Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  6:05: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023

«Όχι στην υποβάθμιση και το κλείσιμο του νοσοκομείου Μεσολογγίου», λέει η Κ.Ο.Β Μεσολογγίου του ΚΚΕ και καλεί στη συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Η Κομματική Οργάνωση Μεσολογγίου του ΚΚΕ καλεί όλο το λαό της περιοχής σε ξεσηκωμό για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία , για πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ανεπτυγμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κατάσταση που έχει επέλθει το ΓΝ Μεσολογγίου είναι τραγική με τη συνεχόμενη υποβάθμιση υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση. Το Νοσοκομείο πια δεν μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες και κρατιέται ακόμα ζωντανό με την αυτοθυσία των γιατρών και των εργαζομένων που παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες για να προασπίσουν την υγεία του λαού μας. Με τις  εφημεριακές ανάγκες του Νοσοκομείου να μην καλύπτονται , τις τραγικές ελλείψεις σε τμήματα, κλινικές, και βασικές ειδικότητες γιατρών η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική, με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου να εκπέμπουν SOS για τη διάσωση του Νοσοκομείου.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει σχέση με την καπιταλιστική ανάπτυξη, στην οποία βασιλεύει το κριτήριο του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας, όπου η λαϊκή ανάγκη και το δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της ζωής, αντιμετωπίζεται σαν “κόστος”. Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμφωνούν όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που διαδοχικά έβαλαν το “χέρι τους” για τη διαμόρφωση αυτού του άθλιου συστήματος υγείας, με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του, με τα κριτήρια του “κόστους–οφέλους”, της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας, με τα τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και τη ζωή του λαού μας.

Τώρα ο λαός του Μεσολογγίου να δείξει εμπιστοσύνη στην δύναμή του, να εντείνει τον αγώνα του για την διάσωση του νοσοκομείου, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, να δυναμώσει τώρα το μέτωπο ενάντια στην πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Δεν περιμένουμε σωτήρες, φωνάζουμε και κάνουμε πράξη το σύνθημα μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό και καλούμε όλα τα σωματεία, τους φορείς, τους συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια της περιοχής μας , να πάρουν αποφάσεις για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 12:00 στην Πύλη του Νοσοκομείου! Μόνο με οργανωμένο λαό και ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας !

ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΠΛΗΡΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ!

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη έναντι του Αντρέα Μαυρογιάννη δίνουν τα επίσημα αποτελέσμαστα κατά τον δεύτερο γύρο των προεφρικών εκλογών στην Κύπρο.

Ήδη ο Αντρέας Μαυρογιάννης τηλεφώνησε στο Νίκο Χριστοδουλιδη και τον συνεχάρη για την εκλογή του. Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα παραμείνει ενεργός πολίτης αλλά δεν θα μείνει στην ενεργό πολιτική

Με καταμετρημένο το 99,4% των ψήφων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει το 51,9% των ψήφων και ο Αντρέας Μαυρογιάννης το 48,1% των ψήφων.

Οι εκλογολόγοι σημειώνουν ότι οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ φαίνεται να μην ακολούθησαν την γραμμή που εμμέσως έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος για υπέρβαση και στήριξη του Αντρέα Μαυρογιάννη και να ακολούθησαν τις προτροπές του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για στήριξη στον Χριστοδουλιδη.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, το 75% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ ψήφισε τον Νίκο Χριστοδουλιδη και το 25% τον Αντρέα Μαυρογιάννη.

Στο επιτελείο Χριστοδουλίδη είχαν ήδη αρχίσει με τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls οι πανηγυρισμοί.

Αναλυτικά τα exit poll ανά κανάλι: 

ΡΙΚ: Νίκος Χριστοδουλίδης 50,5-53,5% – Αντρέας Μαυρογιάννης 46,5%-49,5%

ΟΜΕΓΚΑ: Νίκος Χριστοδουλίδης 51,5-55,5% – Αντρέας Μαυρογιάννης 44,5%-48,5%

ΑΛΦΑ: Νίκος Χριστοδουλίδης 50,2-54,2% – Αντρέας Μαυρογιάννης 45,8%-49,8%

ΑΝΤΕΝΑ: Νίκος Χριστοδουλίδης 51,9-55,6% – Αντρέας Μαυρογιάννης 44,4%-48,1%

ΣΙΓΜΑ: Νίκος Χριστοδουλίδης 52-56% – Αντρέας Μαυρογιάννης 44% – 48%

Το ποσοστό συμμετοχής στην αναμέτρηση έφτασε το 72%. Μέχρι τις 17:00, μία ώρα πριν κλείσουν  η προσέλευση ήταν ανάλογη με αυτή του πρώτου γύρου, την περασμένη Κυριακή, αλλά υψηλότερη σε σχέση με τον δεύτερο γύρο, το 2018.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Δύο καταστροφικοί σεισμοί με μέγεθος 7 και 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχαν σημαδέψει τις χρονιές 1914 και 1939. Και οι δύο είχαν συμβεί στην Τουρκία.. Τι «κοινό» έχουν οι δύο αυτοί σεισμοί; Έγιναν τις χρονιές που ξέσπασαν ο Α΄και ο Β΄ΠΠ. Τώρα πολλοί αναφέρουν ότι ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου του 2023 μπορεί να σηματοδοτεί την έναρξη του Γ΄ΠΠ.

Ρουμάνα ευρωβουλευτής εμφανίζεται σίγουρη για τον Γ΄ΠΠ καθώς λέει ότι θα ξεκινήσει το 2023 την «χρονιά του Τίγρη», όπως έγινε το 1914 και το 1939.

Ο σεισμός του Burdur του 1914 (ονομάζεται επίσης σεισμός Afyon-Bolvadin) σημειώθηκε στις 00:07 τοπική ώρα στις 4 Οκτωβρίου. Υπολογίστηκε ότι ήταν 7,0 στην κλίμακα Ρίχτερ με μέγιστη ένταση IX (Βίαιο) στην κλίμακα έντασης Mercalli. Είχε επίκεντρο κοντά στη λίμνη Burdur στη νοτιοδυτική Ανατολία και ο μεγάλος σεισμός και η επακόλουθη πυρκαγιά κατέστρεψαν περισσότερα από 17.000  κατοικίες  και προκάλεσαν 2.344 θύματα.

3ος Π.Π 1

Ο δεύτερος σεισμός του 1939 ήταν πολύ πιο καταστροφικός.  Ο σεισμός του Ερζιντζάν έπληξε την ανατολική Τουρκία στις 1:57:23 π.μ. της 27ης Δεκεμβρίου τοπική ώρα με μέγεθος 7,8 Ρίχτερ. Είναι ο ισχυρότερος σεισμός που καταγράφηκε στην Τουρκία, σε συνδυασμό με τους σεισμούς Τουρκίας-Συρίας του 2023. Επιφανειακή ρήξη, με οριζόντια μετατόπιση έως και 3,7 μέτρα, σημειώθηκε σε ένα τμήμα μήκους 360 km του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Ο σεισμός ήταν η πιο σοβαρή φυσική απώλεια ζωών στην Τουρκία τον 20ο αιώνα, με 32.968 νεκρούς και περίπου 100.000 τραυματίες.

3ος Π.Π 2

Βέβαια και οι δύο σεισμοί συνέβησαν αφού είχαν ξεκινήσει οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι (Ιούλιος 1914, Σεπτέμβριος 1939) αλλά ποιος λέει ότι και η Γ΄ΠΠ δεν έχει ξεκινήσει ήδη.

3ος Π.Π 3

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ανήλθε σήμερα σε 33.179, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανήλθε σε 29.605 ενώ στη Συρία σε 3.574.

Ένας πατέρας και η κόρη του, ένα νήπιο και ένα δεκάχρονο κορίτσι συγκαταλέγονται στους επιζώντες που ανασύρθηκαν σήμερα από τα χαλάσματα των σπιτιών που κατέρρευσαν στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας.

Ο σεισμός της Δευτέρας ισοπέδωσε τεράστιες εκτάσεις πόλεων σε τμήματα της Τουρκίας και της Συρίας σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους.

Καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης εισέρχονται στην έκτη ημέρα τους, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να προσεγγίσουν οι διασώστες θύματα παγιδευμένα στα χαλάσματα, ωστόσο τα συνεργεία εξακολουθούν να βρίσκουν επιζώντες.

Διασώστες στην Χατάι ανέσυραν ζωντανή μια δεκάχρονη μέσα από μια τρύπα στο πάτωμα ενός κατεστραμμένου κτιρίου προτού την μεταφέρουν με φορείο. Το κορίτσι, ονόματι Κουντί, ήταν θαμμένο επί 147 ώρες, σύμφωνα με τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης στην Χατάι οι διασώστες ανέσυραν από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε ένα μικρό παιδί.

Στην κεντρική Χατάι, ένας άνδρας και η πεντάχρονη κόρη του, η Εμίρα, επίσης ανασύρθηκαν ζωντανοί από ένα κατεστραμμένο κτίριο.

Περίπου 180 χιλιόμετρα βορείως της Χατάι, στην πόλη Καχραμανμάρας, ο 27χρονος Μοχάμεντ Χαμπίμπ απήγγελε το Κοράνι στους διασώστες κατά τη διάρκεια της δεκάωρης επιχείρισης απεγκλωβισμού του.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον Χαμπίμπ με υψωμένη τη γροθιά στον αέρα να φωνάζει «Ο Θεός είναι Ύψιστος» και τους διασώστες να ζητωκραυγάζουν τη στιγμή που ανασύρεται από τα χαλάσματα με τη βοήθεια σκαπτικών μηχανημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Η κατοικία  συνδέεται  στενά με τον ψυχικό κόσμο του Ελληνα, με την οικογενειακή και την κοινωνική ζωή του και αποτελεί έκφραση του πολιτισμού του.Οι μετακατοχικές και μετεμφυλιακιές γενιές,έχοντας ζήσει την φτώχεια και την ερήμωση αφιέρωσαν την ζωή τους στην απόκτηση μιας στέγης για το παιδί τους. Για πολλές δεκαετίες µετά το δεύτερο παγκόσµιο πόλεµο, η µόνη µακροπρόθεσµη προστασία απέναντι στον πληθωρισµό ήταν η επένδυση σε οικόπεδα και σπίτια. Έτσι σήµερα το 81,8% των περιουσιακών τους στοιχείων είναι σε ακίνητα. Η άµεση σχέση του Έλληνα µε την κατοικία φαίνεται και από το πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης: 80,1%. Μάλιστα στις αγροτικές περιοχές, το ποσοστό αυτό φτάνει και το 97%.
 
Μεχρι τώρα σε μια ιστορική περίοδο,και ΜΟΝΟ σε αυτήν, συνέβη το να χαθουν περιουσίες σε μια νύχτα ,κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής,  τότε πραγματοποιήθηκαν τεράστιες ανακατατάξεις στην οικονομική και κοινωνική δομή της Ελλάδος, γεγονός που είχε άμεσο αντίκτυπο και αναφορικά με μεταβολές στις περιουσίες, κινητές και ακίνητες, των πολιτών. Λόγοι επιβίωσης, εκείνο τον καιρό, επέβαλαν σε πολλούς να πουλήσουν τις ακίνητες περιουσίες τους για να επιβιώσουν, πολλές φορές σε  εξευτελιστικές τιμές, καθώς η ανέχεια ήταν μεγάλη και η επιβίωση δύσκολη.
Ηρθε λοιπόν η ώρα να βιώσει μια δεύτερη κατοχή ο μέσος Ελληνας,μόνο που τα στρατεύματα κατοχής είναι πλέον οι πολιτικάντηδες που τον κυβερνούν τις τελευταίες δεκαετίες!
Για να καταλαβαίνει ο πολίτης τι συμβαίνει ας εξηγήσουμε τι είναι αυτά τα περίφημα funds που θα του πάρουν τα σπίτια.. Οι εταιρείες αυτές ειδικεύονται στην αναζήτηση και αγορά περιουσιακών στοιχείων και δανείων από ιδιώτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό πίεση και αναγκάζονται, έτσι, να ξεπουλήσουν σε χαμηλότερη τιμή. Δεν είναι τυχαίο ότι η ονομασία τους είναι «distress funds» που σε κυριολεκτική μετάφραση σημαίνει «επενδυτικά κεφάλαια δυστυχίας»,και εννοείται της ΔΙΚΗΣ ΣΟΥ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ!
 
Η στόχευσή των funds είναι να πάρουν τα χρήματά τους σύντομα. Προτείνουν ρυθμίσεις στις οποίες οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Δεν τους ενδιαφέρει να ρυθμίσουν. Κινούνται επιθετικά, στη λογική ό,τι εισπράξουν μέσω πλειστηριασμών.
 
Από το 2015 και μετά ψηφίστηκε μια σειρά νόμων που ξήλωσαν την προστασία της πρώτης κατοικίας και διευκόλυναν παράλληλα τη διενέργεια των πλειστηριασμών. Παράλληλα με το σταδιακό ξήλωμα της πρώτης κατοικίας ψηφίστηκαν κι άλλοι νόμοι που διευκόλυναν την εκτέλεση των πλειστηριασμών και αφαίρεσαν τα νομικά όπλα άμυνας των οφειλετών. Με νόμο του 2017 οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικά για να αποφεύγονται τα μπλόκα που έστηναν οι οργανώσεις και οι δανειολήπτες. Την ίδια χρονιά περνάει τροπολογία με την οποία θεσμοθετείται η αυτεπάγγελτη δίωξη για τους πολίτες που εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.  
 
Σήμερα λοιπόν ο Α(Χ)ΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους για την εξαύλωση της περιουσίας του μέσου Ελληνα!Και σκέπτεσαι ότι πως είναι δυνατόν η <<ΕΛΛΗΝΙΚΗ>> δικαιοσύνη να πηγαίνει με τα νερά των τοκογλύφων!
 
Για ποια δικαιοσύνη μιλάμε όταν πολλοί που κρατουν θέσεις κλειδιά,ακόμα και βουλευτές(ΠΑΤΣΗΣ) είναι στο κόλπο.Που να βρεις το δίκιο σου,όταν ο γιός του ΝΤΟΓΙΑΚΟΥ είναι δικηγορος που προωθεί τους πλειστηριασμούς,που να αποτανθείς όταν οι αντιλαικοί αυτοί νόμοι ψηφίζονται εν κρυπτώ και βιαστικα στο κοινοβούλιο!
 
Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών οιωνών αλλά η κοινωνική αναστάτωση που θα έρθει,σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο δέσιμο του Έλληνα με την εστία του, θα φερει κοσμογονικές αντιδράσεις σε μια κοινωνία που ήδη βράζει, με απρόβλεπτες συνέπειες!
 
ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΠΙΣΩ! ΤΩΡΑ! ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙΤΑΙ!
Χρήστος Ρήγας
υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το εθνικό κόμμα Έλληνες
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

του Κώστα Σιέττου*

«Τι θα ψηφίσεις; KKE ή βαρβαρότητα;»

Η συστηματική ανάλυση της απαξίωσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας και της συνεχούς τάσης εμπορευματοποίησής τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η σύνδεση αυτών των πολιτικών με την καπιταλιστική ανάπτυξη, τόσο σε περιόδους ανάπτυξης, όσο και σε περιόδους καπιταλιστικών κρίσεων, έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Ο λόγος είναι ότι μπορούν να αντληθούν σημαντικά συμπεράσματα σε σχέση με τις προτεραιότητες των αστικών κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων και του λεγόμενου από τα αστικά κόμματα «κοινωνικού κράτους», στο οποίο το σύστημα δημόσιας Υγείας είναι υποτίθεται η βάση του. Εδώ θα παρουσιάσουμε κάποια ενδεικτικά, όχι εξαντλητικά, χαρακτηριστικά όμως στοιχεία, από τις περιόδους πριν και μετά την καπιταλιστική κρίση του 2008 – 2009, μέχρι και σήμερα.

Ξεκινώντας, θα αποτελούσε καταρχάς ταυτολογία να πούμε ότι τα απαξιωμένα δημόσια συστήματα Υγείας είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών πολιτικών κρατικής υποχρηματοδότησης. Όλες οι κυβερνήσεις, αστικά κόμματα και αστικά επιτελεία επιχειρούν να δώσουν σε αυτήν την ταυτολογία μια επίφαση βαθύτερης δικαιολόγησης, λέγοντας ότι αυτή η απαξίωση μπορεί να αντιστραφεί με την καπιταλιστική ανάπτυξη και με την ταυτόχρονη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω των ΣΔΙΤ.

Σε αυτήν την «επιχειρηματολογία» αρκεί να παρατηρήσουμε ότι: 1) Η απαξίωση/υποχρηματοδότηση αυτή ίσα ίσα εντείνεται σχετικά σε περιόδους όπου οι ρυθμοί της καπιταλιστικής οικονομικής ανάπτυξης είναι υψηλοί, 2) τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης των συστημάτων Υγείας με την εδραίωση των ΣΔΙΤ σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα τα έζησαν και τα ζουν με τον πιο τραγικό τρόπο όταν κατέρρευσαν τα διαφημισμένα αυτά συστήματα Υγείας ένα προς ένα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πορείες αντιστρόφως …αποκλίνουσες

Επιπρόσθετα, σε συνδυασμό με τα αντιλαϊκά μέτρα (μειώσεις μισθών, συντάξεων, φορολογία, νόμοι για απολύσεις, κατάργηση ΣΣΕ κ.λπ.) που πάνε χέρι χέρι με την καπιταλιστική ανάπτυξη, έχουν οδηγήσει σε αποκλεισμό για οικονομικούς λόγους από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας μεγάλες μάζες λαϊκών στρωμάτων.

Εχει ενδιαφέρον να ανατρέξουμε στην κατάσταση πριν από τα μνημόνια και την καπιταλιστική κρίση του 2008 – 2009, όπου παραδείγματος χάριν, στο διάστημα 2000 – 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αυξανόταν με μέσους ετήσιους ρυθμούς της τάξης του 3,5% με συνολική αύξηση της τάξης του 68%.

Σε αυτήν την περίοδο, το χρέος παρέμενε σχεδόν αμετάβλητο ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ μεταξύ 2008 και 2009 με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, το χρέος αυξήθηκε κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες, το δε ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2% κατά την ίδια περίοδο.

Το διάστημα 2000 – 2008, στον τομέα της Υγείας, παρά την αλματώδη αύξηση του ΑΕΠ και τις δεδομένες αυξημένες κοινωνικές ανάγκες και τις διαχρονικές μεγάλες ελλείψεις, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικότερα στα Κέντρα Υγείας τα οποία είναι πολύ σημαντικά στην επαρχία και τα νησιά που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε κάποιο μεγάλο νοσοκομείο, ο αριθμός κλινών μειώθηκε από 1.104 το 2000 σε 1.014 το 20081.

Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα 2000 – 2008, στη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια οι κλίνες μειώθηκαν από 200 σε 181, στην Πελοπόννησο από 189 σε 171, στη Θεσσαλία από 108 σε 104, στη Μακεδονία από 218 σε 205, στη Θράκη από 46 σε 40, στην Κρήτη από 99 σε 94, στα νησιά του Αιγαίου από 111 σε 105, ενώ στην Ηπειρο και στα Ιόνια Νησιά έμειναν αμετάβλητα.

Συνολικά, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 1995 – 2007 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν 3,8%, με συνολική αύξηση κατά 103%, το 1995 οι διαθέσιμες κλίνες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ήταν 4,9 ανά 1.000 κατοίκους και το 2007 4,8 ανά 1.0002.

Την ίδια περίοδο (1999 – 2008) τα καθαρά κέρδη για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ΑΕ ήταν περισσότερα από 65 δισ. ευρώ με συνολική αύξηση των κερδών της τάξης του 600%3. Κατά το ίδιο διάστημα, το κράτος επιδότησε με «ζεστό» χρήμα τις επιχειρήσεις, επιδοτήσεις που φορτώνονται στις πλάτες μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων με τη μορφή χρέους.

Αναφέροντας μόνο δύο παραδείγματα από τα πολλά, μεταξύ 1999 – 2008 οι επιδοτήσεις των ακτοοπλόων εφοπλιστών από το ελληνικό Δημόσιο ξεπέρασαν τα 230 εκατ. ευρώ4, ενώ μεταξύ 2000 και 2020, για τη στήριξη παραγωγικών επενδύσεων, με πιστώσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) διατέθηκαν περισσότερα από 8,8 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα στις επιχειρήσεις5, ενώ το ποσό που δανείστηκε το κράτος για τα Ολυμπιακά έργα και τη διοργάνωση των Αγώνων ξεπέρασε τα 8,4 δισ. ευρώ (με 13 εργάτες να χάνουν τη ζωή τους στην κατασκευή των Ολυμπιακών έργων)6.

Η εξέλιξη των μισθών

Θα μας πούνε, όπως είπανε για τα μνημόνια, ότι κατά το ίδιο διάστημα, οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν «υπερβολικά πολύ» (μεταξύ των άλλων το γνωστό «μαζί τα φάγαμε»). Δεν θα πρέπει να ξεγελαστούμε από το ποσοστό αύξησης του επιπέδου του ονομαστικού μισθού.

Το ερώτημα είναι πάντα, ποιο είναι το αρχικό επίπεδο του ονομαστικού αλλά και του πραγματικού και του σχετικού μισθού, δηλαδή η τιμή της εργασίας σε σχέση με την τιμή των υπόλοιπων εμπορευμάτων και τη σχέση της αύξησης του μισθού με το κέρδος του καπιταλιστή.

Παραδείγματος χάριν, ο κατώτατος ονομαστικός μισθός το 2000 ήταν ο άθλιος μισθός πείνας των 457,66 ευρώ, ενώ το 2008 ήταν 701 ευρώ, σημειώνοντας συνολική αύξηση της τάξης του 46%7ενώ ο συσσωρευτικός πληθωρισμός κατά το ίδιο διάστημα ήταν της τάξης του 35%. Ο μέσος πραγματικός μισθός, η μέση σύνταξη και ο κατώτατος μισθός εξακολουθούσαν και εξακολουθούν να αποτελούν μισθούς και συντάξεις πείνας.

Εκείνη την περίοδο που η κερδοφορία των επιχειρήσεων και του ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμούς πολλαπλάσιους του πληθωρισμού, ο πραγματικός μέσος και ο κατώτατος μισθός ουσιαστικά μειώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα ποσοστά πληθωρισμού και διαβίωσης (τρόφιμα, στέγαση) όσο και μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων, όπως είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, οι «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, η διαχρονική εμπορευματοποίηση της Υγείας, η οποία συνδέεται με συνεχή αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στην κάλυψη της νοσηλευτικής και φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς επίσης και τη δαπάνη για φάρμακα.

Επιπρόσθετα, ο σχετικός μισθός μειώθηκε πολλαπλάσια, αφού σε σχέση με τα υπερκέρδη των καπιταλιστών εκείνη την περίοδο χειροτέρευσε κατά πολύ η κοινωνική θέση του εργαζόμενου, του εργάτη, το μερίδιο που τους αναλογεί από τα κέρδη που αυτοί παράγουν. Η κατανομή του κοινωνικού πλούτου έγινε ακόμα πιο ανισομερής, άρα μεγάλωσε και η εξουσία των καπιταλιστών πάνω στην εργατική τάξη.

Η περίοδος της καπιταλιστικής κρίσης

Μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, οι περικοπές στη συνολική κρατική χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, παρά τις μεγάλες συσσωρευμένες ελλείψεις, εντάθηκαν. Από το 2009 έως το 2015 με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ (2009 – 2011), ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑ.Ο.Σ. (2011 – 2012), ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ (2012 – 2013) και ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (2013 – 2015) οι περικοπές ήταν 7,3 δισ. ευρώ (από 16 δισ. ευρώ το 2009 σε 8,7 δισ. ευρώ το 2015).

Ο αριθμός των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε από 140 το 2008 σε 123 το 2017, σε 10 χρόνια έκλεισαν δηλαδή 17 δημόσια νοσοκομεία ενώ καταργήθηκαν 9.000 κλίνες (από 38.115 το 2009 σε 29.495 το 2017)8.

Στα 17 νοσοκομεία στα οποία οι κυβερνήσεις έβαλαν «λουκέτο», ήταν και νοσοκομεία λοιμωδών νοσημάτων τα οποία σήμερα θα αποτελούσαν πολύτιμο σύμμαχο, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει στον 21ο αιώνα ανάγκη από αυτά. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της ΝΔ το 2013 έβαλε «λουκέτο» στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων – Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη και το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έβαλε λουκέτο στο Νοσοκομείο Θώρακος στην Πάτρα. Από το 2010 έως το 2013 με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑ.Ο.Σ. και ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, η μείωση των γιατρών του ΕΣΥ έφτασε το 35%.

Την τετραετία 2015 – 2019 η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μείωσε τις επιχορηγήσεις των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 860 εκατομμύρια (45%), φορτώνοντας τη δαπάνη στα ασφαλιστικά ταμεία. Την τελευταία τετραετία, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε για το 2021 σε νέες περικοπές στην Υγεία της τάξης των 572 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 οι περικοπές έφτασαν συνολικά τα 279 εκατομμύρια: 139 εκατ. ευρώ μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία και μείωση κατά 140.000.000 ευρώ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας9.

Η πανδημία «ευκαιρία» για τον ιδιωτικό τομέα Υγείας

Και ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας το δημόσιο σύστημα Υγείας κατέρρευσε λόγω των διαχρονικών και συσσωρευμένων ελλείψεων είτε σε περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης είτε κρίσης, αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να ενισχύσει το πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο δημόσιο σύστημα Υγείας για να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις, χρηματοδότησε αδρά τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Στην αρχή του πρώτου κύματος της πανδημίας επιχορήγησε με 30 εκατ. τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, για την πραγματοποίηση κλινικών και εργαστηριακών ελέγχων10 ενώ τον Σεπτέμβρη του 2020 με Κοινή Υπουργική Απόφαση έδωσε άλλα 30 εκατ. ευρώ για την κατ’ επίφαση «επίταξη» του ιδιωτικού τομέα11.

Εν κατακλείδι, οι συνολικές περικοπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας μόνο κατά το διάστημα 2009 – 2022 ήταν της τάξης των 9 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή το κράτος έδωσε ως «ζεστό» χρήμα στις επιχειρήσεις μόνο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, κατά το διάστημα 2000 – 2020.

Σε επίπεδο ΕΕ, ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει έναν πακτωλό χρημάτων για το διάστημα 2021 – 2027 που φτάνουν τα 2,3643 τρισ. ευρώ12 που θα έχουν ως επίκεντρο τη χρηματοδότηση στην «πράσινη μετάβαση», στην «ψηφιακή οικονομία» και γενικά στις «ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας», στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

Ο πακτωλός αυτών των χρημάτων για τη στήριξη κυρίως της επιχειρηματικότητας συνδέεται με την ταυτόχρονη δέσμευση των κρατών – μελών για μεταρρυθμίσεις στα Εργασιακά, για περισσότερα δηλαδή αντιλαϊκά μέτρα (βλ. δεσμεύσεις της «ενισχυμένης εποπτείας», που φέρουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ).

Η Υγεία ατομική υπόθεση και ευθύνη

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει το βασικό συμπέρασμα ότι τα κρατικά χρέη, που πληρώνονται με τις θυσίες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι: 1) Το αποτέλεσμα της παρέμβασης των αστικών κρατών που δανείζονται για τη στήριξη των συμφερόντων και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, 2) ο μισθός και το κέρδος βρίσκονται σε αντίστροφη αναλογία μεταξύ τους. Η ανάπτυξή τους, όπως και να την δει κανείς, είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, της εργατικής τάξης, είναι μαρτύριο για τα λαϊκά στρώματα.

Οι διαχρονικές αντιλαϊκές πολιτικές έχουν ως βάση τους το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της φροντίζουν για την αναπαραγωγή και τη φροντίδα των εργατών τόσο, όσο τους είναι απαραίτητο, παρέχοντας το ελάχιστο δυνατό στο θέμα της Υγείας.

Είναι αποκαλυπτικό το απόσπασμα από το κείμενο «Αναπτυξιακή Στρατηγική και Στόχοι του Τομέα Υγείας για την περίοδο 2014 – 2020» του υπουργείου Υγείας για το πώς αντιλαμβάνονται την Υγεία13:

«Η κακή υγεία οδηγεί σε απουσίες από την εργασία, εκτιμάται ότι ποσοστά απουσιών που κυμαίνονται μεταξύ 3% και 6% του χρόνου εργασίας, τελικά αντιπροσωπεύουν ετήσιο κόστος περίπου στο 2,5% του ΑΕΠ, σε απώλεια θέσεων εργασίας (το 10% των ανθρώπων άφησε τη δουλειά τους, κυρίως για λόγους υγείας)».

Έτσι η Υγεία γίνεται όλο και περισσότερο ατομική υπόθεση/ατομική ευθύνη για τον κάθε εργαζόμενο έτσι ώστε από τη μια μεριά όσο το δυνατόν η κάλυψη των αναγκών του σε υγειονομική περίθαλψη να βαρύνει τον ίδιο τον εργαζόμενο απαλλάσσοντας έτσι το αστικό κράτος από ένα τέτοιο «κόστος» με στόχο να «εξοικονομήσει» πόρους για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, και από την άλλη μεριά ανοίγει νέους τομείς για την επένδυση υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, νέων δηλαδή τομέων κερδοφορίας με την παραγωγή υπεραξίας από τους εργαζόμενους στα συστήματα Υγείας, από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το κείμενο «Αναπτυξιακή Στρατηγική και Στόχοι του Τομέα Υγείας για την περίοδο 2014 – 2020» του υπουργείου Υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά13«Η μεταρρύθμιση του Τομέα της Υγείας στην Ελλάδα προϋποθέτει τη ριζική αναδιάταξη του υφιστάμενου εθνικού μοντέλου παροχής υπηρεσιών Υγείας, προκειμένου να βελτιωθεί ριζικά η σχέση κόστους – αποτελέσματος που χαρακτηρίζει το σημερινό σύστημα».

Ετσι, από τη μια μεριά οι λαϊκές ανάγκες στο αστικό κράτος αντιμετωπίζονται ως κόστος, το οποίο θα πρέπει να μειωθεί για τη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και, από την άλλη, ως εμπόρευμα και «ευκαιρία» για επιχειρηματικά κέρδη.

Εδώ όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι ακριβώς επειδή οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής είναι σύμφυτες με την ανισομετρία στην ανάπτυξη, τις συνεχείς οικονομικές κρίσεις που δημιουργούν στρατιές ανέργων, πολέμους, φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση, δεν εξασφαλίζεται ούτε αυτό το ελάχιστο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης για το σύνολο της εργατικής τάξης, όπως άλλωστε αποδείχθηκε εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης που οξύνθηκε την περίοδο της πανδημίας.

Η αιτιολογική έκθεση σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος «Υγεία για την ανάπτυξη», του τρίτου πολυετούς προγράμματος δράσης της ΕΕ στον τομέα της Υγείας για την περίοδο 2014 – 2020 αναφέρει14: «Η χρηματοπιστωτική κρίση κατέστησε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να βελτιωθεί η σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας των συστημάτων Υγείας. Τα κράτη – μέλη πιέζονται να επιτύχουν τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην παροχή καθολικής πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας υψηλής ποιότητας και στην τήρηση των δημοσιονομικών περιορισμών (…) Η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας πρέπει σαφώς να συνίσταται σε έναν συνδυασμό άμεσων βελτιώσεων της αποδοτικότητας με μια μακροπρόθεσμη στρατηγική δράση που να αντιμετωπίζει τα βασικά στοιχεία του κόστους».

Τους ενώνει η στρατηγική του κεφαλαίου

Αυτό που ενώνει όλα τα αστικά κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 κ.λπ., στην ουσία, παρά τις επιμέρους διαφορές τους στο φαινομενικό, είναι η πλήρης συμφωνία τους με τη στρατηγική της ΕΕ για την καπιταλιστική ανάπτυξη με «ατμομηχανή» τους επιχειρηματικούς ομίλους, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, και για τα ζητήματα της Υγείας η πολιτική του κόστους – οφέλους, της εμπορευματοποίησής της.

Στον χώρο της Υγείας, στο κείμενο για τη «Φαρμακευτική Στρατηγική για την Ευρώπη»15που δόθηκε στη δημοσιότητα εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και συγκεκριμένα στις 25 Νοέμβρη 2020, ως κύρια αρχή αναφέρεται η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών», ενώ στο κείμενο της Στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία ως κύριοι άξονες αναφέρονται «η δημιουργία ενός συστήματος με μεγαλύτερη απόδοση μεταξύ κόστους και αποτελεσματικότητας και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα»16.

Σε αυτήν τη βάση, γενικότερα, τα μέτρα που λαμβάνουν και ψηφίζουν από κοινού τα αστικά κόμματα, παρά τις προεκλογικές κοκορομαχίες τους για να ξεγελάσουν για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα, είναι η διαχείριση της ακραίας φτώχειας, εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Πρόκειται για την πολιτική «Ενισχύω τους πλούσιους, παίρνω από τους φτωχούς για να ενισχύσω τους εξαθλιωμένους». Ενώ δίνεται από το κράτος πακτωλός χρημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν καθηλωθεί εδώ και 11 χρόνια, κατακρημνισμένες στα άθλια επίπεδα πείνας που ήταν πριν από 15 χρόνια, ενώ η ανεργία καλπάζει.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», μόνο το 2022 οι απολύσεις έφτασαν τον αριθμό – ρεκόρ των 2.838.458 σε σύνολο 2.911.305 προσλήψεων. Από την άλλη, τα κέρδη για τις εταιρείες καλπάζουν και αυτά με το άρμα όλων των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφίσει όλα αυτά τα χρόνια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οι μεταλλάξεις τους και οι συνδυασμοί τους.

Το 2021, τα καθαρά κέρδη των 116 εταιρειών της κύριας αγοράς του ΧΑ, αν εξαιρεθούν οι πέντε τράπεζες, μετά τους φόρους, κυμάνθηκαν στα 4,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 505,3% σε σχέση με το 2020, και κατά 388,3% σε σχέση με το 2019. Το α΄ εξάμηνο του 2022 η κερδοφορία αυξήθηκε κατά 76% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του εννεαμήνου 2022 (80 εισηγμένες από τις 115, χωρίς να περιλαμβάνονται οι τράπεζες), η κερδοφορία ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας ήδη την κερδοφορία ολόκληρου του 2021 (οπότε είχε ανέλθει σε 5,1 δισ. ευρώ).

Συμπεριλαμβανομένων των 4 συστημικών τραπεζών (84 εισηγμένες) η κερδοφορία στο εννεάμηνο του 2022 είχε ανέλθει στα 9,3 δισ. ευρώ17. Κατά το ίδιο διάστημα, ως επιπλέον παραδείγματα, από το πρόγραμμα «Γενική Επιχειρηματικότητα» του «αναπτυξιακού» νόμου 4399/2016 το κράτος επιδότησε τις επιχειρήσεις με 350 εκατ. ευρώ, ενώ για τη «στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID-19» ο προϋπολογισμός ανήλθε στα 2 δισ. ευρώ, η δε κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και σήμερα έχει μοιράσει το ποσό των 8,2 δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, με τη μορφή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς18.

Να τους φοβίσει ο λαός και με την ψήφο του!

Ο κάθε εργαζόμενος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο αγρότης, ο φοιτητής, ο άνεργος που ζουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα των διαχρονικών αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, να προβληματιστούν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη στάση όλων τους και γενικότερα όλων των αστικών κομμάτων.

Είναι ξεκάθαρο τίνος συμφέροντα υπηρετούν εξαπατώντας κάθε τέσσερα χρόνια τον λαό. Τους έχουν δοκιμάσει, τους έχουν δει ξανά και ξανά. Αυτό που τους επιφυλάσσουν, είναι ένα μέλλον μοιρασμένο ανάμεσα στη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, στην ανεργία και στην υποαπασχόληση και τη συνεχή προσαρμογή στις απαιτήσεις των εργοδοτών. Το μικρότερο κακό που γίνεται πάντα μεγαλύτερο γιατί το κακό συσσωρεύεται συνέχεια.

Απέναντι σε αυτήν την κινούμενη άμμο του αστικού πολιτικού συστήματος, που πνίγει τις ελπίδες μας, απέναντι στα ψέματά τους, να τους γυρίσουμε την πλάτη. Να γυρίσουμε την πλάτη στα κόμματα της αστικής τάξης που μας βάζουν τη θηλιά στον λαιμό, να συμπορευθούμε με το ΚΚΕ γιατί είναι η μόνη επιλογή που δεν μεταμορφώνεται, δεν μεταλλάσσεται, που δίνει δύναμη στον λαό, που είναι δίπλα στον λαό καθημερινά, που παλεύει για τα δίκια των εργαζομένων με όλες του τις δυνάμεις, με αυτοθυσία, χωρίς ναι μεν αλλά, που δίνει την προοπτική και την ελπίδα της πραγματικής ανατροπής του βάρβαρου αυτού συστήματος. Ήρθε η ώρα να τους φοβίσει ο λαός με την πάλη και την ψήφο του!

*καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ στην Αιτωλοακαρνανία

Παραπομπές:

  1. Ελληνική Στατιστική Αρχή, https://www.statistics.gr/statistics/eco
  2. Ελληνική Στατιστική Αρχή, https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SHE06/-
  3. Ετήσια Εκθεση – Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, 2008. http://www.hcmc.gr/aweb/files/Annual_Reports/files/etisia_2008.pdf
  4. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=4682192
  5. Ειδική έκθεση για τη στήριξη των παραγωγικών επενδύσεων σε επιχειρήσεις από την ΕΕ, 2018. https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/SR18_08/SR_DURABILITY_EL.pdf
  6. https://www.902.gr/eidisi/athlitismos/49037/deka-hronia-meta-toys-olympiakoys-agones-2004-vary-kostos-se-aima-ergaton
  7. Υπόμνημα για τον κατώτατο μισθό https://ypergasias.gov.gr/
  8. Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 2018, 35(4):549-557.
  9. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11499189
  10. Υπουργείο Υγείας, Γεν. Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών Δ/νση Οικονομικής Εποπτείας Αρ. πρωτ.: Β2β/Γ.Π.οικ.20397 https://www.iatronet.gr/photos/enimerosi/epixeopyy20.pdf
  11. Κοινή Υπουργική Απόφαση οικ. 6177 – ΦΕΚ 4126/Β/24-9-2020, Υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού.
  12. EU budget 2021-2027 and recovery plan https://www.consilium.europa.eu/en/infographics/recovery-plan-mff-2021-2027/
  13. ΥΓΕΙΑ 2014 – 2020. «Αναπτυξιακή Στρατηγική και στόχοι του Τομέα Υγείας για την περίοδο 2014 – 2020», υπουργείο Υγείας, Μάης 2013. http://www.edespa-ygeia.gr/Uploads/announcements/2013/Anaptiksiaki-Stratigiki-2014.2020.pdf
  14. «Υγεία για την ανάπτυξη», του τρίτου πολυετούς προγράμματος δράσης της ΕΕ στον τομέα της Υγείας για την περίοδο 2014 – 2020. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/el/TXT/?uri=CELEX%3A52011PC0709
  15. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φαρμακευτική Στρατηγική για την Ευρώπη, 2023. https://ec.europa.eu/health/human-use/strategy_en
  16. EU policies and actions in public health. https://ec.europa.eu/health/policies/overview_en
  17. https://www.kathimerini.gr/pages/k-epicheirein-2023/562232563/to-elliniko-chrimatistirio-mochlos-anaptyxis-gia-tis-epicheiriseis/

18. https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=1/2/2023&id=18918&pageNo=4

agriniopress.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

«Με πνεύμα μαχητικής αισιοδοξίας και σε κλίμα ουσιαστικής συζήτησης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ. Η εισήγηση και το κλείσιμο του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ ψηφίστηκαν ομόφωνα, όπως και η εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ υπερψήφισε ομόφωνα την Απόφαση του Συνεδρίου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την εκλογή νέου Κεντρικού Συμβουλίου και νέας Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Οργάνωσης» αναφέρει η ΚΝΕ.

Στην πρώτη του Σύνοδο το Κεντρικό Συμβούλιο εξέλεξε Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, τον Θοδωρή Κωτσαντή.

Ο απερχόμενος Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναλαμβάνει νέα καθήκοντα στη δουλειά του κόμματος.

Ο Θοδωρής Κωτσαντής είναι 30 χρόνων, απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μεγάλωσε στην Πρέβεζα και οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 2006. Είναι μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ από το 2013 και μέλος του Γραφείου του ΚΣ από το 2018.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Φέρτε αύριο κιόλας ΠΝΠ που θα αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές» απαντά στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.

Αναλυτικά, η δήλωση:

Μπροστά σε ένα τσουνάμι πλειστηριασμών, ο κ. Οικονόμου προσπαθεί να κάνει το άσπρο και μαύρο.

Οι πολίτες όμως γνωρίζουν ότι πληρώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

– Την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

– Την επιλογή του νόμου του 2003 που δίνει αφορολόγητο στα funds και καμία υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη.

Τα πολλά λόγια περιττεύουν κύριε Οικονόμου:

Φέρτε αύριο κιόλας ΠΝΠ που θα αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές.

Όσο για τους ανθρώπους του πολιτισμού, δεν φτάνει που επιμένετε στην υποβάθμιση των σπουδών τους, αλλά συνεχίζετε να τους προσβάλετε λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «δεν γνωρίζουν» για ποιον λόγο βρίσκονται εδώ και δύο μήνες κάθε μέρα σε κινητοποιήσεις.

agrinionews.gr

Στα Καλάβρυτα βρίσκεται από την Παρασκευή (10/2) ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν έχει κρύψει ποτέ την αγάπη του για την Ελλάδα την οποία επισκέπτεται συχνά. Άλλωστε ο πατέρας του έχει σπίτι στο Πήλιο και ο ίδιος το καλοκαίρι έκανε τις διακοπές του στην Κάρυστο.

Ο κ. Τζόνσον βρίσκεται στα Καλάβρυτα για τριήμερη διαμονή, αφού σύμφωνα με το πρόγραμμά του αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα.

Σε ψησταριά για κρεατικά ο Μπόρις Τζόνσον

Οπως αναφέρει το kalavrytapress.gr, το Σάββατο (11/2) έφαγε στην ταβέρνα-ψησταριά «Η ΣΤΑΝΗ» των Αδελφών Παπαγεωργίου, όπου δοκίμασε τα παραδοσιακά πιάτα και τα κρεατικά που αποτελούν σήμα κατατεθέν του καταστήματος, με ιδιαίτερη μάλιστα προτίμηση στην σούβλα.

Μάλιστα ο Μπόρις Τζόνσον έβγαλε και φωτογραφίες μα τον ιδιοκτήτη.



iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος σε συζήτηση στο πλαίσιο της 14ης εκδήλωσης «Ημέρες Καριέρας», που διοργάνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι.

Οι «Ημέρες Καριέρας», οι οποίες θεσμοθετήθηκαν το φθινόπωρο του 2021, είναι ένα από τα νεότερα εργαλεία της ΔΥΠΑ. Αποτελούν σημείο συνάντησης και άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα σε επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν προσωπικό και ενδιαφερόμενους.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με εκπροσώπους των εταιρειών Poseidon Marine Supplies, Vasia Hotels & Resorts και THRAKON – YTONG, που έχουν προσλάβει εργαζόμενους με τη βοήθεια της ΔΥΠΑ και με τρεις υπαλλήλους τους οι οποίοι ωφελήθηκαν από δράσεις της υπηρεσίας. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ επισήμαναν τη σημασία των «Ημερών Καριέρας» και του ενεργού διαμεσολαβητικού ρόλου της ΔΥΠΑ για τη σύνδεση εργοδοτών και εργαζόμενων.  Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ντίνος Σιωμόπουλος.

Είναι μεγάλη επιτυχία ότι καταφέραμε κι εκσυγχρονίσαμε έναν οργανισμό όπως ήταν ο ΟΑΕΔ και τον προσαρμόσαμε στις ανάγκες της αγοράς εργασίας που μετεξελίσσεται πολύ γρήγορα

«Οι “Ημέρες Καριέρας” έχουν καταφέρει ουσιαστικά κι έχουν φέρει κοντά επιχειρήσεις και εργαζόμενους, έτσι ώστε τελικά να γίνει αυτό το “πάντρεμα” και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Νομίζω ότι εσείς και οι ιστορίες που ακούμε είναι η καλύτερη ζωντανή διαφήμιση ότι ο θεσμός αυτός δουλεύει και λειτουργεί. Θέλω να δώσω πραγματικά θερμά συγχαρητήρια στην Υπηρεσία, στον Διοικητή, στο Υπουργείο, στη Γενική Γραμματέα, διότι πράγματι έχουμε πια μία Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης η οποία λειτουργεί ως μια υπηρεσία πια ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Αν με ρωτούσατε, κάνοντας τον κυβερνητικό μας απολογισμό, “πώς θα ιεραρχούσατε τις επιτυχίες της κυβέρνησης;” θα σας έλεγα ότι αυτό το οποίο έχει γίνει στην αγορά εργασίας από το Υπουργείο, από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, από όλα τα στελέχη που εμπλέκονται, θα ήταν πάρα-πάρα πολύ ψηλά στη δική μου προσωπική ιεράρχηση των επιτυχιών της κυβέρνησής μας. Γιατί πράγματι έχουμε καταφέρει και έχουμε εκσυγχρονίσει έναν οργανισμό, ο οποίος ήταν γνωστός ως ΟΑΕΔ, ο οποίος είχε πολλές αγκυλώσεις και να τον προσαρμόσουμε στις ανάγκες μίας αγοράς εργασίας η οποία μετεξελίσσεται πολύ γρήγορα», τόνισε ο Πρωθυπουργός σε μία από τις παρεμβάσεις του στη διάρκεια της συζήτησης.

Το επόμενο διάστημα θα βγουν περίπου 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Στόχος μας να ρίξουμε την ανεργία κάτω του 10%, εντός του 2024

«Υπάρχουν, πάρα πολλές επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα βγουν το επόμενο διάστημα, κοντά στις 200.000, με σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το καινούργιο ΕΣΠΑ.

Στόχος μας είναι να ρίξουμε την ανεργία κάτω του 10%, κάποια στιγμή το 2024. Θεωρώ ότι είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός και η ΔΥΠΑ νομίζω ότι έχει ένα σημαντικό ρόλο να εισφέρει σε αυτή την προσπάθεια. Και πιστεύω ότι το επόμενο μεγάλο μέτωπο το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στην αγορά εργασίας, αφορά δύο πτυχές: Το πρώτο είναι πως θα καλύψουμε ανάγκες σε γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως ο τουρισμός, όπου ήδη βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης δυναμικού. Και αυτό, ενδεχομένως, έχει να κάνει και με τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση που είναι η επανακατάρτιση και η απόκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων σε μια αγορά εργασίας η οποία αλλάζει συνέχεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πραγματικά προοδευτικές πολιτικές είναι εκείνες που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Το μέρισμα ανάπτυξης πρέπει να περνάει στους εργαζόμενους με αύξηση μισθών

«Αν μιλάμε για πολιτικές με πραγματικά προοδευτικό πρόσημο, είναι οι πολιτικές εκείνες οι οποίες τελικά δημιουργούν θέσεις εργασίας -και έχουμε δημιουργήσει παραπάνω από 250 χιλιάδες- και βέβαια η επόμενη μεγάλη πρόκληση, δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας είναι και οι μισθοί. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο ήδη γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι σημαντικό να προσαρμόζουν τις απολαβές τους και οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Όσο οι επιχειρήσεις πηγαίνουν καλά, είναι δεδομένο ότι αυτό το μέρισμα ανάπτυξης πρέπει να περνάει και στους εργαζόμενους. Και έχουμε δει αύξηση των μέσων εισοδημάτων, των μέσων μισθών στον ιδιωτικό τομέα σημαντική, θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Κ. Χατζηδάκης: Εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα για τους ανέργους

 

«Οι Ημέρες Καριέρας σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι καθημερινότητα. Εδώ ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2021. Από τότε  μέχρι σήμερα  έχουν γίνει 14 τέτοιες εκδηλώσεις με συμμετοχή 700 μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν προσφέρει 18.000 θέσεις εργασίας. Ήρθαν σε αυτές 28.000 άνεργοι. Και είναι πολύ σημαντικό ότι το μήνυμα που λαμβάνουμε και από τις δύο πλευρές είναι ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης αλλάζει και αρχίζει να λειτουργεί σαν ευρωπαϊκή υπηρεσία που φέρνει κοντά επιχειρήσεις και ανέργους. Γιατί έχει μετασχηματιστεί χάρη στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν με το νόμο «Δουλειές Ξανά». Όπως το Επίδομα Εργασίας, την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή των ωφελημάτων που παρέχει και το σύστημα τριών προσφορών και τριών αρνήσεων για τις θέσεις που προτείνονται στους ανέργους. Εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα για τους ανέργους. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 263.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε.  Και η συμβολή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι καθοριστική, καθώς πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί λόγω της ενεργούς συμμετοχής της ΔΥΠΑ και της επιτάχυνσης των προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στον χαιρετισμό του, πριν από την έναρξη της συζήτησης.

«Μας δόθηκε μία κατεύθυνση: να αλλάξουμε τον ΟΑΕΔ, να τον μετατρέψουμε από έναν γραφειοκρατικό, επιδοματικό οργανισμό σε έναν φορέα παραγωγό ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Σε 3,5 χρόνια σχεδιάσαμε μία νέα γενιά προγραμμάτων απασχόλησης ώστε να βοηθούμε τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν ανέργους μέσα από τα κίνητρα που δίνουμε και ενισχύσαμε τον διαμεσολαβητικό ρόλο της ΔΥΠΑ, αυτό που βλέπουμε σήμερα, δηλαδή πώς φέρνουμε την προσφορά και τη ζήτηση μαζί στην αγορά εργασίας. Το αποτέλεσμα; Ρεκόρ προσλήψεων κατά το διάστημα των 3,5 ετών», ανέφερε από την πλευρά του ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Άλμα 240% στις προσλήψεις μέσω ΔΥΠΑ, τα τελευταία 3,5 χρόνια

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η πολύπλευρη αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ την τελευταία τριετία με στόχο τη μετατροπή της σε φορέα που προωθεί ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης προς όφελος των ανέργων, ώστε να πάψει να λειτουργεί απλώς ως ένας μηχανισμός παροχής επιδομάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πρωτοψάλτης, σε διάστημα 42 μηνών, από τις αρχές Αυγούστου 2019 έως τα τέλη του φετινού Ιανουαρίου, έχουν γίνει περισσότερες από 109.000 προσλήψεις χάρη σε προγράμματα και πρωτοβουλίες της ΔΥΠΑ, αριθμός – ρεκόρ που αντιστοιχεί σε σχεδόν 2.600 προσλήψεις ανά μήνα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο ρυθμός προσλήψεων έχει υπερτριπλασιαστεί (+240%) σε σύγκριση με τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, καθώς ανάμεσα στο 2015 και στον Ιούλιο του 2019 ο απολογισμός ήταν 41.155 προσλήψεις, που αναλογεί σε 762 ανά μήνα.

Στόχος της ΔΥΠΑ είναι η δημιουργία 201.000 θέσεων εργασίας το επόμενο διάστημα, μέσω δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και υφιστάμενων προγραμμάτων.

«Ημέρες Καριέρας»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε ότι οι δράσεις της ΔΥΠΑ έχουν επανασχεδιαστεί στρατηγικά ώστε να εξυπηρετούν πιο στοχευμένα κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια ένταξης στην αγορά εργασίας, αλλά ταυτόχρονα να επιτυγχάνουν αποτελεσματικότερη σύζευξη των εργοδοτών με πολίτες που αναζητούν απασχόληση.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν οι «Ημέρες Καριέρας», οι οποίες αντικατοπτρίζουν τον ενισχυμένο διαμεσολαβητικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον η ΔΥΠΑ στην αγορά εργασίας, ώστε να συνδέει την προσφορά θέσεων με τη ζήτηση.

Στις 13 προηγούμενες εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν φιλοξενηθεί σε 12 διαφορετικές πόλεις, συμμετείχαν συνολικά 600 επιχειρήσεις και προσήλθαν περισσότεροι από 26.000 πολίτες. Στην 14η εκδήλωση λαμβάνουν μέρος 120 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε πλήθος κλάδων.

Ακολουθούν όλες οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού

Πρώτη τοποθέτηση

Κατ’  αρχάς κ. Υπουργέ, κ. Διοικητά, κυρίες και κύριοι, άμα με ρωτούσατε κάνοντας τον κυβερνητικό μας απολογισμό, καθώς πλησιάζουμε στη λήξη της κυβερνητικής μας θητείας, «πώς θα ιεραρχούσατε τις επιτυχίες της κυβέρνησης;», θα σας έλεγα ότι αυτό το οποίο έχει γίνει στην αγορά εργασίας από το Υπουργείο, από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, από όλα τα στελέχη που εμπλέκονται, θα ήταν πάρα-πάρα πολύ ψηλά στη δική μου προσωπική ιεράρχηση των επιτυχιών της κυβέρνησής μας.

Γιατί πράγματι έχουμε καταφέρει και έχουμε εκσυγχρονίσει έναν οργανισμό, ο οποίος ήταν γνωστός ως ΟΑΕΔ, ο οποίος είχε πολλές αγκυλώσεις και να τον προσαρμόσουμε στις ανάγκες μίας αγοράς εργασίας η οποία μετεξελίσσεται πολύ γρήγορα. Κι όταν μιλάμε για ανάγκες, μιλάμε προφανώς για τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων.

Και νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται, μπαίνοντας στον χώρο, τη θετική ενέργεια που αυτές οι πρωτοβουλίες, οι «Ημέρες Καριέρας», εκπέμπουν. Διότι πράγματι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, μέσα από πολλά εργαλεία, ένα εκ των οποίων -να το τονίσω- είναι οι «Ημέρες Καριέρας», έχουν καταφέρει ουσιαστικά κι έχουν φέρει κοντά επιχειρήσεις και εργαζόμενους, έτσι ώστε τελικά να γίνει αυτό το πάντρεμα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Να τονίσω ότι οι πρωτοβουλίες αυτές και η δική σας εξεύρεση εργασίας, το παράδειγμα το οποίο μας δώσατε, δεν αφορά επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Αφορά θέσεις εργασίας στην ελεύθερη αγορά. Το ζητούμενο, λοιπόν, πάντα και καθώς θα μειώνεται η ανεργία είναι πως θα μπορέσουμε να φέρουμε σε επαφή τις επιχειρήσεις που ψάχνουν για εργαζόμενους, με εργαζόμενους οι οποίοι -σωστά το είπατε- πολύ συχνά κάποιοι δεν αισθάνονται πολύ άνετα ή δεν ξέρουν τα μέσα και τα έξω της αγοράς εργασίας και χρειάζονται μία πιο επαγγελματική καθοδήγηση. Κι εκεί ακριβώς οι υπηρεσίες της ΔΥΠΑ είναι εξαιρετικά πολύτιμες.

Οπότε, θέλω να δώσω πραγματικά θερμά συγχαρητήρια στην Υπηρεσία, στον Διοικητή, στο Υπουργείο, στη Γενική Γραμματέα, διότι πράγματι έχουμε πια μία Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης η οποία λειτουργεί -κατά την άποψή μου αλλά πιστεύω και κατά την άποψη των ενδιαφερόμενων, η δική μου άποψη εδώ θα έλεγα ότι είναι  δευτερεύουσα, σημασία έχει τι λέτε εσείς ως επιχειρήσεις, τι λέτε εσείς ως εργαζόμενοι- ως μια υπηρεσία πια ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Δεύτερη τοποθέτηση

Νομίζω αυτό που είπατε, αν μου επιτρέπετε, είναι εξαιρετικά σημαντικό ως προς δύο διαστάσεις: το πρώτο που αναφέρατε έχει να κάνει με τη φυσική καχυποψία επιχειρήσεων και εργαζόμενων όταν το Δημόσιο αναλαμβάνει μία τέτοια πρωτοβουλία.

Νομίζω ότι αυτή, σε ένα βαθμό, έχουμε καταφέρει να την ξεπεράσουμε. Και αν κρίνω από την επιτυχία των «Ημερών Καριέρας», πόσες έχουμε κάνει και πόσο μεγάλη είναι η ανταπόκριση των επιχειρήσεων -θυμίζω παραπάνω από 700 επιχειρήσεις, σχεδόν 18.000 προσφερόμενες θέσεις εργασίας- αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν αξία.

Μετά πρέπει να ξεπεράσουμε και την  καχυποψία -θα έλεγα- των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και την ανάγκη να δουν αυτή τη διαδικασία και ολίγον εκπαιδευτικά.

Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό το οποίο είπατε, ότι όταν πας σε μία τέτοια «Ημέρα Καριέρας» μπορείς να έχεις υπόψη σου μία συγκεκριμένη απασχόληση και ξαφνικά να διαπιστώσεις ότι υπάρχουν και πολλές άλλες ευκαιρίες τις οποίες ενδεχομένως να μην τις είχες αξιολογήσει. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Γιατί από ό,τι καταλαβαίνω εδώ, η επιχείρηση ουσιαστικά έφτιαξε μία θέση με βάση το βιογραφικό το οποίο παρουσιάστηκε μπροστά της. Και αυτό νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Και τέλος, να πω ότι μέχρι και για τις περιπτώσεις εκείνες των εργαζόμενων που μπορεί να συμμετέχουν σε μία «Ημέρα Καριέρας» και αυτό να μην έχει άμεσο αποτέλεσμα, θεωρώ ότι και αυτό έχει την αξία του.

Θα συνομιλήσουν με επιχειρήσεις, θα καταλάβουν ποιες είναι οι προτεραιότητες των επιχειρήσεων, μπορεί να βελτιώσουν πράγματα στο βιογραφικό τους, μπορεί να αντιληφθούν ότι αυτή η διαδικασία της συνέντευξης που γίνεται, θέλει και αυτή τον τρόπο της προκειμένου να μπορείς να παρουσιάζεις τις δεξιότητές σου με ένα τρόπο τον οποίο θα αξιολογήσει σωστά η επιχείρηση.

Άρα, υπάρχει και αυτή η διάσταση την οποία την θεωρώ εξαιρετικά σημαντική για τους εργαζόμενους, δεν έχουν όλοι την εμπειρία και την τριβή να καθίσουν μπροστά σε έναν δυνητικό εργοδότη και να μιλήσουν για το βιογραφικό τους.

Και νομίζω ότι και αυτή η διάσταση έχει μεγάλη αξία, γι’ αυτό όσο περισσότεροι εργαζόμενοι περνάνε, κάθονται και κάνουν ουσιαστικά τις συζητήσεις με τις εταιρείες, τόσο και αυτοί θα αντιλαμβάνονται πώς μπορούν να προβάλλουν τον εαυτό τους καλύτερα για να μπορέσουν να βρουν τη δουλειά που τους ταιριάζει και που τελικά θα τους ικανοποιήσει.

Γιατί και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Εδώ δεν μιλάμε κατ’ ανάγκη για οποιαδήποτε δουλειά, μιλάμε για μία δουλειά η οποία θα είναι ωφέλιμη για την επιχείρηση και δημιουργική για τον εργαζόμενο. Και αυτό μπορούν να το πετύχουν οι «Ημέρες Καριέρας».

Τρίτη τοποθέτηση, μετά από την αναφορά στα εργαστήρια που προσέφερε η ΔΥΠΑ στο πλαίσιο των «Ημερών Καριέρας» για τη σύνταξη βιογραφικού και την προετοιμασία για συνέντευξη

Αυτό θα πρότεινα. Νομίζω ότι αυτό το οποίο πρέπει να κάνετε, είναι διαδικτυακά να προσφέρετε αυτήν την εκπαίδευση. Το βιογραφικό έχει πολύ μεγάλη αξία.

Εγώ θυμάμαι όταν έφτιαξα για πρώτη φορά το βιογραφικό μου, 22 ετών, όταν έπρεπε να βρω δουλειά μετά το πανεπιστήμιο, μας έβαζαν κανόνες: Το βιογραφικό πρέπει να είναι τυποποιημένο.

Εάν υπάρχει λάθος στο βιογραφικό, ένας έμπειρος Human resources manager θα το δει αμέσως. Εάν στο βιογραφικό υπάρχει κάποια ανακρίβεια, πας να «πουλήσεις» τον εαυτό σου ως κάτι που δεν είσαι, πάλι θα το καταλάβει. Άρα η πρώτη συμβουλή στο βιογραφικό είναι: πες την αλήθεια. Διότι αν δεν πεις την αλήθεια, εκ των πραγμάτων αυτό σε μια συνέντευξη θα βγει.

Και βέβαια μετά, το δεύτερο πολύ σημαντικό, είναι πώς στέκεσαι σε μια συνέντευξη. Που και αυτό θέλει τη δική του ξεχωριστή προετοιμασία. Οπότε θα σας ενθάρρυνα αυτά τα σεμινάρια τα οποία κάνετε δια ζώσης, να μπορείτε να τα προσφέρετε και μέσω διαδικτύου.

Τέταρτη τοποθέτηση

Νομίζω ότι εσείς είστε και οι ιστορίες που ακούμε, είναι η καλύτερη ζωντανή διαφήμιση ότι ο θεσμός αυτός δουλεύει και λειτουργεί.

Και πάλι να τονίσω ότι είναι ένα μέρος μόνο της δουλειάς την οποία κάνει η ΔΥΠΑ. Υπάρχουν, όπως είπε και ο Διοικητής και ο Υπουργός, πάρα πολλές επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα βγουν το επόμενο διάστημα, κοντά στις 200.000, με σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το καινούργιο ΕΣΠΑ.

Και δεν το κρύβουμε ότι στόχος μας είναι να ρίξουμε την ανεργία κάτω του 10%, κάποια στιγμή το 2024. Θεωρώ ότι είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός και η ΔΥΠΑ νομίζω ότι έχει ένα σημαντικό ρόλο να εισφέρει σε αυτή την προσπάθεια.

Πιστεύω ότι το επόμενο μέτωπο, το μεγάλο μέτωπο το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στην αγορά εργασίας, αφορά δύο πτυχές: το πρώτο είναι πώς θα καλύψουμε ανάγκες σε γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως ο τουρισμός, όπου ήδη βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης δυναμικού.

Και αυτό, ενδεχομένως, έχει να κάνει και με τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση, που είναι η επανακατάρτιση και η απόκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων σε μια αγορά εργασίας η οποία αλλάζει συνέχεια. Γνωρίζετε ότι και στον τομέα αυτόν υπάρχουν πάρα πολλά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το ΕΣΠΑ που θα πέσουν σε αυτή την αγορά.

Επιμένω ότι πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας ως προς την κατάρτιση. Πρέπει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε -και λυπάμαι αν τα λέω τα πράγματα λίγο ωμά- ότι καταρτίζουμε και να προσποιούνται οι καταρτιζόμενοι ότι καταρτίζονται, διότι αυτή ήταν η πραγματικότητα στον τομέα της κατάρτισης μέχρι σήμερα.

Γι’ αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία να συνδέσουμε την κατάρτιση με την πιστοποίηση. Ακολουθείς ένα συγκεκριμένο σεμινάριο, ένα πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχει μια απόδειξη ότι κάτι παραπάνω έμαθες από αυτό το πρόγραμμα για να μπορείς να είσαι πραγματικά χρήσιμος στην αγορά εργασίας και να μπορείς να βελτιώσεις και εσύ τις δικές σου δεξιότητες.

Είναι ένας τομέας στον οποίο θα επιμείνουμε πάρα πολύ. Υπάρχουν και πολλά καινούργια σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία τα οποία μας επιτρέπουν ένα κομμάτι της κατάρτισης και της πιστοποίησης να μπορεί να γίνεται διαδικτυακά. Και νομίζω ότι θα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση της αγοράς εργασίας.

Και τέλος να πω κάτι το οποίο το τόνισε ο Υπουργός και νομίζω ότι έχει την ξεχωριστή του σημασία: ότι όλη αυτή η προσφορά υπηρεσιών από τη ΔΥΠΑ σημαίνει και την ανάληψη ορισμένων υποχρεώσεων από τον άνεργο που διεκδικεί θέση στην αγορά εργασίας.

Έχουμε πει, τρεις προτάσεις κάνουμε και μετά βγαίνεις από το μητρώο. Διότι θέλουμε πραγματικά εργαζομένους οι οποίοι να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ, όχι για να έχουν μια κάρτα ανεργίας και να μένουν αιώνια άνεργοι, αλλά να μπορούμε να βρούμε τρόπο αυτούς τους ανθρώπους να τους βάλουμε στην αγορά εργασίας.

Γι’ αυτό και προχωράμε και σε κίνητρα, όπως η καταβολή του μισού επιδόματος ανεργίας εάν βρεις δουλειά για όσο διάστημα θα το λάμβανες. Θα έχεις όχι μόνο το μισθό σου αλλά και το μισό επίδομα ανεργίας. Για να μετατρέψουμε ακριβώς την επιδότηση της ανεργίας σε επιδότηση εργασίας. Αυτός είναι και ο σκοπός όλων των προγραμμάτων που θα βγουν από την ΔΥΠΑ το επόμενο διάστημα.

Και νομίζω ότι όλα αυτά έχουν να κάνουν και με μια διαφορετική φιλοσοφία, με μια διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει να κάνει κανείς ενεργές πολιτικές απασχόλησης, σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Τέλος να πω -μιας και είπατε ότι γνωρίζεστε 40 χρόνια, να εικάσω ότι γνωρίζεστε από τα πέντε σας- να πω και εγώ ότι έχω μια ιστορική σχέση με τον ΟΑΕΔ, καθώς το πρώτο μου ένσημο στην Ελλάδα το κόλλησα το 1991, εργαζόμενος στον ΟΑΕΔ ένα καλοκαίρι.

Οπότε η σχέση μου με τη ΔΥΠΑ, τον ΟΑΕΔ, πηγαίνει και στη δική μου περίπτωση πάνω από 30 χρόνια πίσω και χαίρομαι πάρα πολύ που σήμερα μιλούν γι’ αυτό το οποίο γίνεται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι που βρίσκουν δουλειά αλλά κυρίως οι επιχειρήσεις που εμπιστεύονται πια τη ΔΥΠΑ.

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία διότι αν οι επιχειρήσεις αισθάνονται ότι αξίζει τον κόπο και το χρόνο τους να έρθουν μία Κυριακή εδώ, να κινητοποιήσουν τα στελέχη τους. Και ήταν πάρα πολλές οι επιχειρήσεις, και -τονίζω- είναι μεγάλες επιχειρήσεις αλλά είναι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα διότι καλά τα αυτοματοποιημένα αλγοριθμικά συστήματα αξιολόγησης βιογραφικών, αλλά τελικά υποκατάστατο για τη φυσική επαφή του εργαζόμενου με τον εργοδότη δεν υπάρχει και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ποτέ στο μέλλον.

Οπότε και εκ μέρους μου, να πω θερμά συγχαρητήρια και πάλι και χαιρόμαστε να βλέπουμε χαμογελαστά πρόσωπα τα οποία να μας μεταφέρουν τα δικά τους θετικά μηνύματα.

Πέμπτη τοποθέτηση, μετά από ερώτηση για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας

Εσύ ψάχνεις να βρεις να βγάλεις είδηση τώρα. Πάλι καλά δεν με ρώτησε για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, γιατί αυτή είναι η σταθερή ερώτηση.

Νομίζω ότι τα πιο πολλά τα είπαμε ήδη και να τονίσω τη μεγάλη σημασία που αποδίδω στα καινούργια προγράμματα των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θα ανακοινώνονται διαρκώς το επόμενο διάστημα. Και την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδω στην κατάρτιση, στην επανεκπαίδευση, η οποία πάντα πρέπει, όπως είπα, να συνδέεται με την πιστοποίηση.

Βέβαια, να πω και πάλι, ότι με προβληματίζει και νομίζω ότι μας προβληματίζει όλους, το γεγονός ότι υπάρχουν κλάδοι σήμερα με δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να συνεργαστούμε καλύτερα και επίσημα με τους φορείς του τουρισμού για να δούμε τι δυνατότητες έχουμε, όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στην επανεκπαίδευση και στην επανακατάρτιση στελεχών. Διότι υπάρχουν καριέρες πολύ καλές στον τουρισμό, μπορείτε να το πιστοποιήσετε εσείς και για ανθρώπους που μπορεί να μην σκέφτονται κατ’ ανάγκην αυτόν τον τομέα απασχόλησης.

Αλλά τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε και στον πρωτογενή τομέα, φοβάμαι ότι θα τα αντιμετωπίσουμε και στις κατασκευές πολύ σύντομα. Τουλάχιστον είναι η άλλη όψη μίας οικονομίας η οποία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και προτιμούμε να έχουμε αυτό το πρόβλημα και την ανεργία να μειώνεται γρήγορα, παρά να έχουμε ανεργία στο 25% και την οικονομία σε ύφεση.

Οπότε, τουλάχιστον, στον τομέα αυτόν είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε και μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και νομίζω ότι όλοι μας και ως πολιτικά στελέχη, και εγώ και ο Υπουργός και όλα τα στελέχη, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη μορφή αδικίας και κοινωνικής ανισότητας από την ανεργία και ειδικά από τη μακροχρόνια ανεργία.

Αν μιλάμε για πολιτικές, λοιπόν, με πραγματικά προοδευτικό πρόσημο, είναι οι πολιτικές εκείνες οι οποίες τελικά δημιουργούν θέσεις εργασίας -και έχουμε δημιουργήσει παραπάνω από 250 χιλιάδες. Και βέβαια η επόμενη μεγάλη πρόκληση, όπως έχουμε πει, δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας, είναι και οι μισθοί. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο ήδη γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.

Έκτη τοποθέτηση, μετά από ερώτηση για τη νέα αύξηση του βασικού μισθού την 1η Απριλίου

Θα κάνετε λίγο υπομονή ακόμα, θα υπάρχει μία ακόμα αύξηση, όχι ευκαταφρόνητη του κατώτατου μισθού, όπως έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά.

Αλλά σημαντικό επίσης είναι να προσαρμόζουν τις απολαβές τους και οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Όσο οι επιχειρήσεις πηγαίνουν καλά, είναι δεδομένο ότι αυτό το μέρισμα ανάπτυξης πρέπει να περνάει και στους εργαζόμενους. Και έχουμε δει αύξηση των μέσων εισοδημάτων, των μέσων μισθών στον ιδιωτικό τομέα σημαντική, θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Και βέβαια, νομίζω ότι όταν μιλάμε και για πολιτικές από πλευράς εργοδοτών, το σημαντικό δεν είναι κατ’ ανάγκη μόνο ο μισθός αυτός καθαυτός, μπορεί να υπάρχουν και άλλες παροχές. Παραδείγματος χάρη, ξεκινάει το πρόγραμμα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς: 120 επιχειρήσεις, βρεφονηπιακοί σταθμοί εντός των επιχειρήσεων, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πάρα πολύ σημαντικό για οικογένειες, μητέρες, αλλά και πατέρες, να μπορούν να ξέρουν ότι μπορούν να πάρουν το παιδί τους μαζί, να πάει σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό οργανωμένο, ποιοτικό, την ίδια ώρα που δουλεύουν. Άρα και τα ζητήματα, αυτό που λέμε «ισορροπίας μεταξύ προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», και αυτά πιστεύω ότι είναι ζητήματα τα οποία θα μπαίνουν με μεγαλύτερη επίταση στις πολιτικές μας.

Και οι επιχειρήσεις, βέβαια, όταν ψάχνουν να προσελκύσουν καλούς εργαζόμενους, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα πρέπει να προσφέρουν ένα συνολικό πακέτο το οποίο να είναι ελκυστικό, που δεν έχει να κάνει μόνο με τον μισθό.

agrinionews.gr

Σελίδα 1 από 2