Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  7:23: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023

Την εξέλιξη & προοπτική του αρδευτικού δίκτύου των ΤΟΕΒ Οζερού, Φυτειών & Κατούνας παρουσίασε ο Σπηλιος Λιβανός χτες στις Φυτείες Ξηρομέρου.

Το έργο αναφέρεται σε περιπου 40.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και αφορά σε ένα πλήθος 3.800 αγροτών της περιοχής.

Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κατάμεστο παλιό Δημαρχείο Φυτειών, εκτός του τ. Υπουργού, παρευρέθηκε & μίλησε ο Δήμαρχος Αστακού & Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης, ο τ. Δημαρχος Φυτειών, Πάνος Γαζέτας, δημοτικοί σύμβουλοι, τα προεδρεία των ενδιαφερόμενων ΤΟΕΒ και βέβαια πλήθος αγροτών.

Μετά το τέλος της κεντρικής ομιλίας ακολούθησε εκτενής και ενθουσιώδης διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων παραγωγών και του Σπήλιου Λιβανού.

Στην παρουσίαση αναλύθηκε ο οδικός χάρτης του εκσυγχρονισμού των δικτύων, οι εφαρμογές της ευφυούς γεωργίας και της έξυπνης άρδευσης.

Ο Σ. Λιβανός ανέλυσε το όραμα του εμβληματικού σχεδίου ΥΔΩΡ 2.0 το οποίο εκπονήθηκε και θεμελιώθηκε επί της υπουργίας του στο ΥπΑΑΤ και υλοποιείται σήμερα από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρουσίασε στα μέλη των ΤΟΕΒ και στο σύνολο των παρισταμένων τα τεράστια οφέλη για τους ίδιους τους αγρότες, χρήστες των αρδευτικών δικτύων, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος που θα προκύψει από την ορθολογική διαχείρηση των υδάτινων πόρων.

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λίγα 24ωρα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας. Από τότε, πολλά άλλαξαν, όχι μόνο στα εδάφη βορείως της Μαύρης Θάλασσας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού παγιωμένες αντιλήψεις κατέρρευσαν, νέες συμμαχίες αναδύθηκαν, ενώ η καθημερινότητα όλων άλλαξε λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου.

Το Bloomberg με μία μακροσκελή ανάλυση έρχεται να εξηγήσει πώς «όλα όσα γνώριζαν και έπραξαν» οι διεθνείς ηγέτες, αλλά ιδίως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν λάθος και, ίσως να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά εάν στην εξίσωση είχε μπει ο Έλληνας ιστορικός και πατέρας της ιστοριογραφίας, Ηρόδοτος.

bloomberg_putin

Οι παραισθήσεις του Πούτιν

Συγκεκριμένα ο Andreas Kluth, αρθρογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου και αναλυτής επί ευρωπαϊκών θεμάτων, εξηγεί πώς ο Πούτιν παρασύρθηκε από ιδεοληψίες, φαντασιώσεις και παραισθήσεις για να λάβει την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. Βασισμένος σε μία μονόπλευρη αλλά κυρίως φαντασιόπληκτη καταγραφή της ιστορίας από την πλευρά της Μόσχας, ο Πούτιν έπεισε τον εαυτό του ότι η Ουκρανία δεν είναι ένα έθνος αυθύπαρκτο, αλλά ένα απλό παράρτημα της Μεγάλης Ρωσίας. Ωστόσο τα γεγονότα τον διέψευσαν. Τον περασμένο χρόνο, οι Ουκρανοί απέδειξαν το αντίθετο: ότι είναι σκληρά ανεξάρτητοι, με μια ταυτότητα που προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό ενάντια στον ιμπεριαλισμό του Κρεμλίνου.

Από αυτή την ψευδαίσθηση, ο Ρώσος πρόεδρος φαντάστηκε επίσης πως οι Ουκρανοί είτε θα υποδέχονταν τους Ρώσους εισβολείς μετά βαΐων και κλάδων ως απελευθερωτές από την δήθεν καταπίεση του Κιέβου είτε θα… έκοβαν λάσπη και θα έτρεχαν ατάκτως προς πάσα κατεύθυνση εγκαταλείποντας τις εστίες τους. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο: Οι Ουκρανοί υπερασπίζονται τα πάτρια εδάφη από κάθε σημείο «εξαναγκάζοντας» την διεθνή σκηνή να παραδεχθεί πως ο ουκρανικός λαός είναι ένας λαός που αξίζει να λάβει βοήθεια για να πολεμήσει τους εισβολείς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βγήκε επίσης λάθος αναφορικά με το πώς έβλεπε τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πίστευε πως είτε θα μπορούσε να τον σκοτώσει μέσα σε λίγα 24ωρα, είτε ο ίδιος θα εγκατέλειπε τη χώρα του με την οικογένειά του για το εξωτερικό. Απέτυχε και στις δύο του προβλέψεις, αφού αυτή την στιγμή όπως γράφουν πολλές διεθνή ΜΜΕ, ο Ζελένσκι έχει μετατραπεί σε έναν ηγέτη διεθνούς βεληνεκούς που εμπνέει απέναντι στην καταπίεση.

Το Κρεμλίνο όμως έπεσε έξω και στο πώς προέβλεψε ότι θα αντιδράσει η Δύση. Θεωρούσε πως είχε δημιουργήσει ένα δεδικασμένο με τις επιθέσεις στη Γεωργία το 2008, την Κριμαία και το Ντονμπάς το 2014 και δεν ανέμενε συντονισμένες κινήσεις. Όπως γράφει το Bloomberg, ήταν σίγουρος ότι οι δυτικές πρωτεύουσες θα συρρικνώνονταν από τον πυρηνικό εκφοβισμό του και ότι δεν θα έπαιρναν ποτέ ρίσκα για λογαριασμό χωρών στη σφαίρα επιρροής «του» παρά στη «δική τους».

 
Επιπλέον, ήταν βέβαιος ότι, με τη μακρά και εσκεμμένη διπλωματία του με αγωγούς, είχε καταστήσει χώρες όπως η Γερμανία τόσο εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που δεν θα τολμούσαν να του αντιταχθούν σε αυτόν. Δεν είχε λοιπόν καμία αμφιβολία ότι η Δύση, αργοκίνητη και γραφειοκρατική όπως την έβλεπε (που μπορεί σε έναν βαθμό να ήταν και να είναι έτσι) θα έβαζε το κέρδος και την άνεση πάνω από αρχές όπως η εθνική κυριαρχία και η διεθνής ειρηνευτική τάξη.

Ο Πούτιν έκανε λάθος και για τη Δύση. Από τις προηγούμενες επιθέσεις του – εναντίον της Γεωργίας το 2008 ή της Κριμαίας και του Ντονμπάς από το 2014 – κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ενωθούν ποτέ για να τον κοιτάξουν κατάματα. Ήταν σίγουρος ότι οι δυτικές πρωτεύουσες θα συρρικνώνονταν από τον πυρηνικό εκφοβισμό του και ότι δεν θα έπαιρναν ποτέ ρίσκα για λογαριασμό χωρών στη σφαίρα επιρροής «του» παρά στη «δική τους».

Ο Πούτιν διάβασε λάθος όμως και τον υπόλοιπο κόσμο. Ήταν σίγουρος ότι η Κίνα θα ήταν μονίμως δίπλα του. Όμως ο Σι Τζινπίνγκ, ένιωσε έκπληκτος από την εισβολή και τρομοκρατήθηκε από τις επακόλουθες απειλές του Πούτιν. Οι Κινέζοι δεν έχουν στραφεί ακόμη εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο οι κινήσεις είναι ενδεικτικές, το Πεκίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να θέλει να διακινδυνεύσει την διεθνή ισορροπία.

Τα λάθη των υπολοίπων

Πάντως ο Andreas Kluth στην ανάλυσή του ξεκαθαρίζει πως δεν ήταν λάθος μόνο ο Πούτιν αλλά και όλοι οι υπόλοιποι της Δύσης. Όπως αναφέρει, τους μήνες που προηγήθηκαν της ρωσικής εισβολής οι δυτικές πρωτεύουσες έδειχναν να αγνοούν τις πληροφορίες που μοίραζε η Ουάσινγκτον και σύμφωνα με αυτές η Μόσχα προετοιμαζόταν για πόλεμο. Ούτε καν ο ίδιος ο Ζελένσκι δεν μπορούσε ακόμη να φανταστεί ένα σενάριο τόσο εξωφρενικό όσο αυτό που έγινε πραγματικότητα. Κανείς, όπως αποδείχθηκε, δεν κατάλαβε την κατάσταση του μυαλού του Πούτιν.

Αλλά και οι γεωπολιτικοί αναλυτές τα πρώτα 24ωρα έδειξαν πόσο μικρόνοες ήταν αφού ελάχιστοι προέβλεψαν πως η Ουκρανία θα αντιστεκόταν με τον τρόπο που το έκανε. Άλλωστε ακόμη και στην χώρα μας, ποιος μπορεί να ξεχάσει την πληθώρα των δημοσιολογούντων στα κανάλια που προέβλεπαν πως σε μία εβδομάδα ο Πούτιν θα είχε φτάσει στα σύνορα με την Μολδαβία…

Όπως δε αναφέρει το Bloomberg, όλοι υπερεκτιμήσαμε πολύ τον ρωσικό στρατό. Μετρούσαμε τους στρατιώτες του, τα τανκς και άλλο υλικό. Αλλά δεν είδαμε τη δυσλειτουργία του που προκαλείται από την ενδημική διαφθορά, αλλά και την κακή κουλτούρα και ηγεσία —ειδικά σε επίπεδο υπαξιωματικών— και την απόλυτη ανικανότητα στην τακτική και τη στρατηγική.

Όλοι πίστευαν πως ο Πούτιν ήταν το αντίπαλον δέος του αμερικανικού στρατού, ίσως γιατί τον ακολουθούσε η «αίγλη» της σοβιετικής εποχής. Κάτι τέτοιο κατέρρευσε για τα καλά και δια παντός, όπως και η οποιαδήποτε ψευδαίσθηση πως η Ρωσία θα μπορούσε να αντιταχθεί στο σύνολο του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό και πλέον στου Ρώσους αξιωματούχους το μοναδικό φόβητρο που έχει απομείνει δεν είναι άλλο από το πυρηνικό οπλοστάσιο.


 

Ο Ηρόδοτος, ο Κροίσος και το Μαντείο των Δελφών

Και κάπου εδώ μπαίνει στην συζήτηση ο Ηρόδοτος, τον οποίον εάν είχε διαβάσει ο Πούτιν, ίσως να είχε αποφευχθεί η περασμένη χρονιά που άλλαξε τις ζωές όλων μας και ιδίως των Ρώσων και των Ουκρανών. Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο Ηρόδοτος περιγράφει μία ιστορική προσωπικότητα που έχει πολλά κοινά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον βασιλιά της Λυδίας, Κροίσο που στην σύγχρονη εποχή το όνομά του έγινε συνώνυμο του πλούτου.

Ο Κροίσος ο οποίος κυβέρνησε τον 6ο αιώνα π. Χ, ήταν διάσημος για δύο πράγματα. Το πρώτο ήταν ο τεράστιος πλούτος του σε χρυσό. Θα έλεγε κανείς πως ήταν αντίστοιχα ισχυρός με τον Πούτιν ο οποίος σήμερα χρησιμοποιεί τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας για να κάνει οικονομική διπλωματία. Το δεύτερο ήταν η ύβρις του. Ο Κροίσος κυβέρνησε πιθανώς την πλουσιότερη γη του κόσμου εκείνη την εποχή, στη σημερινή Ανατολία. Αλλά όταν ένας νέος πολέμαρχος στα ανατολικά του, αργότερα γνωστός ως Κύρος ο Μέγας, κατέλαβε την εξουσία σε αυτό που θα γινόταν η γνωστή σε όλους μας Περσική Αυτοκρατορία, ένιωσε και απειλή και πειρασμό.

Έτσι ο Κροίσος έστειλε απεσταλμένους στο Μαντείο των Δελφών για να μάθουν αν πρέπει να πάει σε πόλεμο κατά των Περσών; Το Μαντείο των Δελφών το οποίο έδινε πάντα διφορούμενες απαντήσεις που ο ερωτών τις ερμήνευε κατά βούλησιν απάντησε πως αν ο Κροίσος επιτεθεί, «θα καταστρέψει ένα μεγάλο βασίλειο». Αποφάσισε λοιπόν να πάει στον πόλεμο γιατί πίστεψε πως το βασίλειο που θα διαλυόταν θα ήταν του Κύρου. Έπεσε έξω όμως και, ηττήθηκε, η πρωτεύουσά του λεηλατήθηκε, η γυναίκα του αυτοκτόνησε και ο ίδιος βρέθηκε δεμένος πάνω σε μια αναμμένη φωτιά, έτοιμος να καεί ζωντανός, με τον θριαμβευτή Κύρο να παρακολουθεί.

Γράφει λοιπόν ο Andreas Kluth«Το πρόβλημα του Κροίσου, όπως και του Πούτιν, ήταν ότι δεν είχε πνευματική ταπεινοφροσύνη. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν έχει απαραίτητα μεγάλη σχέση με τη σεμνότητα αυτή καθαυτή. Αντιθέτως, ορίζεται ως ‘συνείδηση των ορίων της γνώσης κάποιου’ και των ‘περιορισμών της άποψής του’ — ή, αν προτιμάτε, ως εκτίμηση του λάθους κάποιου. Στην περίπτωση του Κροίσου, δεν μπορούσε να αντιληφθεί την εσκεμμένη ασάφεια του χρησμού, δηλαδή ποιο μεγάλο βασίλειο θα καταστρέψει; — γιατί ήταν τόσο σίγουρος ότι ήξερε».

Παρομοίως, λοιπόν ο Πούτιν θα μπορούσε όχι μόνο να ακούσει ιστορικούς από την ρωσική δεξιά – όπως ο Ρασπούτιν που μοιάζει με τον Αλεξάντερ Ντούγκιν – αλλά και αντισταθμιστικούς μελετητές, όπως τον Τίμοθι Σνάιντερ του Πανεπιστημίου Γέιλ, ο οποίος θα του είχε πει μια μάλλον διαφορετική ιστορία επικεντρωμένη περισσότερο στα αδύναμα σημεία του ρωσικού στρατού.

Οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Κροίσος κάηκε μέχρι θανάτου σε εκείνη την πυρά μπροστά στον Κύρο. Αλλά ο Ηρόδοτος και οι αρχαίοι δεν πίστευαν ότι αυτό ήταν αυτό που έγινε. Έτσι, ο Έλληνας ιστορικός έβαλε τον Κροίσο να φωνάξει στον Απόλλωνα, τον θεό που τον είχε βάλει σε αυτό το χάος. Συγκινημένος ο Απόλλωνας έκλαψε μέχρι που τα δάκρυά του έσβησαν τη φωτιά. Ο Κύρος το είδε αυτό, κίνησε την περιέργεια και του έδωσε χάρη. Ο Κροίσος επέλεξε να στείλει ξανά απεσταλμένους στους Δελφούς, για να τον ρωτήσει γιατί ο χρησμός τον παρέσυρε στην καταστροφή.

Το μαντείο απάντησε ότι του είχε πει μόνο την αλήθεια – μια μεγάλη αυτοκρατορία καταστράφηκε. Αλλά η Πυθία πρόσθεσε ότι έπρεπε ο Κροίσος «να πάρει σωστή συμβουλή, να στείλει και να ρωτήσει αν ο θεός μίλησε για την αυτοκρατορία του Κροίσου ή του Κύρου. Αλλά δεν κατάλαβε αυτό που ειπώθηκε, ούτε έκανε περαιτέρω έρευνα· επομένως, ας κατηγορήσει τον εαυτό του τώρα». Επιτέλους ο Κροίσος κατάλαβε — και «ομολόγησε ότι η αμαρτία δεν ήταν του θεού, αλλά δική του». Ο Πούτιν;

otavoice.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αν είστε οπαδός του ανοικτού δρόμου, αυτό το ταξίδι με αυτοκίνητο σίγουρα δεν έχει… τελειωμό. Και μιλάμε για μια μοναδική εμπειρία οδήγησης στον μεγαλύτερο δρόμο του κόσμου, μήκους 47.958 χιλιομέτρων, μέσω 18 χωρών – από την παγωμένη Αλάσκα του Βορρά μέχρι το νοτιότερο σημείο της Αργεντινής, αν έχετε το κουράγιο, βέβαια!

Ο εθνικός δρόμος Pan-American Highway είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, προσφέροντας στον ταξιδιώτη τη μοναδική εμπειρία της εναλλαγής κλίματος και φυσικού τοπίου, από ομιχλώδη βουνά και άνυδρες ερήμους μέχρι κατάφυτες ζούγκλες και ανθισμένα λιβάδια.

perierga.gr - Αυτός είναι ο μεγαλύτερος δρόμος του κόσμου!

 

Ένα ταξίδι μια αληθινή περιπέτεια από μόνο του, αρκετά επικίνδυνο και τολμηρό, τουλάχιστον σε ορισμένα σημεία του, καθώς η διάβαση δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση, ενώ άγρια ζώα, ερπετά και πυκνή ζούγκλα είναι στο πρόγραμμα. Απόλυτη περιπέτεια ή απλώς… οδική τρέλα, όπως κι αν χαρακτηρίσετε την εν λόγω διαδρομή, οι εικόνες ξεπερνούν κάθε φαντασία και στην περίπτωση αυτή το τέλος του ταξιδιού είναι που έχει σημασία και όχι ο προορισμός! Για την ιστορία οι χώρες που θα διασχίσει κάποιος είναι οι εξής: Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολούμπια, Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Ονδούρα, Μεξικό, Νικαράγουα, Παναμάς, Περού, Σουρινάμ, Ηνωμένες Πολιτείες και Βενεζουέλα.

perierga.gr - Αυτός είναι ο μεγαλύτερος δρόμος του κόσμου!
 
perierga.gr - Αυτός είναι ο μεγαλύτερος δρόμος του κόσμου!
 
perierga.gr - Αυτός είναι ο μεγαλύτερος δρόμος του κόσμου!

 

perierga.gr - Αυτός είναι ο μεγαλύτερος δρόμος του κόσμου!

 

perierga.gr - Αυτός είναι ο μεγαλύτερος δρόμος του κόσμου!

 

perierga.gr - Αυτός είναι ο μεγαλύτερος δρόμος του κόσμου!

 

perierga.gr - Αυτός είναι ο μεγαλύτερος δρόμος του κόσμου!
 
 
perierga.gr - Αυτός είναι ο μεγαλύτερος δρόμος του κόσμου!
 

 

Πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι οι κάλπες αναμένεται να στηθούν στις 9 Απριλίου, την Κυριακή των Βαΐων. Μια ημερομηνία που δεν έδειξε να ενοχλεί την εκκλησία, όπως ξεκαθάρισε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Όπως ανέφερε το STAR αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε 41 μόλις ημέρες από σήμερα θα έχουμε εκλογές με απλή αναλογική. Η προκήρυξή τους και η διάλυση της Βουλής θα γίνει την Παρασκευή 10 Μαρτίου.  Το παράδοξο είναι ότι θα έχουμε διερευνητικές εντολές τη Μεγάλη Εβδομάδα και συγκρότηση Βουλής, μετά τη Δευτέρα του Πάσχα ώστε να εκλεγεί προεδρείο και να ξαναδιαλυθεί η Βουλή για να πάμε σε δεύτερές εκλογές με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Αν όλα αυτά γίνουν γρήγορα οι δεύτερες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν 14 Μαΐου, αν και το πιθανότερο είναι οι δεύτερες εκλογές να πάνε για τις 21 Μαΐου.

Ποιος ενδέχεται να είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Στο ενδιάμεσο, θα έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό ή τη Μαρία Γεωργίου πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ή την  Ευαγγελία Νίκα πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας ή τον Ιωάννη Σαρμά, πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι και ο αρχαιότερος και συνεπώς ο επικρατέστερος.

www.aftodioikisi.gr

Απάντηση στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας περί υπόγειων συζητήσεων για τη συγκρότηση «κυβέρνησης των ηττημένων» δίνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα για «σύνδρομα» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και προσπάθεια να «να ξαναγράψει την ιστορία».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρει:

«Η Νέα Δημοκρατία περιφρονεί τη μνήμη του ελληνικού λαού. Νομίζει ότι με μια ανακοίνωση μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία.

Πιστεύει ότι οι πολίτες λησμονούν τις τεράστιες ευθύνες του κόμματός τους για την πτώχευση της χώρας, που φρόντισε να «ξεπλύνει» ο κ. Τσίπρας.

Επιχειρεί να διαγράψει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που μόνη απέναντι σε όλους -εντός και εκτός Ελλάδας- κράτησε τον τόπο όρθιο.

Πασχίζει να κρύψει τα «Ζάππεια», τα λάβαρα του δεξιού «αντί-μνημονίου» και του λαϊκισμού.

Προσπαθεί -μήνες τώρα- να εξισώσει τη Δημοκρατική Παράταξη με την αποτυχημένη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τις αυταπάτες και τα πειράματα.

«Ξεχνούν» ότι είναι οι ίδιοι διαχρονικά, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην όχθη της εξαπάτησης του λαού. Αν δεν τα θυμάται ο κ. Μητσοτάκης, ας ρωτήσει την κ. Μπακογιάννη.

Είναι, πλέον, σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Πρόεδρός της διακατέχονται από παραταξιακά και οικογενειακά σύνδρομα με το ΠΑΣΟΚ. Τους ευχόμαστε περαστικά και γρήγορα.»

Νωρίτερα, η Πειραιώς είχε τοποθετηθεί στην απάντηση που έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στις φήμες περί «μυστικής» συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως, με την ανάρτησή του ο πρώην πρωθυπουργός «ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις υπόγειες συζητήσεις για τη συγκρότηση ‘κυβέρνησης των ηττημένων’».

Συγκεκριμένα, η Πειραιώς ανέφερε: «Ο κ. Παπανδρέου με την ανάρτησή του, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις υπόγειες συζητήσεις για τη συγκρότηση «κυβέρνησης των ηττημένων».

Σε αντίθεση με τα σενάρια που εξυφαίνονται σε μυστικούς δείπνους – ξεχνώντας τα «Πινοσέτ» και «Ολανδρέου» – ο ελληνικός λαός θυμάται πολύ καλά τι συνέβη όταν το τιμόνι της χώρας κρατούσαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παπανδρέου.

Πρόκειται, μακράν, για τις δύο χειρότερες περιόδους της μεταπολίτευσης. Η επιστροφή τους μπορεί για εκείνους να είναι όνειρο, αλλά για τους πολίτες είναι, σίγουρα, εφιάλτης που δεν θα ήθελαν να ξαναζήσουν».

agrinionews.gr

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που εγκρίνει τα ψηφοδέλτια του κόμματος, που θα αποκαλυφθούν σε ποσοστό 76%.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Στα πρώτα ονόματα υποψηφίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εθνικές εκλογές, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, ξεχωρίζουν αρκετοί τεχνοκράτες και μέλη του think tank του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και πρόσωπα με έντονη κοινωνική προσφορά.

 

Στις εκλογικές λίστες του κόμματος υπάρχει ακόμη η έντονη γυναικεία παρουσία, αρκετές υποψηφιότητες από την νέα γενιά και κυρίως η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «αμφίπλευρη διεύρυνση», δηλαδή με πρόσωπα τόσο από την Κεντροαριστερά, όσο και από τα Αριστερά.

Εκπλήξεις προσεχώς

Στην τελική ευθεία, ωστόσο, προς τις εθνικές εκλογές, αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα που θα συμπληρώνουν τη λίστα του Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και «λαμπερές» υποψηφιότητες – ιδίως στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας- καθώς αρκετά πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου, ακαδημαϊκοί, αλλά και άτομα με μεγάλη απήχηση -ιδίως στην ναολαία- έχουν βολιδοσκοπηθεί τους τελευταίους μήνες από την Κουμουνδούρου, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει το στοιχείο της έκπληξης στα τελευταία μέτρα της εκλογικής αναμέτρησης.

Ψηφοδέλτια αμφίπλευρης διεύρυνσης και ανανέωσης

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγηση του, τόνισε ότι «τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτυπώνουν την αμφίπλευρη διεύρυνση που αποτελεί στρατηγική μας επιλογή, εκφράζουν την ανανέωση, αποτελούνται από άνδρες και γυναίκες που έχουν επιλεγεί με βάση την πολιτική τους συγκρότηση, τις προοδευτικές τους θέσεις, την διαδρομή και την καταξίωση τους ο καθένας και καθεμιά στον τομέα του, στην εργασία, στην επιστήμη, τον πολιτισμό, τους κοινωνικούς αγώνες και την προστιθέμενη αξία που μπορούν να προσδώσουν στην συλλογική μας προσπάθεια».

Επεσήμανε παράλληλα προς τα στελέχη του κόμματος, ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων πολλών χρόνων» και υπογράμμισε ότι η αναμέτρηση θα κριθεί από το ποσοστό συμμετοχής, αν θα περιοριστεί η αποχή και κυρίως από τους νέους ψηφοφόρους αλλά και από τους αναποφάσιστους.

Χαρτογραφώντας τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ και στα σημεία που θα εμβαθύνει περισσότερο, ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής είναι αυτή που θα ανοίξει τον δρόμο για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επόμενη των εκλογών». Στις πρώτες προτεραιότητες είναι η ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς, την Υγεία, το Κράτος Δικαίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα δώσει μεγάλη έμφαση το επόμενο διάστημα στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών:

1. Η ακρίβεια και ειδικότερα η αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας, στα διυλιστήρια, στα σούπερ μάρκετ που ροκανίζει το εισόδημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και εξασφαλίζει δισεκατομμύρια υπερκερδών για τους λίγους και ισχυρούς, έχει τη σφραγίδα Μητσοτάκη.
Και αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

2. Οι πλειστηριασμοί και η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που παρείχαν οι νόμοι Κατσέλη – Σταθάκη, μετά τον νέο πτωχευτικό και την άρση της προστασίας, έχει τη σφραγίδα Μητσοτάκη. Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο.

3. Η υπονόμευση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας και της Παιδείας, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, έχει τη σφραγίδα Μητσοτάκη.

4. Η παραβίαση των κανόνων της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, έχει τη σφραγίδα του καθεστώτος Μητσοτάκη.

– Η δημοκρατία είναι για εμάς ζήτημα αξιακό. Χωρίς Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη, άρα δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα.

– Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής είναι αυτή που θα ανοίξει τον δρόμο για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επόμενη των εκλογών.

– Τα αδιανόητα σενάρια που εξυφαίνει τελευταία ο κ. Μητσοτάκης για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος είναι η μεγαλύτερη ένδειξη ηττοπάθειας από τον ίδιο και παραδοχή ότι οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

– Επιλογή Μητσοτάκη είναι να σύρει τη χώρα σε δεύτερες και τρίτες εκλογές. Άρα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δε σημαίνει μόνο δικαιοσύνη, σημαίνει και σταθερότητα».

protothema.gr 

Την δική του απάντηση δίνει ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τις φήμες για «κρυφή» συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Συμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, τονίζεται πως «Όσοι συνωμοτούν κρύβονται και φαντάζονται μόνο συνωμοσίες και συνωμότες».

Και καταλήγει: «Όσοι είναι συνεπείς σε αυτά που δημόσια εκφράζουν δεν χρειάζεται να συνωμοτούν».


Σημειώνεται πως η συνάντηση δεν διαψεύδεται, ωστόσο όπως επισημαίνουν πηγές οι δυο πρώην πρωθυπουργοί συναντήθηκαν πριν πολλούς μήνες, τυχαία, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής εκδήλωσης που ήταν και οι δύο καλεσμένοι και δεν συζητήθηκε κανενα πολιτικό μέλλον ή κάποια μετεκλογική συνεργασία των δυο κομμάτων.

protothema.gr