Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  7:41: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023 11:13

Πράσινο & Μωβ: Ένας χρόνος από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ένα χρόνο από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ανθρώπινο κόστος είναι δυσβάστακτο και επιδεινώνεται συνεχώς: δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες, εκατομμύρια οι πρόσφυγες, τεράστιες οι καταστροφές στις υποδομές της Ουκρανίας, ευρύτερη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση που πλήττει κυρίως τους ασθενέστερους στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Το κόστος είναι μεγάλο και για τη Ρωσία, που θυσιάζει άσκοπα τις ζωές των στρατιωτών της και διαρκώς περιορίζει τις όποιες ελευθερίες των πολιτών της. 

Στη θλιβερή αυτή επέτειο το Πράσινο & Μωβ ενώνει τη φωνή του με τις φωνές των πολιτών της χώρας μας και του κόσμου που καταδικάζουν την εισβολή και ζητούν την άμεση παύση των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και την επίτευξη οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας με διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας για τις εμπλεκόμενες πλευρές. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για διερεύνηση και τιμωρία των εγκλημάτων πολέμου, τασσόμαστε απερίφραστα υπέρ της οικονομικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, και της στήριξης όλων των προσφύγων και των εκτοπισμένων.

Για τον τερματισμό του πολέμου και για την οικοδόμηση μιας νέας, βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας για όλη την Ευρώπη πρέπει να επιστρατεύσουμε και τη διπλωματία. Οι προκλήσεις της εποχής μας, ιδιαίτερα η κλιματική κρίση, δεν επιτρέπουν ψευδαισθήσεις ότι η ασφάλεια αποτελεί μόνο στρατιωτικό ζήτημα. Ο στρατηγικός εκβιασμός της Ευρώπης από τη Ρωσία μέσω του φυσικού αερίου και της απειλής ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων κάνει ακόμη πιο επιτακτική και επείγουσα μια Δίκαιη Μετάβαση σε 100% ανανεώσιμη ενέργεια. 

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει συνταράξει τα θεμέλια της μεταψυχροπολεμικής ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρώπη κι επισείει την απειλή ευρύτερης σύρραξης, ακόμα και πυρηνικής (με πιο πρόσφατη εξέλιξη την ακύρωση και της συνθήκης New START από τον Πούτιν). Αντί να βαδίζουμε προς μιαν Ευρώπη ειρηνική και ευημερούσα από άκρου εις άκρον, βλέπουμε να σπαταλώνται πολύτιμοι πόροι για να σπείρουν το θάνατο και την καταστροφή.

Κανένας συμψηφισμός με παλαιότερες στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης, που είχαν άλλωστε καταδικαστεί από ρεύματα που ανήκουν σήμερα στο Πράσινο & Μωβ, δεν μπορεί να είναι βάσιμος. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την συνεχιζόμενη εισβολή σε μιαν ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα, τη συστηματική καταστροφή της κοινωνίας και των υποδομών της, τη βίαιη αμφισβήτηση ακόμη και της ύπαρξης των Ουκρανών ως διακριτού λαού. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε σήμερα αλληλέγγυες/οι με την Ουκρανία και τους πολίτες της. Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο, να εκκενώσει τα εδάφη που κατέλαβε και να επιστρέψει στη διεθνή νομιμότητα, όπου οι διαφορές επιλύονται με ειρηνικά μέσα: στη βάση του διεθνούς δικαίου, χωρίς εισβολές και κατοχές.