Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:23: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2023

Το νομοσχέδιο για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα μείνει στην ιστορία για όσα δεν περιλαμβάνει, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.
 

Όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι τεράστια πρόκληση η άρνηση της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων να νομοθετήσουν την αύξηση της σχεδόν μηδενικής οικονομικής ενίσχυσης των στρατευμένων, να είναι συντάξιμη περίοδος ο στρατεύσιμος χρόνος, να λυθεί το ζήτημα μετακίνησης την περίοδο της θητείας και όχι να το φορτώνονται οι λαϊκές οικογένειες με δυσβάσταχτο κόστος, ενώ ακόμα στηλίτευσε την άρνηση της αντιμετώπισης των προβλημάτων που βιώνουν οι χιλιάδες γυναίκες υπαξιωματικοί.

Τέσσερα χρόνια περίμεναν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για να καλυφτούν κάποια από τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν και το νομοσχέδιο αναφέρεται σε ένα υποσύνολο του υποσυνόλου από αυτά που διεκδικούν, επισήμανε ο Ν. Παπαναστάσης.

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα και έχει καταθέσει εκατοντάδες Ερωτήσεις στην τρέχουσα κοινοβουλευτική θητεία για να τα αναδείξει, προβλήματα που συμπαρασύρουν και τα μέλη των οικογενειών των στελεχών.

Αντίθετα, η κυβέρνηση ακολουθεί τακτική παραπλάνησης, παριστάνοντας ότι τα βλέπει όλα καλά, ενώ οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοκορομαχία, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, μιας και στο βασικό κομμάτι, ότι δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα είναι δεμένες στο άρμα του ΝΑΤΟ και των πολιτικών των ΗΠΑ, αυτά τα κόμματα συμφωνούν.

Αναφερόμενος στα προβλήματα, είπε χαρακτηριστικά πως παρά το γεγονός ότι επί 5 χρόνια υπάρχει νόμος που αποζημιώνει, πενιχρά βέβαια, τη νυχτερινή εργασία των στρατιωτικών, κανείς δεν έχει πάρει τίποτα. Επίσης, αποστρατεύονται στελέχη και ΕΠΟΠ χωρίς σύνταξη, υπάρχουν μισθοί αξιωματικών χαμηλότεροι των βαθμών τους. Την ίδια ώρα κατήγγειλε τα «επιλεκτικά κατά καιρούς δωράκια» σε μερίδες που αποσκοπούν στη δημιουργία πελατειακών σχέσεων.

Για το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε ο Ν. Παπαναστάσης, ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η διασφάλιση της ακεραιότητας της χώρας και η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ωστόσο σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις στηρίζουν τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ, είναι μπλεγμένες στα επικίνδυνα σχέδια ιμπεριαλιστικών κέντρων. Χαρακτηριστική είναι η σπατάλη πολύτιμης στρατιωτικής ισχύος σε αποστολές του ΝΑΤΟ. «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα ματώσουν στο πλευρό των Αμερικανών», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, θυμίζοντας ότι στελεχικό δυναμικό έχει σταλεί σε μια σειρά χώρες του εξωτερικού, όπως και οπλικά συστήματα.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ότι θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους, είτε κλαδικά, είτε αυτά ταυτίζονται με τις συνολικές ανάγκες του λαού.

Τέλος, απεύθυνε κάλεσμα σε κάθε πατριώτη να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα που έχουν δεσμεύσεις με ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς μόνο με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για πραγματική ειρήνη.

Κοινά τα προβλήματα, κοινή και η λύση, ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Στη δευτερολογία του ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα του προσωπικού των ΕΔ, είναι ταυτισμένα με τα προβλήματα που βασανίζουν και τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, και όπως κοινή είναι η μήτρα που τα γεννά, κοινή είναι και η λύση, δηλαδή ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τα γεννά.  Καμία κυβέρνηση και κανένας πολιτικός χώρος δεν θα λύσει τα προβλήματά τους, παρά μόνο οι ίδιοι με τον αγώνα τους, συσπειρωμένοι στους συνδικαλιστικούς τους φορείς διεκδικώντας λύσεις, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης για να μην γίνει έξωση από το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, της έκθεσης τεκμηρίων για την αντιδικτατορική αντίσταση στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια, ζητώντας την συνέχιση της λειτουργίας της, «ως φάρος της ιστορίας και των αγώνων».

Επίσης, για την τροπολογία του υπ. Εργασίας για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων σημείωσε τις μεγάλες καθυστερήσεις και τόνισε πως το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των συνταξιούχων που αγωνίζονται για πραγματικές αυξήσεις, για επαναφορά της 13ης  – 14ης σύνταξης και ενάντια στις περικοπές και την ακρίβεια.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάλεσμα στους πολίτες για την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας απευθύνει ο Τομέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του κόμματος.

Επισημαίνεται πως οι συμπολίτες , που επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτή την κινητοποίηση, μπορούν να φέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό, κλινοσκεπάσματα και τρόφιμα μακράς διαρκείας στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής (Ι. Σταΐκου 1, Πλατεία Δημοκρατίας) καλώντας στα τηλέφωνα 6948442692, 6972055401, 6949930925 και 6974755895.

agrinionews.gr

ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ή ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ;
Πρωτοφανείς δηλώσεις Δημάρχου.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου δηλώνει ότι αγωνίζεται για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και καλεί τα μέλη της να γιορτάσουν μαζί το βράδυ της νίκης στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου
 
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με βάση το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ), υπερβαίνει τα κόμματα και την κεντρική εξουσία, δίνοντας μάχες όποτε χρειάζεται με την εκάστοτε κυβέρνηση, προασπίζοντας τα τοπικά συμφέροντα και διεκδικώντας το καλύτερο για την πόλη, τις κοινότητες και τους δημότες.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου παρευρέθη πρόσφατα σε εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΟΝΝΕΔ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ και με τις δηλώσεις του άφησε ευθέως να εννοηθούν οι κομματικές του δεσμεύσεις που δεν του επιτρέπουν να είναι «ακομμάτιστος» και «απέναντι σε κάθε κυβέρνηση», όπως συνηθίζει να αυτοαποκαλείται όταν επιδίδεται σε λαϊκίστικη ψηφοθηρία.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου, στο σύντομο χαιρετισμό του, δίνει όρκους πίστης στο κυβερνητικό κόμμα λέγοντας επί λέξει: «Μια φορά ΟΝΝΕΔίτης, για πάντα ΟΝΝΕΔίτης» και επίσης δίνει κατεύθυνση ψήφου στους πολίτες προς το κόμμα της ΝΔ και συνεχίζοντας το κομματικό του παραλήρημα λέει επί λέξει: «… Πρέπει να πάρουμε αυτοδυναμία. Από το 2019 που πήρε την κυβέρνηση η ΝΔ γίναμε άνθρωποι… και το βράδυ της αυτοδυναμίας σας καλώ να πανηγυρίσουμε μαζί στην πλατεία του Αγρινίου…» άκουσον άκουσον δηλώσεις Δημάρχου!!!. Μέσα στον κομματικό του οίστρο ξέχασε τις βαρύγδουπες αυτοδιοικητικές δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς, αποδεικνύοντας έτσι εμπράκτως ότι η αυτοδιοικητική του πορεία περνάει μέσα από τον στενό κομματικό σωλήνα με τις ανάλογες δεσμεύσεις. Ξέχασε επίσης ότι με βάση το άρθρο 58 του ν. 3852/2010, έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και συνεπώς με τις ανωτέρω δηλώσεις το υπονομεύει την ενότητα διότι υποδαυλίζει τις κομματικές διαφορές και πυροδοτεί την ένταση. ΞΕΧΑΣΕ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗΣ.
Κατώτερος των περιστάσεων, δεν προστάτευσε από όποια αυτοδιοικητική θέση υπηρέτησε, τα συμφέροντα του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου, για να μην έρθει σε κόντρα με τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άρνησή του ως Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Ζούμε Δυτικά», να καταψηφίσει (λευκή ψήφος) το 2013 το πρόγραμμα «Αθηνά» με το οποίο καταργήθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, σε αντίθεση με τους άλλους συμβούλους του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στη συνέχεια, ως Δήμαρχος Αγρινίου, χαρακτηρίζεται από την «επιστολική» (και μόνο) δράση του απέναντι στην αποψίλωση των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου με αποτέλεσμα το Παν/μιο να «σβήσει» ουσιαστικά επί των ημερών του και, τέλος, από την αδιαφορία του για την άκρως προβληματική λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου.
Βλέποντας το βίντεο* με τις δηλώσεις του, καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος Αγρινίου, κος Γεώργιος Παπαναστασίου, δεν υπήρξε ποτέ ακομμάτιστος και άκρως αυτοδιοικητικός, αλλά αντιθέτως διετέλεσε στην πρώτη δημαρχιακή του θητεία ως κομματικά αντιπολιτευόμενος γαλάζιος Δήμαρχος στην τότε κυβέρνηση και στη δεύτερη θητεία του ως κυβερνητικός εντολοδόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
 
Δίκτυο Ενεργών Πολιτών
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόσβαση σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας έχουν από σήμερα οι χρήστες του gov.gr και της εφαρμογής MyHealth, καθώς από την Τρίτη ξεκίνησε η ψηφιακή έκδοση ιατρικών εξετάσεων και βεβαιώσεων νοσηλείας. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα και οι πολίτες αποκτούν για πρώτη φορά ψηφιακό φάκελο και ιστορικό ασθενούς, μειώνοντας δραστικά τη γραφειοκρατία, τις περιττές επισκέψεις και τα ογκώδη έγχαρτα νοσοκομειακά αρχεία.

Οι νέες υπηρεσίες παρουσιάστηκαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου.

Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν πλέον να εκδίδουν ψηφιακά τις ιατρικές εξετάσεις και τις βεβαιώσεις νοσηλείας που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους. Τα ψηφιακά αντίγραφα περιέχουν όλες τις πληροφορίες των αντίστοιχων έγχαρτων εγγράφων (αριθμό και ημερομηνία έκδοσης, γιατρός που συνέταξε το έγγραφο, αριθμός παραγγελίας/παραστατικού καθώς και όλο το περιεχόμενό τους) και έχουν την ίδια ισχύ.

Μέσω των δύο νέων υπηρεσιών αυτή τη στιγμή εκδίδονται ψηφιακά:

  • οι βεβαιώσεις νοσηλείας ή επίσκεψης σε εξωτερικά ιατρεία από 55 μονάδες υγείας σε όλη την επικράτεια και
  • τα αποτελέσματα εξετάσεων από 59 μονάδες υγείας σε όλη την επικράτεια. Η δυνατότητα αφορά σε 431 τύπους εξετάσεων (αιματολογικές, μικροβιολογικές, ανοσολογικές, κ.α.), που αντιπροσωπεύουν το 90% του ημερήσιου όγκου όλων των εξετάσεων, πλην των απεικονιστικών.

Οι παραπάνω λειτουργίες είναι διαθέσιμες και για τα προστατευόμενα μέλη κάθε προσώπου. Αυτή τη στιγμή το ιστορικό εκτείνεται σε εξετάσεις και νοσηλείες που έχουν πραγματοποιηθεί στις ανωτέρω μονάδες υγείας από 1η Σεπτεμβρίου 2022 και εντεύθεν. Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να προστεθούν δεδομένα από όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας της χώρας, καθώς και προγενέστερο ιστορικό.

Με τον τρόπο αυτό, το MyHealth app κάνει ένα ακόμα βήμα προς τη μετεξέλιξή του στον πλήρη ψηφιακό φάκελο ασθενούς, καθώς εκτός από τις νέες υπηρεσίες η εφαρμογή ήδη παρέχει πρόσβαση σε: ιατρικές συνταγές, παραπεμπτικά, βεβαιώσεις και ραντεβού πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Προσεχώς στην εφαρμογή θα προστεθούν τα αποτελέσματα απεικονιστικών εξετάσεων και η δυνατότητα προβολής του ιατρικού ιστορικού από τον προσωπικό ιατρό και εκάστοτε θεράποντα ιατρό με τη συγκατάθεση του ασθενούς.

Η ψηφιακή προβολή και έκδοση των ιατρικών εξετάσεων και των βεβαιώσεων νοσηλείας γίνεται από τις αντίστοιχες καρτέλες της εφαρμογής MyHealth. Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα απλή και διατίθεται ήδη για κινητά με λογισμικό iOS και Android. Μοναδική προϋπόθεση για τη χρήση της είναι η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr). Αντίστοιχα, ο πολίτης μπορεί να εκδώσει τα παραπάνω έγγραφα και μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Υγεία και πρόνοια» και την υποενότητα «Φάκελος υγείας» ή απευθείας στο myhealth.gov.gr.

Για την ασφαλή πρόσβαση στις νέες υπηρεσίες τόσο μέσω του MyHealth app, όσο και μέσω του gov.gr, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώριση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ο πολίτης έχει επιβεβαιώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ – notify.gov.gr).

Υπενθυμίζεται ότι το MyHealth τέθηκε σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2021. Υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για τη δημιουργία του MyHealth η ΗΔΙΚΑ βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμες Λύσεις για την Υγεία» (Innovative Health Solutions) για τον Δημόσιο Τομέα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) Νίκη Τσούμα.

agrinionews.gr

Σε κλίμα ενότητας, αποφασιστικότητας και αγώνα ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών συνεδρίασε χθες η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με την συμμετοχή των υποψήφιων βουλευτών του κόμματος.

Η Χριστίνα Σταρακά, στην παρέμβασή της αναφέρθηκε στα τρία όπλα του ΠΑΣΟΚ για το καλύτερο δυνατό για το Κίνημα αποτέλεσμα στην κάλπη, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων τα εξής:  

«Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Νομίζω έχουμε όλοι και όλες την εμπειρία να καταλάβουμε ότι το κλειδί στην κοινή μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι το πόρτα-πόρτα, γειτονιά-γειτονιά, χωριό-χωριό.

Και εξηγούμαι:

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πλημμυρίζουν ήδη με τοξικότητα τον πολιτικό βίο, κι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

Στόχος τους να μην υπάρξει «χαλαρή ψήφος» στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Να πολώσουν, να συσπειρώσουν, να φανατίσουν.

Στόχος τους δεν είναι η σταθερότητα της χώρας.

Δεν είναι η κυβερνητική συνεργασία για το καλό της Ελλάδας.

Είναι η καρέκλα και μόνο η καρέκλα.

Ο ένας να παραμείνει στο Μαξίμου, ο άλλος να επιστρέψει.

Έχουν ταυτίσει το προσωπικό με το εθνικό συμφέρον.

Για αυτό και πρέπει να πάρουν στην κάλπη την απάντηση που τους αξίζει.

Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει εμείς να ενεργοποιήσουμε στο έπακρο τα τρία όπλα που έχουμε στα χέρια μας.

Πρώτον, δεν είναι τα τηλεπαράθυρα, τα media και τα social media, είναι η κοινωνία.

Δεύτερον, δεν είναι οι ακρότητες, αλλά ο σοβαρός προγραμματικός λόγος.

Τρίτον, δεν είναι η τοξικότητα, είναι η σοβαρότητα. 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το πρώτο και βασικό εκλογικό όπλο που διαθέτουμε είναι η ανθρώπινη επαφή, είναι η σύνδεση με την κοινωνία.

Τα μέσα ενημέρωσης θα μας δίνουν μόνο ό,τι περισσεύει από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Τα social media μόνο επικουρικά μπορούν να βοηθήσουν.

Το πρώτο και βασικό είναι η ανθρώπινη επαφή.

Να μην αφήσουμε συμπολίτη μας που δεν θα του μιλήσουμε, δεν θα του σφίξουμε το χέρι.

Να μην αφήσουμε πόρτα που δεν θα χτυπήσουμε.

Πέτρα που δεν θα σηκώσουμε.

Με λίγα λόγια συντρόφισσες και σύντροφοι πρέπει αυτή να είναι η τελευταία φορά που βρισκόμαστε προεκλογικά σε γραφεία.

Πρέπει όλοι και όλες να βγούμε έξω.

Να υπηρετήσουμε όλοι και όλες ένα απαιτητικό πρόγραμμα δράσεων με τον συντονισμό της Νομαρχιακής.

Έχοντας στα χέρια μας, το δεύτερό μας όπλο, τις θέσεις μας, τον σοβαρό μας προγραμματικό λόγο.

Είμαστε δύναμη ευθύνης, δύναμη διακυβέρνησης προόδου, κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και ευημερίας.

Και πρέπει να το αποδεικνύουμε σε κάθε μας κουβέντα με οποιονδήποτε συμπολίτη μας.

Να του μιλάμε για τις δικές μας λύσεις, τις δικές προτάσεις στα κοινά μας προβλήματα καθημερινότητας.

Τι προτείνουμε εμείς, όχι τι δεν κάνει η ΝΔ ή δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ – αυτό να είναι δεύτερο.

Γιατί αυτό που τροφοδοτεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι η τοξικότητα μεταξύ τους. Οι ύβρεις. Η γκρίζα διαφήμιση. Οι ακρότητες.

Το δικό μας τρίτο βασικό όπλο είναι η σοβαρότητα. Η θεσμικότητα.

Είναι αυτή ακριβώς η σοβαρότητα που αφοπλίζει τα αστεία διλήμματα που μας θέτει το τοξικό δίδυμο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αυτή η σοβαρότητα και η υπευθυνότητά μας απέναντι στη χώρα που αποκλείει παραμονή Μητσοτάκη ή επιστροφή Τσίπρα στο Μαξίμου.

Είναι αυτή ακριβώς η σοβαρότητά μας που ανησυχεί όσους παίζουν με τους θεσμούς. Είτε παρακολουθώντας πολιτικούς τους αντιπάλους, είτε ανταλλάσσοντας τηλεοπτικές άδειες με βοσκοτόπια.  

«Μητσοτάκης ή Τσίπρας;» μας ρωτάνε.

«Αλλαγή με ΠΑΣΟΚ ή τα ίδια με ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ;» απαντάμε.

Ο πρόεδρος μας ήταν σαφής: «Την πρώτη Κυριακή δεν θα έχουμε ούτε Μητσοτάκη, ούτε Τσίπρα. Θα έχουμε ΠΑΣΟΚ και δημοκρατική παράταξη!»

Η πολιτική μας αυτονομία είναι λοιπόν δεδομένη.

Η σοβαρότητά μας εχέγγυο προόδου για την χώρα.

Οι θέσεις μας σαφείς.

Το μόνο που απομένει είναι να τις κάνουμε κτήμα κάθε συμπολίτη μας, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό.

Μπορούμε.»

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού στη γείτονα Τουρκία και στη Συρία.

Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές οφείλουμε ως λαός που πιστεύει στην αλληλεγγύη να δείξουμε τη συμπαράστασή μας στους δυο δοκιμαζόμενους λαούς. Το έχουμε κάνει και πάλι στο παρελθόν και θα το κάνουμε και πάλι όποτε χρειαστεί.

Δεν είναι η ώρα να φέρνουμε στο μυαλό μας εκφράσεις όπως «θα έρθουμε νύχτα». Είναι η ώρα να παίξουμε τον ιστορικό μας ρόλο στην περιοχή και να συνδράμουμε τους δοκιμαζόμενους γείτονες, γιατί η πατρίδα μας είναι δύναμη ειρήνης και σταθερότητας.

Παράλληλα ευχόμαστε να έχουν δύναμη και κουράγιο όλα τα σωστικά συνεργεία, οι πυροσβέστες, ο στρατός, η αστυνομία, το ιατρικό προσωπικό, οι απλοί πολίτες που έχουν αναλάβει το έργο να σώσουν τους συνανθρώπους μας που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια.

Εύχομαι να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών.

Σταύρος Καραγκούνης

Μέλος Γραμματείας Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κέρδη και ζημίες, από τις κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα το τελευταίο διάστημα, καταγράφει η Χαριλάου Τρικούπη προσδοκώντας ότι την ώρα της επίσημης προκήρυξης των εκλογών θα βρεθεί «πάνοπλη» απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «διμέτωπος αγώνας» εναντίον των δύο μονομάχων είναι, έτσι κι αλλιώς, ειλημμένη απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος εκτιμά ότι το πολωτικό κλίμα που τροφοδοτούν διαρκώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και απομακρύνει από τα «δίχτυα» τους, ψηφοφόρους -κυρίως του Κέντρου- που αναμένουν από τα κόμματα σαφές σχέδιο για την επόμενη μέρα. Το ΠΑΣΟΚ -σύμφωνα με τον αρχηγό του- στρέφεται αντιθέτως ως ένα υπεύθυνο κόμμα στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες, μένει έξω από το «κάδρο» των σφοδρών αντιπαραθέσεων και φροντίζει να αποσαφηνίσει εγκαίρως κάθε «λέξη» του προγραμματικού του λόγου. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επιχειρώντας να κωδικοποιήσουν το προεκλογικό «αφήγημα» προσθέτουν ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο ασφαλές πεδίο συγκλίσεων για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπάθησε δε την περασμένη Κυριακή να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές. Όπως εξήγησε το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να λάβει ισχυρή εντολή στις επικείμενες εκλογές, ώστε από την πρώτη Κυριακή (της απλής αναλογικής) να καταθέσει πρόταση προγραμματικών συγκλίσεων καταρχάς στο πρώτο κόμμα. Αρνήθηκε με την ομιλία του στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής «παζάρια για την εξουσία και τις καρέκλες», επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών και εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά στη δυναμική που θα σημειώσει το κόμμα του στον πρώτο γύρο. Φρόντισε ακόμη – και όχι τυχαία- να «στοιβάξει» στη μία «όχθη» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην άλλη, εκείνη «της προόδου και της συνέπειας».

Οι καλά γνωρίζοντες διέκριναν πίσω από τα λεγόμενά του την εναγώνια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει «ζωντανή» την προοπτική ενός ισχυρού διψήφιου ποσοστού (12% και πλέον) κρατώντας ανοιχτές τις «γέφυρες» και με τους ψηφοφόρους που βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ και με αυτούς που δεν θα απέκλεισαν μετεκλογική «συμμαχία» με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα πάντα της πολιτικής σταθερότητας. Οι ίδιοι άνθρωποι προβλέπουν ότι οι πιέσεις προς το ΠΑΣΟΚ από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου θα γίνουν εντονότερες το προσεχές διάστημα, καθώς «στόχος τους είναι ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης να προσεγγίσει την αυτοδυναμία και ο δε Αλέξης Τσίπρας να γράψει ποσοστό με το 3 μπροστά». Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν πάντως να πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να συγκρατήσουν στην «όχθη» του τρίτου κόμματος δυνάμεις του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου, ιδίως αυτούς που γυρίζουν την πλάτη σε ασκήσεις πόλωσης και διχασμού του εκλογικού σώματος.

Τα γκάλοπ βέβαια έχουν άλλη …άποψη. Στη δημοσκόπηση της Marc συγκεκριμένα που παρουσίασε ο Ant1, η Νέα Δημοκρατία στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου κατέγραψε ποσοστό 32,7% ( από 32,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ 25,2% (από 24,6% στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε για πρώτη φορά από την ανάληψη της ηγεσίας του από το Νίκο Ανδρουλάκη, σε μονοψήφιο ποσοστό (9,8%). Σχετικά «καμπανάκια» για τη Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνει κανείς και σε άλλες μετρήσεις, ειδικά μετά τον τυφώνα-Καϊλή. Ωστόσο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι μπορεί να ανατρέψει τα «εμπόδια», τα χαρακτηρίζει προσωρινά και ρίχνει το βάρος στην ανάπτυξη των στρατηγικών κινήσεων εν’ όψει των εκλογών. Μια πρώτη κίνηση ήταν η απάντηση στην επιλογή της Κουμουνδούρου να υπονοήσει δημόσια -διά της Πόπης Τσαπανίδου αρχικά- ότι μια μελλοντική κυβερνητική συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ θα είναι προϊόν εκβιασμού, λόγω των προϊόντων της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη δείχνουν πλέον προς την ύπαρξη σημαντικών ρηγμάτων στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν τις μεταξύ τους διαφορές: τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να «φύγει» από τη βουλή καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την υπόθεση των υποκλοπών, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα παραμείνει συνεχίζοντας να έχει στο στόχαστρο το Μαξίμου και να δίνει θεσμικές μάχες, εντός και εκτός βουλής, για το ίδιο θέμα.

Περιοδείες και εξορμήσεις- στην πρώτη γραμμή οι υποψήφιοι βουλευτές

Η ανακοίνωση των ανανεωμένων κατά 60% ψηφοδελτίων αποτελεί για την Χαριλάου Τρικούπη έναν από τους σημαντικούς «σταθμούς» της προεκλογικής εκστρατείας. Τόσο ο αρχηγός όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούν για το αποτέλεσμα της μάχης του κάθε υποψήφιου βουλευτή χωριστά. Βασική επιδίωξη είναι η αύξηση -έως και ο διπλασιασμός- των δυνάμεων σε εκλογικές περιφέρειες που θα κρίνουν εν πολλοίς το «πράσινο» ποσοστό πανελλαδικά. Το «κλειδί» εντοπίζεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής- αν στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας το ΠΑΣΟΚ κινηθεί γύρω στο 9% ή αγγίξει διψήφιο ποσοστό, τότε θα καταφέρει να προσεγγίσει το «στοίχημα» της ισχυρής εντολής στον πρώτο γύρο και να εκλέξει σχεδόν διπλάσιο αριθμό βουλευτών ανά την επικράτεια. Εκτός από την Αττική, ρίχνουν βάρος σε περιοχές που οι ενδείξεις για σημαντική ενίσχυση τη εικόνας τους είναι βάσιμες: όπως για παράδειγμα στην Κρήτη, την Δυτική Ελλάδα, στην Θράκη και αλλού.

Το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη υπό τον Γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλο έχει σχεδιάσει ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων. Ο κ. Ανδρουλάκης επρόκειτο να ξεκινήσει το νέο κύκλο των περιοδειών αυτήν την εβδομάδα, για να μιλήσει σε κομματικές εκδηλώσεις στη Δράμα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή. Ωστόσο, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί αυτές τις ημέρες – αλλά και λόγω της προσυνόδου των ευρωπαίων σοσιαλιστών, στην οποία θα παραβρεθεί – αναγκάστηκε να το αναβάλει. Στο πρόγραμμα είναι περιοδεία στην Κρήτη και δη στο Λασίθι, εξόρμηση στην Ανατολική Αττική με πρώτο «σταθμό» το Μενίδι και στη Δυτική Αθήνα (στο Περιστέρι ή σε άλλο Δήμο της περιοχής), όπου οι επιτελείς ποντάρουν στη διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων.

Φώφη Γιωτάκη

www.protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, 4.365 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το σεισμό σε Τουρκία – Συρία.
Από αυτούς, οι 2.921 σκοτώθηκαν στην Τουρκία και 1.444 στην Συρία. Στην Τουρκία οι τραυματίες για την ώρα είναι 15.834.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Συρίας, 711 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.431 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 733 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Νέος σεισμός 5,3 Ρίχτερ

Την ίδια ώρα η γη δεν έχει σταματήσει να δίνει ισχυρούς σεισμούς.

Τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκε άλλος ένας, 5,3 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή.

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής. Καθώς πριν από το 5,3 και μετά από αυτόν υπήρξαν μετασεισμοί από 3 μέχρι 4,7 Ρίχτερ.

Νύχτα με δάκρυα και κραυγές

Η νύχτα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη, γεμάτη από κραυγές αγωνίας ανθρώπων ακόμη θαμμένων στα ερείπια.

Κάτω από μια άμορφη μάζα συντριμμιών στη νότια επαρχία Χατάι, η φωνή μιας γυναίκας που εκλιπαρεί να τη βοηθήσουν. Σε μικρή απόσταση, το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού.

Κλαίγοντας καθώς πέφτει παγωμένη βροχή, ο Ντενίζ σφίγγει τα χέρια, ψάχνει λόγια για να εκφράσει την απόγνωσή του.

«Κάνουν θορύβους, φωνάζουν — δεν έρχεται κανένας. Χαθήκαμε. Καταστραφήκαμε. Θεέ μου. Φωνάζουν, λένε ‘σώστε μας’, αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς θα τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί».

Οι θερμοκρασίες έπεσαν γύρω στο μηδέν τη νύχτα, χειροτερεύοντας τα πράγματα για τους παγιδευμένους και τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους.

Στην Καχρανμαρμαράς, βόρεια της Χατάι, οικογένειες αγκαλιάζονται γύρω από υπαίθριες φωτιές και τυλίγονται με κουβέρτες προσπαθώντας να ζεσταθούν κάπως.

«Μόλις που προλάβαμε να βγούμε από το σπίτι», αφηγείται ο Νεσέτ Γκιουλέρ, έχοντας γύρω του τα τέσσερα παιδιά του, κοντά σε μια από τις φωτιές. «Καταστραφήκαμε. Πεινάμε, διψάμ.».

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών, που ακολουθήθηκε από σειρά ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων, ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγράψει το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS από τον Αύγουστο του 2021 σε παγκόσμια κλίμακα.

Η έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο και οι ζημιές στους δρόμους που συνδέουν μερικές από τις πόλεις που χτυπήθηκαν σκληρότερα στη νότια Τουρκία, με αθροιστικά εκατομμύρια κατοίκους, δυσχεραίνουν την προσπάθεια να αποτιμηθούν με ακρίβεια και να αντιμετωπιστούν οι ζημιές.

Ερντογάν: Ιστορική καταστροφή, βοήθεια από 45 χώρες

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ιστορική καταστροφή και διαβεβαίωσε πως οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν, οι πάντες «βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους», όπως είπε. Είπε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Στην Ισκέντερουν, μέλη σωστικών συνεργείων σκαρφαλώνουν προσεκτικά στον γιγαντιαίο σωρό ερειπίων που ως χθες τα ξημερώματα ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας δημόσιου νοσοκομείου. Ψάχνουν επιζώντες.

Όρθια μπροστά στο νοσοκομείο, η Τουλίν, τριαντάρα νοσηλεύτρια, σχεδόν μονολογεί: «κάναμε εισαγωγή ασθενούς σε χειρουργείο χθες δεν ξέρουμε τι απέγινε». Σκουπίζει τα δάκρυά της.

Στη Συρία, ο σεισμός χτύπησε περιοχές ήδη αντιμέτωπες με πελώριες καταστροφές, έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου. Οι ελλείψεις καυσίμων κι ο σκληρός χειμώνας δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες αντίδρασης.

«Υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για να παραδίδουμε βοήθεια έχουν υποστεί ζημιές, πρέπει να φανούμε δημιουργικοί για να φθάσουμε στους πληγέντες αλλά προσπαθούμε σκληρά», συνόψισε ο Ελ Μουστάφα Μπενλαμλί, συντονιστής του ΟΗΕ, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Δαμασκό.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ