Γουλιάμος Κώστας, καθηγητής, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών & Τεχνών και τ. πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.
Δευτεραίος Σάββας, ιατρός ακτινολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής ΔΠΘ, δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, στον Έβρο.
Κονδύλης Ηλίας, αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ, μέλος ΔΣ ΕΣΔΕΠ, στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Κτενά Αφροδίτη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Βόρειο Τομέα.
Μαάιτα Τζαμάλ – Οδυσσέας, διδάκτωρ Φυσικής, διδάσκων στο ΔΙΠΑΕ, στη Β’ Θεσσαλονίκης.
Μαργαρίτης Γιώργος, ιστορικός, καθηγητής Πανεπιστημίου, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Πλα – Καρύδη Δανάη, διδάκτωρ ΕΜΠ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», στον Νότιο Τομέα.
Ρεντζελάς Παναγιώτης, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο University College London, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (ως υποψήφιος των Ελλήνων του εξωτερικού).
Ρούσσης Γιώργος, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Σαριδάκης Εμμανουήλ, ερευνητής Α’ στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέλος ΓΣ της ΕΕΔΥΕ, στον Νότιο Τομέα.
Σιέττος Κώστας, καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, στην Αιτωλοακαρνανία.
Τζόκας Σπυρίδων, καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην αντιπεριφερειάρχης και πρώην δήμαρχος Καισαριανής, στον Νότιο Τομέα.
Τριανταφύλλου Κωνσταντίνος, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Φώσκολος Ανδρέας, επίκουρος καθηγητής ΠΑΘΕ, στη Λάρισα.
Χριστοφόρου Ευάγγελος, καθηγητής ΕΜΠ, διευθυντής Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Αισθητηρίων του ΕΜΠ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, στην Ανατολική Αττική.
Κάλεσμα στους “συνοδοιπόρους” της να τη στηρίξουν ξανά, αυτήν τη φορά στην προσπάθειά της να εκλεγεί βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία, απευθύνει η Ντίνα Κατσαρή.
Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πολιτικός που έχει αφήσει το “αποτύπωμά” της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής, σημειώνει ότι η μέχρι σήμερα διαδρομή της έχει χαραχθεί με πολλή δουλειά, κόπο, συνέπεια και πίστη στο καθήκον για το κοινό καλό.
Η Ντίνα Κατσαρή εγκαινιάζει τον προεκλογικό της αγώνα, διεκδικώντας να συνεχίσει αυτήν τη διαδρομή από διαφορετικό μετερίζι, με μια φωτογραφία που αποτυπώνει το δέσιμο της με την περιοχή και αναδεικνύει τον προσιτό της χαρακτήρα.
“Φίλες και φίλοι
Από τα νεανικά μου χρόνια, η ιδεολογική μου αναφορά στη σοσιαλδημοκρατία, δεν ήταν ένα « πουκάμισο αδειανό», αλλά τρόπος σκέψης, τρόπος ζωής και συμπεριφοράς, τρόπος άσκησης της όποιας «εξουσίας», στις θέσεις ευθύνης που έμελλε να διαχειριστώ.
Η ενασχόληση μου με τα κοινά, την πολιτική, ουδέποτε υπήρξε αυτοσκοπός αλλά διαδρομή.
Διαδρομή που χαράχτηκε με πολλή δουλειά, κόπο, συνέπεια και πίστη στο καθήκον για το κοινό καλό.
Σ ’ όλη αυτή την πορεία, ποτέ δεν ήμουν ΜΟΝΗ.
Συνοδοιπόροι μου ήσασταν πάντα εσείς και η δική σας εμπιστοσύνη και αγάπη.
Σε αυτή τη διαδρομή τούτη τη φορά, προέκυψε ένας νέος προορισμός.
Ακόμη μια φορά λοιπόν, σας ζητώ να τη διανύσουμε ΜΑΖΙ!”
sinidisi.gr
Στις 11 το πρωί θα μιλήσει στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της τοπικής οργάνωσης στο Corali (6o χλμ. Εθνικής Αγρινίου – Μεσολογγίου)
sinidisi.gr
Στη δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για τον ΑΝΤ1 η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 7,5 μονάδες.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 24 έως 31 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1.585 ψηφοφόρων.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,2%, το ΠΑΣΟΚ 9,8%, το ΚΚΕ 5,3%, Ελληνική Λύση 3,9%, Έλληνες 3,4%, ΜέΡΑ 25 2,8%, Εθνική Δημιουργία 1%, άλλο κόμμα 3,2%, άκυρο – λευκό 1,5%, δεν θα ψηφίσω 1,4%, αναποφάσιστοι 9,8%.
Στο ερώτημα αν θα πρέπει να απαγορευτεί το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη (Έλληνες) το 73,8% συμφωνεί, το 22,2% διαφωνεί, ενώ το 4% δεν απάντησε.
Όσο για το τι κυβέρνηση θέλουν οι ψηφοφόροι μετά τις εκλογές:
Αυτοδύναμη ΝΔ 32,6%
Αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ 16,5%
Συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ 15,2%
Συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ 19,8%
Δεν απαντώ 15,9%
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, οι θετικές απόψεις έχουν ως εξής:
Κυριάκος Μητσοτάκης 47,3%
Αλέξης Τσίπρας 32,6%
Νίκος Ανδρουλάκης 30,6%
Δημήτρης Κουτσούμπας 27,7%
Γιάννης Βαρουφάκης 21,5%
Κυριάκος Βελόπουλος 16,8%
Όσο για τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό το 48,7% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον 32,1% τον Αλέξη Τσίπρα και το 19,2% δεν απάντησε.
Ποιος κέρδισε στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης
Οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Στο ερώτημα για το αν ήταν σωστή η απόφαση, το 44,4% είπε πως ήταν λάθος, το 43,4% σωστή και το 12,2% δεν απάντησε.
Για το ποιος κέρδισε στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την πρόταση μομφής, οι πολίτες απάντησαν:
Νέα Δημοκρατία 26,4%
ΣΥΡΙΖΑ 21%
Και οι δύο 6%
Κανένας 24,9%
Δεν παρακολούθησα 18%
Δεν απαντώ 3,8%
Για την πιθανότητα να υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία ενόψει των εκλογών:
Πολύ πιθανό 14,4%
Αρκετά πιθανό 30%
Ελάχιστα πιθανό 32,6%
Καθόλου πιθανό 21,1%
Δεν απαντώ 1%
Για το ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία:
Ακρίβεια – ανατιμήσεις 83,5%
Εθνικά θέματα – ελληνοτουρκικά 36%
Εγκληματικότητα – βία 27,3%
Πόλεμος στην Ουκρανία 20,9%
Ελλείψεις φαρμάκων 20,8%
Υπόθεση διαφθοράς 17,3%
Κορονοϊός 12,9%
Φυσικές καταστροφές 11,6%
Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις 10%
Μεταναστευτικό 8,4%
Ποιοι πιστεύετε ότι παρακολουθούνται:
Και απλοί πολίτες 56,9%
Μόνο πολιτικοί, επιχειρηματίες δημοσιογράφοι 35%
Δεν απαντώ 8,1%
Την αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τις νομοθετικές διαδικασίες σχολιάζει ο γραμματέας της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Δημήτρης Στρατούλης με ανάρτησή του στο twitter, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας».
Αναλυτικά:
Ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας από ΣΥΡΙΖΑ που απέχει από τις ψηφοφορίες της Βουλής 1 μήνα πριν τη διάλυσή της, ενώ μέχρι τώρα ψήφιζε πολλά κυβερνητικά νομοσχέδια, και από ΝΔ που θεωρεί ότι έτσι ακυρώνεται η κοινοβ. δημοκρατία, ενώ ή ίδια τη μετέτρεψε με τις υποκλοπές σε καρικατούρα.
agrinionews.gr
Επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Μαραθώνα τον οποίο επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι, συναντήθηκε με πολίτες και φίλους της ΝΔ, και απηύθυνε χαιρετισμό.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «θλιβερή και απαράδεκτη» τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, έκανε λόγο για «ψευτοεπικοινωνιακά νταηλίκια» και είπε ότι ο κ. Τσίπρας «με τις χθεσινές του δηλώσεις περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη».
Υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε αυτό το δρόμο επειδή «δεν έχει τίποτα να πει στους πολίτες» και χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ «αδιανόητο ακτιβισμό». Ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ο κ. Τσίπρας μη έχοντας να σας πει απολύτως τίποτα για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε, μην έχοντας πει μία κουβέντα για το μέλλον της χώρας όπως το οραματίζονται, μη μπορώντας να πει τίποτα για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά -διότι προφανώς έχει άλλη άποψη για τα εθνικά θέματα και δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο – καταφεύγει σε έναν αδιανόητο ακτιβισμό, ο οποίος μάς θυμίζει όχι απλά τον Τσίπρα του 2015, αλλά τον Τσίπρα πριν από 10 χρόνια, του 2012, τότε που είχαμε την άνω και την κάτω πλατεία και κάποιοι φωνάζανε να πάνε να εισβάλουν στη Βουλή με τα γνωστά χυδαία συνθήματα».
«Ας του πει κάποιος ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία. Και ας αναλογιστεί ότι είμαστε στην κυβέρνηση σήμερα επειδή μας ψήφισε το 40% του ελληνικού λαού. Και ας αντιληφθεί, επιτέλους, ότι απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης της Βουλής, επειδή πριν από λίγες μέρες έκανε πρόταση δυσπιστίας, “έφαγε τα μούτρα του” και 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή την κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να «αφήσει, λοιπόν, στην άκρη αυτά τα ψευτοεπικονωνιακά νταηλίκια και ας σοβαρευτεί επιτέλους. Ας σοβαρευτεί και ας έρθει να μιλήσουμε επί πραγματικών επιχειρημάτων».
Κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συγκρίνουν τις διαδρομές τους και το έργο τους: «Να συγκρίνουμε τις διαδρομές μας, να μιλήσουμε για το παρελθόν μας. Τέσσερα χρόνια ήταν πρωθυπουργός. Γιατί δεν θέλει να μας πει τι έκανε επιτέλους για τη χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια; Εγώ δεν έχω καμία δυσκολία να κάνω το δικό μας απολογισμό, με τα πολλά καλά και τα όποια λάθη. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ από εσάς. Και όποτε έγιναν λάθη, με ευθύτητα τα αναγνώρισα. Μιας και είμαστε εδώ σε έναν τόπο φυσικών καταστροφών, θέλω να θυμίσω ότι όταν είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές πρόπερσι το καλοκαίρι στην Εύβοια, πρώτος εγώ βγήκα και είπα ότι δεν τα καταφέραμε και πρέπει να γίνουμε καλύτεροι» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στο κυβερνητικό έργο που επιτελέστηκε από το 2019, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κατάσταση της οικονομίας, στην ενεργειακή κρίση, στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, στις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση από το 2020, καθώς και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε στις εκλογές του 2019.
Αναλυτικά ο ομιλία του πρωθυπουργού στο Μαραθώνα:
«Κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Δήμαρχε, φίλες και φίλοι των κομματικών μας οργανώσεων, φίλες και φίλοι, Nεοδημοκράτισσες και Nεοδημοκράτες, καλό μήνα, καλή χρονιά.
Ήθελα να βρεθώ σήμερα μαζί σας στο Μαραθώνα, διότι πριν από λίγο ήμουν μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μία έντονα συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή, σε έναν τόπο ο οποίος είναι ταυτισμένος στη συλλογική μας συνείδηση με τη μεγαλύτερη τραγωδία, τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έχει υποστεί ποτέ η πατρίδα μας.
Βρεθήκαμε, λοιπόν, στο Μάτι, σε μία έκταση η οποία χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου δημιουργείται ήδη το μεγαλύτερο πάρκο στην Ανατολική Αττική. Εκατόν τριάντα στρέμματα, ένας πανέμορφος χώρος, θα αποδοθεί πιστεύω σύντομα στους κατοίκους, ένας χώρος αναψυχής, ένας χώρος πολιτισμού. Αλλά πρώτα και πάνω απ΄ όλα ένας χώρος μνήμης, για να θυμόμαστε αυτά τα οποία έγιναν και να δώσουμε όλοι μαζί μία δέσμευση: Ποτέ ξανά. Ποτέ ξανά απροστάτευτη ανθρώπινη ζωή από τέτοια κρατική αδιαφορία και αδυναμία.
Θέλησα, λοιπόν, να έρθω σήμερα να σάς σφίξω το χέρι, να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις εν όψει των πολιτικών εξελίξεων, καθώς μπαίνουμε πια για τα καλά στο 2023, πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές και είμαι σίγουρος -αν κρίνω και από τη σημερινή σας προσέλευση, πρωί Τετάρτης, εδώ στο Μαραθώνα- ότι η Νέα Δημοκρατία και πάλι θα είναι αυτοδύναμη στην κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει την αυτοδύναμη Ελλάδα.
Και το λέω αυτό διότι έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών. Πιστεύω ότι όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη ευθύνη την οποία έχουν σε μία Δημοκρατία, να επιλέξουν το ποιος θα τους κυβερνήσει για την επόμενη τετραετία, θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν δίκαια.
Βλέπω τελευταία την Αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί το σύνθημα «δικαιοσύνη παντού». Εγώ θα πω το εξής: η δίκαιη αποτίμηση του κυβερνητικού μας έργου θα είναι αυτή που θα μας εξασφαλίσει την επόμενη τετραετία.
Διότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε -και δεν ήταν λίγες οι μεγάλες κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε- είμαι ικανοποιημένος διότι σε όλες τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις ήμασταν συνεπείς. Σας είχα πει προεκλογικά και εδώ στην ανατολική Αττική ότι θα μειώσω τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους για όλους, πρωτίστως για τη μεσαία τάξη.
Σάς είχα δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και η ανεργία έπεσε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 17% στο 11%. Και εκτιμώ ότι σύντομα, αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, θα είμαστε σε μονοψήφιο αριθμό.
Σάς είχα δεσμευτεί ότι θα ξανακάνουμε τη χώρα αξιόπιστη και θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε πολλές ξένες επενδύσεις. Και σήμερα, όπου και αν βρίσκομαι στο εξωτερικό, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Έφτασα σήμερα το πρωί, στις 07:00 η ώρα το πρωί προσγειώθηκα από την Ιαπωνία, και επανεπιβεβαίωσα και εκεί το μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο υπάρχει, την έκπληξη την οποία πολλές φορές αισθάνονται διαχειριστές κεφαλαίου που μπορεί να μην γνωρίζουν πολλά για αυτά τα οποία συμβαίνουν στη χώρα, όταν τους μιλάμε για αυτά τα οποία έχουμε πετύχει. Και πράγματι, ήταν μια έκπληξη για πολλούς. Όχι για εμάς, γιατί είχαμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας και κυρίως στις δυνατότητες του ελληνικού λαού.
Είχα, επίσης, δεσμευτεί ότι πρώτα και πάνω από όλα θα ενισχύσουμε την αξιοπιστία, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια της χώρας. Και σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή. Είναι πιο αξιοπρεπής, είναι μια χώρα με περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Στηρίξαμε και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και είμαστε -πιστεύω- όλες και όλοι συντετριμμένοι από τον τραγικό χαμό δύο νέων χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους επιτελώντας την αποστολή τους και θυμίζοντάς μας πόσο δύσκολη, πόσο απαιτητική είναι η εκπαίδευσή τους για να μπορούν ακριβώς να υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία.
Σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό, τιμούμε τη μνήμη τους και δίνουμε την δέσμευσή μας ότι θα είμαστε πάντα κοντά, ψυχή τε και σώματι, στις Ένοπλες Δυνάμεις μας για τη σπουδαία αποστολή την οποία επιτελούν.
Αυτά είναι λίγα μόνο ψήγματα από το σημαντικό κυβερνητικό έργο το οποίο επιτελέσαμε αυτά τα 3,5 χρόνια. Ειδικά εδώ εσείς, στην περιοχή της ανατολικής Αττικής, ξέρετε πόσα σημαντικά έργα έχουν γίνει και με την αρωγή της Περιφέρειας και με τη στήριξη των δήμων.
Για πρώτη φορά οι δήμοι είχαν στην διάθεσή τους τόσα χρηματοδοτικά εργαλεία και τόσα κεφάλαια, τα οποία τα αξιοποιούν τελικά για καλό σκοπό, για να βελτιώσουν τη δική σας καθημερινότητα. Και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι συνολικά για το επίπεδο της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Παρεμβάσεις, λοιπόν, έγιναν σε πολλά επίπεδα αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν έχουμε δυσκολίες και δεν υπάρχουν προβλήματα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή εισαγόμενη ακρίβεια, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου.
Όμως, και πάνω σε αυτό το πρόβλημα σκύψαμε με αποτελεσματικότητα, στηρίξαμε την κοινωνία, στηρίξαμε τα νοικοκυριά με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν μιλούσαμε πριν από ένα χρόνο, το πρώτο θέμα το οποίο μου θίγατε, όταν μιλούσα με τους πολίτες, ήταν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σήμερα ξέρετε ότι το ζήτημα αυτό ουσιαστικά έχει αντιμετωπιστεί με σημαντικές επιδοτήσεις αλλά και με παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες οδήγησαν τελικά σε μία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου.
Εννιά μήνες αγωνίστηκα να πείσω την Ευρώπη ότι έπρεπε να βάλουμε πλαφόν στο φυσικό αέριο. Το καταφέραμε τελικά και αφότου μπήκε το πλαφόν οι τιμές του φυσικού αερίου κατέρρευσαν.
Αυτή είναι η εικόνα μιας Ελλάδος η οποία μετρά πια στην Ευρώπη, η οποία δεν είναι ουραγός, αλλά είναι πρωταγωνιστής και συνδιαμορφώνει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αντί να είμαστε απλά παθητικοί αποδέκτες ευρωπαϊκών πολιτικών.
Αλλά και στα ζητήματα της ακρίβειας, τα ζητήματα του σούπερ μάρκετ, που ξέρω ότι απασχολούν πολλούς και πολλές από εσάς γιατί υπάρχει ακόμα πρόβλημα, έχουμε την απάντηση: Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει να εκταμιεύεται μέσα από την πλατφόρμα το «Market Pass».
Τι κάναμε; Πήγαμε, προσέξτε, και φορολογήσαμε έκτακτα τα δύο διυλιστήρια και εξασφαλίσαμε 600 εκατομμύρια περίπου -εκτιμούμε- και όλα αυτά τα χρήματα τα επιστρέφουμε στην κοινωνία μέσα από μία έκτακτη επιδότηση που θα περιορίσει το εύρος των αυξήσεων στο σούπερ μάρκετ.
Αυτό είναι πραγματικά κοινωνική προοδευτική πολιτική στην πράξη. Στην πράξη, όχι στα λόγια. Και βέβαια, απέναντι σε αυτήν την προσπάθειά μας να είμαστε κοντά στα προβλήματα των πολιτών, να τους αφουγκραζόμαστε, να δουλεύουμε σκληρά, να λύνουμε ζητήματα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε, φίλες και φίλοι, μία πρωτοφανή πολιτική τοξικότητα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Δεν συνηθίζω συχνά να αναφέρομαι στον κ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώ πολύ περισσότερο να μιλώ γι’ αυτά τα οποία κάναμε και κυρίως γι’ αυτά τα οποία θα κάνουμε από εδώ και στο εξής.
Δεν μπορώ, όμως, να μη σχολιάσω τη θλιβερή και απαράδεκτη εικόνα ενός αρχηγού του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος, ο οποίος με τις χθεσινές του δηλώσεις περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη.
Ο κ. Τσίπρας μη έχοντας να σας πει απολύτως τίποτα για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε, μην έχοντας πει μία κουβέντα για το μέλλον της χώρας όπως το οραματίζονται, μη μπορώντας να πει τίποτα για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά -διότι προφανώς έχει άλλη άποψη για τα εθνικά θέματα και δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο- καταφεύγει σε έναν αδιανόητο ακτιβισμό, ο οποίος μάς θυμίζει όχι απλά τον Τσίπρα του 2015, αλλά τον Τσίπρα πριν από 10 χρόνια, του 2012, τότε που είχαμε την άνω και την κάτω πλατεία και κάποιοι φωνάζανε να πάνε να εισβάλουν στη Βουλή με τα γνωστά χυδαία συνθήματα.
Ας του πει κάποιος ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία. Και ας αναλογιστεί ότι είμαστε στην κυβέρνηση σήμερα επειδή μας ψήφισε το 40% του ελληνικού λαού.
Και ας αντιληφθεί, επιτέλους, ότι απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης της Βουλής, επειδή πριν από λίγες μέρες έκανε πρόταση δυσπιστίας, «έφαγε τα μούτρα του» και 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή την κυβέρνηση.
Ας αφήσει, λοιπόν, στην άκρη αυτά τα ψευτοεπικονωνιακά νταηλίκια και ας σοβαρευτεί επιτέλους. Ας σοβαρευτεί και ας έρθει να μιλήσουμε επί πραγματικών επιχειρημάτων.
Να συγκρίνουμε τις διαδρομές μας, να μιλήσουμε για το παρελθόν μας. Τέσσερα χρόνια ήταν Πρωθυπουργός. Γιατί δεν θέλει να μας πει τι έκανε επιτέλους για τη χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια;
Εγώ δεν έχω καμία δυσκολία να κάνω το δικό μας απολογισμό, με τα πολλά καλά και τα όποια λάθη. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ από εσάς. Και όποτε έγιναν λάθη, με ευθύτητα τα αναγνώρισα. Μιας και είμαστε εδώ σε έναν τόπο φυσικών καταστροφών, θέλω να θυμίσω ότι όταν είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές πρόπερσι το καλοκαίρι στην Εύβοια, πρώτος εγώ βγήκα και είπα ότι δεν τα καταφέραμε και πρέπει να γίνουμε καλύτεροι.
Και γίναμε καλύτεροι στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας και το ξέρετε πολύ καλά πόσες ανθρώπινες ζωές έχουν σωθεί πια με το «112». Και είναι κατάκτηση για την κοινωνία, όχι για την κυβέρνηση, ότι έχουμε κουλτούρα, πια, εκκενώσεων.
Αυτό θα μείνει στη χώρα, δεν το πιστωνόμαστε μόνο εμείς, είναι σημαντικό για τη χώρα -όταν μιλάμε με την Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους, όταν για πρώτη φορά έγινε τόσο καλός συντονισμός- το ξέρετε καλά. Και μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι.
Να έρθει λοιπόν να συγκριθούμε, να μιλήσουμε γι’ αυτά. Αλλά να μιλήσουμε κυρίως για την Ελλάδα της επόμενης μέρας: πώς την οραματιζόμαστε, πώς θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία ανάπτυξης. Πώς θα φέρουμε περισσότερες επενδύσεις. Πώς θα αυξηθούν οι μισθοί.
Διότι δεν θα κουραστώ να το λέω, εάν η πρόκληση για εμάς της πρώτης τετραετίας ήταν να μειώσουμε τους φόρους, η μεγάλη πρόκληση και το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας, που θα το κερδίσουμε, θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους.
Να έρθει να αντιπαρατεθούμε για τα πεδία πολιτικής, για τη στέγη που είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Εδώ στο Δήμο σας, τα πολλά χρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κατευθυνθούν σε κοινωνικές κατοικίες. Θα έχουμε υπερύγχρονα διαμερίσματα για τους πυρόπληκτους οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους.
Αλλά το πρόβλημα της στέγης είναι ευρύτερο. Βλέπω συχνά νέα παιδιά, τα οποία μου λένε: «δεν θα αποκτήσουμε ποτέ εμείς, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε ένα διαμέρισμα».
Κι ερχόμαστε και παρεμβαίνουμε και λέμε: θα κάνουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα, που θα μπορούμε να πούμε σε ένα νέο ζευγάρι, «θα σου επιδοτήσω τη δόση του στεγαστικού δανείου και αντί να πληρώνεις ενοίκιο, θα πληρώνεις την ίδια δόση στεγαστικού δανείου και κάποια στιγμή θα σου μείνει και το σπίτι». Αυτές είναι εφαρμοσμένες πολιτικές για πραγματικά προβλήματα.
Να συζητήσουμε για το μέλλον της Υγείας, η οποία τόσο ξέρω ότι μάς απασχολεί και περάσαμε δύσκολα στη διάρκεια του κορονοϊού και το Εθνικό Σύστημα Υγείας έδειξε τις δυνατότητές του, ανέδειξε όμως και τις αδυναμίες του.
Τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα; Πώς αντιλαμβανόμαστε την πρόληψη στην υγεία; Τον Α΄ βαθμό υγείας; Πώς θα ξανασχεδιάσουμε τα Επείγοντα στα νοσοκομεία μας. Όλα αυτά είναι πραγματικά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Αλλά πολύ φοβάμαι, φίλες και φίλοι, ότι τίποτα για όλα αυτά δεν θα σχολιαστεί και δε θα ακούσετε τίποτα για όλα αυτά, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Η επιλογή τους είναι δεδομένη και δρομολογημένη. Θα φτάσουμε στις εκλογές μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης τοξικότητας.
Η στρατηγική μας όμως -κι αυτό θέλω να το μεταφέρω σε όλα μας τα στελέχη- πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη. Προφανώς και όταν προκαλούμαστε θα απαντάμε, όμως δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας την οποία έχουμε κρατήσει ψηλά όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα βουλιάξουμε στη λάσπη μαζί τους. Θα αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα. Και τελικά θα έχουμε εμπιστοσύνη στην ίδια την κρίση του ελληνικού λαού.
Έχουμε μπροστά μας να απενεργοποιήσουμε μια «βόμβα». Η «βόμβα» αυτή είναι η «βόμβα» της απλής αναλογικής. Οι Δήμοι, οι οποίοι ήταν τα πρώτα θύματα, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να κυβερνάς χωρίς να έχεις πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν θέλουμε να περάσουμε την ίδια διαδικασία και ως χώρα.
Για εμάς, λοιπόν, δεν υπάρχουν δύο κάλπες. Υπάρχει μια κάλπη, η εθνική κάλπη που θα στείλει το μήνυμα τού ποιον θα θέλει ο ελληνικός λαός να έχει ως κυβέρνηση την επόμενη μέρα.
Γι’ αυτό και ζητώ από εσάς, από τα κομματικά μας στελέχη, μέγιστη κινητοποίηση. Δεν έχει μείνει πια πολύς καιρός. Ξέρουμε ότι πλησιάζουμε στο τέλος. Θα δώσουμε αυτόν τον αγώνα όλες και όλοι μαζί, θα τον δώσουμε με αισιοδοξία, θα τον δώσουμε με χαμόγελο, θα τον δώσουμε με αυτοπεποίθηση. Θα τον δώσουμε με την ικανοποίηση που μας δίνει το σημαντικό δημοσκοπικό μας προβάδισμα, αλλά και με τη μετριοφροσύνη ενός κόμματος που δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο.
Ένα πράγμα δεν μπορούμε να δεχθούμε και αυτό είναι αλαζονεία και υπεροψία. Κάθε δημοκρατική διαδικασία επιβάλει σκληρή δουλειά και ταπεινότητα. Και προσέγγιση του κάθε πολίτη με τον απαραίτητο σεβασμό που του αξίζει.
Αυτό θέλω να σάς ζητήσω. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε και είμαι σίγουρος ότι με τη δική σας στήριξη, με τον δικό σας αγώνα, θα μπορέσω να έχω τη δυνατότητα και μετά το πέρας των εκλογών, των διπλών εκλογών καθώς φαίνεται γιατί θα χρειαστούμε δυο εκλογές, να έχω τη δυνατότητα να τηρήσω την υπόσχεσή μου και να υποδεχθώ τον μικρό Μάξιμο στο Μαξίμου. Σάς ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά. Καλή δύναμη, καλό αγώνα».
Πηγή: protothema.gr
Από τα δυτικά, μια περιφέρεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει ιδιαιτέρως, ξεκίνησε ο προεκλογικός «ανένδοτος» αγώνας του Αλέξη Τσίπρα. Η επιλογή της περιοχής θεωρείται συμβολική για την Κουμουνδούρου καθώς από το γήπεδο «Ανδρέα Παπανδρέου» στο Περιστέρι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιγράφει το κυβερνητικό του πρόγραμμα.
Η εκδήλωση, ξεκίνησε με ολιγόλεπτη ομιλία της εκπροσώπου Tύπου, Πόπης Τσαπανίδου, η οποία έδωσε τον παλμό. «Είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη», δήλωσε, μεταξύ άλλων. Αναφερόμενη στον θάνατο των δύο πιλότων της πολεμικής αεροπορίας, η κυρία Τσαπανίδου δήλωσε ότι είναι μια ημέρα θλίψης και η χώρα θρηνεί. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.
Από τον λόγο του Αλέξη Τσίπρα, δεν έλειπαν οι επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Με το δίλημμα «με τη δημοκρατία ή την εκτροπή» στο οποίο καλείται να απαντήσει «ο ίδιος λαός» ξεκίνησε την ομιλία του στο κλειστό στάδιο “Ανδρέας Παπανδρέου” στο Περιστέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «μήνυμα νίκης και αλλαγής» και για «αντεπίθεση της Δημοκρατίας».
«Δεν θα απαντήσουν σε αυτό το υπαρξιακό για τη χώρα ερώτημα, οι 156 βουλευτές της ΝΔ. Θα απαντήσουν τα εκατομμύρια των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Θα απαντήσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη, έτσι όπως το Σύνταγμά μας ορίζει. Από σήμερα λοιπόν, μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στη χειρότερη, στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, από τη Βουλή στον ίδιο τον ελληνικό λαό», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα επανάλαβε το αίτημα του για άμεση διάλυση της Βουλής και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές εντός τριών εβδομάδων.
Απηύθυνε κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις για άλλη μια φορά, ωστόσο τώρα δεν έλειπαν και οι αιχμές. Λίγα 24ώρα μετά την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ακριβώς σε στιγμές, που πρωταρχικό καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων δε μπορεί να είναι άλλο από την υπεράσπισή της ίδιας της δημοκρατίας. Είναι κρίμα να επιλέγουν ένα ανιστόρητο διμέτωπο που διευκολύνει το καθεστώς Μητσοτάκη και αξιοποιείται από αυτό».
«Είναι κρίμα να μη θέλουν να καταλάβουν ότι οι όποιες διαφορές των προοδευτικών δυνάμεων, σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, λύνονται στο πεδίο της δημοκρατίας και μόνο εκεί. Κι αυτό το πεδίο οφείλουμε όλοι μαζί, πρωτίστως να το καθαρίσουμε από τη λάσπη του κυρίου Μητσοτάκη», επεσήμανε ακόμη.
Στην έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών για την Τουρκία προχωρούν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες προειδοποιούν τους πολίτες τους για τον κίνδυνο εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια το προσεχές διάστημα.
Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα με τη Γερμανία να ανακοινώνει σήμερα ότι κλείνει το Προεξενείο της στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας «αυξημένης απειλής» ενώ και το Βέλγιο με επίσημη ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε προειδοποιεί τους Βέλγους πολίτες να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και να είναι σε εγρήγορση λόγω του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης…
Οι οδηγίες των δυτικών χωρών σχετίζονται άμεσα με τα περιστατικά καψίματος του Κορανίου στην Ευρώπη αλλά, το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη γειτονική χώρα και την εμπρηστική ρητορική του προέδρου Ερντογάν. Οι ταξιδιωτικές οδηγίες των δυτικών χωρών προκαλούν πάντως ταραχή στο καθεστώς Ερντογάν το οποίο απάντησε με δύο ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ λόγω της αυξανόμενη αστυνομικής βίας στην Αμερική(!) και την έξαρση της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας στην Ευρώπη.
Κλείνει το Γερμανικό Προξενείο
Το προξενείο της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει σήμερα κλειστό εξαιτίας αυξημένης απειλής για επίθεση στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες της στην Κωνσταντινούπολη ότι ο κίνδυνος επίθεσης είναι ιδιαίτερα υψηλός στην κεντρική περιφέρεια Μπεϊογλού και γύρω από την πλατεία Ταξίμ.
Το υπουργείο ανέφερε πως η κίνηση να κλείσει το προξενείο έγινε έπειτα από «εκτίμηση των αρχών ασφαλείας» και κάλεσε τους γερμανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τα σημεία όπου υπάρχει συγκεντρωμένο πλήθος.
Η σουηδική πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παραμένουν επίσης κλειστά για το κοινό, ανέφερε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa). Παρομοίως το βρετανικό προξενείο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό, σύμφωνα με μια ταξιδιωτική οδηγία.
Η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία, καθώς και οι ΗΠΑ, είχαν ήδη προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα τους πολίτες τους για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ επικαιροποίησαν τη Δευτέρα την προειδοποίησή τους αναφέροντας συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη.
Η ταξιδιωτική οδηγία από το Βέλγιο για την Τουρκία
Τον κίνδυνο να εκδηλωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου
Tην αποφυγή συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στην Τουρκία συστήνει το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου σε επισήμανση του στον ιστότοπό του: «Ταξιδεύοντας στην Τουρκία: Ταξιδιωτικές οδηγίες» και με την υποσημείωση «Ασφάλεια».
Ειδικότερα, αναφέρει: «Αποφύγετε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και να είστε σε εγρήγορση λόγω του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης (μέρη όπου συχνάζουν Δυτικοί, χώροι λατρείας κ.λπ.)».
Η προειδοποίηση των Αμερικανών
Τη Δευτέρα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία προειδοποίησε τους Αμερικανούς για πιθανές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών, συναγωγών και διπλωματικών αποστολών στην Κωνσταντινούπολη.
Σε μια επικαιροποιημένη προειδοποίηση για την ασφάλεια, η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε πως «πιθανές επικείμενες επιθέσεις αντιποίνων από τρομοκράτες» μπορεί να πραγματοποιηθούν σε περιοχές στις οποίες συχνάζουν Δυτικοί, ιδιαίτερα στις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης Μπεϊογλού, Γαλατά, Ταξίμ και Ιστικλάλ.
Ταραχή στην Άγκυρα
Δύο ταξιδιωτικές οδηγίες, τόσο για χώρες της Ευρώπης όσο και τις ΗΠΑ, εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την “πιθανότητα ρατσιστικών επιθέσεων”.
Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη προειδοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας προς τους Σουηδούς που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις, έπειτα από την πρόσφατη πυρπόληση του Κορανίου στη Στοκχόλμη από έναν ακροδεξιό πολιτικό, την περασμένη εβδομάδα.
Ταξιδιωτική οδηγία για την Ευρώπη
Αρχικά εκδόθηκε “ταξιδιωτική οδηγία για ευρωπαϊκές χώρες”, στην οποία αναφέρεται ότι “παρατηρείται αύξηση των αντιισλαμικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών ενεργειών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και προπαγανδιστικές διαδηλώσεις κατά της χώρας μας από ομάδες που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση”.
“Αυτές οι εξελίξεις, που αντικατοπτρίζουν τις επικίνδυνες διαστάσεις της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και του μίσους στην Ευρώπη, αποκαλύπτουν ξεκάθαρα το ανησυχητικό επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει τα ρατσιστικά και μεροληπτικά κινήματα στην Ευρώπη”, προστίθεται και καλούνται “οι πολίτες που ζουν ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε χώρες όπου λαμβάνουν χώρα τέτοιες ενέργειες να είναι προσεκτικοί, να μένουν μακριά από περιοχές όπου ενδέχεται να ενταθούν οι διαδηλώσεις, να ενεργούν με ψυχραιμία απέναντι σε πιθανές ξενοφοβικές και ρατσιστικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις και να απευθύνονται επίσης στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς επίσης να παρακολουθούν στενά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις δυνάμεις ασφαλείας των χωρών αυτών να παρακολουθούν τις πρόσθετες προειδοποιήσεις και ανακοινώσεις που ενδέχεται να κάνουν το Υπουργείο, οι Πρεσβείες και τα Γενικά Προξενεία μας στις χώρες”.
Ταξιδιωτική οδηγία για τις ΗΠΑ
Παρόμοια ταξιδιωτική οδηγία εκδόθηκε και για τις ΗΠΑ, όπου αναφέρεται: “Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις ΗΠΑ μετά τον θάνατο ενός ατόμου με το όνομα Τάιρ Νίκολς μετά από αστυνομική βία στο Μέμφις του Τενεσί των ΗΠΑ”.
Γίνεται λόγος επίσης για “επιθέσεις ρατσιστικού και ξενοφοβικού χαρακτήρα σε όλες τις ΗΠΑ” και καλούνται αντίστοιχα “οι πολίτες μας που ζουν στις ΗΠΑ ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε αυτή τη χώρα να είναι προσεκτικοί, να μείνουν μακριά από τις περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι διαδηλώσεις, να ενεργήσουν με ψυχραιμία απέναντι σε πιθανές ξενοφοβικές και ρατσιστικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις και να απευθύνονται στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και επίσης να παρακολουθούν στενά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς”.
|
|
|
|
|