Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  3:40: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023

Η ώρα της αλήθειας για τις εκλογές έχει φτάσει, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει καταλήξει στις οριστικές του αποφάσεις για την προκήρυξη των εκλογών που θα γίνουν στις 9 Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγραψε από το πρωί το protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να μετατεθεί το υπουργικό συμβούλιο που ήταν προγραμματισμένο για τις 28 Φεβρουαρίου και να γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή 3 Μαρτίου, όπου θα κλειδώσει και η απόφαση για τον κατώτατο μισθό που θα ισχύει από την 1η Απριλίου.

Από εκεί και μετά ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη των εκλογών, με όλο και περισσότερα στελέχη της ΝΔ να κάνουν λόγο για τις 9 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη. Ακούστηκε και η 8η Μαρτίου, πλην όμως προγραμματίζεται η επίσκεψη ξένου αξιωματούχου στη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, μας έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις, αλλά, όπως παραδέχθηκε σήμερα ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας στον ΣΚΑΪ, για να γίνουν οι εκλογές 9 Απριλίου, η Βουλή θα πρέπει να έχει διαλυθεί ως τις 10 Μαρτίου.

Ως αυτή την ώρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κοινοποιήσει στον ευρύτερο κύκλο του πώς θα γίνει η προκήρυξη των εκλογών, πέρα από την ενημέρωση που αυτονόητα θα κάνει στην ΠτΔ. Η μια εναλλακτική είναι να γίνει ένα υπουργικό συμβούλιο με πανηγυρικό χαρακτήρα και η άλλη ο κ. Μητσοτάκης με ένα συμβατικό διάγγελμα να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στους πολίτες.

Μετά την προκήρυξη των εκλογών, μάλιστα, αναμένεται να λάβει χώρα και μια πανηγυρική συνεδρίαση της ολομέλειας των βουλευτών της ΝΔ και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, πιθανότατα στα γραφεία της ΝΔ, ενώ μετά ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει τον δρόμο για τις περιοδείες.

Πέρα από την προκήρυξη των εκλογών, στην κυβέρνηση πρέπει να πάρουν αποφάσεις και για δύο κομβικά πόστα. Η πρώτη μοιάζει ειλημμένη: η αντικατάσταση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου από τον υπουργό Επικρατείας Ακή Σκέρτσο, μιας και ο κ. Οικονόμου θα είναι υποψήφιος στη Φθιώτιδας.

Για τη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου ακούγεται η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου, η οποία θα έχει κομβικό ρόλο στην επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ στην πορεία προς τις κάλπες. Εκκρεμότητα είναι ποιος θα αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στη θέση του Μάκη Βορίδη και θα φέρει εις πέρας τις εκλογές.

Στη Λάρισα που βγάζει κυβέρνηση – Αύριο το πρωί, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει να βρεθεί στη Λάρισα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι ότι η Λάρισα βγάζει… κυβέρνηση, ενώ τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των πρώτων δύο κομμάτων είναι πολύ κοντινό και με το εθνικό τους ποσοστό. Έτσι, στις εκλογές του 2019 πρώτο κόμμα ήταν άνετα η ΝΔ με διαφορά οχτώ μονάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτευσε στις διπλές κάλπες του 2015, ενώ στις διπλές εκλογές του 2012 την πρωτιά κέρδισε η ΝΔ. Αντιστοίχως, το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτο το 2009.

Μια ιστορική αναδρομή, δε, αποδεικνύει ότι από το 1974, το εκλογικό αποτέλεσμα της Λάρισας μόνο μια φορά δεν έχει ευθυγραμμιστεί με το εθνικό: το 2000, όταν η ΝΔ κέρδισε τον νομό με 4 μονάδες, αλλά στις εθνικές εκλογές ηττήθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης ευελπιστεί ότι το σενάριο θα επαναληφθεί ακέραιο και στις πρώτες κάλπες του Απριλίου, αλλά και στις επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο.

Γιατί συμβαίνει αυτό στην περίπτωση της Λάρισας; Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας που στο «δείγμα» της συμπεριλαμβάνει τόσο τον αστικό πληθυσμό της πόλης, όσο και τον αγροτικό πληθυσμό του κάμπου. Με άλλα λόγια, η εν λόγω πόλη συμπυκνώνει ετερογενή στρώματα του εκλεκτορικού σώματος, με αποτέλεσμα η έκβαση της κάλπης να είναι σχεδόν πάντα μια μικρογραφία των εθνικών εκλογών. Για όσους είναι εμπειρότεροι στις εκλογές, ο συνδυασμός αστικού και αγροτικού στοιχείου στη Λάρισα είναι η νέα εκδοχή του παλιού «Υπολοίπου Αττικής» που πάντα εξεταζόταν ως κρίσιμο δείγμα. Η μόνη «παραφωνία» της Λάρισας, πάντως, είναι το ποσοστό που παίρνει το ΚΚΕ, το οποίο παραδοσιακά είναι ισχυρότερο από το εθνικό του.

protothema.gr

Συνάντηση είχε, σήμερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος με τους Τούρκους βουλευτές Σελαμί Αλτινόκ και Γιουσούφ Μπασέρ, στο περιθώριο της Ετήσιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στην Βιέννη.

Ο Γ. Βαρεμένος τους ενημέρωσε για το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα αμέσως μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, τόσο από τις ελληνικές Αρχές όσο και, κυρίως, από τους απλούς ανθρώπους και την κοινωνία των πολιτών.

Τόνισε επίσης στους συνομιλητές του ότι δεν πρέπει να μας φέρνουν κοντά μόνον οι συμφορές, αλλά να επικεντρωνόμαστε στις δημιουργικές προσπάθειες, αποφεύγοντας τις προκλήσεις και μην εγκαταλείποντας ποτέ τον διάλογο.

Βάση του διαλόγου και της αναζήτησης λύσεων, υπογράμμισε ο Γ. Βαρεμένος, πρέπει να είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο λαών μας είναι ένα πολύτιμο κεκτημένο, που πρέπει συνεχώς να το διευρύνουμε. Η τραγωδία που βιώνει σήμερα η Τουρκία ανήκει στον χώρο του απρόβλεπτου, ενώ η μεταξύ μας συνεννόηση είναι ζήτημα κοινής βούλησης των δύο πλευρών.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023 17:58

Όχι στην «συνεκμετάλλευση»!

Άρχισαν πάλι να μιλάνε για συνεκμετάλλευση των δικών μας πόρων του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου με τους Τούρκους.

Βρήκαν αμέσως την ευκαιρία γνωστά παπαγαλάκια να μιλήσουν για μοιρασιά του Αιγαίου και απεμπόληση των δικαιωμάτων μας στην Ανατ. Μεσόγειο. Βρήκαν ευκαιρία να δράσουν αντεθνικά, λόγω της σχετικής συμπάθειας που πρόσφατα αναπτύχθηκε από τους Έλληνες προς τους πληγέντες Τούρκους εξαιτίας των τρομακτικών σεισμών στη γείτονα χώρα.

Νομίζουν οι αφελείς ότι ο Τούρκος θα χορτάσει και θα μας αφήσει για ένα χρονικό διάστημα σε μια κάποια ησυχία, έτσι ώστε οι γνωστοί γόνοι να λυμαίνονται την εξουσία και το δημόσιο χρήμα.

Επισημαίνεται, ότι μια τέτοια εξέλιξη, ήτοι αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδος συζήτησης για συνεκμετάλλευση, θα σημάνει προσφυγή από κοινού με την Τουρκία σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο (προφανώς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης), το οποίο συνηθίζει να «μοιράζει την πίτα» 50/50.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία θα καταθέσει το μέγιστο των διεκδικήσεών της εναντίον μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν τα ακόλουθα καταστροφικά αποτελέσματα για την πατρίδα μας:

-Απόλυτη απεμπόληση του δικαιώματος της χώρας μας για αύξηση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια,

-Αποδοχή μόνον χωρικών υδάτων για τα νησιά του Αιγαίου (συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου) και απεμπόληση της υφαλοκρηπίδας αυτών,

-Απεμπόληση της ΑΟΖ των νησιών μας και συνακόλουθα χάραξη ΑΟΖ με Τουρκία στη μέση του Αιγαίου (το όνειρο της Γαλάζιας Πατρίδας),

-Απόδοση στην Τουρκία ως ΑΟΖ της περιοχής ανατολικά Κρήτης-Ρόδου μέχρι Κύπρο, εξαφανίζοντας ουσιαστικά το σύμπλεγμα Καστελόριζου,

-Δικαιώματα της Τουρκίας εντός ΑΟΖ της στο Αιγαίο και Ανατ. Κρήτης-Ρόδου, εγκατάστασης πλωτών εξεδρών άντλησης υδρογονανθράκων, δημιουργίας τεχνητών νησιών και ανεξέλεγκτης πλεύσης πλοίων.

-Εγκλωβισμός και έλεγχος των νησιών του Ανατ. Αιγαίου και, σε συνδυασμό με την προδοτική εγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών οπαδών του Ισλάμ, ουσιαστικά παράδοση των νησιών στους Τούρκους.

«Δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση, εγώ δεν έχω κανένα ταμπού», ανέφερε με δηλώσεις της η βουλευτής της ΝΔ, πρώην υπουργός εξωτερικών και αδερφή του πρωθυπουργού κ. Μπακογιάννη, ενώ  ουσιαστικά θεωρεί άκαιρη και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια και επιβεβαιώνει την «ηθελημένη» απόδοση της περιοχής ανατολικώς Ρόδου-Κρήτης στην Τουρκία λέγοντας: «δεν πρέπει να πάμε σε επέκταση των 12 ναυτικά μιλίων περιμετρικά της Κρήτης και να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο».

Μα κυρίες και κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι το Αιγαίο είναι το οξυγόνο μας και ότι συνεκμετάλλευση με την Τουρκία σημαίνει παράδοση στην Τουρκία; Δεν βλέπετε πως η περιοχή της Ανατ. Μεσογείου είναι σημαντικότατη για την επιβίωση της Κύπρου; Δεν δύνασθε να κατανοήσετε ότι στις διεθνείς σχέσεις προέχει το εθνικό συμφέρον, όταν μάλιστα μας αυτό συμβαδίζει και με τις διεθνείς συνθήκες; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι για την Τουρκία δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και εγγυήσεις, παρά μόνο το συμφέρον της; Δεν ξέρετε ότι ο λύκος από σαρκοφάγος δεν μπορεί να γίνει χορτοφάγος;

Η Τουρκία καταλαβαίνει και φοβάται μόνο από ένα πράγμα: Τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις μας! Την Ελληνική νηπιακού επιπέδου διπλωματία του «κατευνασμού» και της «στρατηγικής υπομονής», δηλ. της συνεχούς υποχώρησης, την κάνει μια χαψιά!

Κατανοήστε καλά! Το πρώτο πράγμα στην εξωτερική πολιτική είναι το εθνικό συμφέρον και όχι η «ορθολογική» διπλωματία της αναγνώρισης της πραγματικότητας, την οποία εντέχνως προωθείτε!

Τέλος, άλλο πράγμα οι σεισμοί και η ανθρωπιστική βοήθεια και άλλο το εθνικό συμφέρον, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων!

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντιστράτηγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

πηγή φωτο: katiousa.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 στο Αγρίνιο  θα πραγματοποιηθεί στις 7μμ,  στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου-π. Τράπεζα Ελλάδος, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη «8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα,  Ιανουάριος-Αύγουστος 2015!».

Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις Τόπος: «Ο ∆ηµήτρης Στρατούλης αναφέρεται στα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα που διαδραµατίστηκαν στην Ελλάδα το πρώτο οκτάµηνο του 2015, όπως τα βίωσε από θέσεις κορυφαίας πολιτικής και κυβερνητικής ευθύνης. Πώς και γιατί έγιναν αυτά, ποιες διεργασίες οδήγησαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνθηκολόγηση µε τους δανειστές.

Ο συγγραφέας προσεγγίζει την καυτή αυτή περίοδο, στο πλαίσιο των τότε οικονοµικών, κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσµίως, από τη σκοπιά των «νικηµένων», της Αριστερής Πλατφόρµας του ΣΥΡΙΖΑ και όσων το καλοκαίρι του 2015 είπαν το µεγάλο «Όχι» και δεν εκχώρησαν στο σύστηµα το ηθικό πλεονέκτηµα της Αριστεράς. ∆εν επιλέγει να γράψει µια ιστορία «από τα πάνω», µόνο για τους πρωταγωνιστές, αλλά «από τα κάτω», µε επίκεντρό της τις πραγµατικές κινητήριες δυνάµεις της κοινωνίας, τις πολύµορφες λαϊκές παρεµβάσεις και κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, στην  Ευρώπη και παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την έντονη πολιτική, προγραµµατική και αξιακή δια­πάλη µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιµώντας ότι οι εσωκοµµατικές διεργασίες και οι αποφάσεις της ηγετικής οµάδας του, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των εξελίξεων, δεν ήταν µονόδροµος. Χωρίς απαξιωτικούς και υβριστικούς προσωπικούς χαρακτηρισµούς, δίνει απαντήσεις σε 45+3 ερωτήµατα και υποστηρίζει ότι, κάτω από ορισµένες προϋποθέσεις, τα πράγµατα θα µπορούσαν να πάνε αλλιώς και όι ένας άλλος δρόµος ήταν εφικτός.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ), μετά την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών που διεξήχθησαν, ανακοινώνει την σύσταση του νέου ΔΣ καθώς και τους αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν για την εκπροσώπηση της Ένωσης στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών  - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.-:

Σύσταση ΔΣ

Πρόεδρος: Χονδρογιάννης Βασίλειος

Αντιπρόεδρος: Γιώτης Πολυχρόνης

Γ.Γραμματέας: Μπαλωμένος Δημήτριος

Αν. Γ.Γραμματέας: Ζήσης Απόστολος

Ταμίας: Κατσαντούλας Αθανάσιος

Μέλος Α΄: Καραθάνος Γεώργιος

Μέλος Β΄: Παπαδημητρίου Ζώης

Αντιπρόσωποι (κατά σειρά ψήφων)

Λεμονιάς Απόστολος

Χονδρογιάννης Βασίλειος

Καραθάνος Γεώργιος

Νάσης Μάριος

Βάσσος Ηλίας

Γιώτης Πολυχρόνης

Παιταρίδης Αλέξανδρος

Αγαπητά μέλη – συνάδελφοι της Αιτωλοακαρνανίας,

ένας νέος κύκλος ξεκινάει για την θεσμική εκπροσώπηση των εν΄ ενεργεία στρατιωτικών της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, με διάθεση για προσφορά ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα που μας απασχολούν. Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά αλλά και ευθύνη για την υποστήριξη σας μιας και η συμμετοχή στις εκλογές άγγιξε το 95%, δίνοντας μεγάλη δυναμική στην φωνή μας.

Τέλος να ευχαριστήσουμε δια μέσω της παρούσας ανακοίνωσης τα απερχόμενα μέλη του ΔΣ για την προσφορά τους και όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ. 

           

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας  

Χονδρογιάννης Βασίλειος              Μπαλωμένος Δημήτριος

6983505262                                   6983516283

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Συγκροτήθηκε την Τετάρτη 22-2-2023 σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, που προέκυψε από τις εκλογές στις 14 & 15 Φεβρουαρίου  2023.

Με βάση την διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό του Συλλόγου (μυστική ψηφοφορία) έγινε η κατανομή των αξιωμάτων.

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. είναι η εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                             

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΑΛΑΪΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ                              

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΤΑΜΙΑΣ: ΠΙΕΡΡΑΤΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ                                          

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.:ΓΙΟΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.:ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                             

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.:ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ                                       

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.:ΛΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.: ΤΣΕΡΠΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ