποίων 33.765.859,41 € covid & 8.421.182,64€ DeMinimis).
  • Στηρίξαμε τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς του νομού μας. Διορθώσαμε την αδικία που είχαν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί του νομού μας, χωρίς να φταίνε, καθώς είχαν εξαιρεθεί από γραφειοκρατικό λάθος από την αποζημίωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας από τον Covid-19. Δώσαμε 8 εκ. ευρώ για την καταβολή αποζημίωσης 70 ευρώ ανά στρέμμα σε 8000 ελαιοπαραγωγούς του νομού μας.
  • Εγκρίναμε ενίσχυση  3 εκατομμυρίων ευρώ  για τους κτηνοτρόφους των αυτόχθονων φυλών βοοειδών τα οποία δυστυχώς δεν έχουν δοθεί ακόμα.
  • Με το ΥΔΩΡ 2.0 θέσαμε τις βάσεις για δημιουργία 31 νέων & σύγχρονων αρδευτικών δικτύων με προϋπολογισμό 242 εκ. € για 29 ΤΟΕΒ, την κάτω ζώνη Αχελώου 11Α & τα εγγειοβελτιωτικά έργα Αμβρακίας, Αμφιλοχίας & Βάλτου. 
  • Εντάξαμε την προώθηση των αλιευμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο ΕΠΑΛΘ. 
  • Αυξήσαμε τα αγροτικά φωτοβολταϊκά από 100 kW σε 500 kW. 
  • Με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Ναυπάκτου πετύχαμε την επιχορήγηση με  2,2 εκ. € από το Υπουργείο Εσωτερικών για το σύνολο των μελετών κατασκευής του έργου «Παράκαμψη του Κέντρου (Κάστρου) της Ναυπάκτου ( Τούνελ). 
  • Μειώσαμε από το 13% στο 6% τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές.
  • Προχωρήσαμε τις διαδικασίες για την κατοχύρωση της Αφρίνας Μεσολογγίου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
  • Διαμορφώσαμε το  Μνημόνιο συνεργασίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-Υπουργείου Παιδείας-Πανεπιστημίου Πατρών-Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας-ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ-Αμερικάνικη Γεωργικής Σχολής-Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου για τη δημιουργία 5 νέων σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης  (ΔΙΕΚ) στο Campus του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου.
  • Κατέθεσα συγκροτημένη πρόταση για τη δημιουργία «Σχολής Βιώσιμης Ανάπτυξης» του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στις πόλεις του Αγρινίου και του Μεσολογγίου η οποία δυστυχώς δεν εισακούστηκε ,με τα ακόλουθα τμήματα στο Campus του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου.
  • Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση  € 1,2 εκ. για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Μεσολογγίου στο παλιό κτίριο των αποθηκών καπνού, ιδιοκτησίας του ΥΠΑΑΤ.
  • Δρομολογήσαμε τη χρηματοδότηση  € 4,4 εκ. για αντιπλημμυρικά έργα στα ΤΟΕΒ Λεσινίου και Κατοχής από το ΥπΑΑΤ.

Σας παρουσίασα, όσο πιο επιγραμματικά μπορούσα, τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που ανέλαβα στη διάρκεια της τετραετίας από τα πόστα τα οποία μου εμπιστεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και βέβαια, ως βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. 

Πιστεύω στην πολιτική του έργου, της προσπάθειας και του αποτελέσματος. 

Όχι των δημοσίων σχέσεων, των ψεύτικων χειραψιών και των εύκολων υποσχέσεων χωρίς περιεχόμενο. 

Ολοκληρώνοντας το έργο της κυβερνητικής θητείας, πιστοί στη δέσμευσή μας για εξάντληση της τετραετίας, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε σταθερή και ανοδική την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. 

Από την πλευρά μου, δεσμεύομαι να συνεχίσω να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου. 

Για μια Αιτωλοακαρνανία δυνατή, πρωταγωνίστρια, με πολίτες περήφανους, αλλά και για να συνεισφέρω στην πρόοδο της πατρίδας μας και στην εθνική ασφάλεια. 

Όχι μόνο ως «βουλευτής περιφέρειας», αλλά δίνοντας έναν αγώνα πολυεπίπεδο, από όπου επιτάσσουν τα συμφέροντα του τόπου.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/02/2023

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ:           «Διεθνοποίηση των κινδύνων του Πυρηνικού Εργοστασίου Ακουγιού Τουρκίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Πρόσφατα και κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης του καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ, Ιωάννη Μάζη, προτάθηκε ότι

«Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να ενεργοποιήσουν όλες τις χώρες της Μεσογείου για διεθνοποίηση του θέματος των κινδύνων από τη λειτουργία στο Ακουγιού, του πυρηνικού εργοστασίου πάνω σε ρηγματογενή ζώνη». Το φονικό πλήγμα του Εγκέλαδου στην Τουρκία προκάλεσε την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βόρεια Συρία και ως εκ τούτου δε μας επιτρέπεται να εφησυχάζουμε, δεδομένου ότι το εν λόγω πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται πλησίον του ρήγματος, επί του οποίου εντοπίστηκε το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού. Συνεπώς και ως εκ των προκυψάντων δεδομένων, η Ελλάς και η Κύπρος οφείλουν να θέσουν το ζήτημα της ασφαλούς ή της επισφαλούς λειτουργίας του αναφερόμενου πυρηνικού εργοστασίου, σε συνεργασία με φιλικές προς αυτές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε όπως αναλάβετε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να διεθνοποιήσετε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την επικείμενη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιού Τουρκίας σε Διεθνείς Οργανισμούς σε συνεργασίες με φίλιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 2232 από 13.02.2023 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου

Το Άρθρο IV της Συνθήκης ΝΡΤ παρέχει το δικαίωμα σε κάθε συμβαλλόμενο κράτος, όπως η Τουρκία, να εκμεταλλευθεί, εφόσον το επιθυμεί, την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Εντός των επόμενων ετών (αρχικός σχεδιασμός ήταν το έτος 2023) η Rosatom θα ολοκληρώσει και θα θέσει σε λειτουργία τις πρώτες πυρηνικές μονάδες της στην Τουρκία («πυρηνικό σύμπλεγμα Ακούγιου») για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για ειρηνική χρήση. Ωστόσο, η Τουρκία δεν θα έχει πρόσβαση σε θέματα τεχνογνωσίας του πυρηνικού συμπλέγματος.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), με τον Γενικό Διευθυντή του οποίου είχα συναντηθεί στις 8 Μαρτίου 2022, υποβοηθεί τη βελτίωση των όρων προστασίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, με επιτόπου αποστολές, αξιολογήσεις, συστάσεις και προγράμματα Τεχνικής Συνεργασίας που παρέχει, μετά από αίτημα των κρατών-μελών. Επίσης συμβάλλει ώστε η χώρα να ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Προκειμένου μία χώρα να εγκαταστήσει πυρηνικό εργοστάσιο, ακολουθεί ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό προετοιμασίας, που διαχωρίζεται σε 3 στάδια:

(α) Μελέτες πριν τη λήψη απόφασης για έναρξη προγράμματος πυρηνικής ενέργειας,

(β) Εργασίες προετοιμασίας κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου μετά τη σχετική απόφαση,

(γ) Δράσεις υλοποίησης του πυρηνικού σταθμού έως την τελική κατασκευή του.

Μέχρι σήμερα έχουν τηρηθεί όλες οι προδιαγραφές για την κατασκευή του συμπλέγματος, υπό το αυστηρό αυτό πλαίσιο του ΔΟΑΕ. Εκκρεμεί η (σε οικειοθελή βάση, υπό τον ΔΟΑΕ) δημοσιοποίηση ορισμένων τεχνικών στοιχείων.

Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σε κάθε σχετική Περιοδική Συνάντηση (στο τεχνικό πλαίσιο του ΔΟΑΕ), αξιοποιώντας έτσι τη δυνατότητα, σε συνεργασία και με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, να ελέγχει την Τουρκία αλλά και να της «υποβάλλει» τυχόν συστάσεις σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου.

Η Ελλάδα παγίως εφιστά στους εταίρους της την προσοχή, ως προς τους κινδύνους που ελλοχεύουν, σε περιβαλλοντικό επίπεδο, από τη λειτουργία του πυρηνικού συμπλέγματος Ακούγιου, λόγω της αυξημένης σεισμικότητας της περιοχής όπου έχει ανεγερθεί.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένα χρόνο από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ανθρώπινο κόστος είναι δυσβάστακτο και επιδεινώνεται συνεχώς: δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες, εκατομμύρια οι πρόσφυγες, τεράστιες οι καταστροφές στις υποδομές της Ουκρανίας, ευρύτερη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση που πλήττει κυρίως τους ασθενέστερους στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Το κόστος είναι μεγάλο και για τη Ρωσία, που θυσιάζει άσκοπα τις ζωές των στρατιωτών της και διαρκώς περιορίζει τις όποιες ελευθερίες των πολιτών της. 

Στη θλιβερή αυτή επέτειο το Πράσινο & Μωβ ενώνει τη φωνή του με τις φωνές των πολιτών της χώρας μας και του κόσμου που καταδικάζουν την εισβολή και ζητούν την άμεση παύση των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και την επίτευξη οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας με διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας για τις εμπλεκόμενες πλευρές. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για διερεύνηση και τιμωρία των εγκλημάτων πολέμου, τασσόμαστε απερίφραστα υπέρ της οικονομικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, και της στήριξης όλων των προσφύγων και των εκτοπισμένων.

Για τον τερματισμό του πολέμου και για την οικοδόμηση μιας νέας, βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας για όλη την Ευρώπη πρέπει να επιστρατεύσουμε και τη διπλωματία. Οι προκλήσεις της εποχής μας, ιδιαίτερα η κλιματική κρίση, δεν επιτρέπουν ψευδαισθήσεις ότι η ασφάλεια αποτελεί μόνο στρατιωτικό ζήτημα. Ο στρατηγικός εκβιασμός της Ευρώπης από τη Ρωσία μέσω του φυσικού αερίου και της απειλής ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων κάνει ακόμη πιο επιτακτική και επείγουσα μια Δίκαιη Μετάβαση σε 100% ανανεώσιμη ενέργεια. 

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει συνταράξει τα θεμέλια της μεταψυχροπολεμικής ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρώπη κι επισείει την απειλή ευρύτερης σύρραξης, ακόμα και πυρηνικής (με πιο πρόσφατη εξέλιξη την ακύρωση και της συνθήκης New START από τον Πούτιν). Αντί να βαδίζουμε προς μιαν Ευρώπη ειρηνική και ευημερούσα από άκρου εις άκρον, βλέπουμε να σπαταλώνται πολύτιμοι πόροι για να σπείρουν το θάνατο και την καταστροφή.

Κανένας συμψηφισμός με παλαιότερες στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης, που είχαν άλλωστε καταδικαστεί από ρεύματα που ανήκουν σήμερα στο Πράσινο & Μωβ, δεν μπορεί να είναι βάσιμος. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την συνεχιζόμενη εισβολή σε μιαν ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα, τη συστηματική καταστροφή της κοινωνίας και των υποδομών της, τη βίαιη αμφισβήτηση ακόμη και της ύπαρξης των Ουκρανών ως διακριτού λαού. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε σήμερα αλληλέγγυες/οι με την Ουκρανία και τους πολίτες της. Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο, να εκκενώσει τα εδάφη που κατέλαβε και να επιστρέψει στη διεθνή νομιμότητα, όπου οι διαφορές επιλύονται με ειρηνικά μέσα: στη βάση του διεθνούς δικαίου, χωρίς εισβολές και κατοχές.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ