Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  10:38: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023

Ο πρωθυπουργός του αερίου και των εξορύξεων υδρογονανθράκων, διάλεξε τη Μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και τη Δυτική Μακεδονία με το αβέβαιο μέλλον, για να κάνει πρόταση πολιτικού γάμου στους συνταξιούχους με εφάπαξ επίδομα ψήφου 200-300 ευρώ. Την ίδια ώρα η απουσία πολιτικών για αντιμετώπιση των αιτίων του πληθωρισμού, παραμένει κραυγαλέα. Το παλιό «Τσοβόλα δωσ’ τα όλα», τουλάχιστον υποτιμούσε λιγότερο τη νοημοσύνη μας. 

Στη συμμαχία Πράσινο & Μωβ, θεωρούμε ότι θα άρμοζε λίγο περισσότερος σεβασμός σε μια περιφέρεια με κεντρικό ρόλο στην απαραίτητη Ενεργειακή Μετάβαση, αλλά και σοβαρότατους λόγους να αγωνιά για το μέλλον της. 

Η επίσκεψη λοιπόν του πρωθυπουργού μας θύμισε ότι: 

  • Ακόμη και στις καλές εποχές του λιγνίτη, η Δυτική Μακεδονία ήταν σταθερά στην πρώτη θέση στα ποσοστά ανεργίας. 
  • Η Δίκαιη Μετάβαση της ΝΔ, λέγεται «δίκαιη» μόνο επειδή τους το επιβάλλει η ΕΕ. Το κυβερνητικό σχέδιο έχει επικίνδυνα κενά και καθυστερήσεις, ενώ στηρίζει σχεδόν τα πάντα σε μια χούφτα μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που μπορεί και να μην έρθουν, ή να φύγουν ξαφνικά σε μερικά χρόνια. Κονδύλια από τους πόρους για τη Δίκαιη Μετάβαση μοιράζονται σήμερα στη Χίο και την Κρήτη, ή σε πανελλαδικά επιδόματα για χρήση ορυκτών καυσίμων. 
  • Ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού για «εκτεταμένη διαβούλευση», ακούγεται μάλλον ως κακόγουστο αστείο ή ως επικοινωνιακό τρυκ για τους ψηφοφόρους στην υπόλοιπη χώρα. Προφανώς εννοεί τον διάλογο της κυβέρνησης με τον εαυτό της. Τρομακτικά κενά υπάρχουν ακόμη και στην ενημέρωση επίσημων τοπικών φορέων. 
  • Η πρωτοπορία της τοπικής κοινωνίας στις ενεργειακές κοινότητες, στραγγαλίζεται βίαια από την κυβερνητική επιλογή για ηλεκτρικό χώρο αποκλειστικά σε μεγάλους παραγωγούς (και σε ελάχιστη αυτοπαραγωγή).
  • Μέχρι και τις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία ορκιζόταν στη διαιώνιση του λιγνίτη, κρατώντας τον κόσμο απροετοίμαστο. Μόλις 3 μήνες μετά, εξήγγειλε και δρομολόγησε αιφνιδιαστικά ακριβώς το αντίθετο. 
  • Ο πραγματικός λόγος ήταν τα τότε δυσθεώρητα ελλείμματα της ΔΕΗ. Η ίδια κυβέρνηση, άλλωστε, νομοθέτησε αμέσως μετά εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές. Σήμερα προωθεί νέες μονάδες αερίου πολλαπλάσιες από όσες χωράει ακόμη και ο δικός της σχεδιασμός, αποφεύγει να βάλει τάξη στην άναρχη χωροθέτηση των ΑΠΕ, θεωρεί εθνική επιτυχία τις τωρινές σεισμικές έρευνες της διαβόητης EXXONMOBIL στην πιο ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου για τα κητώδη, την Ελληνική Τάφρο του Ιονίου και του Λιβυκού. Πόση ευαισθησία για το κλίμα και το περιβάλλον, να χωρέσει σε όλα αυτά; 
  • Η Πτολεμαϊδα-5 ήταν διακομματική εμμονή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε εποχές όπου φαινόταν ότι το τέλος της εποχής του λιγνίτη είχε ήδη ξεκινήσει. Τα 2 σχεδόν δις που κόστισε μέσα στην πιο σκληρή οικονομική κρίση, θα είχαν αλλάξει ριζικά τις προοπτικές της Δυτ. Μακεδονίας, αν είχαν επενδυθεί έγκαιρα σε μετασχηματισμό της ΔΕΗ, ενεργειακές κοινότητες και αυτοπαραγωγή.
  • Ο σχεδιασμός τους για μονάδα αερίου Πτολεμαΐδα-5 μετά το 2028, παραγνωρίζει τόσο ότι οι περισσότερες θέσεις θα χαθούν, όσο και ότι το αέριο επιδεινώνει επίσης την κλιματική κρίση. Όμως, η Πτολεμαϊδα-5 μπορεί να λειτουργήσει ως μονάδα αποθήκευσης 100% καθαρής ενέργειας, με το ίδιο προσωπικό και με περιορισμένες μόνο μετατροπές: η κυβέρνηση είναι τόσο προσηλωμένη στο αέριο, ώστε αρνείται να εξετάσει μέχρι και τη σχετική πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας. 
  • Τα αδιέξοδα των πολιτικών της ΝΔ, δυστυχώς είναι και αδιέξοδα όλου σχεδόν του πολιτικού συστήματος. Εναλλακτικές προτάσεις δεν έχουν κατατεθεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αρνιόταν να κάνει οτιδήποτε για την επόμενη μέρα, τη ώρα που η απολιγνιτοποίηση προχωρούσε ήδη στα βουβά. 
  • Η κλιματική κρίση δείχνει όλο και πιο άγρια τα δόντια της, και ο χρόνος στενεύει απειλητικά. Το λιγότερο που μπορούμε να απαιτήσουμε, είναι η τωρινή αναγκαστική παράταση στον λιγνίτη να αντισταθμιστεί αμέσως μετά, με ταχύτερη απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα το πολύ μέχρι το 2040.

Ο ευρύτερος Πράσινος χώρος, που αποτελεί κορμό του Πράσινο & Μωβ, ήταν ο μόνος που κατέθεσε τα τελευταία χρόνια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση, για συμμετοχική Πράσινη Μετάβαση χωρίς κανέναν/καμία πίσω: στηριγμένη στο φυσικό πλούτο της Δυτ. Μακεδονίας και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε παραγωγή και αποθήκευση 100% καθαρής ενέργειας, με κύριο ρόλο στις «θαμμένες» δυνατότητες της ίδιας της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. 

Στο Πράσινο & Μωβ, σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικότερα με την τοπική κοινωνία για όλα αυτά, από κοντά. Δυστυχώς ή ευτυχώς, τίποτα δεν μπορεί πια να αφεθεί στην καλή θέληση της κυβέρνησης και των συμφερόντων που υπηρετεί.

Σήμερα είναι ανάγκη να ακουστεί δυνατά στον πολιτικό διάλογο, ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: τόσο για την απαραίτητη και επείγουσα Ενεργειακή Μετάβαση, όσο και για την επόμενη μέρα της ίδιας της Δυτικής Μακεδονίας.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε μία συγκέντρωση που θύμιζε μέρες…’81 εκατοντάδες πολίτες του Αγρινίου βρέθηκαν στο πλευρό της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Χριστίνας Σταρακά, που πραγματοποίησε την πρώτη της πολιτική ομιλία μέσα σε αποθέωση.   

Σε ένα Παπαστράτειο Μέγαρο που κατακλύστηκε εντός και εκτός από πλήθος και πάθος, η Χριστίνα Σταρακά ξεδίπλωσε μέσα από την ομιλία της το σύνολο σχεδόν των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ αναφέρθηκε και στο έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

«Τώρα που όλοι κυβέρνησαν, ο ελληνικός λαός θυμάται, κρίνει και συγκρίνει! Ποιος να συγκριθεί με το ιστορικό έργο του ΠΑΣΟΚ; Και ποιος να συγκριθεί με την σοβαρότητα και του σύγχρονου προγραμματικού του λόγου;»

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά της στην Φώφη Γεννηματά. Η Χριστίνα Σταρακά αφιέρωσε φυσικά μεγάλο κομμάτι της ομιλίας της στα προβλήματα της Αιτωλοακαρνανίας και την εγκατάλειψη από το κεντρικό κράτος που τα τελευταία 7 χρόνια, όπως υποστήριξε, κορυφώθηκε.  

«Και είναι όλα αυτά που με παρακινούν να ζητήσω την εμπιστοσύνη σας, την στήριξή σας.

Να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του!»

Τα βασικότερα σημεία της ομιλίας της Χριστίνας Σταρακά ήταν τα εξής:

Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά εδώ

Σήμερα το Αγρίνιο στέλνει ένα ξεκάθαρο, ηχηρό μήνυμα.

Είμαστε και πάλι εδώ!

Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά εδώ!

Ενωμένο, ανανεωμένο, δυνατό, ΚΑΘΑΡΟ!

Η παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου,

που άλλαξε όσο καμία την Ελλάδα,

είναι έτοιμη για την μεγάλη επιστροφή!

Ενωμένοι, με τον Πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη και την ισχυρή εντολή που θα του δώσει ο ελληνικός λαός!

Ζήσαμε μια πολύ δύσκολη δωδεκαετία με αλλεπάλληλες κρίσεις που μας δοκίμασαν όλες και όλους σκληρά.

Σήμερα λοιπόν η ελληνική κοινωνία ζητά να ανοίξει επιτέλους μια χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Ζητά συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις.

Σε μια κοινωνία λοιπόν που έχει δοκιμαστεί σκληρά οφείλουμε, έχουμε χρέος να μην αναμασάμε συνθήματα και κούφιες, ανεδαφικές υποσχέσεις όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας.

Ο ελληνικός λαός τα πλήρωσε πολύ ακριβά όλα αυτά.

Τα δεδομένα

Μου αρέσει να μιλάω με δεδομένα.

Γιατί πίσω από τα προεκλογικά κυβερνητικά χαμόγελα,

Πίσω από την υποκριτική αυταρέσκεια, κρύβεται η αλήθεια που ζήσαμε και ζούμε όλοι.

Μία αλήθεια που δεν καλλωπίζεται με κανένα pass,

και δεν διορθώνεται με καμία παροχή της τελευταίας στιγμής όπως χτες.

Δεδομένα:

Λόγω της ακρίβειας, το 2022 τα νοικοκυριά με μηνιαία εισοδήματα έως 750 ευρώ έχασαν μέχρι και 40% της αγοραστικής τους δύναμης.

Τα εισοδήματα έως 1100 ευρώ, έχασαν το 14%.

Πρόκειται για τρομακτικές απώλειες.

Το λεγόμενο ιδιωτικό χρέος, οι οφειλές των πολιτών σε funds, τράπεζες, εφορία, ΕΦΚΑ, προμηθευτές ενέργειας, κλπ, ανέρχεται πλέον σε 270 δισ. ευρώ. Μία πραγματική βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Πάνω από 1 εκατομμύριο είναι τα κόκκινα δάνεια.

Οι Έλληνες πληρώνουμε τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία στην Ευρώπη – μόνο η Βουλγαρία και η Λιθουανία μας ξεπερνάνε.

Είμαστε πρώτοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις δαπάνες για κατοικία. To 1/3 των νοικοκυριών δαπανά άνω του 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγασης - τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Έχουμε την δεύτερη χαμηλότερη φορολογία στον ΟΟΣΑ στα κέρδη που βάζουν στην τσέπη οι πλούσιοι. Και την ίδια ώρα έχουμε από τις χειρότερες φορολογίες στον ΟΟΣΑ στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία.

Ποια Παράταξη άλλαξε την Ελλάδα;

Δεν χρειάζεται νομίζω να συνεχίσω.

Αναρωτιέμαι μόνο, όπως αναρωτιόμαστε όλοι:

Είναι μονόδρομος αυτά που ζούμε;

Είναι μονόδρομος η εγκατάλειψη της υπαίθρου;

Είναι μονόδρομος η ανεξέλεγκτη ακρίβεια;

Είναι μονόδρομος η απουσία του κοινωνικού κράτους;

Είναι μονόδρομος το πάρτι των λίγων εις βάρος των πολλών; 

Όχι φίλες και φίλοι!

Όχι!

Υπάρχει άλλος δρόμος!

Τώρα που όλοι κυβέρνησαν, ο ελληνικός λαός

θυμάται, κρίνει και συγκρίνει!

Ποια Παράταξη συνέδεσε την ύπαρξή της με τις καλύτερες μέρες της ελληνικής υπαίθρου;

Ποιος στήριξε τον αγρότη, το εισόδημά του, την σύνταξή του;

Ποια Παράταξη δημιούργησε την μεσαία τάξη στην Ελλάδα, στηρίζοντας την μικρομεσαία επιχείρηση;

Ποιος προστάτευσε χιλιάδες κύριες κατοικίες, χιλιάδες επιχειρήσεις, την ίδια την κοινωνική συνοχή από την μάστιγα των «κόκκινων δανείων»;

Ποια Παράταξη μιλούσε για «Πράσινη Ανάπτυξη» όταν άλλοι γελούσαν;

Ποιος επέμενε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίζεται στις δικές της πηγές ενέργειας;

Με ποια Παράταξη γνωρίσαμε οι Έλληνες για πρώτη φορά τι σημαίνει πραγματικό κοινωνικό κράτος;

Ποιος αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση;

Ποιός κάλυψε με το κράτος πρόνοιας όλες τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες;

Ποια παράταξη κατάλαβε ότι δεν υπάρχει μέλλον στη χώρα χωρίς επένδυση σε κάθε νέο, σε κάθε νέα;

Ποιος επέτρεψε στα παιδιά και τα εγγόνια ενός εργάτη να γίνονται επιστήμονες;

Το κοινωνικά αυτονόητο που ήταν αδιανόητο για δεκαετίες στη χώρα μας!

Ποια Παράταξη έφερε επανάσταση στα δικαιώματα των γυναικών αλλά και όλων  των εργαζομένων στην Ελλάδα;

Ποια Παράταξη δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας που κράτησε την χώρα όρθια μέσα στο τσουνάμι της Πανδημίας;

Μήπως η Νέα Δημοκρατία;

Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι φίλες και φίλοι!

Όλα αυτά φέρνουν την υπογραφή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος!

Οι Θέσεις μας

Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την άμεση εφαρμογή μέτρων για την μείωση του κόστους παραγωγής και εφοδίων, για το κόστος ενέργειας, για την χρηματοδοτική ρευστότητα.

Μιλήσαμε πρώτοι για την επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου ψήφισε το 2010 νόμο που προστάτευσε την κύρια κατοικία. Σήμερα προτείνουμε την πλήρη προστασία της κύριας κατοικίας με επικαιροποιημένα κριτήρια, την προστασία της αγροτικής γης, και βέβαια το αυτονόητο για όσους ξέρουν την κατάσταση στην αγορά: 120 δόσεις για τα χρέη στην εφορία και τον ΕΦΚΑ, με “κούρεμα” 30% της οφειλής για τους συνεπείς, ώστε να δοθεί αποφασιστική λύση στο ιδιωτικό χρέος.

Παλεύουμε για μείωση των ανισοτήτων που απειλούν την κοινωνία μας: Με μόνιμες ουσιαστικές παρεμβάσεις για τους πιο ευάλωτους και όχι προσωρινά επιδόματα που μας κοροϊδεύουν όλους. Με μείωση των φόρων στην εργασία και στο εισόδημα από εργασία.  Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Αλλαγή των αδικιών, που δημιούργησε ο Νόμος Κατρούγκαλου. Καθιέρωση ενός νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Αλλά και με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου εκεί που πραγματικά υπάρχει. Καθώς και έκτακτη φορολόγηση των προκλητικών υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων που εκμεταλλεύτηκαν την κρίση.

Βάλαμε στην πολιτική ατζέντα την πρωτοπόρα πρόταση για κοινωνικές κατοικίες. Ώστε νέες οικογένειες και φοιτητές να μπορούν να στεγάσουν τα όνειρά τους χωρίς να ματώνουν οικονομικά!

Επιμένουμε να διεκδικούμε δικαιώματα και αξιοπρεπείς αμοιβές για κάθε εργαζόμενο. Με αύξηση του κατώτατου μισθού. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στήριξη των κλαδικών συμβάσεων.

Με κανόνες αξιοπρέπειας  για τις νέες μορφές εργασίας.

Και ποιοτική δια βίου μάθηση, ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ασφαλείς στις νέες τεχνολογικές συνθήκες.

Παλεύουμε για την Αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα φθάνει στο σπίτι όσων την έχουν ανάγκη.

Με Δημόσια Νοσοκομεία που προσφέρουν αξιοπρέπεια στην περίθαλψη.

Μιλάμε για επένδυση στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Επένδυση στην καθαρή δική μας ενέργεια. Με ενεργειακή δημοκρατία ώστε κάθε νοικοκυριό, κάθε επιχείρηση να γίνει παραγωγός ενέργειας.

Απλώνουμε το χέρι σε όσους απογοητεύτηκαν από τις ηγεσίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Πριν από λίγα χρόνια πολλοί θεωρούσαν αυτήν την Παράταξη τελειωμένη.

Και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στον άνθρωπο που την πιο κρίσιμη στιγμή, την πιο σκοτεινή ώρα, μας κράτησε ενωμένους.

Μάζεψε τα κομμάτια μας. 

Σήκωσε ψηλά το κεφάλι όλων μας. 

Κανένας πόλεμος δεν την πτόησε. 

Κανένας φόβος δεν την λύγισε.

Μια γυναίκα.

Ένα πρότυπο ζωής. 

Η Φώφη Γεννηματά

Η αλήθεια είναι πως οποιαδήποτε άλλη Παράταξη θα είχε λυγίσει οριστικά κάτω από το βάρος της ιστορικής ευθύνης για τον τόπο που εμείς σηκώσαμε. 

Θα είχε διαγραφεί οριστικά από τον πολιτικό χάρτη.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΜΩΣ 

ΔΕΝ ΞΕΨΥΧΑ.

ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.

ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ!

Όσο δυσβάστακτο κι αν ήταν το πολιτικό κόστος που πληρώσαμε,

Όσα στελέχη και να έφυγαν,

Όσα χτυπήματα κι αν δεχθήκαμε,

το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά εδώ, ενωμένο, δυνατό, καθαρό, αποφασισμένο!

Ο άνεμος της αλλαγής του ΠΑΣΟΚ φυσάει, ξανά, δυνατά με τον Νίκο Ανδρουλάκη!

Ο απερχόμενος δικομματισμός ανησυχεί.

- Την μία μας καλοπιάνουν.

- Την άλλη μας επιτίθενται.

- Σκέφτονται την καρέκλα.

- Σκεφτόμαστε την χώρα.

- Ρωτάνε «Ποιος Πρωθυπουργός;»

- Ρωτάμε «Ποιες πολιτικές;»

 

Εμείς απλώνουμε το χέρι σε όσες και όσους απογοητεύτηκαν από τις ηγεσίες Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Απλώνουμε το χέρι σε όσες και όσους αναζητάνε διέξοδο προόδου και ελπίδας στο αδιέξοδο της τοξικότητας στο οποίο έχουν οδηγήσει την χώρα ο απερχόμενος δικομματισμός.

Ζητάμε ισχυρή εντολή για να ηγηθούμε μίας πραγματικά προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή.

Και δεσμευόμαστε να μην ανταλλάξουμε τις αξίες μας και τις πολιτικές μας για καμία καρέκλα!

Ο τόπος μας – Ζητώ την εμπιστοσύνη σας

«Σε αυτές τις εθνικές εκλογές ζητώ την υποστήριξή σας για να συνεχίζω να παλεύω για τον αγαπημένο μας τόπο, την Αιτωλοακαρνανία.

Ένα  τόπο αδικημένο , εγώ θα έλεγα διαχρονικά αδικημένο,  από την κεντρική εξουσία.

Ναι, δεν πήρε η Αιτωλοακαρνανία αυτά που άξιζε από την κεντρική εξουσία.

Πιστεύω όμως ότι τα τελευταία επτά χρόνια ο εμπαιγμός κορυφώθηκε.

Τα κούφια λόγια, τα ψέματα, τα σχέδια και οι υποσχέσεις που κατέρρεαν ακόμα και σε λίγες μέρες χαρακτήρισαν όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Είδαμε τα νοσοκομεία μας να απαξιώνονται κάθε μέρα.

Άνθρωποι χάθηκαν.

Η αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στην υγεία όλων των Αιτωλοακαρνάνων χάθηκε.

Είναι αυτή η φράση που λέγαμε όλοι ότι στην Αιτωλοακαρνανία δεν δικαιούσαι να αρρωστήσεις και να χρειαστείς νοσοκομείο είτε στο Αγρίνιο είτε στο Μεσολόγγι.

Οι άνθρωποι της υγείας, γιατροί και νοσηλευτές εγκαταλείφτηκαν.

Και  όμως έδωσαν μάχη, έδωσαν το είναι τους για να σώσουν ζωές.

Υποστελέχωση, αδιαφορία, τραγικές καταστάσεις.

Με υπογραφή Μητσοτάκη.

Είδαμε όμως να χάνονται και τα  Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Και αυτό με υπογραφή Μητσοτάκη.

Και στα άλλα μεγάλα ζητήματα του νομού μας όπως ….

Την αξιοποίηση του λιμανιού στο Πλατυγιάλι,

την κατασκευή του οδικού διευρωπαϊκού δικτύου Πλατυγυάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι, Λαμία,

την κάθετη σύνδεση Αγρινίου με Ιόνια Οδό,

την κατασκευή οδικού δικτύου Θέρμου – Ναυπάκτου

Σε όλα αυτά τα μέτωπα στασιμότητα, ψέματα και κούφιες υποσχέσεις.

Και είναι όλα αυτά που με παρακινούν να ζητήσω την εμπιστοσύνη σας, την στήριξή σας.

Να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Και θα ήθελα σήμερα εδώ από το Αγρίνιο να δεσμευτώ κοιτάζοντας κάθε έναν και κάθε μία από εσάς στα μάτια:

Θα τιμήσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη σας!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θάνος Μωραΐτης, μετά τη σημερινή μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Μεσολόγγι, κατά της υποβάθμισης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μωραΐτης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Σήμερα η κοινωνία της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου φώναξε δυνατά «Ως εδώ» με την υποβάθμιση και την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Το σημερινό ξέσπασμα των χιλιάδων κατοίκων του Μεσολογγίου κατά  της εγκατάλειψης και της υποβάθμισης του Νοσοκομείου της πόλης, αποτελεί τελεσίγραφο απέναντι στο δίδυμο της συμφοράς Μητσοτάκη – Πλεύρη που το έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της διάλυσης.

Δεν πάει άλλο, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα της σημερινής μαζικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μεσολόγγι.

Επι τέσσερα σχεδόν χρόνια καταθέτουμε αναφορές, διαμαρτυρίες, προτάσεις και ερωτήσεις, με την πιο πρόσφατη στις 5 Ιανουαρίου 2023, με τα αιτήματα και την κραυγή αγωνίας της κοινωνίας και του εναπομείναντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Και κάθε φορά, στο ίδιο έργο θεατές, εισπράττουμε ένα απαξιωτικό μείγμα αδιαφορίας και υποκρισίας από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για να υπενθυμίσω και τις πρόσφατες ολιγόλεπτες και εν κρυπτώ επισκέψεις της κυρίας Γκάγκα στα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου.

Σήμερα οι χιλιάδες πολίτες του Μεσολογγίου είπαν, φτάνει πια με την εξυπηρέτηση των γαλάζιων ακρίδων στο χώρο της υγείας σε βάρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτής της μεγάλης κατάκτησης του ελληνικού λαού και της προοδευτικής παράταξης, την οποία τόσο πολύ μισεί και προσπαθεί να γκρεμίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αυτή τη… χάρη όμως ο δημοκρατικός λαός του τόπου μας δεν θα τους την κάνει.

Ο ανένδοτος αγώνας για την υπεράσπιση των νοσοκομείων του νομού μας και της υγείας των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας, όπως αποδείχθηκε σήμερα, είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα συνεχιστεί με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο στο δρόμο προς τις κάλπες, οι οποίες θα αναδείξουν μεγάλο νικητή των εκλογών τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία!

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου τονίζει σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή της ότι τα μέτρα της κυβέρνησης υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, που ξεκάθαρα βλέπουν τον προεκλογικό τους χαρακτήρα.

«Παρακολουθήσαμε σε προχειροστημένη φιέστα, εξαγγελίες στα χνάρια του Μαυρογιαλούρου, που δεν στηρίζουν ουσιαστικά και σταθερά τους δικαιούχους», σημειώνει.

Και καταλήγει: «Μάλιστα, πριν ακόμη οι κύριοι του οικονομικού επιτελείου ολοκληρώσουν τη φιέστα τους, τα βοηθήματα του κ. Μητσοτάκη τα είχε “φάει” ήδη ο πληθωρισμός, που σήμερα ανακοινώθηκε ότι καλπάζει με 15,4% στα τρόφιμα».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νίκος Νικολόπουλος
γράφει ο Νικος Νικολοπουλος
 

Ακούει το Μαξίμου όσα είπε το κρυφομητσοτακικό εξαπτέρυγο του Σημίτη; Εάν η αλαζονεία έχει φράξει τα αυτιά των «μαξιμοπαίδων», τότε κακό του κεφαλιού τους.

Εμείς πιστεύουμε πως τα όσα είπε η Άννα Διαμαντοπούλου για τα αίτια της πτώσης του ΠΑΣΟΚ ,ισχύουν και στη περίοδο Μητσοτάκη.

«Οι δύο ψυχές του ΠΑΣΟΚ, η λαϊκή και η εκσυγχρονιστική, έδιναν διαρκώς εσωτερικές μάχες και η εξουσία ή η προοπτική της εξουσίας, τις κρατούσε ενωμένες αλλά διχασμένες», σημείωσε, για να προσθέσει πως ήρθε η κρίση ως «τεκτονικός σεισμός στον χώρο της κοινωνίας και προφανώς της πολιτικής» και «ταρακούνησε συθέμελα το πολιτικό σύστημα και κυρίως το κόμμα που ήταν εκείνη την στιγμή πάνω στο ρήγμα».

Συνέπεσε η εξήγηση της, με την ανάλγητη και απάνθρωπη απόφαση του Μητσοτάκη, να στηρίξει τα αρπακτικά και το κράτος των τραπεζών, που μετά την κατάπτυστη απόφαση των αρχιδικαστών είναι έτοιμοι, να βουτήξουν 700.000 ακίνητα και να πετάξουν στο δρόμο τους ιδιοκτήτες τους και δανειολήπτες.

Αρκεί να διαβαστούν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, για να καταλάβουμε πως έρμαια στις ορέξεις των τραπεζών και των funds, αφήνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν, να χάσουν τα σπίτια τους μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ο πρωθυπουργός, όχι μόνο αρνείται να φέρει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές, όπως είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά στέλνει τους δανειολήπτες κατευθείαν στα νύχια των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καστοριά, για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα βοηθήσει τον συνεπή δανειολήπτη ώστε να σώσει το σπίτι του, απάντησε μεταξύ άλλων:

«Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, εκεί γίνονται οι περισσότερες ρυθμίσεις που είναι οι ιδιωτικές διευθετήσεις μεταξύ των πολιτών, των τραπεζών και των servicers κυρίως, που πλησιάζουν τα 30 δισ. Αφορούν σχεδόν 600.000 συμπολίτες μας. Αυτοί ρυθμίζουν. Είναι πολύ σημαντικό γιατί προφανώς, όταν κάποιος ρυθμίζει τις οφειλές του, τότε δεν υπάρχει η απειλή οποιαδήποτε πλειστηριασμού».

Ο Μητσοτάκης μίλησε για «ιδιωτικές διευθετήσεις μεταξύ των πολιτών, των τραπεζών και των servicers», επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέμβει.

Αποκαλύπτεται σε αυτές τις λίγες γραμμές, ολόκληρη η δύσοσμη «πιστωτική μαφία» που έχει στηθεί, για την εκμετάλλευση των δανειοληπτών.

Ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε πλήρη αποσύνδεση από την πραγματικότητα των πολιτών και προσπαθεί, να αντιμετωπίσει το κύμα της λαϊκής οργής με τον ισχυρισμό «και η Αντιπολίτευση ευθύνεται».

Ένα γεγονός που όμως δεν μειώνει σε κανένα επίπεδο, τις δικές της ευθύνες για όσα η ίδια κάνει -και όσα δεν κάνει- τα τελευταία 4 χρόνια, που είναι σε αυτοδύναμη θέση εξουσίας.

Οι περισσότερες ρυθμίσεις που γίνονται από το Μητσοτάκη, όταν γίνονται, είναι απλά προσχηματικές με σκοπό να «κερδηθεί χρόνος».

Ο Μητσοτάκης το μόνο που θέλει είναι, να προλάβει τις εκλογές χωρίς πολλούς πλειστηριασμούς.

Εμείς οι Έλληνες του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος βροντοφωνάζουμε, πως εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική αλλαγή και βούληση που να προασπίσει τα συμφέροντα των δανειοληπτών, είναι προδιαγεγραμμένο ότι οι δανειολήπτες θα χάσουν τελικά ολόκληρη την περιουσία τους.

Όλα τα κινήματα και οι σύλλογοι δανειοληπτών, καθώς και οι δικηγορικοί σύλλογοι της Ελλάδας συμπίπτουν στην εκτίμηση πως, αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική αλλαγή και βούληση αργά η γρήγορα εκατομμύρια νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα βρεθούν σε κατάσταση υποχρεωτικής χρεοκοπίας και τελικά θα χάσουν όλη τη περιουσία τους.

Είναι αδιανόητο οι ψηφοφόροι με την δίκη τους ψήφο, να επιτρέψουν τον οικονομικό και επαγγελματικό αφανισμό τους.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς επίσης η προστασία των δανειοληπτών, γίνεται εφόσον υπάρχει η βούληση του κυρίαρχου λάου να τιμωρήσει τα κόμματα που κάνουν πλάτες στο κράτος των δανειστών, στο κράτος των τραπεζών.

Υπάρχουν νόμοι που ψηφίστηκαν στην Ελλάδα και εξασφάλιζαν την περιουσία, την αξιοπρέπεια και τα συμφέροντα των δανειοληπτών.

Τα κόμματα και οι Αρχηγοί λείπουν, που θα διαλέξουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολιτών και όχι των «κορακιών».

Στις εκλογές που έρχονται καλούμαστε να ψηφίσουμε, κόμματα και πολιτικούς που θα δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της υπερχρέωσης και πραγματικές «δεύτερες ευκαιρίες».

Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας!

Έχουμε πάρει την απόφαση να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας και να τους ανατρέψουμε αυτούς, που 12 χρόνια μας έχουν μαραζώσει και παίρνουν εύγε και μπράβο από τους ξένους δυνάστες δανειστές;

Επιτέλους θα αντιδράσουμε;

Επιτέλους, μετά από 12 χρόνια, είδαμε το «χάρο» με τα μάτια μας που μας περιμένει και στη καταπακτή που μας οδηγούν, τα συστημικά κόμματα εξουσίας με τους δεσμώτες «μαλιστάνθρωπους» της νέας εποχής της παγκοσμιοποίησης.

Δεν θα τους επιτρέψουμε και δεν θα παραδώσουμε το τελευταίο ταμπούρι, το τελευταίο όρυγμα, που είναι το σπίτι μας, το κεραμίδι μας.

Είναι το τελευταίο οχυρό της ανεξαρτησίας, της αξιοπρέπειας και της ύπαρξης μας.

Μπορούμε να τους πετάξουμε από τις καρέκλες της εξουσίας.

*Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος.

pronews.gr

 
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Σοκ προκαλεί η αναλγησία των funds που βγάζουν σε πλειστηριασμό (με τη «βούλα» του Αρείου Πάγου και την ανοχή της κυβέρνησης) ακόμα και κατοικίες που πληρώνονται κανονικά οι δόσεις του δανείου αλλά επειδή έχει πεθάνει ο κάτοχος του 50% και δεν προστατεύεται από το νόμο Κατσέλη πραγματοποιούν «έφοδο» για να το «αρπάξουν».

Φυσικά το να παίρνουν τα funds τα σπίτια του κοσμάκη είναι «πατριωτική πράξη» κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μην ξεχνάμε την κυνική δήλωση που έκανε ο «γαλάζιος» βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου σχετικά με το δράμα που ζουν και θα ζήσουν εκατομμύρια Έλληνες που θα δουν να χάνουν τα σπίτια τους για ένα «κομμάτι ψωμί» από τα funds.

«Εμένα και το δικό μου κόμμα να έφερνε απαγόρευση πλειστηριασμών με ένα νόμο κι ένα άρθρο θα έλεγα συγγνώμη δεν το ψηφίζω».

«Θα ήταν σαν να ψηφίζω εναντίον της πατρίδας μου, εναντίον των συμφερόντων της».

Τάδε έφη Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Όπως περιέγραψε λοιπόν στην τηλεόραση του ΟΡΕΝ η κυρία Αφροδίτη Καραμάνη, το σπίτι της βγαίνει σε πλειστηριασμό παρόλο που πληρώνει κανονικά τις δόσεις του δανείου της.

Μαζί με τον σύζυγό της είχαν πάρει ένα δάνειο για αγορά κατοικίας, σκεπτόμενοι ότι με δύο μισθούς θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τρία-τέσσερα χρόνια μετά όμως, ο σύζυγός της έμεινε χωρίς εργασία, ενώ λίγο αργότερα αρρώστησε με καρκίνο και στη συνέχεια πέθανε.

«Είχαμε ψιλικατζίδικο στο Μαρούσι, τα είχαμε βάλει κάτω, είχαμε δυο δουλειές και έτσι ξεκινήσαμε να πάρουμε με δάνειο ένα σπίτι. Ήμασταν μια χαρά, μετά μένει ο σύζυγος χωρίς δουλειά και δυσκόλεψαν τα πράγματα. Ο σύζυγος αρρώστησε από καρκίνο και χάθηκε. Άρχισα να τρέχω για να σώσω αυτό το σπίτι, έχουμε δουλέψει πολλά χρόνια, δεν έχω άλλη περιουσία αλήθεια σας λέω» αποκάλυψε η κα Καραμανή στο OPEN.

Και συνέχισε: «Μπήκαμε τον Μάιο του 2019 στο νόμο Κατσέλη, πληρώνω τις δόσεις μου κανονικά με μια σύνταξη γιατί δεν μπορώ να εργαστώ και ξαφνικά το καλοκαίρι, τον Ιούλιο, έφεραν ένα χαρτί να υπογράψω και ένα για τον σύζυγο που έχει πεθάνει. Και έβγαλαν το σπίτι σε πλειστηριασμό ενώ πληρώνω τις δόσεις» ανέφερε.

Στο σημείο αυτό παρενέβη η δικηγόρος κα Αριάδνη Νούκα η οποία όπως είπε «εφόσον ο σύζυγος απεβίωσε ο νόμος Κατσέλη δεν ισχύει για το δικό του ποσοστό, δηλαδή για το 50% του σπιτιού» και σχολίασε στη συνέχεια πως θα έπρεπε να ντρέπονται.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Συντονιστής του Τομέα Διαφάνειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, προέβη νωρίτερα σήμερα σε λογαριασμό του στα social media στην αποκάλυψη μιας ακόμα σκανδαλώδους υπόθεσης που αφορά σε ένα ακόμα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ!!

Είναι τόσο εκτεταμένη η σήψη και η διαφθορά στη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, ώστε ακόμα και οι δευτερο/τριτοκλασσάτοι βουλευτές του διαθέτουν ΟFFSΗORE (Φαντάσου τι έχει ο ίδιος και οι αδιευκρίνιστοι της κυβέρνησης του!).  Πάμε λοιπόν...

Ο Τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ξεσκεπάζει σήμερα και αποκαλύπτει με αδιάσειστα στοιχεία το μέγεθος της ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ μίας ακόμη γαλάζιας ακρίδας! Πρόκειται για τον βουλευτή Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά, προσωπική επιλογή του Κ. Μητσοτάκη (φωτό 1), ο οποίος έγινε γνωστός όταν παρέστη στην κηδεία του Γλύξμπουργκ, καθώς στη Βουλή έχει λάμψει δια της απουσίας του...!

Ο συγκεκριμένος "άριστος" βουλευτής της ΝΔ κατέχει OFFSHORE εταιρεία με έδρα στα Νησιά Μάρσαλ (!), προφανώς για να είναι "αόρατες" οι δραστηριότητες του. Για να κρύψει μάλιστα εντελώς τα ίχνη του, ο Μαντάς τοποθέτησε ως φορολογικό και νόμιμο εκπρόσωπο στην offshore "ΑEGIR SERVICES CO" έναν δικό του, απολύτως έμπιστο, «αχυράνθρωπο» (φωτό 2), που ο ίδιος και η σύζυγός του χρησιμοποιούν σε ΟΛΕΣ τις εταιρείες τους (φωτό 3): την 35χρονη σήμερα ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία:

- απασχολούταν από το ζεύγος κατά το διάστημα 2013 - 2022 ως υπάλληλος (πωλήτρια με μηνιαίο μισθό 650€) στο κατάστημα υποδημάτων Perla που η εταιρεία τους "ΚΑΠΑΡΕΛΙΩΤΗ - ΜΑΝΤΑΣ Ο.Ε" διατηρεί στην Καλαμάτα. Η υπαλληλική σχέση και η στενή φιλία του ζεύγους Μαντά-Καπαρελιώτη με την Κωνσταντοπούλου αποδεικνύονται πλήρως από την Καρτέλα Ασφαλισμένου (φωτό 4 -8), αλλά και από τις αναρτήσεις τους στο facebook (φωτό 9-12).

- είχε ορισθεί από τη σύζυγο του Μαντά ως διαχειρίστρια και εκκαθαρίστρια σε άλλη εταιρεία της ("ΓΟΥΝΑΡΗΣ Δ. - ΚΑΠΑΡΕΛΙΩΤΗ Μ. ΙΚΕ", φωτό 13), την οποία παρεμπιπτόντως το ζεύγος έχει ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ από όλες τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες του!

- είχε ορισθεί από τον Μαντά ως διαχειρίστρια στην εταιρεία "ΤELPEL M.IKE", της οποίας μοναδικός εταίρος ήταν μέχρι πρότινος η παραπάνω offshore εταιρεία του (φωτό 14 -15)!

- απασχολείται τα τελευταία χρόνια στο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ του Π. Μαντά στην Καλαμάτα!

Η αλήθεια είναι ότι ο Π. Μαντάς "καρφώθηκε" μόνος του!  Όταν στις αρχές Ιανουαρίου ξεσκεπάσαμε τον βουλευτή Χειμάρα, δημοσιεύματα στον Τύπο (ακόμη και στον φιλοκυβερνητικό) έγραφαν ότι υπάρχει θέμα για δύο ακόμη βουλευτές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στις 5 Ιανουαρίου η Κontranews αναφερόταν, στο πρωτοσέλιδό της, σε βουλευτή Μεσσηνίας με offhore (φωτό 16) και στις 9 Ιανουαρίου η ίδια εφημερίδα αποκάλυπτε ότι βουλευτής κλήθηκε από τη Μεσσηνία για εξηγήσεις στο Μαξίμου (φωτό 17).

Στον πανικό τους για την επερχόμενη αποκάλυψη, ο Μαντάς και το Μαξίμου έκαναν το μοιραίο λάθος, που αποδεικνύει αφενός την ΕΝΟΧΗ του πρώτου κι αφετέρου τη ΓΝΩΣΗ και τη συγκάλυψη του κ. Μητσοτάκη:

προσπάθησαν να "κουκουλώσουν" την ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ του Περικλή Μαντά, βάζοντας την Κωνσταντοπούλου να μεταβιβάσει αμέσως (στις 12 Ιανουαρίου) το 100% των μεριδίων της offhsore του Μαντά προς τον συνέταιρό του Ν. Τσακάκο (φωτό 18)!

Ουδέν κρυπτό όμως από τον Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ!

ΥΓ1: Κύριε Τασούλα, αναμένουμε εντός της ημέρας τις ενέργειές σας!

ΥΓ2: Η σημερινή αποκάλυψη αφιερώνεται στη μνήμη του αγαπημένου μας συντρόφου Ν. Σαντορινιού, με τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για όλα όσα κι εκείνος ονειρευόταν και πάλευε!»

Τις 18 φωτογραφίες με έγγραφα και στοιχεία που τεκμηριώνουν την καταγγελία, μπορείτε να πάρετε με τη σειρά που παρατίθενται παραπάνω στο κείμενο, από εδώ:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02wEa2Jhx9cb7KfYPe8K6TqzCoz4q2ty842ZA5cYuzKozT1F2rD9r2U93DcaWJSKDSl&id=100007004708966

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/02/2023

Του:               Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Υγείας

Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:           «Αξεπέραστα τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από πολίτες και υγειονομικούς του Μεσολογγίου, έντονο προβληματισμό και αλγεινή εντύπωση τους έχει επιφέρει η μεγάλη απαξίωση και εγκατάλειψη που έχει υποστεί το Νοσοκομείο της πόλης τους. Το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, ακολουθώντας τη μοίρα των περισσοτέρων ελληνικών Νοσοκομείων, υφίσταται μια άνευ προηγουμένου υποστελέχωση η οποία μεταφράζεται σε επαγγελματική εξουθένωση των εναπομεινάντων γιατρών και ταλαιπωρία των ασθενών. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας εδώ και καιρό έχει καταγγείλει τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, διαμαρτυρήθηκε για τις εργασιακές εντάσεις, τις απλήρωτες εφημερίες, τις άσχημες συνθήκες εργασίας που αποτρέπουν τον οποιονδήποτε νέο γιατρό να εισέλθει στο Ε.Σ.Υ. και που οδηγούν σε κύμα παραιτήσεων το ήδη μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ως αποτέλεσμα της υπερεργασίας, της υποστελέχωσης και των χαμηλών αποδοχών. Τεράστιες οι ευθύνες της Διοίκησης του Νοσοκομείου αλλά και της 6ης Υ.Π.Ε. για την αδράνεια και εθελοτυφλία που επέδειξαν αλλά και τις εμβαλωματικές πρακτικές που εφάρμοσαν όλο αυτό το διάστημα ως αντίδοτο στα προβλήματα του Νοσοκομείου. Με συνεχείς μετακινήσεις ιατρών από τα γειτονικά Κέντρα Υγείας ή με αντιδημοκρατικούς εξαναγκασμούς γιατρών του Νοσοκομείου σε υποχρεωτική εφημερία με τη διαδικασία του

«εντέλλεσθε» δε λύνονται τα προβλήματα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου

Μεσολογγίου. Η Πολιτεία πρέπει να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες. Για να λυθούν τα προβλήματα δεν αρκεί μόνο να γίνει προκήρυξη θέσεων, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι μια πρόσληψη μετράει από τη στιγμή που ο γιατρός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο νοσοκομείο. Θα πρέπει ακόμη η Πολιτεία να δώσει κίνητρα, επαγγελματικά ή οικονομικά, ώστε να θέλξει κάθε νέο γιατρό να μείνει στην πατρίδα του και να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε μια Δημόσια Δομή Υγείας. Τα Νοσοκομεία της χώρας πρέπει επιτέλους να εκσυγχρονιστούν ώστε να λειτουργήσουν, όπως όλες οι σύγχρονες ευρωπαϊκές νοσοκομειακές μονάδες. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί προσβάλλει όχι μόνο το ελληνικό Δημόσιο αλλά και τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να βελτιώσετε την κατάσταση στο άρρυθμα και προβληματικώς λειτουργόν Νοσοκομείο του Μεσολογγίου;
  1. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες προκήρυξης θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού για το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, προκειμένου να καλύψετε τα υπάρχοντα κενά;
  1. Για ποιους λόγους το τελευταίο διάστημα η Δημόσια Υγεία απαξιώνεται και υποβαθμίζεται; Οι πολίτες του Μεσολογγίου δεν αξίζουν να έχουν υγειονομικές υπηρεσίες ανταποδοτικές των φόρων που επί σειρά ετών έχουν πληρώσει;
  1. Τι προτίθεσθε να κάνετε, προκειμένου να δώσετε κίνητρα, ώστε να αποτρέψετε το κύμα παραιτήσεων γιατρών από το Ε.Σ.Υ. και ταυτόχρονα να θέλξετε νέους γιατρούς σε υποβολή αίτησης εισαγωγής σε αυτό;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός καθώς πολλές συντάξεις δεν αυξήθηκαν λόγω της προσωπικής διαφοράς αλλά και για ρυθμίσεις χρεών προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε 7 νέες παρεμβάσεις. Ανακοίνωσε μέτρα για συνταξιούχους, αγρότες αλλά και ρυθμίσεις χρεών.

  1. Χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης στους συνταξιούχους. Καλύπτει περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους και είναι από 200 έως 300 ευρώ. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη. Δημοσιονομικό κόστος 280 εκατ.
  2. Παράταση στην μείωση συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του έτους. Το μέτρο έχει στόχο να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Κόστος: 250 εκατ. ευρώ.
  3. Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή του ΕΦΚ συνεχίζεται και για το 2023. Κόστος 76. εκατ
  4. Καταβολή αγροτικών αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ. Κόστος 120 εκατ ευρώ.
  5. Αυξάνεται στα 200 ευρώ το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Για εργαζόμενους στην υγεία και το πυροσβεστικό σώμα. Κόστος 80 εκατ. ευρώ.
  6. Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών. Για όσους έχουν απωλέσει φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων δίνεται δυνατότητα να τις αναβιώσεων με 2 μηνιαίες δόσεις που αποσβαίνει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Οι συνεπείς ή με ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έως το Νοέμβριο του 2021 μπορούν να κάνουν νέες ρυθμίσεις. Ή 36 δόσεις ή 72 δόσεις. Μπορούν να ενταχθούν και οφειλές εξυπηρετούμενες αν περιλαμβάνουν νέες οφειλές από την 1η Νοεμβρίου του 2021.
  7. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Παρακολουθήστε ζωντανά τις ανακοινώσεις 

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάνω από 41.000 είναι οι νεκροί από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό. Οι τουρκικές Αρχές σημειώνουν ότι 35.418 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη γειτονική χώρα, ενώ πάνω από 5.800 είναι οι νεκροί στη Συρία.

Δραματική είναι η κατάσταση και στις δύο χώρες μετά τους φονικούς σεισμούς, με την οργή για τις κυβερνήσεις Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπασάρ αλ-Άσαντ να κλιμακώνεται.

Απελπιστική η εικόνα στην Καχραμανμαράς

Οι εκσκαφείς έχουν αρχίσει να καθαρίζουν τα ερείπια στην Καχραμανμάρας της Τουρκίας, καθώς οι διασώστες ολοκληρώνουν τις προσπάθειες έρευνας στην πληγείσα πόλη.

Η Στέφανι Ντέκερ του Al Jazeera, με φόντο ένα ισοπεδωμένο κτίριο, μεταδίδει ότι αυτοί που ανασύρονται από τα συντρίμμια είναι νεκροί.

«Αυτή η πόλη έχει γίνει ένα μαζικό νεκροταφείο. Έτσι είναι σε όλες τις περιοχές της πόλης», είπε, ενώ στεκόταν ανάμεσα σε σωρούς από μπάζα και σιδερόβεργες. «Και τα κτίρια που στέκονται είναι διαλυμένα. Είναι δομικά ανασφαλή. Οι κάτοικοί τους δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στα σπίτια τους», τόνισε.

Οι άνθρωποι στην πόλη, η οποία βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο των σεισμών της περασμένης εβδομάδας, βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ, περιέγραψε.

«Οι άνθρωποι εδώ είναι συντετριμμένοι. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι συνέβη αυτό», πρόσθεσε.

Αγανάκτηση στη Συρία

«Κανένας δεν μας βοηθάει», είναι αυτό που ακούγεται από κάθε περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας αφού η βοήθεια φτάνει με το «σταγονόμετρο».

Στην πόλη Τζιντιρές, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, οι διασώστες αν και έχουν κάνει έκκληση για βαρύ εξοπλισμό δεν έχουν λάβει ακόμη τίποτα, καθώς συνεχίζουν να απομακρύνουν τα εναπομείναντα πτώματα από τα ερείπια.

«Πέρα από τα σύνορα στη νότια Τουρκία, αγνοούμενοι επιζώντες εξακολουθούν να βρίσκονται ζωντανοί και να ανασύρονται από τα ερείπια. Αλλά εδώ στη βορειοδυτική Συρία, η προσπάθεια έρευνας και διάσωσης διακόπηκε την πέμπτη ημέρα, επειδή οι διασώστες δεν είχαν τα μέσα που λένε ότι θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ζωές», δήλωσε η Ζέινα Κοντρ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από την Τζιντιρές.

Ένα πρώτο κονβόι με βοήθεια του ΟΗΕ εισήλθε στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες βορειοδυτική Συρία από την Τουρκία μέσω του νεοανοιγμένου περάσματος Μπαμπ Αλ – Σαλάμ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συμφώνησε τη Δευτέρα να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας του ΟΗΕ από την Τουρκία μέσω δύο ακόμη συνοριακών διαβάσεων, σηματοδοτώντας μια αλλαγή για τη Δαμασκό, η οποία αντιτίθεται εδώ και καιρό στις διασυνοριακές παραδόσεις βοήθειας στον θύλακα των ανταρτών.

Σχεδόν 9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία επλήγησαν από τον σεισμό, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς απηύθυναν έκκληση χρηματοδότησης ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ανέσυραν ζωντανούς 200 και πλέον ώρες μετά τον σεισμό

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στην Καχραμανμαράς ανέσυραν την Τρίτη, πάνω από 200 ώρες μετά τον σεισμό, δύο αδέλφια, 17 και 21 ετών, από μια πολυκατοικία που κατέρρευσε στην πόλη, όπως έγινε και στην Αντιόχεια (ή Αντάκεια) με ένα Σύριο και μια νεαρή γυναίκα να απεγκλωβίζονται.

Στη συνέχεια διασώθηκε μια γυναίκα, 77 ετών, στην Αντιγιαμάν 212 ολόκληρες ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

Ένας διασώστης είπε ότι μπορεί να βρεθούν κι άλλοι ζωντανοί, αν και κάτι τέτοιο είναι απίθανο.

Οι αρχές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι η φάση της διάσωσης πλησιάζει στο τέλος της, ενώ οι προτεραιότητες στρέφονται τώρα στη στέγαση, την τροφή και τη σχολική εκπαίδευση.

Υποφέρουν οι άστεγοι – 26 εκατομμύρια χρειάζονται βοήθεια

«Οι άνθρωποι υποφέρουν πολύ. Κάναμε αίτηση για να λάβουμε μια σκηνή, βοήθεια ή κάτι άλλο, αλλά μέχρι τώρα δεν λάβαμε τίποτα», δήλωσε στο Reuters ο Χασάν Σαϊμούα, πρόσφυγας που μένει με την οικογένειά του σε μια παιδική χαρά στην πόλη Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο Σαϊμούα και άλλοι Σύριοι που είχαν βρει καταφύγιο στην Γκαζιαντέπ από τον πόλεμο στην πατρίδα τους, αλλά έμειναν άστεγοι λόγω του σεισμού, χρησιμοποίησαν πλαστικά, κουβέρτες και χαρτόνια για να στήσουν πρόχειρες σκηνές στην παιδική χαρά.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και αυξάνονται κάθε ώρα», δήλωσε ο Χανς Χένρι Π. Κλούγκε, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη. «Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι και στις δύο χώρες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια».

«Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τα αναδυόμενα ζητήματα υγείας που συνδέονται με τον κρύο καιρό, την υγιεινή και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών – με τα ευάλωτα άτομα να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο», τονίζει ο ίδιος.

in.gr



Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 2