Σάββατο, 13η Ιουλίου 2024  6:45: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023

Εργοτάξιο όπου κατασκευάζεται το βόρειο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, το οποίο θα συνδέσει τα Τρίκαλα με τα Γρεβενά και στη συνέχεια βορειότερα με την Εγνατία Οδό, επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που επισκέπτομαι σήμερα το ζωντανό εργοτάξιο του βόρειου τμήματος του Ε65. Ενός δρόμου κομβικής σημασίας για τη Θεσσαλία, ειδικά για τη δυτική Θεσσαλία, καθώς θα συνδέσει επιτέλους τη Θεσσαλία με την Εγνατία οδό, ενός δρόμου εξαιρετικά σημαντικού για τη Δυτική Μακεδονία, θα έλεγα για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας συνολικά. Η αλήθεια είναι ότι το έργο αυτό, όπως είπε και ο Υπουργός, ήταν ένα έργο πρακτικά ξεγραμμένο. Όταν ήρθαμε στα πράγματα είχε πολύ μεγάλες δυσκολίες, που αφορούσαν την ανάμειξη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είχε και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ασχοληθήκαμε με πολύ μεγάλη επιμονή με το έργο αυτό, ξεμπλοκάραμε τις σχετικές διαδικασίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξασφαλίσαμε και πλήρη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Ε65

«Είχα πει το 2019 ότι θα μετατρέψουμε τη χώρα σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην περιφέρεια. Αυτό γίνεται πράξη»

«Σχεδόν 500 εκατομμύρια θα πέσουν στο έργο αυτό το οποίο, όπως βλέπετε, υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς και θα παραδοθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων, με το πρώτο τμήμα του, το τμήμα που συνδέει τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα, να είναι έτοιμο πριν το τέλος του χρόνου. Και αυτό προφανώς έχει ξεχωριστή σημασία και για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής των Μετεώρων, που αποτελούν έναν από τους εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Είχα πει πριν από τις εκλογές του 2019 ότι θα μετατρέψουμε τη χώρα σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην περιφέρεια. Νομίζω ότι όλοι διαπιστώνουν ότι αυτό γίνεται πράξη. Μιλάμε πια με έργα χειροπιαστά, έργα τα οποία υλοποιούνται, έργα τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής όλων των πολιτών, έργα τα οποία σπάνε την απομόνωση της περιφέρειας, έργα τα οποία κλείνουν ουσιαστικά εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν. Ένα τέτοιο έργο είναι και το βόρειο κομμάτι του Ε65 και νομίζω ότι τα χαμόγελα όλων των πολιτών της περιοχής είναι η καλύτερη απόδειξη για το πόσο σημαντικό είναι το έργο αυτό.

Θέλω, τέλος, να τονίσω ότι και το έργο αυτό κατασκευάζεται από ελληνικές εταιρείες, κατασκευάζεται από Έλληνες μηχανικούς, από Έλληνες τεχνικούς, από Έλληνες εργοδηγούς, αποδεικνύοντας για μία ακόμα μια φορά ότι οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες έχουν την εμπειρία, τη δυνατότητα να φέρουν εις πέρας δύσκολα τεχνικά έργα και να συμπρωταγωνιστήσουν και αυτές στο άλμα ανάπτυξης το οποίο δρομολογείται σήμερα στη χώρα μας. Με το καλό λοιπόν, να έρθουμε στο τέλος του ’23 να εγκαινιάσουμε, να δώσουμε στην κυκλοφορία το πρώτο τμήμα, από τα Τρίκαλα μέχρι την Καλαμπάκα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η επόμενη δεκαετία θα είναι η δεκαετία των μεγάλων σιδηροδρομικών έργων»

«Τα Τρίκαλα, είναι ήδη μέσα στους 20 τουριστικούς προορισμούς της χώρας, χωρίς να έχουν ακόμα ολοκληρωθεί τα έργα αυτά. Οπότε σκεφτείτε ποια μπορεί να είναι η δυναμική συνολικά για τα Τρίκαλα, για τα Γρεβενά, στα οποία θα βρεθώ σε λίγο, για όλο τον καταπληκτικό ορεινό όγκο, ο οποίος ακόμα είναι στην μεγάλη του πλειοψηφία ανεξερεύνητος. Κλείνουμε πια τις εκκρεμότητες των οδικών έργων με τον Ε65, με το Πάτρα – Πύργος, με την παράκαμψη της Αμβρακίας και φυσικά με τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης.

Η επόμενη δεκαετία θα είναι η δεκαετία των μεγάλων σιδηροδρομικών έργων. Εκεί η χώρα είχε μείνει πίσω. Είχαμε πάρα πολύ μεγάλες αστοχίες στον τρόπο με τον οποίον τα έργα αυτά σχεδιάστηκαν και δημοπρατήθηκαν.

Έχουμε κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά να μαζέψουμε το σιδηροδρομικό έργο και έχεις απόλυτα δίκιο να λες ότι ο σιδηρόδρομος είναι το πιο φιλικό μέσο προς το περιβάλλον.

Έχει ξεχωριστή σημασία όχι μόνο για τις μεταφορές των επιβατών, αλλά και για το εμπορικό έργο το οποίο μπορεί να εκτελεί και μια Περιφέρεια βέβαια η οποία φιλοδοξεί να είναι διαμετακομιστικό κέντρο, όπως η Θεσσαλία, πρέπει και αυτή να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστους σιδηροδρόμους. Έχει μεγάλη σημασία να μη σκεφτόμαστε μόνο τη Θεσσαλία, να σκεφτόμαστε και τη Δυτική Μακεδονία, η οποία αντιμετωπίζει τις μεγάλες δυσκολίες της απολιγνιτοποίησης, για να μπορέσει και η Δυτική Μακεδονία να έχει σιδηροδρομική σύνδεση, όχι μόνο οδική σύνδεση. Την αποκτά μέσα από τον Ε65. Να έχει και σιδηροδρομική σύνδεση με τον κορμό του δικτύου της χώρας. Γι’ αυτό και η μελέτη αυτή έχει ξεχωριστή σημασία», τόνισε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός.

Κώστας Καραμανλής: Γίνονται σημαντικά έργα σε όλη την περιφέρεια και ειδικά εδώ στη Θεσσαλία

Τον Πρωθυπουργό ενημέρωσε για την πρόοδο των εργασιών ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε: «Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζουμε στο εργοτάξιο του βόρειου τμήματος του Ε65. Ένα έργο το οποίο πέρασε από χίλια κύματα και θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω, ξανά, πόσο σημαντική ήταν η δική σας συμβολή σε δύο ζητήματα κομβικά. Το πρώτο ήταν να ξεμπλοκάρει το έργο από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Ένα έργο το οποίο ήταν μπλοκαρισμένο και ξεγραμμένο, η δική σας κυβέρνηση κι εσείς προσωπικά καταφέρατε και το ξεμπλοκάρατε.

Το δεύτερο πιο σημαντικό, ότι το έργο αυτό χρηματοδοτείται πλέον από το Ταμείο Ανάκαμψης. Που σημαίνει ότι η εθνική συμμετοχή πόρων είναι μηδενική. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να σας δείξουμε την πρόοδο των εργασιών, η οποία βρίσκεται στο 20%. Και είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στο έργο αυτό και το πρώτο κομμάτι των 24 χιλιομέτρων Τρίκαλα – Καλαμπάκα θα είναι έτοιμο πριν τα χρονοδιαγράμματα, δηλαδή μέσα στο 2023».

«Τα έργα τα οποία κάνουμε σε όλη την περιφέρεια, και ειδικά στην Περιφέρεια εδώ στη Θεσσαλία, είναι έργα πολύ σημαντικά και έχουν στόχο αυτό το οποίο πάντα είχατε πει από το 2019: ότι βάζουμε πλέον την περιφέρεια στην πρώτη γραμμή και τα έργα αυτά αποδεικνύουν ότι εμείς έχουμε πλέον όχι μόνο στα λόγια -να λέμε ότι φροντίζουμε για την περιφερειακή ανάπτυξη- αλλά έχουμε να δείξουμε και εμπράκτως συγκεκριμένα έργα που αυτό το όραμα το κάνουν πράξη», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Αγοραστός: Πρόκειται για έργα σημαντικά για την ασφάλεια, το περιβάλλον, τους ανθρώπους

«Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω και για το ξεμπλοκάρισμα της ηλεκτροκίνησης Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκα και για την ηλεκτροκίνηση του Θεσσαλικού σιδηροδρόμου, γιατί θα είναι η πρώτη Περιφέρεια η οποία θα έχει ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλεια, το περιβάλλον, τους ανθρώπους. Και αυτό το έργο μας δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ευχαριστούμε για όλα τα υπόλοιπα, μας δώσατε πολλά. Τα είπαμε χθες, αλλά αυτό είναι σημαντικό, γιατί ήταν όνειρο η ηλεκτροκίνηση. Ήταν όνειρο να γίνει αυτός ο δρόμος εδώ.
Είναι σημαντικά, είναι εμβληματικά, μεγάλα, ανθρώπινα, σύγχρονα έργα και έργα που βοηθάνε και το περιβάλλον», τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Η «ραχοκοκαλιά» της Ελλάδας

Το βόρειο τμήμα του Ε65, μήκους 70,47 χιλιομέτρων, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ταχεία και απρόσκοπτη διασύνδεση των Περιφερειακών Ενοτήτων της κεντρικής Ελλάδας αλλά και τη σύνδεσή τους με την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, βελτιώνοντας την οδική ασφάλεια και ενισχύοντας το εμπόριο, τις μεταφορές, τον τουρισμό και τις οικονομικές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής.

Οι εργασίες άρχισαν τον Αύγουστο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025, ενώ επιμέρους τμήματα όπως το Τρίκαλα – Καλαμπάκα θα παραδοθούν νωρίτερα.

Σε συνδυασμό με την περάτωση του νότιου τμήματος, που θα φτάνει έως τον κόμβο Ξυνιάδας, θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ένας ασφαλής και σύγχρονος οδικός άξονας που θα διατρέχει τη «ραχοκοκαλιά» της Ελλάδας, εκτεινόμενος από τη Λαμία έως την Εγνατία.

Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του βόρειου τμήματος του Ε65 ανέρχεται στα 480 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα καλύψει εξ ολοκλήρου το κόστος.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σπήλιος Λιβανός, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, περιοδεύει από άκρου σε άκρο στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας προκειμένου να παρουσιάσει το έργο που έχει γίνει κατά τη διάρκεια της τετραετίας για την ιδιαίτερη πατρίδα του. 

Στο πλαίσιο αυτό,   είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα σχέδιά του για τα αρδευτικά δίκτυα των ΤΟΕΒ Παναιτωλίου & Παραβόλας και Καινούργιου και  Γαλατά, Ευηνοχωρίου, Τρικόρφου.

Με την κατασκευή των νέων αρδευτικών δικτύων και την εφαρμογή ενός σύγχρονου σχεδίου γεωργικής αξιοποίησης θα περιοριστεί η υποαπασχόληση, αυξάνοντας τις θέσεις απασχόλησης στη γεωργία και κατά συνέπεια το οικογενειακό εισόδημα των αγροτών της περιοχής. 

Παράλληλα, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού και στην προστασία του υπερπολύτιμου αυτού πόρου.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Αθήνα, 21/2/2023

Της:                Αναστασίας - Αικατερίνης Αλεξοπούλου

                        Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

                        Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

                        Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:            «Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τη μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα»

Κύριοι, κύριοι υπουργοί,

Την άμεση λήψη αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιτυχώς τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τις λεγόμενες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζει σε Δελτίο Τύπου της, από της 15ης Φεβρουαρίου 2023, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.). Στο εν λόγω Δελτίο, μεταξύ άλλων, η Ο.Ε.ΕΣ.Π. αναφέρει:

«Τα αιτήματα αυτά αποτυπώνονται συνοπτικά στο κείμενο που ακολουθεί: 1. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος. 2. Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, ο οποίος θα τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης και τους προμηθευτές της. 3. Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. 4. Θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας, αυστηρά τα καταστήματα ανοιχτά τρείς Κυριακές τον χρόνο. 5. Μη επιστροφή κανενός μέρους, μέχρι ενός χρηματικού ορίου, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που έλαβαν οι μικρές επιχειρήσεις. 6. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για 12 μήνες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσους συναδέλφους δεν τα κατάφεραν και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. 7. Επιδότηση της εργασίας ισοτίμως με την επιδότηση ανεργίας με συμπληρωματικά προγράμματα που θα  έχουν άμεση αποπληρωμή από την ΔΥΠΑ. 8. Μείωση των χρεώσεων και των προμηθειών των Τραπεζών καθώς και των επιτοκίων των επιχειρηματικών δανείων. 9. Σχεδιασμό νέας ρύθμισης των 120-240 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων με αφαίρεση των προσαυξήσεων και των πανωτοκίων (Ρύθμιση που θα αφορά όχι μόνο όσους επιχειρηματίες «έχασαν» την προηγούμενη ρύθμιση). 10. Στήριξη των επιχειρήσεων με νέα στοχευμένα προγράμματα ρευστότητας και για όσους δεν πληρούν τα «τραπεζικά κριτήρια» προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις στη χρηματοδότηση.

11. Ενίσχυση μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με νέου κύκλου  προσκλήσεις για ειδικά στοχευμένα, 100% επιδοτούμενα, προγράμματα σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο. 12. Προστασία επιχειρήσεων από ανατιμήσεις στην ενέργεια: Α) Αφαίρεση – Κατάργηση των έμμεσων φόρων (π.χ. Χρεώσεις στο Δήμο) πέραν της αξίας του ρεύματος – φυσικού αερίου, που περιλαμβάνονται  στους λογαριασμούς κατανάλωσης. Β)  Κρατική επιδότηση στις επιχειρήσεις ανάλογα με τις κιλοβατώρες που καταναλώνονται. Γ) Απαγόρευση απενεργοποίησης του μετρητή φορτίου (διακοπή ηλεκτροδότησης) για όσο διάστημα επικρατεί η ανισορροπία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι λογαριασμοί εκδίδονται με επαυξημένες χρεώσεις. Δ) Παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί και θα εκδοθούν με αυξημένες χρεώσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάρκεια 24 μηνών, προκειμένου να διευκολυνθούν και να ανταπεξέλθουν. Ε) Επέκταση για όσο είναι αναγκαίο, της παραγωγής λιγνίτη όπως εφαρμόστηκε και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες. 13. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κατά κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων και προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης από οπουδήποτε και βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με αύξηση του ετήσιου ατομικού ορίου εισοδήματος για τους ευάλωτους στα 12.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για τη σύζυγο και 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο) και υποχρέωση των funds να δέχονται την προτεινόμενη ρύθμιση χωρίς να έχουν το δικαίωμα άρνησης. 14. Πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών ευρείας κατανάλωσης και προστασία του καταναλωτή από κύματα αισχροκέρδειας, που κατά καιρούς παρατηρούνται. Επίσης, η Ομοσπονδία μας πέρα από τα άνωθεν αιτήματά της, που στόχο έχουν την διαφύλαξη και επιβίωση της μικρής και μικρομεσαίας επιχείρησης, τονίζει ότι, η κυβέρνηση πρέπει να επαναφέρει άμεσα την χορήγηση του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους του Δημοσίου, όπως ισχύει και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η οποιαδήποτε  αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων – δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων – θα έχει σαν συνέπεια να αυξηθεί και η αγοραστική δύναμη και συνεπώς η κατανάλωση και η ρευστότητα των επιχειρήσεων».

Είναι γεγονός, πως τα ανωτέρω μέτρα μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων βιώνουν σήμερα οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και να συντείνουν σε ένα περισσότερο αναπτυξιακό προφίλ της οικονομίας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, κρίνουμε ότι οφείλει η εκάστοτε αρμόδια, κατά περίπτωση, πολιτική ηγεσία να εξετάζει τα ανωτέρω γραφόμενα, σοβαρά και με θετικό τρόπο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να εξετάσετε τα περιθώρια υλοποίησης των ανωτέρω αναφερόμενων μέτρων εξυγίανσης της μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και να δρομολογήσετε εκ των υστέρων την υιοθέτησή τους, σε επίπεδο νομικής θεσμοθέτησης και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής τους από τις εμπλεκόμενες με τα ως άνω προτεινόμενα Υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αναστασία - Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το άνοιγμα της προεκλογικής περιόδου έκανε ο Σταύρος Καραγκούνης στο χωριό καταγωγής της μητέρας του, στο Νεοχώρι.

Ευχαριστούμε τους 200 και πλέον φίλους μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους , "ζεσταίνοντας" το πολιτικό κλίμα στις Οινιάδες .
 
Στον πρώην δήμο Οινιάδων ο Σταύρος Καραγκούνης είχε τερματίσει πρώτος σε ψήφους και δεύτερος στο δήμο Μεσολογγίου στο σύνολο του .
 
Έγινε με όλους τους παρευρισκόμενους μια εποικοδομητική κουβέντα σε ζεστό κλίμα και ανανεώθηκε η σχέση εμπιστοσύνης που έχει ο Σταύρος Καραγκούνης με τον κόσμο της περιοχής .
 
Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη του κόσμου να απαλλαγεί απο την πολιτική λαίλαπα του κ. Μητσοτάκη για να δει καλύτερους όρους στη ζωή του, μακριά από επιδοτήσεις αλλά με αναπτυξιακούς όρους για τους αγρότες της περιοχής .
 
Σύντομα θα ανακοινωθεί η επόμενη εκδήλωση του κ. Καραγκούνη στο Αγρίνιο .
 
Η ομάδα επικοινωνίας 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ