Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  4:54: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023 18:23

Δ. Κωνσταντόπουλος: “Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι ιατροί ΕΣΥ της Αιτωλοακαρνανίας που προέρχονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ”

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος εξέδωσε δελτίο τύπου απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη μέσω του οποίου ζητά την άμεση καταβολή από την 6η ΥΠΕ των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι ιατροί ΕΣΥ της Αιτωλοακαρνανίας που προέρχονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου: 

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν ιατροί ΕΣΥ της Αιτωλοακαρνανίας που προέρχονται από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπηρετούν στην 6η ΥΠΕ και βρίσκονται σε διαδικασία συνταξιοδότησης, λόγω της μη καταβολής της αποζημίωσης που δικαιούνται.

Συγκεκριμένα,  οι ιατροί που είχαν προσληφθεί από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ με καθεστώς εργασίας ΙΔΑΧ, μεταφέρθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δυνάμει των διατάξεων του ν.3918/2011. Στη συνέχεια, με τον ν. 4238/2014 μεταφέρθηκαν στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Ταυτόχρονα, το ΠΔ 410/1988, το οποίο παραμένει σήμερα κανονικά σε ισχύ, ρυθμίζει ζητήματα του προσωπικού που υπηρετεί σε οργανικές θέσεις με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα λοιπά ΝΠΔΔ.

Στο άρθρο 55 του ανωτέρω Προεδρικού Διατάγματος προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης στο προσωπικό αυτό μεταξύ άλλων και λόγω συνταξιοδότησης, η οποία μάλιστα αποζημίωση σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ.

Οι ιατροί που προέρχονται από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ όπως προαναφέρθηκε, προσελήφθησαν ως ΙΔΑΧ και δεν μετέβαλαν το εργασιακό τους καθεστώς κατά τη μετακίνηση στον ΕΟΠΠΥΥ και έπειτα στις ΥΠΕ της χώρας.

Μετακινήθηκαν με την ίδια εργασιακή σχέση, σε οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4238/2014 και όπως μάλιστα έχει κρίνει και ο Άρειος Πάγος με σχετική απόφασή του (ΑΠ 535/2020) Στα πλαίσια αυτά, διατηρούν το δικαίωμα να λάβουν την αποζημίωση του άρθρου 55 ΠΔ 410/1988. Κι ενώ η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται κανονικά στους ιατρούς της χώρας (ενδεικτικά καταβάλλεται από την 1η ΥΠΕ), τούτο δεν συμβαίνει από την 6η ΥΠΕ, η οποία αρνείται αδικαιολόγητα την καταβολή της.

Το αποτέλεσμα είναι να παραβιάζονται τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ιατρών της 6ης ΥΠΕ, οι οποίοι μάλιστα βιώνουν άνιση μεταχείριση σε σχέση με συναδέλφους τους από άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες.

Μάλιστα, ενώ στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Υπουργός Υγείας είχε αναγνωρίσει ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ οι οποίοι διατήρησαν το καθεστώς ΙΔΑΧ και είχε δεσμευθεί για επίλυση του προβλήματος, δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη έως σήμερα.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο προκειμένου η 6η ΥΠΕ να καταβάλλει στους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ την αποζημίωση που δικαιούνται βάσει του άρθρου 55 ΠΔ 410/1988;

sinidisi.gr