Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  9:18: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023

Δυστυχώς στην περιοχή μας,στον νομό μας, συντελείται ένα έγκλημα με τεράστιες επιπτώσεις σε μια μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει τα Ελληνικά,  κοινότητα Μουσούρων.    
το Άνω Κουδούνι, το Κάτω Κουδούνι, ο Άγιος Συμεών, ο Σχίνος, τα Πασπαλιαρέικα και τα Ξηραίικα. Το έργο βρίσκεται εξ΄ ολοκλήρου εντός της Ειδικής Ζώνης Προστασίας(ΕΖΠ) GR2310010 – Όρος Αράκυνθος και στενά Κλεισούρας και 1,9 χλμ. από την περιοχή Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Gr2310015 – Δέλτα Αχελώου και εκβολές Ευήνου, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και εκβολές Ευήνου, νήσοι Εχινάδες, νήσος Πεταλάς, Δυτικός Αράκυνθος και στενά Κλεισούρας.
 
Οι μιζαδόροι που δίνουν τις άδειες θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι είναι κατασκευές οικολογικές κι ότι λύνουν το πρόβλημα της ενέργειας χωρίς ρύπανση.
Ας τα πάρουμε απ την αρχή. Τι γίνεται στην πραγματικότητα:  Οι “αιολικάδες” οι οποίοι συνήθως δεν έχουν ΙΔΕΑ από μετεωρολογία και κλιματολογία, αγνοώντας πολλές λεπτομέρειες σχετικά με κλιματικές παραμέτρους, θα πουν απλά: «Εκεί φυσάει, ας βάλουμε ανεμογεννήτριες».
 
Καταθέτουν μελέτες  παρωδία παίρνοντας στοιχεία από μοντέλα πρόγνωσης με ανάλυση 50 ή 80 χλμ (δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση να υπάρχει 1 ή 2 μόνο σημεία σε όλη αυτήν την πολύπλοκη περιοχή) και τη μέθοδο της παρεμβολής, πάνω σε υψηλής ανάλυσης πεδία, βγάζουν έναν χάρτη υψηλής ανάλυσης (στα 50-100-200μ). Τα συμπεράσματα αυτά, είναι όπως λέμε “ο,τι να ‘ναι”.
 
Στην καλύτερη περίπτωση βάζουν και 6μηνα στοιχεία (επειδή έστησαν μερικά ανεμόμετρα) και ιδού η μελέτη. Όσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αρκεί μια πληρωμένη υπογραφή και ο φάκελος φεύγει για τη ΡΑΕ όπου συνήθως εγκρίνεται.
 
Το γεγονός ότι γύρω εκεί υπάρχουν πολύ σημαντικές (και ανεξερεύνητες!) αρχαιολογικές θέσεις, οικισμοί και ιστορικά χωριά, περιοχές NATURA, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τεράστιας βιοποικιλότητας, αγροτική και ήπια τουριστική δραστηριότητα (οι μοναδικοί πόροι αυτής της φτωχής και στα αλήθεια ανεκμετάλλευτης περιοχής), δεν έχει καμία σημασία.
 
Αρκεί να αναφέρω απλώς ότι ο απαράδεκτος νόμος ορίζει την ελάχιστη απόσταση από οικισμό τα 500μ. Προσπαθείστε να ζήσετε 500μ μακριά από μία ανεμογεννήτρια ύψους 50 και 80μ έστω για μία εβδομάδα και θα δείτε την ζωή σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας με άλλο μάτι.
 
Οι ανεμογεννήτριες δεν μπαίνουν μόνες τους. Απαιτείται ένα πυκνό δίκτυο δρόμων, οι οποίοι πληγώνουν το τοπίο και καταστρέφουν τη συνέχεια του (σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα ευαίσθητου) οικοσυστήματος.
Για τη στήριξή τους απαιτούνται τόνοι οπλισμένου σκυροδέματος στη βάση κάθε μίας από αυτές. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλοίωση είναι τέτοια που μπορεί να διαταράξει το γεωλογικό υπόβαθρο με συνέπειες ακόμη και στην καταστροφή των υπογείων υδάτων. Όσο για τη διασύνδεσή τους, απαιτείται ένα πυκνό δίκτυο καλωδίωσης υψηλής τάσης και μετασχηματιστές.
 
Στην πραγματικότητα, εάν κινούμασταν με γνώμονα την αυξημένη παραγωγή με το μικρότερο κόστος (άρα σωστές μελέτες), την προστασία του περιβάλλοντος, την διαφύλαξη του χαρακτήρα πολλών περιοχών το κοινωνικό όφελος (τοπικό και ευρύτερο), δεν θα έμεναν παρά ελάχιστες θέσεις εγκατάστασης στη χώρα μας (ούτε το 1/10 των σημερινών ήδη εγκατεστημένων).
 
Σε όσους πραγματικά γνωρίζουν τι συμβαίνει, μπορούν να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι ΠΟΤΕ δεν θα μπορέσουμε να περάσουμε 100% σε ΑνανεώσιμεςΠηγεςΕνέργειας, ούτε καν στο 50% ενώ το ίδιο θέμα φαίνεται πως έχει αποτύχει στη Γερμανία, οι εταιρίες της οποίας αναζητούν πλέον άλλες αγοράς να πουλήσουν την απάτη και στη συνέχεια και το ρεύμα (από τις συμβατικές μονάδες βεβαίως)!
 
Τα επόμενα χρόνια, θα αποτελέσει ένα ακόμη μείζων πρόβλημα της χώρας,το ενεργειακό, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων. Το παρακάτω ερώτημα απευθύνεται όσο ψηλά μπορεί να φανταστεί κανείς: Μήπως ήρθε η ώρα σταματήσουν τα ψεύδη προς τον κόσμο; 
 
Το ερώτημα που τίθεται σε όλους μας είναι το εξής!
 
Μαζί με τα νοσοκομεία,τα σχολειά,την φύση μας,την καθημερινότητά μας θα μας πάρουν και την ζωή μας;OΛΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ!
Χρήστος Ρήγας υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το εθνικό κόμμα Έλληνες
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

 Η υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Αθηνών και αντιδήμαρχος Αθηναίων Άννα Ροκοφύλλου με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία επισκέφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (22.02.23) το Αγρίνιο, προσκεκλημένη  της Διοικούσας Επιτροπής  Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ) της ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας που έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα.

Προσερχόμενη στην αίθουσα του “Pepe Rosso” όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, η κ. Ροκοφύλλου εμφανίστηκε βέβαιη για την εκλογική νίκη της ΝΔ και εκτίμησε ότι η Αιτωλοακαρνανία “δεν θα γυρίσει πίσω”.

Την πολιτικό υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Γεώργιος Σακκαρέλης και ο Λάμπρος Κοντομήτσος,  πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ Μεσολογγίου.

Η Άννα Ροκοφύλλου τόνισε ότι η συστράτευσή της με τη ΝΔ είναι συνειδητή πολιτική επιλογή, αιτιολογώντας πώς ένα πρόσωπο με διαφορετικές πολιτικές καταβολές (είναι κόρη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Χρήστου Ροκόφυλλου ) αλλάζει “στρατόπεδο”.

Δείτε εικόνες από την εκδήλωση:

sinidisi.gr



Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σπήλιος Λιβανός, πρώην υπουργός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, έκανε την εξής δήλωση : 

➡️Το Ξηρόμερο και η Αιτωλοακαρνανία μπαίνουν δυναμικά στον τουριστικό χάρτη της χώρας μας. Η μετατροπή του λιμένα ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου σε τουριστικό λιμένα για Mega Yachts, επαναπροσδιορίζει την αναπτυξιακή προοπτική όλης της περιοχής.

➡️Η επένδυση αφορά στην ανάπλαση συνολικής έκτασης 1.797 στρεμμάτων και περιλαμβάνει δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου και υπηρεσίες τουρισμού, παραθεριστικών κατοικιών καθώς και 400 θέσεις σκαφών εκ των οποίων οι μισές για σκάφη άνω των 30μ .

➡️Πρόκειται για επένδυση 524εκ.€, που αναμένεται να δημιουργηθούν 1.150 νέες θέσεις εργασίας.

➡️Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει με έργα και όχι με λόγια έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας και θα συνεχίσει να το κάνει για την επόμενη τετραετία.

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόβλημα η ποσόστωση των γυναικών εκτός από προσβλητική

Ψηφοδέλτιο με κενές τις δύο από τις τέσσερις γυναικείες θέσεις, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία.

Η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια, δεν είναι μόνο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλων των κομμάτων λίγο – πολύ. Η Νέα Δημοκρατία, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην Αιτωλοακαρνανία έχει μόνο μία από τέσσερις γυναίκες που απαιτεί το πλήρες ψηφοδέλτιο. Το βέβαιο είναι ότι κάποια στιγμή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλα τα κόμματα θα κλείσουν τα κενά στις γυναικείες θέσεις των ψηφοδελτίων.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια που κάνουμε εκλογές με ποσόστωση, η θέση των γυναικών στην πολιτική δεν βελτιώθηκε, αν όχι καθόλου, σε καμία περίπτωση όσο θα θέλαμε. Κακά τα ψέματα η συμμετοχή στα κοινά εμπνέεται, δεν διατάσσεται με ποσοστώσεις. Η ποσόστωση των γυναικών θα είχε κάποιο νόημα, αν βρισκόμασταν στη δεκαετία του 1950, που μόλις είχαν κατοχυρωθεί τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών, τότε πράγματι η ποσόστωση θα επιτάχυνε τη διαδικασία για την ισότητα των γυναικών.

Σήμερα, όμως δεν βρισκόμαστε στο 1950 εξάλλου το 2007 πριν θεσμοθετηθεί η ποσόστωση στη βουλή οι 48 από τους 300 βουλευτές ήταν γυναίκες και μετά από έξι εθνικές εκλογές με ποσόστωση γυναικών στα ψηφοδέλτια, βρισκόμαστε στο σημείο τα κόμματα να ψάχνουν την τελευταία στιγμή για γυναίκες, που απλώς θα συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια. Αυτό δεν είναι προσβλητικό για τις γυναίκες; Θέλουν οι ίδιες να λειτουργούν ως «συμπληρώματα»;

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μήνυση από το βουλευτή για στις φήμες περί δήθεν εμπλοκής του στην υπόθεση Κολωνού
Άρχισαν να κατεβάζουν τους λογαριασμούς «φαντάσματα», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ μετά τις πρώτες έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Σε μήνυση κατά αγνώστων προέβη τη Δευτέρα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, με αφορμή δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρονται να εμπλέκουν το όνομά του στην υπόθεση της 12χρονης που έπεσε θύμα βιασμών και μαστροπείας στον Κολωνό. Ο κ. Καραγκούνης ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία φωτογραφία με τον Ηλία Μίχο ενώ διευκρίνισε πως τη μήνυση την κατέθεσε για να εντοπίσει «ποιο troll αναπαράγει αυτή την ιστορία».

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος άρχισαν να κατεβάζουν τους λογαριασμούς «φαντάσματα». Πρώτα σπιλώνουν ανώνυμα και μετά εξαφανίζονται» δήλωσε χθες ο Κ. Καραγκούνης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος για πρώτη φορά υπέβαλε μήνυση «με σκοπό να εντοπιστεί ποιος έκανε αυτή την άθλια πράξη». «Δεν είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει κάτι τέτοιο, έχω στοχοποιηθεί ξανά στο παρελθόν. Είχαν επιχειρήσει τότε με τρισάθλιο τρόπο να μου αποδώσουν εμπλοκή και διαλόγους που αφορούσαν άλλο πολιτικό πρόσωπο και όχι εμένα. Αυτό που γίνεται είναι πραγματικά πέρα από κάθε νοσηρή φαντασία και δεν μπορούσα βεβαίως να το αφήσω έτσι. Πέρα από πολιτικοί, είμαστε και άνθρωποι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής της ΝΔ σε δήλωσή του αναφέρει ακόμη : «Ως παιδί πολύτεκνης οικογένειας, αλλά και πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα αδικήματα που αφορούν στην παιδική κακοποίηση. Για αυτό εισηγήθηκα να υπόκεινται σε ποινή ισοβίων δεσμών. Για μένα, λοιπόν, αυτό που συνέβη ήταν τόσο σκληρό απέναντι στην προσωπικότητά μου, που δεν θα μπορούσα να το αφήσω χωρίς έλεγχο.

Ως Υπουργός Δικαιοσύνης έχω ασχοληθεί με το νομικό πλαίσιο που διέπει το διαδίκτυο και το τι μπορεί να γράφει οποιοσδήποτε μέσω κάποιου εικονικού λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί ποιος είναι, έστω ένας από αυτούς, διότι όταν έρθει ενώπιον της Δικαιοσύνης, αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του, θα καταλάβουν και οι υπόλοιποι πως όλοι πρέπει να επωμίζονται τις ευθύνες των λόγων τους. Είμαι σίγουρος ότι η δίωξη κάτι θα ανιχνεύσει.

Κατά τα άλλα συνεχίζουμε το έργο μας κανονικά, διότι είναι πολύ μεγάλο το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών για την επόμενη μέρα της χώρας και είναι κρίσιμο το ποιος θα πάρει την τύχη της στα χέρια του».

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για αιχμαλωσία και καταδίκη σε οικονομικό θάνατο μικροδανειοληπτών κάνει λόγο ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος. Επικαλείται χαρακτηριστικά την περίπτωση κτηνοτρόφου από το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας.

Φτωχοί κτηνοτρόφοι αιχμάλωτοι των τραπεζών

του Γιώργου Βαρεμένου*

Την αιχμαλωσία και την καταδίκη σε οικονομικό θάνατο μικροδανειοληπτών ανέδειξε, μιλώντας στην τηλεόραση του “MEGA”, ο Γιώργος Βαρεμένος. Συγκεκριμένα, ανέφερε την περίπτωση κτηνοτρόφου από το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να σώσει το κοπάδι του από την σφαγή, αλλά βρίσκεται απέναντι στον εξής πέλεκυ: είχε πάρει δάνειο 2.500 ευρώ από συστημική τράπεζα, το οποίο κατέληξε -με προσαυξήσεις και τόκους- να είναι 6.500 ευρώ. Αποτέλεσμα; Όταν πηγαίνει να εισπράξει το ποσόν της εκάστοτε ενίσχυσης, το βρίσκει κατεσχεμένο. Αν και ήταν απ’ τους λίγους που συνάντησα, που του εγκρίθηκε ποσόν 800 ευρώ ως ενίσχυση για το κόστος ζωοτροφών, το βρήκε και αυτό κατεσχεμένο.

«Ισχύει ή δεν ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ;», ρώτησα κάποιους αρμοδίους. «Μόνο έναντι χρεών προ το Δημόσιο» μου απάντησαν και, προφανώς, όχι ως προς το ‘Aβατο των τραπεζών και το Ιερό των funds.   Τέλος πάντων· συνεχίζω την προσπάθεια μέσω της τράπεζας για να μην ισχύσει το θανάσιμο μέτρο της μη αναγνώρισης ούτε  κάν του ακατάσχετου των 1.500 ευρώ και η, ως εκ τούτου, καταδίκη σε οικονομικό θάνατο φτωχών βιοπαλαιστών.

Είναι τραγικό λάθος να δανείζεσαι 2.500 ευρώ και όχι, όπως η ΝΔ, 400 εκατομμύρια, ούτως ώστε να έχεις και τον κ. Παπαδήμο στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας να σε επιβραβεύει για το μεγάλο επίτευγμα.

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Την απόσυρση ή τροποποίηση της διάταξης που προβλέπει ότι στα νοσοκομεία κάτω των 400 κλινών, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας, δεν προβλέπεται πλέον η συμμετοχή του Αναπληρωτή Διοικητή ( που στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας είναι ο διοικητικός προϊστάμενος της ΝΜ Μεσολογγίου ) ζητεί ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός, με επιστολή του προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η απόφαση αυτή δημιουργεί έντονο αίσθημα αδικίας στους πολίτες του Μεσολογγίου, που σε συνδυασμό με τα υπαρκτά προβλήματα του νοσοκομείου της πόλης δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση».

Ζητεί, δε, να να εξετάσει το Υπουργείο την απόσυρση της εν λόγω διάταξης ή την τροποποίηση αυτής, προκειμένου τα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα κάτω των 400 κλινών να μπορούν να εκπροσωπούνται από τον Αναπληρωτή Διοικητή τους στη θέση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τέλος, χαρακτηρίζει  επιτακτική ανάγκη την οργάνωση ευρείας σύσκεψης υπό τον συντονισμό της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, στην οποία, θα παρακαθίσουν οι εμπλεκόμενοι παράγοντες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με μόνο σκοπό την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους Αιτωλοακαρνάνες πολίτες.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την άρνησή της να ανταποκριθεί σε αίτημα για συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κοινοποιεί με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Συνέλευση της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, δέχτηκαν πρόταση για συνάντηση. Αφού ρώτησαν «εάν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να δώσει άμεση λύση» και πήραν αρνητική απάντηση, ενημέρωσαν – όπως αναφέρουν – τους συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν υπάρχει λόγος συνάντησης, καθώς ήδη έχει πραγματοποιηθεί με εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ποδηγετήσει τους κινηματικούς μας αγώνες ούτε φυσικά θα γίνουμε βορά στην προεκλογική καμπάνια κανενός», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

spoydastes ethnik theatr 22 2 2023

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Σήμερα δεχθήκαμε μια πρόταση από το ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συναντηθούμε αύριο με τον αρχηγό του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα. Από πλευράς μας θέσαμε το ερώτημα εάν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση από μεριάς του ΣΎΡΙΖΑ που θα μπορούσε να δώσει άμεση λύση στην εκπλήρωση των αιτημάτων μας και μας απάντησαν πως πρόκειται μόνο για μια συζήτηση στην παρούσα φάση.

Η απόκρισή μας ήταν αρνητική, διότι έχουμε ήδη συναντηθεί με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν την τροπολογία (ΚΚΕ-Μέρα25-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) και έχουμε διαβιβάσει τα αιτήματά μας. Αυτές οι συναντήσεις έγιναν την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στη Βουλή παρουσία των εκπροσώπων από την Κατάληψη της ΚΣΟΤ και την Κατάληψη του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Δεν υπάρχει λόγος για μια νέα συνάντηση με οποιοδήποτε από τα εν λόγω κόμματα εκτός αν έχουν να μας δείξουν κάποια συγκεκριμένη γραπτή πρόταση νόμου η οποία θα κάνει ξεκάθαρο ότι οι επαγγελματικές κατηγορίες ΤΕ και ΠΕ αντιστοιχίζονται με τα πτυχία των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών και των Ανωτάτων Δημοσίων και Δωρεάν Ελληνικών Πανεπιστημίων με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του Άρθρου 16 του Συντάγματος.

Αν υπάρξει δηλαδή κάποιο νέο δεδομένο από την μεριά των κομμάτων με μια τέτοια πρόταση νόμου τότε είμαστε ανοιχτοί/ες/α στο ενδεχόμενο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τώρα όμως δεν υπάρχει.

Τελος, δηλώνουμε ότι πιθανές συναντήσεις σπουδαστ(ρι)ων σε θεσμικό επίπεδο είτε με την κυβέρνηση είτε με την αντιπολίτευση χρειάζεται να γίνουν παρουσία εκπροσώπων από τις υπό κατάληψη ανώτερες καλλιτεχνικές σχολές αλλά και από ιδιωτικές σχολές που συμμετέχουν στις καταλήψεις.

Με τα παραπάνω, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ένθεν και ένθεν πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ποδηγετήσει τους κινηματικούς μας αγώνες ούτε φυσικά θα γίνουμε βορά στην προεκλογική καμπάνια κανενός. Παλεύουμε για τα αυτονόητα δικαιώματά μας και την αξιοπρέπειά μας, για αυτό και οποιαδήποτε σοφιστεία περί υποκίνησής μας μοιραία πέφτει στο κενό.

Αντιμετωπίζουμε τα παραπάνω κόμματα ως εκλεγμένους αντιπροσώπους του κοινοβουλίου από τους ψηφοφόρους και όχι ως πολιτικούς μας συμμάχους.

Η Συντονιστική Συνέλευση της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου»

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 20/2/2023

Της:                Αναστασίας - Αικατερίνης Αλεξοπούλου

                        Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:            «Αποκλεισμός πλέον των 84.000 παιδιών από την συμμετοχή στα ιδιωτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ)»

Κύριε υπουργέ,

Όπως μας ενημερώνει ο πρόσφατα ιδρυθείς σύλλογος «ΔΙΚΤΥΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΔΑΠ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΑΓΩΓΗ», μέσα από τον οποίο εκπροσωπείται ο επαγγελματικός κλάδος των Ιδιωτικών ΚΔΑΠ,  μετά την απίστευτα αργοπορημένη με ευτελείς δικαιολογίες δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων των δικαιούχων «voucher» για τα ΚΔΑΠ, διαπιστώνονται, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η αδικία και ο πόλεμος που δέχονται οι ιδιωτικές δομές ΚΔΑΠ από την Πολιτεία, αφήνοντας εκτός της ωφέλειας από τις δράσεις των ΚΔΑΠ 84.189 παιδιά, τα οποία είχαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών και ήταν δικαιούχοι, με πολλές οικογένειες εξ αυτών να βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας. Η αιτία του παραπάνω προβλήματος αποδίδεται στο ότι δόθηκε δυνατότητα πρόσβασης στα ΚΔΑΠ σε διάφορες κατηγορίες προσώπων, όπου στα πλαίσια του πολιτικού αφηγήματος «κανένα παιδί χωρίς “voucher”», διανεμήθηκαν υπεράριθμα κουπόνια, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τον καταγεγραμμένο αριθμό των διαθέσιμων θέσεων που υπάρχουν για την κάλυψη των σχετικών αναγκών. Η κατάφωρη αυτή αδικία, όπως καταγγέλλουν ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΚΔΑΠ, θα οδηγήσει πολλούς εξ’ αυτών στο σημείο του κλεισίματος των δομών τους, με αποτέλεσμα την δημιουργία εκατοντάδων ανέργων. Κρίνεται, λοιπόν ότι, προς αποφυγή λοιπόν τέτοιων δυσάρεστων και απάνθρωπων καταστάσεων, είναι ανάγκη να ληφθεί η πρόνοια για τα εξής:

α) Για την αξιοποίηση και αναδιανομή των 26.000 και πλέον «vouchers» που περισσεύουν εκ των πραγμάτων στους δικαιούχους των ΚΔΑΠ ανά την Ελλάδα και όχι μόνο στα δημοτικά ΚΔΑΠ. Ο αριθμός αυτός, σε επίπεδο αξίας, αναλογεί τουλάχιστον σε 45.000 «voucher» για ΚΔΑΠ και υπάρχει, ήδη, μέσα στον προϋπολογισμό του προγράμματος, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ΚΔΑΠ.

β) Για την δρομολόγηση άμεσα των 14.000 «vouchers» που έταξε η αρμόδια πολιτική ηγεσία σε προηγούμενο χρόνο σε όλες τις δομές ΚΔΑΠ και όχι μόνο στα δημοτικά ΚΔΑΠ (δηλαδή, όχι μόνο τα 10.500 που αναφέρει η ΕΕΤΑΑ, καθώς, πέρσι, όπως ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΚΔΑΠ, ο αριθμός ήταν 63.051 και όχι 60.000, με πολύ λιγότερες αιτήσεις).

γ) Για την ενίσχυση, περαιτέρω, όλων των ΚΔΑΠ, και όχι μόνο των δημοτικών, με 5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, αντιστοιχούν σε 3760 επιπλέον «vouchers». Το κράτος με μια συνολική επιπλέον ενίσχυση ύψους 50.000.000 ευρώ, εκ των οποίων, τα 20.000.000 ήδη αναφέρθηκε ότι θα δοθούν, μπορεί να καλύψει το 100% των παιδιών αυτών που μείνανε αδίκως εκτός, να διαφυλάξει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει πιθανώς ακόμα και νέες.

Επιπλέον, οι  ανωτέρω ιδιοκτήτες ΚΔΑΠ κρίνουν ότι πρέπει να δεσμευτεί η αρμόδια πολιτική ηγεσία, σε μακροχρόνιο επίπεδο για το ότι τέτοια φαινόμενα, σαν αυτό που καταγγέλλουμε στην παρούσα, δεν θα επαναληφθούν, παράλληλα με τα εξής: Ι) Για το ότι θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια αδειοδότησης και λειτουργίας, τόσο στα ιδιωτικά, όσο και στα δημοτικά ΚΔΑΠ. ΙΙ) Για το ότι δεν θα υπάρχει μονομερής χρηματοδότηση των δημοτικών ΚΔΑΠ, με στόχο την αποφυγή δημιουργίας παράνομου - αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. ΙΙΙ) Για το ότι θα αναζητηθούν και θα βρεθούν τρόποι σταθερής χρηματοδότησης των ιδιωτικών ΚΔΑΠ, τα οποία, όχι μόνο δεν έλαβαν οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά στη παρούσα φάση, έχουν καταβαραθρωθεί και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο. ΙV) Για την ένταξη της κατηγορίας των παιδιών ηλικίας 4+ χρονών στους ωφελούμενους από τα ΚΔΑΠ.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ΚΔΑΠ θεωρούν ότι η κοινωνική πολιτική δεν είναι θεμιτό να εφαρμόζεται μόνον υπέρ συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων, αφού, οι γονείς δεν γίνονται, ξαφνικά, πλουσιότεροι, όταν το παιδί τους γίνει 5 χρονών, ίσα-ίσα, οι απαιτήσεις για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών συνεχώς διογκώνονται και είναι μέγα ζητούμενο σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο η Πολιτεία να στηρίξει τους σχεδόν 170.000 γονείς που δεν μπορούν να ωφεληθούν από τον θεσμό, καθώς και τους εκατοντάδες ιδιώτες επιχειρηματίες αλλά και τους χιλιάδες υπαλλήλους τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεσθε να προβείτε στην αξιοποίηση και αναδιανομή των 26.000 και πλέον “vouchers” που περισσεύουν, εκ των πραγμάτων, συμπεριλαμβάνοντας τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ στους δικαιούχους αξιοποίησης τους;

2) Προτίθεσθε να δρομολογήσετε άμεσα τα 14.000 “vouchers” που έταξε η αρμόδια πολιτική ηγεσία στους σχετικούς επαγγελματίες, σε πρότερο χρόνο, προς όλες τις δομές ΚΔΑΠ, δημοτικές και ιδιωτικές;

3) Προτίθεσθε να προβείτε στην ενίσχυση, περαιτέρω, όλων των ΚΔΑΠ και όχι μόνο των δημοτικών, με 5 εκατομμύρια ευρώ;

4) Προτίθεσθε να καθιερώσετε τα ίδια κριτήρια αδειοδότησης και λειτουργίας, τόσο στα ιδιωτικά, όσο και στα δημοτικά ΚΔΑΠ;

5) Προτίθεσθε να λάβετε την αναγκαία πρόνοια για την ένταξη της κατηγορίας των παιδιών ηλικίας 4+ χρονών στους ωφελούμενους από τα ΚΔΑΠ;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αναστασία - Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ