Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  2:30: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιβεβαιώνει το νόμο 4354/2015, που ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τη χώρα και ήταν ο πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας». Αυτό επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στην απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς από τα funds και τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να αναστείλει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ως τις εκλογές.

Στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου σημείωσε επίσης: «Για αυτό στο λήμμα «πολιτικός φαρισαϊσμός» θα έπρεπε να εμφανίζεται η εικόνα του κ. Τσίπρα, του ανθρώπου που έταζε θησαυρούς και παρέδωσε άνθρακες. Όχι μόνο για αυτό, αλλά και για πολλά ακόμη. Γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί, εισήχθησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προς διευκόλυνση των δανειστών, νομοθετήθηκε η πώληση των δανείων σε funds δίχως προηγούμενη ενημέρωση του δανειολήπτη, κατέστη ιδιώνυμο το αδίκημα παρεμπόδισης πλειστηριασμού και καταργήθηκε οριζόντια (Φεβρουάριος 2019) η προστασία της πρώτης κατοικίας. Η «διαχείριση» του προβλήματος των κόκκινων δανείων από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε τα κόκκινα δάνεια (σε ποσοστό περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων), και άφησε τους δανειολήπτες επί ξύλου κρεμάμενους, αφού πρώτα τους δημιούργησε την αίσθηση της πλήρους απαλλαγής από τα χρέη τους.

Αντίθετα, η Κυβέρνησή μας έχει θεσπίσει δυνατότητες προστασίας και αναστολής πλειστηριασμών για την προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ευάλωτων οφειλετών. Βασικοί πυλώνες των δυνατοτήτων αυτών είναι η κρατική επιδότηση των δόσεων των ευάλωτων δανειοληπτών, η αναστολή μέτρων των πιστωτών για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα και, φυσικά, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Μέσω του μηχανισμού αυτού έχουν ήδη ρυθμιστεί οφειλές ύψους 1,08 δις για πάνω από 3300 νοικοκυριά, ενώ τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει με συνέπεια, μεθοδικότητα και κοινωνική ευαισθησία το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Ό,τι κι αν προσπαθεί σήμερα να πει ο κ. Τσίπρας, δεν μπορεί να ξαναξεγελάσει τους πολίτες».

agrinionews.gr

Φρικτός είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των φονικών σεισμών της Δευτέρας σε Τουρκία και Συρία με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει ήδη τους 21.000 ενώ χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια και επιβεβαιώνει τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών.

Μάλιστα, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τον μεγάλο σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία με 17.000 νεκρούς, αλλά και το τρομερό πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011 που είχε αφήσει 18.500 νεκρούς.

Η τραγωδία σε αριθμούς

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 21.726 νεκροί, περισσότεροι από τους 18.400 νεκρούς του σεισμού του 2011 κοντά στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

75.592 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως τραυματίες στην Τουρκία και τη Συρία.

Από τον πρώτο σεισμό έχουν περάσει 104 ώρες, γεγονός που ανεβάζει τις πιθανότητες επιβίωσης στο 6% περίπου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

23 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν από την καταστροφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

12.000 καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στην Τουρκία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλά κατέρρευσαν λόγω της χαλαρής εφαρμογής των κανονισμών οικοδομικών κανόνων.

647 ακολούθησαν τους πρώτους σεισμούς μεγέθους 7,8 και 7,5 βαθμών, σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας.

Περισσότερες από 40 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια και συνδρομή στην Τουρκία και τη Συρία. Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει στην Τουρκία 1,5 δισ. λίρες (1,78 δισ. δολάρια) για βοήθεια και χρηματοδότηση.

28.044 άνθρωποι έχουν φύγει αεροπορικώς ή έχουν απομακρυνθεί από το Καχραμανμάρας, μια από τις πιο σκληρά πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, σύμφωνα με την Αρχή διαχείρισης καταστροφών

ethnos.g

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Να αναστείλει άμεσα με ΠΝΠ πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ως τις εκλογές»

«Η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του.

«Με την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον πτωχευτικό νόμο, με το αποτυχημένο εξωδικαστικό και το σχέδιο ”Ηρακλής”, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη για χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ως φαίνεται, αίρει ακόμα και την ελάχιστη δυνατότητα προστασίας των δανειοληπτών να ανακόπτουν πλειστηριασμούς που διενεργούνται από servicers».

Προσθέτει, δε, πως «την ίδια ώρα, με την έκρηξη των επιτοκίων, ακόμα και οι μέχρι σήμερα ενήμεροι δανειολήπτες, κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμούς».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει ποτέ συμβεί από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, προς τα funds του εξωτερικού και τις τράπεζες. Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό «άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές».

Δεσμεύεται, τέλος, ότι «η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες».

otavoice.gr

Συζητήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Συρίγο, η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σχετικά με την ανάγκη άμεσης λύσης στη διαβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 έφερε μεγάλη αναστάτωση σε καλλιτέχνες και αποφοίτους σχολών παραστατικών τεχνών, καθώς τους ενέταξε στην κατηγορία ΔΕ. Ανέφερε ότι το 2015 υλοποιήθηκε το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων από τον ΕΟΠΠΕΠ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συναίνεση για το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι Ανώτερες Σχολές των παραστατικών τεχνών.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι στο άρθρο 16 παράγραφος 7 του Συντάγματος ορίζεται ξεκάθαρα ότι υφίστανται ανώτερες σχολές, δημόσιες και ιδιωτικές και επομένως, σύμφωνα με το Σύνταγμα και δεδομένης της ελευθερίας που δίνει η ευρωπαϊκή σύσταση του Συμβουλίου της 22ας Μαΐου του 2017, θα μπορούσε το Επίπεδο 6 στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων να είναι διαβαθμισμένο σε Ανώτερη και Ανώτατη εκπαίδευση, χωρίς τούτο να προσκρούει στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Κάλεσε λοιπόν την Κυβέρνηση, να μην προσπαθεί να εγκλωβίσει το διάλογο στο ότι δήθεν απαιτείται αναθεώρηση του άρθρου 16, δεδομένου ότι αποτελεί πολιτική απόφαση κάθε χώρας πώς θα διαμορφώσει το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.

Κλείνοντας, τόνισε ότι είχαμε τις παραιτήσεις των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί και έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των καλλιτεχνών. Ζήτησε συνεπώς από τον Υπουργό να δώσει λύση στο πρόβλημα τροποποιώντας το ΠΔ 85/2022 και αναμορφώνοντας το Εθνικό Πλαίσιο Σπουδών ώστε να αποκατασταθεί η αδικία και να υπάρξει αντιστοίχιση και των σπουδών στην ανώτερη εκπαίδευση.

Ο κ. Συρίγος απαντώντας στην ερώτηση, ανέφερε ότι το ΠΔ 85/2022 απλά κατέγραψε την υπάρχουσα κατάσταση, αναφέροντας ότι η ανώτερη εκπαίδευση καταργήθηκε το 2001 και από το 2003 και μετά όσοι έχουν τελειώσει αυτές τις σχολές δεν εξισώνονται με ΤΕ. Σημείωσε δε, ότι το επίπεδο 6 αφορά μόνο τις πανεπιστημιακές σχολές, από τις οποίες αποκλείονται οι ιδιωτικές σχολές.

Απαντώντας στον Υπουργό, ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι επί 20 χρόνια, από το 2003, μετά την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ σε ΑΤΕΙ, οι καλλιτέχνες βρίσκονται σε ομηρία. Το κράτος, όπως είπε, σταμάτησε τότε την αντιστοίχιση μεταξύ των αποφοίτων των σχολών Ανώτερης Εκπαίδευσης με την κατηγορία ΤΕ και οι απόφοιτοι έμειναν μετέωροι. Έτσι, αποκλείστηκε η κατηγορία «Τεχνολογικής Εκπαίδευσης- ΤΕ» η οποία ωστόσο θεμελιώνεται στην τετραμερή διάκριση των μορφών εκπαίδευσης στο άρθρο 16 στο οποίο αναγνωρίζονται οι σπουδές ανώτερης βαθμίδας.

Έτσι δημιουργήθηκε ένα θολό τοπίο στο ζήτημα κατάταξης σε βαθμίδα των τριετών ανώτερων σπουδών που αφορά καλλιτέχνες και παραστατικές τέχνες. Ο δε νόμος 1158/1981 όπου ρητά αναφέρεται ότι η Ανωτέρα Καλλιτεχνική Εκπαίδευση ανήκει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εξακολουθεί να ισχύει. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τον Υπουργό να ανταποκριθεί στο αίτημα των καλλιτεχνών, ώστε οι απόφοιτοι των σχολών ανώτερης εκπαίδευσης να λάβουν την αντιστοίχιση που δικαιούνται. Και τούτο με τροποποίηση του ΠΔ ώστε οι απόφοιτοι να εντάσσονται στην κατηγορία που πράγματι ανήκουν και τροποποίηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων κατά τρόπο που θα υπάρχει Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση.

Όπως ανέφερε το ζήτημα είναι ηθικό και αφορά όλους τους αποφοίτους της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και όχι περιοριστικά, όπως το θέτει η κυβέρνηση, όσους απασχολούνται στο Δημόσιο σε άλλες θέσεις. Τόνισε, δε, ότι είναι το κράτος που πρέπει να βρει που θα ενταχθούν. Ζήτησε ακόμη οι απόφοιτοι να έχουν το δικαίωμα εξομοίωσης των τριετών σπουδών τους μέσω προγράμματος και κύκλου σπουδών που θα παρακολουθήσουν με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα, καθώς και να τους δοθεί η δυνατότητα για απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας μέσω της ΑΣΠΑΙΤΕ, θυμίζοντας άλλωστε ότι απόφοιτοι τριετών σπουδών από το εξωτερικό, αναγνωρίζουν τα πτυχία τους μέσω ΔΟΑΤΑΠ και συνεπώς θα έπρεπε και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών να έχουν το δικαίωμα να περνούν μια διαδικασία αναγνώρισης των σπουδών τους, επιτυγχάνοντας ισοτιμία και αντιστοιχία.

Ο κ. Συρίγος αναγνώρισε ότι πράγματι οι καλλιτέχνες βρίσκονται σε ομηρία, λέγοντας ότι η κατάσταση λιμνάζει ήδη από τη δεκαετία του ‘50. Σημείωσε ότι οι Σχολές αυτές είναι αδιαβάθμητες και γι’αυτό κατατέθηκαν δύο ρυθμίσεις που αφενός επεκτείνουν και στους ΟΤΑ το σύστημα για τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο και αφετέρου εξαιρούν από το ΠΔ καλλιτέχνες που παρέχουν αμιγώς καλλιτεχνικό έργο σε φορείς του δημόσιου τομέα. Ανέφερε ότι οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να διαβαθμιστούν γιατί δεν υπάρχει το αντίστοιχο σε πανεπιστημιακά επίπεδα. Γι’ αυτό δημιουργήθηκαν τρεις επιτροπές οι οποίες θα επεξεργαστούν το θέμα και θα καταλήξουν σε προτάσεις, ώστε ως το 2025 να έχουμε τη δημιουργία τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 23/01/2023

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:           «Διερεύνηση ύπαρξης υδρογονανθράκων στην Αιτωλοακαρνανία»

 

Κύριε Υπουργέ,

Το 1963, στην «Αγία Ελεούσα» της Κλεισούρας Αιτωλοακαρνανίας εγκαταστάθηκε η πρώτη πετρελαιοπηγή, εκ της οποίας ανέβλυσε το πρώτο πετρέλαιο εν Ελλάδι. Τη χρονιά εκείνη, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Υπεδάφους ανέφερε ότι από την εποχή του Ηροδότου ανάβλυζε πετρέλαιο στη Ζάκυνθο και επιπροσθέτως επιβεβαίωσε ότι για πρώτη φορά βρέθηκε πετρέλαιο καλής ποιότητας σε βάθος 4.000 μέτρων. Δυστυχώς όμως, οι ελπίδες για σπουδαίο κοίτασμα διαψεύστηκαν, με συνέπεια να θεωρηθεί περαιτέρω μη εκμεταλλεύσιμο, αφού, όπως είχε δηλωθεί τότε από τον γενικό διευθυντή Μεταλλείων, «…οι ποσότητες πετρελαίου που βρέθηκαν κρίθηκαν μη εκμεταλλεύσιμες, διότι ανά 3 ώρες αντλούταν μισός τόνος πετρελαίου, δηλαδή, 4 τόνοι ανά 24ωρο. Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούσαν σε 28 βαρέλια ημερησίως, τη στιγμή που οι συνήθεις εκμεταλλεύσεις προαπαιτούσαν 2.500 βαρέλια ανά εικοσιτετράωρο.»

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Δεδομένης της ύπαρξης υδρογονανθράκων στην Κλεισούρα Αιτωλοακαρνανίας, παρόλο που αποδείχθηκαν μη εκμεταλλεύσιμοι το 1963, διεξήχθησαν πρόσφατα ή προγραμματίζονται έρευνες το επόμενο χρονικό διάστημα για ύπαρξη γειτονικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων πέριξ της αναφερόμενης ευρύτερης περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 1866/24.01.2023 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, κοινοποιούμε το με α.π. 16498/31.01.2022 έγγραφο της «Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων», η οποία είναι ο υπεύθυνος φορέας για τη διεξαγωγή διεθνών διαγωνισμών και την υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης αναφορικά με τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Ο Υπουργός

Κωνσταντίνος Σκρέκας

Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Λεωφόρος Μεσογείων 119,10192 Αθήνα

Κοιν: Γραφείο Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωσταντίνου Σκρέκα

Γραφείο Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κας Αλεξάνδρας Σδούκου

Θέμα: «Απάντηση στην από 25.01.2023 και με α.π. Ερωτήσεων 1866/24.01.2023 (α.π. ΥΠΕΝ/ΥΠΣΥΝ/8551/156/25.01.2023) Ερώτηση Βουλευτού του πολιτικού κόμματος «Ελληνική

Λύση» με θέμα: «Διερεύνηση ύπαρξης υδρογονανθράκων στην Αιτωλοακαρνανία»

Σχετ.: Το από 25.01.2023 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το οποίο διαβιβάστηκε στην ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε. η Ερώτηση του Θέματος.

Αξιότιμες Κυρίες, Αξιότιμοι Κύριοι,

Λαμβάνοντας υπόφη τους σκοπούς της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), σύμφωνα με τους ν. 4001/2011 (Α' 179) και 2289/1995 (Α' 27) με σαφείς αρμοδιότητες, εκτός των άλλων, αναφορικά με την έρευνα και εκμετάλλευση του δυναμικού της χώρας μας σε υδρογονάνθρακες, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι:

Η χερσαία περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας έχει αποτελέσει αντικείμενο παραχωρήσεων στην ιστορία των υδρογονανθράκων, (υπό το Ν.3948/1959 είχε παραχωρηθεί στη βρετανική εταιρεία ΒΡ με το Ν. 4156/1961, σε πιο πρόσφατο παρελθόν με τον 1° Γύρο Παραχωρήσεων 1995-1996 από τη ΔΕΠ-ΕΚΥ όπου και τελικά παραχωρήθηκε κατά ποσοστό 88% στην εταιρεία Triton Hellas και κατά 12% στη ΔΕΠ-ΕΚΥ και εγκαταλείφθηκε το 2001).

Περαιτέρω, θα πρέπει να αναφερθούμε στην τελευταία παραχώρηση προς την ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία Energean Oil & Gas Α.Ε., κατόπιν της κίνησης διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας ατομικού ενδιαφέροντος (ΦΕΚ Β' 2185/8.8.2014) οπότε και παραχωρήθηκε με Σύμβαση Μίσθωσης στην ως άνω Ελληνική εταιρεία με ποσοστό συμμετοχής 100%, η οποία κυρώθηκε με το Ν. 4524/2018. Το 2018, η ως άνω Εντολοδόχος-Μισθώτρια εταιρεία Energean Oil & Gas Α.Ε. μεταβίβασε ποσοστό 60% μαζί με το δικαίωμά της ως Εντολοδόχου στη Σύμβαση Μίσθωσης στον ισπανικό Όμιλο Repsol.

Κατά τη διάρκεια των πιο πάνω Συμβάσεων Μίσθωσης έχουν συλλεχθεί δεδομένα τα οποία περιλαμβάνουν : 1. τέσσερεις (4) βαθιές και δύο (2) ρηχές ερευνητικές γεωτρήσεις, (οι τέσσερεις βαθιές στις περιοχές του Αιτωλικού, Αστακού, Τρίψου και Ευήνου και οι δύο ρηχές στην περιοχή του Τρίψου και της Ζαβέρδας αντίστοιχα), 2. 470 χλμ. δυσδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό υπεδαφικών δομών ενδιαφέροντος και την όρυξη των ως άνω τεσσάρων (4) βαθιών ερευνητικών γεωτρήσεων, τα οποία στη συνέχεια επανεπεξεργάστηκαν

ΕΔΕΥΕΠ

Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία
Υδρογονανθράκων και
Ενεργειακών Πόρων

δυνάμει της τελευταίας Σύμβασης Μίσθωσης και τέλος 3. συντάχθηκαν τεχνικές μελέτες για όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος εντός των περιοχών παραχώρησης.

Τον Μάρτιο του 2021, τόσο η Εντολοδόχος Repsol όσο και η Συμμισθώτρια Εταιρεία Energean Oil & Gas Α.Ε. παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους στην ανωτέρω Σύμβαση Μίσθωσης και η χερσαία συμβατική περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας έχει επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο και έχει επανέλθει στην αρχική νομική της κατάσταση.

Η ΕΔΕΥΕΠ, στην αρμοδιότητα της οποίας συγκαταλέγεται και η διεξαγωγή διεθνών διαγωνισμών και η υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης αναφορικά με τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, θα εξετάσει ενδελεχώς αν προκόψει ενδιαφέρον νέων επενδυτών για όλες τις περιοχές που πρόσφατα επιστράφηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο, συγκαταλεγομένης και της χερσαίας περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Αριστοφάνης Στεφάτος

Διευθύνων Σύμβουλος ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκε το 34ο Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αγρινίου. Στις αρχαιρεσίες που έγιναν  στις 2 Φλεβάρη  εκλέχτηκε η 15μελής νέα διοίκηση από το ψηφοδέλτιο της  « Εργατικής Ενότητας»  που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Σε συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έγινε η κατανομή των αξιωμάτων που έχει ως εξής :

ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                           ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ                            ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΔΗΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                     Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑ ΑΘΗΝΑ                                ΑΝ. Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ                ΟΡΓΑΝ. Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΤΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                             ΤΑΜΙΑΣ

ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ                               ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΜΕΛΗ

ΓΚΟΥΒΕΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΛΤΟΣ

ΜΕΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΝΤΟΚΑ ΕΛΕΝΗ

ΠΡΕΖΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΤΖΕΡΤΖΕΜΕΛΗ ΑΡΤΕΜΙΣ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 10:09

Πράσινο & Μωβ: "Όχι άλλα παιχνίδια με τη φωτιά!"

Όχι άλλα παιχνίδια με τη φωτιά!

Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ για την ακροδεξιά και τους νεοναζί
Στην ελληνική πολιτική ζωή τα κατεστημένα κόμματα έχουν αναπτύξει μία κυνική και επικίνδυνη στάση προς την Άκρα Δεξιά: τη θεωρούν πιθανό χρήσιμο εργαλείο στα βραχυπρόθεσμα πολιτικά τους σχέδια και προσπαθούν να την αξιοποιήσουν για δικά τους μικροπολιτικά συμφέροντα, τονίζει η συμμαχία Πράσινο & Μωβ. Επισημαίνει δε, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου τμήματα της Άκρας Δεξιάς συγκυβερνούν συνεχώς από το 2011. 

Το πολιτικό σύστημα επί δεκαετίες αποδέχονταν να λειτουργεί νόμιμα η ανοικτά εθνικοσοσιαλιστική Χρυσή Αυγή, σε μια χώρα όπου το Γ' Ράιχ ήταν υπεύθυνο για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της. Όμως, οι εμπεδωμένες πολιτικές δυνάμεις της δεξιάς, του κέντρου ή της αριστεράς ουδέποτε αναρωτήθηκαν για την αντίθεση με τις περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε., όπου η νεοναζιστική προπαγάνδα απαγορεύεται.

Κατά τα άλλα:
  • Τη δεκαετία του 1990 το ΠΑΣΟΚ παραχώρησε τηλεοπτική συχνότητα στον Γ. Καρατζαφέρη, για να «κόψει» ψήφους από τη ΝΔ, 
    Οι δυνάμεις της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ ανήκουμε σε διεθνή πολιτικά ρεύματα που συμβάλλουν με αξιοπιστία εδώ και πολλά χρόνια στη Δημοκρατία, τα Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη, παντού στην Ευρώπη, χωρίς δεύτερες σκέψεις και μικροκομματικά παιχνίδια με τη φωτιά. Διεκδικούμε μαζί με τους πολίτες την εντολή, να παίξουμε επιτέλους αυτόν τον κρίσιμο θετικό ρόλο και στην Ελλάδα.
  • Το 2020-2022 η ΝΔ επέτρεψε στον ήδη καταδικασμένο για κακουργήματα Κασιδιάρη να μαγνητοσκοπεί από τη φυλακή αρχηγικά διαγγέλματα, ώστε να αποσπάσει ψήφους από την «Ελληνική Λύση».
  • Χρόνια πριν, πάλι η ΝΔ υπέθαλπε την άνοδο της Χρυσής Αυγής, για να «κόψει» ψήφους από το ΛΑΟΣ. 
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απάλλαξε τον ιδρυτή του ΛΑΟΣ από την καταδίκη του για παράνομη offshore, ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε πιθανό νέο ακροδεξιό σχήμα, που θα αφαιρούσε ακροατήριο από τη ΝΔ. Την ίδια περίοδο, η δίκη της Χρυσής Αυγής προχωρούσε με τους βραδύτερους δυνατούς ρυθμούς. 
Με τις διακομματικές αυτές επιλογές, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου τμήματα της Άκρας Δεξιάς συγκυβερνούν συνεχώς από το 2011: Στις κυβερνήσεις Παπαδήμου, Πικραμμένου, Τσίπρα, Μητσοτάκη συμμετείχαν και δυνάμεις με έντονες εθνικιστικές, ρατσιστικές, αντισημιτικές θέσεις, αδιανόητες για κυβερνητικούς αξιωματούχους σε ώριμες δημοκρατίες. Σήμερα στη ΝΔ οι επίγονοι του ΛΑΟΣ κυριαρχούν πολιτικά και διευρύνουν την επιρροή τους. 

Η πρόσφατη ρύθμιση για ακύρωση της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις επόμενες εκλογές, εντάσσεται στο ίδιο «παιχνίδι με τη φωτιά»: Λίγο πριν τις εκλογές η κυβέρνηση διαπιστώνει πως οι εκλογικοί της σχεδιασμοί απειλούνται από διαρροές προς τον Κασιδιάρη. Προχωρεί, λοιπόν, σε μία τροπολογία για να μην συμμετάσχει στις εκλογές. Με την παρέμβαση αυτή, όμως, «στενεύουν» οι προϋποθέσεις συμμετοχής οποιουδήποτε κόμματος στις εκλογές, για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση!

Υπουργός με έντονο ακροδεξιό παρελθόν, που πρόσφατα διαπίστωνε δημόσια την ανάγκη για «παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς» ώστε να «μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της» η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση, διότι οι ιδέες της είναι «ελαττωματικές», προβάλλει ως επιχείρημα ότι η κυβερνητική ρύθμιση δίνει «στον Άρειο Πάγο τα εργαλεία προκειμένου να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά (να κρίνει αν ένα κόμμα δικαιούται να συμμετέχει στις εκλογές, Σ.τ.Σ) με τον τρόπο που θα την κάνει ένας δικαστής». Η συγκεκριμένη «δουλειά», όμως, είναι το αν ένα κόμμα δικαιούται να συμμετέχει στις εκλογές και το τι επιλογές θα έχουν οι πολίτες για την ψήφο τους. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς συστηματικά καχύποπτος για να διακρίνει κρυφή ατζέντα ακροδεξιών κύκλων εντός της κυβέρνησης, που δημιουργούν εργαλεία για πιθανό μελλοντικό αποκλεισμό και άλλων «ακραίων» πολιτικών δυνάμεων. Η δημοκρατία κινδυνεύει σήμερα κυρίως από εκτροπές τύπου Ουγγαρίας ή Τουρκίας, όπου η εκλεγμένη κυβέρνηση χειραγωγεί και τη Δικαιοσύνη. 

Η απομόνωση των νεοναζιστικών και των αντιδημοκρατικών ιδεών έχει προϋποθέσεις: θέλει πολιτικές που να μειώνουν τις ανισότητες και την κοινωνική ανασφάλεια, θέλει θωράκιση της αξιοπιστίας των θεσμών, σύμπτυξη αντιφασιστικού μετώπου ΟΛΩΝ των δυνάμεων του ευρύτερου «δημοκρατικού τόξου» (από τη συντηρητική δεξιά έως και την επαναστατική αριστερά), μια Δημοκρατία που θα λειτουργεί με αξιοκρατία, ισονομία, ισηγορία. Θέλει κομματική αντιπαράθεση βασισμένη σε επιχειρήματα και αλληλοσεβασμό, όχι υπόδουλη στα κελεύσματα της λεγόμενης «επικοινωνίας». Προωθούν όμως οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, τίποτε από αυτά; 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ