Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  8:58: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Σακκαρέλης και τα μέλη της ΔΕΕΠ ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας προσκαλούν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 στο κέντρο εκδηλώσεων “Pepe Rosso” στο Αγρίνιο για την κοπή της βασιλόπιτας.

Kεντρική προσκεκλημένη στην εκδήλωση είναι η Άννα Ροκκοφύλου υποψήφια βουλευτής με την ΝΔ στην Ά Αθηνών και αντιδήμαρχο Αθηναίων. «Η παρουσία σας θα μας χαροποιήσει ιδιαιτέρως», καταλήγει η πρόσκληση.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το video από την εντυπωσιακή πρώτη της προεκλογική συγκέντρωση στο Παπαστράτειο Μέγαρο πριν λίγες μέρες έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Αιτωλοακαρνανία, Χριστίνα Σταρακά.

Η ίδια έγραψε σχετικά στα κοινωνικά δίκτυα για το video:

«Δεν υπάρχει...

Βλέποντάς το ξαναζώ τις ανεπανάληπτες στιγμές που ζήσαμε πριν λίγες μέρες στο Παπαστράτειο Μέγαρο που δεν μας χώρεσε. 

Ένα video γεμάτο πάθος, πλήθος, αγάπη, ΠΑΣΟΚ!

Ένα video αφιερωμένο σε κάθε μία και κάθε έναν από εσάς που ζητάτε στις επόμενες εκλογές να ανασάνουμε ελπίδα, όχι άλλο την σημερινή τοξικότητα.

Με ψήφο εμπιστοσύνης στον πράσινο ήλιο, 

Mπορούμε!»

To video μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ:

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 17/02/2023

Του:               Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Φωτογραφικός ο νέος διαγωνισμός του ΟΔΑΠ που παραδίδει αναψυκτήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε μεγάλες αλυσίδες εξοστρακίζοντας έτσι μικρομεσαίους επιχειρηματίες»

Κυρία Υπουργέ,

Απόγνωση και έντονος προβληματισμός διακατέχει ιδιοκτήτες αναψυκτηρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που βλέπουν κυριολεκτικά να υποχρεώνονται από την Πολιτεία να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους εντός τριών ημερών. Με ξαφνική απόφαση ο ΟΔΑΠ (Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων) προκήρυξε την 1η Φεβρουαρίου Δημόσιο Ανοιχτό Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για 59 αναψυκτήρια και εστιατόρια σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας, καθώς και εγκατάσταση αυτόματων πωλητών νερού - αναψυκτικών σε 36 άλλα σημεία. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, μπορεί ο διαγωνισμός να είναι φαινομενικά δημόσιος και ανοιχτός, όμως τα κριτήρια επάρκειας που επιβάλλονται αποκλείουν μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όπως και όσους τα λειτουργούσαν επί σειρά ετών. Έτσι, όταν απαιτείται από τον υποψήφιο πλειοδότη να έχει τζίρο πάνω από 1 εκ. ευρώ κατά την πενταετία 2017-21 ή να διαθέτει τουλάχιστον δέκα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλειστής ή ανοιχτής αγοράς τροφίμων – ροφημάτων σε δύο τουλάχιστον διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας, γίνεται ευδιάκριτο ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός καθίσταται απαγορευτικός για πολλούς και απευθύνεται μόνο σε λίγες και μεγάλες αλυσίδες τροφοδοσίας αποκλείοντας μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν φωτογραφικό διαγωνισμό του οποίου ο χρόνος διεξαγωγής του (παραμονές εκλογών) εγείρει πολλά και αναπάντητα ερωτήματα, αναφορικά με τη σκοπιμότητα της εν λόγω απόφασης. Με αναλγησία κι έλλειψη στοιχειώδους αιδούς η Πολιτεία ετσιθελικά πετά στον δρόμο δεκάδες οικογένειες χωρίς κανείς να αναρωτηθεί για την τύχη τους. Η θέσπιση ακραίων όρων ως προαπαιτούμενα συμμετοχής στον διαγωνισμό κάνει και τον πιο καλοπροαίρετο πολίτη να αναρωτιέται, να κάνει δεύτερες σκέψεις για την ορθότητα και τη σκοπιμότητα που ο συγκεκριμένος διαγωνισμός εξυπηρετεί και να ζητά απαντήσεις που σίγουρα πρέπει να δοθούν κάποια στιγμή.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποτρέψετε να μείνουν με μηδενικό εισόδημα δεκάδες οικογενειών που ξαφνικά και αναίτια υποχρεώνονται από την Πολιτεία να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους εντός τριών ημερών;
  1. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες αναθεώρησης των ακραίων όρων του διαγωνισμού, προκειμένου να δώσετε τη δυνατότητα σε περισσότερους μικρομεσαίους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν με ισοτιμία στον εν λόγω διαγωνισμό;
  1. Για ποιους λόγους προκηρύξατε τον συγκεκριμένο διαγωνισμό και μάλιστα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με ανέφικτους όρους για μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες; Τι θα απαντούσατε στον όποιον καχύποπτο έκανε λόγο για φωτογραφικό διαγωνισμό και επιδιωκόμενη χαριστική ανάθεση σε ημέτερους;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφοδέλτια με «αυστηρή αξιολόγηση» και εκπλήξεις – Με στόχο να αποφευχθούν «λάθη του παρελθόντος», ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει μία μία τις λίστες που συγκρότησαν οι επιτελείς σε Μαξίμου και Πειραιώς

Παραμονές της ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν γαλάζιο κλιμάκιο ανηφόριζε στην Ανατολική Μακεδονία προκειμένου να καταγράψει τον παλμό της Δράμας ενόψει των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεργάτες του έστριβαν προς τους πρόποδες του Φαλακρού για συναντήσεις έξω από την έδρα της περιφέρειας. Τέτοιες επαφές με φορείς και κατοίκους σε κωμοπόλεις και χωριά, μακριά από τις πρωτεύουσες των νομών, επιδιώχθηκαν σε όλες τις μετέπειτα νεοδημοκρατικές περιοδείες. Στόχος ήταν και οι ζυμώσεις με ανθρώπους, που μπορεί να μην έχουν πανελλαδική αναγνωρισιμότητα, αλλά το αποτύπωμα καθημερινότητας (κοινωνικό ή επαγγελματικό) θα μπορούσε να τους κάνει δυνάμει υποψηφίους με τη γαλάζια σημαία. Σήμερα, τις λίστες που συγκρότησαν οι επιτελείς σε Μαξίμου και Πειραιώς – ο εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, ο γνώστης της γαλάζιας ανθρωπογεωγραφίας Θανάσης Νέζης με τη συνδρομή άλλων, όπως ο γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης – κλείνει μία μία ο Μητσοτάκης.

Η προσδοκία – μέσα από την υποψηφιότητα σχεδόν όλων των ενεργεία βουλευτών, αλλά και αρκετές εκπλήξεις σε νέες εισόδους, με αιχμή την εντονότερη γυναικεία παρουσία – είναι να περάσει στους πολίτες το μήνυμα που εξαρχής επιδιώχθηκε: «Η ευρύτερη εκπροσώπηση κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων», όπως το θέτει αρμόδιος παράγοντας, «με 40άρηδες, γυναίκες πάνω-κάτω από τα 30, δικηγόρους και αγρότες, αυτοδιοικητικούς και ΑμεΑ».

Για «σοβαρή δουλειά» ώστε τα ψηφοδέλτια «να είναι αντιπροσωπευτικά» και για «πολύ αυστηρή αξιολόγηση», ώστε να αποφευχθούν «λάθη του παρελθόντος» μίλησε (ΕΡΤ) ο Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι για τον ίδιο προέχει συνολικά «το προφίλ» των υποψηφίων, ανεξαρτήτως κομματικής ταμπέλας. Εκτός από τους νυν βουλευτές, όσους έδωσαν μάχη το 2019 χωρίς να εκλεγούν και εξωκοινοβουλευτικούς της κυβέρνησης, στα ψηφοδέλτια… σκορπίζονται δεκάδες νεοεισερχόμενοι. Κυρίως, δε, σε περιφέρειες-βαρόμετρο (Α’ Αθήνας, Λάρισα, Θεσσαλονίκη κ.ά.).

Ολα τα ονόματα που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στις εθνικές εκλογές

Α’Αθηνών: Κεφαλογιάννη Ολγα, Κικίλιας Βασίλης, Πλεύρης Θάνος, Κακλαμάνης Νικήτας, Συρίγος Αγγελος, Πιπιλή Φωτεινή, Κυριάκος Πιερρακάκης, Ροκοφύλλου Αννα, Πιστόλας Δημήτρης, Τσάπαλος Oμηρος, Δαγρές Χρήστος, Βαρελά Εβίτα, Τσαλαχούρη Φαίδρα, Παρασκευούδη Θέκλα, Δαμιανού Πώλα, Κουρκουλή Κατερίνα, Σακίμπ Μαριάμ.

Βόρειος Τομέας: Χατζηδάκης Κωστής, Γεωργιάδης Aδωνις, Κεραμέως Νίκη, Κουμουτσάκος Γιώργος, Ρουσόπουλος Θοδωρής, Καιρίδης Δημήτρης, Ράπτη Ζωή, Νίκος Παπαθανάσης, Καρύδας Φώτης, Μήκα Μαριάνθη, Δημητρακάκη Αγγελική, Ζόμπολας Νίκος, Κουτσογιαννάκης Μανώλης, Καρανδρέας Τάσος, Σούλης Χρήστος, ΖαχαρόπουλοςΤάσος, Βρύνα Φωτεινή, Αγάτσα Αρια, Βάρσου Μαργαρίτα, Νικολοπούλου Oλια.

Δυτικός Τομέας: Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, Λοβέρδος Γιάννης, Χρυσοχοΐδης Μιχάλης, Συρεγγέλα Μαρία, Καλογερόπουλος Δημήτρης, Καραθάνος Μπάμπης, Καούκης Μπάμπης, Καλλιάφας Τάσος, Αποσκίτης Χαράλαμπος, Σαγιάκου Ουρανία, Λαζαροπούλου Ισμήνη, Τουμαζάτου Μαριάννα, Κουσκουρή Ρούλα, Μακρίδου-Καραπιδάκη Ειρήνη. Στην ίδια περιφέρεια αναμένεται η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Νότιος Τομέας: Δένδιας Νίκος, Κυρανάκης Κωνσταντίνος, Χατζηδάκης Διονύσης, Θεοχάρης Χάρης, Καραμανλή Aννα, Βούλτεψη Σοφία, Παπαδημητρίου Μπάμπης, Καλλιάνος Γιάννης, Σπανάκης Βασίλης, Θεοδωρικάκος Τάκης, Γαϊτάνης Τάσος, Γκελεστάθη Ιωάννα, Αράπογλου Δήμητρα, Κορίλλης Τάσος, Κουμεντάκος Μιχάλης, Κανέλλος Νίκος, Γιαννόπουλος Ποσειδών, Νικολαΐδης Σταύρος, Κουτσουβελή Μαρία Ελλη, Καντεράκη Δήμητρα, Ζάγκα Μαρία, Καπράλου Παταπία.

Α’ Πειραιώς: Κατσαφάδος Κώστας, Μελάς Γιάννης, Μανωλάκος Νίκος, Δούνια Νόνη, Μιχαηλίδου Δόμνα. Στο τραπέζι βρίσκεται και σενάριο μη υποψηφιότητας του νυν βουλευτή Χριστόφορου Μπουτσικάκη, εφόσον επιλέξει να κατευθυνθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Β’ Πειραιώς: Τραγάκης Γιάννης, Μαρκόπουλος Δημήτρης, Βρεττάκος Γιώργος, Τσιλιγκίρη Χριστίνα, Χαγκαμπιμάνα Σπύρος, Πούτος Παναγιώτης, Στέγγος Χάρης, Βουτυράκου Σταυρούλα, Καλαϊτζάκη Ελένη, Πετράκα Ελένη, Λιβανός Μιχάλης.

Ανατολική Αττική: Βορίδης Μάκης, Βλάχος Γιώργος, Οικονόμου Βασίλης, Πέτσας Στέλιος, Ζαχαράκη Σοφία, Σαμέλης Γιάννης, Κρικέτος Σπήλιος, Αγγέλικας Τάσος, Καλαντζής Νεκτάριος, Κόλλια Βασιλική, Κοντογιάννη Μάγδα, Κατσανδρή Κατερίνα, Τριανταφυλλίδου Κλεοπάτρα, Τσίντζου Βασιλική. Η νυν βουλευτής Γεωργία Μαρτίνου φέρεται να επιλέγει να μην είναι εκ νέου υποψήφια.

Δυτική Αττική: Μπούρας Θανάσης, Λιάκος Ευάγγελος, Κώτσηρας Γιώργος, Καλτουρουμίδου Σουζάνα, Πανοηλία Μαρία. Μένει να ξεκαθαριστεί το τοπίο για την υποψηφιότητα του Σταμάτη Πουλή και του Ανδρέα Τσώκου, με επικρατέστερο σενάριο να κατέβει ο πρώτος.

Α’ Θεσσαλονίκης: Γκιουλέκας Κώστας, Ράπτη Ελενα, Καλαφάτης Σταύρος, Σιμόπουλος Στράτος, Ευθυμίου Aννα, Κούβελας Δημήτριος, Βενιέρης Δημήτρης, Γκολιδάκης Διαμαντής, Κόκκορης Παναγιώτης, Καραγιαννακίδης Νίκος, Δράμαλης Μάριος, Ταχματζίδης Ιωάννης, Δημητριάδης Σωκράτης, Νέστορα Αφροδίτη, Πεσματζόγλου – Δεβετζή Φωτεινή, Κιουμουρτζίδου Τάνια, Μανιάτη Σμάρω. Εντός του μήνα αναμένεται δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τις δικές του αποφάσεις, με επικρατέστερο το σενάριο να κατέβει στη μάχη τελευταία φορά.

Β’ Θεσσαλονίκης: Καράογλου Θεόδωρος, Αναστασιάδης Σάββας, Βαρτζόπουλος Δημήτρης, Παπάς Φάνης, Ζιούτα Κατερίνα, Ανατολίτη-Πλάρα Χριστίνα, Αγαθοκλέους Aρτεμις, Γιαννοπούλου Μαρία, Βιδάλης Νίκος, Σοφία Λαβασά, Παναγιώτης Θεοδώρου.

Αιτωλοακαρνανία: Καραγκούνης Κώστας, Σαλμάς Μάριος, Λιβανός Σπήλιος. Συζητιούνται ο Γιώργος Σταμάτης και η Χριστίνα Φούντζουλα

Αργολίδα: Ανδριανός Γιάννης, Παναγιωτοπούλου Ελένη, Ταντάρου – Κρίγγου Θεοδοσία.

Αρκαδία: Βλάσης Κώστας, Σπυρόπουλος Απόστολος. Πιθανή η υποψηφιότητα του Μπεντεβή Κώστα.

Αρτα: Γιώργος Στύλιος, στο τραπέζι των υποψηφιοτήτων ο Ντίνος Παπαδημητρίου και η Γεωργία Πατέντα.

Αχαΐα: Κατσανιώτης Ανδρέας, Τσιγκρής Αγγελος, Ιάσων Φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου. Ακούγονται μεταξύ άλλων η Ελένη Ταπεινού, η Αννα Μαστοράκου, ο Νίκος Σπηλιόπουλος.

Βοιωτία: Κουτσούμπας Ανδρέας. Συζητείται η Ευαγγελία Τζουβελέκη.

Δράμα: Μπλούχος Κωνσταντίνος, Κυριαζίδης Δημήτρης, Τάσσου Μιχάλης, Εμμανουηλίδου Νικολέττα, Παπαδοπούλου Παρασκευή.

Δωδεκάνησα: Κόνσολας Μάνος, Υψηλάντης Βασίλης, Ιατρίδη Μίκα, Παππάς Γιάννης, Φτακλάκη Ελευθερία, Γιαννικούρης Αντώνης, Εμμανουήλ Κατερίνα.

Εβρος: Δημοσχάκης Τάσος, Δερμεντζόπουλος Χρήστος, Κελέτσης Σταύρος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε υποψηφιότητά του για λόγους «συμβολικούς και ουσιαστικούς».

Εύβοια: Κεδίκογλου Σίμος, Ζεμπίλης Θανάσης, Πνευματικός Σπύρος, Νικολάου Σοφία. Ακουγονται οι Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Νίκος Λυσιγάκης, Ρούλα Κεχρή.

Ηλεία: Αυγερινοπούλου Διονυσία, Νικολακόπουλος Ανδρέας, Σταθοπούλου Ιωάννα-Μαρία, Βλαγκούλη Αννα. Εχει συζητηθεί μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Βαρουξής.

* Ο νυν βουλευτής Κώστας Τζαβάρας δεν θα είναι υποψήφιος, μένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ημαθία: Βεσυρόπουλος Απόστολος, Μπαρτζώκας Τάσος, Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Γουλτίδης Γιώργος.

Ιωάννινα: Τασούλας Κωνσταντίνος, Καλογιάννης Σταύρος, Κεφάλα Μαρία-Αλεξάνδρα, Αμυράς Γιώργος, Κωνσταντόπουλος Σπύρος.

Καβάλα: Παναγιωτόπουλος Νίκος, Πασχαλίδης Γιάννης, Λαζαρίδης Μακάριος. Ακούγεται ο Δέμπας Μάρκος.

Καρδίτσα: Τσιάρας Κώστας, Κωτσός Γιώργος, Σκόνδρα Ασημίνα, Σπανιάς Αριστοτέλης, Βρεκός Φώτης.

Κέρκυρα: Γκίκας Στέφανος. Ακούγονται μεταξύ άλλων ο Σπύρου Αγγελος και η Ευαγγελία Καρύδη.

Κιλκίς: Γεωργαντάς Γιώργος, Πάκα Καλλισθένη, Σακαλάκη Αννα.

Κοζάνη: Κωνσταντινίδης Στάθης, Βρυζίδου Παρασκευή, Παπαδόπουλος Μιχάλης, Αμανατίδης Γιώργος, Δάκης Γεώργιος, Πρώιου Εύη.

Κορινθία: Δήμας Χρίστος, Ταγαράς Νίκος, Κόλλιας Κωνσταντίνος. Ακούγεται η Χριστίνα Οικονόμου.

Κυκλάδες: Βρούτσης Γιάννης, Μονογυιού Κατερίνα, Φόρτωμας Φίλιππος, Καφούρος Μάρκος, Πρίνια Δέσποινα, Χαλκιά Ανθή.

Λακωνία: Δαβάκης Θανάσης, Κρητικός Νεοκλής (νυν βουλευτές). Ακούγεται μεταξύ άλλων η Χρυσαυγή Ατσιδάκου.

Λάρισα: Χαρακόπουλος Μάξιμος, Κέλλας Χρήστος, Μπίζιου Στέλλα, Καπετάνος Χρήστος, Παιδής Σάκης, Ντόλας Νίκος, Καραλαριώτου Ρένα, Παπανικολάου Δήμητρα, Χατζηκωνσταντίνου Φρόσω. Στην ίδια περιφέρεια, στην οποία περιοδεύει την ερχόμενη εβδομάδα, εξετάζει να είναι υποψήφιος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λέσβος: Αθανασίου Χαράλαμπος. «Κλειδώνει» ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Πιπίνης Ιάσων.

Μαγνησία: Μπουκώρος Χρήστος, Μακρή Ζέττα, Λιούπης Θανάσης, Μαραβέγιας Κωνσταντίνος, Αντωνίου Εφη, Καθηνιώτη Ουρανία.

Μεσσηνία: Σαμαράς Αντώνης, Λαμπρόπουλος Γιάννης, Χρυσομάλλης Μίλτος, Μαντάς Περικλής, Γυφτέα Μαριλένα, Κουμάντου Παναγιώτα, Λοΐζου Δώρα.

Ξάνθη: Τσιλιγγίρης Σπύρος. Κερδίζει έδαφος μεταξύ άλλων ο Ζαγναφέρης Κώστας.

Πέλλα: Καρασμάνης Γιώργος, Σταμενίτης Διονύσης, Βασιλειάδης Λάκης. Εχει συζητηθεί ο Δημήτρης Γιάννος.

Πιερία: Μπαραλιάκος Φώντας, Μάνη-Παπαδημητρίου Αννα, Χιονίδης Σάββας. Ακούγεται ο Ηλίας Τάπρας.

Πρέβεζα: Γιαννάκης Στέργιος. Συζητείται ο Παναγιώτη Ρεμπής.

Ροδόπη: Στυλιανίδης Ευριπίδης. Συζητείται ο Δημήτρης Λουρίκας.

Σέρρες: Καραμανλής Αχ. Κώστας, Αραμπατζή Φωτεινή, Χατζηβασιλείου Τάσος, Λεονταρίδης Θεόφιλος. Ακούγονται ο Θεόδωρος Καμπούρης και η Χρυσάνθη Παλάζη.

Τρίκαλα: Σκρέκας Κώστας, Λιούτας Θανάσης, Παπακώστα – Παλιούρα Κατερίνα, Βλαχογιάννης Ηλίας, Χατζηγάκης Μικέλης, Ξανθή Χαρίκλεια.

Φθιώτιδα: Σταϊκούρας Χρήστος, Οικονόμου Γιάννης, Κοτρωνιάς Γιώργος, Μακρή Ελένη. Εχει συζητηθεί ο Κανέλλος Στέλιος.

Φλώρινα: Αντωνιάδης Γιάννης. Εχει συζητηθεί ο Στάθης Κωνσταντινίδης.

Χαλκιδική: Βαγιωνάς Γιώργος, Τάσιος Γρηγόρης.

Χίος: Μηταράκης Νότης, Τρομπούκης Κώστας, Γιαννούλου Καλλιόπη, Τσάπη Μαρκέλλα.

Ηράκλειο: Αυγενάκης Λευτέρης, Σενετάκης Μάξιμος, Κεφαλογιάννης Κωνσταντίνος.

Χανιά: Μπακογιάννη Ντόρα, Διγαλάκης Βασίλης, Ντερμανάκη Χαρά.

Ρέθυμνο: Κεφαλογιάννης Γιάννης.

Λασίθι: Πλακιωτάκης Γιάννης.

Γρεβενά: Μίμης Φωτόπουλος, Θανάσης Σταυρόπουλος Λαμπρινή Κόγιου.

Καστοριά: Ζήσης Τζηκαλάγιας, Αντωνίου Μαρία.

Σάμος: Στεφανάδης Χριστόδουλος. Εχουν συζητηθεί οι Αγγελόπουλος Μιχάλης, Νούλας Γιώργος.

Κεφαλονιά: Καππάτος Παναγής. Εχει συζητηθεί ο πανεπιστημιακός Ναπολέων Μαραβέγιας.

Λευκάδα: Καββαδάς Θανάσης. Συζητείται ο Βασίλης Παπαχρήστος.

Ζάκυνθος: Διονύσης Ακτύπης.

Φωκίδα: Μπούγας Ιωάννης.

Θεσπρωτία: Βασίλης Γιόγιακας.

Ευρυτανία: Κώστας Κοντογεώργος.

tempo24.news

Από την Ήπειρο και τα βουνά της θα λάβει τελικά ο Πρωθυπουργός τις τελικές αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην περιοχή το τριήμερο της Αποκριάς και σύμφωνα με πληροφορίες θα περάσει τις μέρες στην περιοχή του Μετσόβου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Κόνιτσας και θα περάσει το τριήμερο στην περιοχή όπου θα λάβει και την απόφαση για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών.

Στην κυβέρνηση κινούνται ήδη στην κατεύθυνση της διεξαγωγής τους στις 9 Απριλίου κάτι που σημαίνει ότι η προκήρυξη θα πρέπει να γίνει ως τις 10 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ολοκληρώσει το νομοθετικό της έργο ως τις αρχές Μαρτίου με ένα μεγάλο νομοσχέδιο που θα περιέχει διατάξεις με όλα όσα θέλει να περάσει.

Στις 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο όπου θα αποφασιστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από 1η Απριλίου.

Επίσης αναμένεται να υπάρξει και ένα «πανηγυρικό» υπουργικό συμβούλιο όπου θα κάνει τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου και θα δώσει το σύνθημα των εκλογών.

epiruspost.gr

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 10:21

Έχουν απομείνει δικασταί εις τας Αθήνας;

Του Γιώργου Χαρβαλιά

Νομίζω ότι και ο τελευταίος Έλληνας αντιλαμβάνεται πως ο αποκλεισμός του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, με φωτογραφική διάταξη «μαϊμού» που καταργεί βασικές πρόνοιες του Συντάγματος, δεν έχει καμία σχέση με δημοκρατικές ευαισθησίες για το «αυγό του φιδιού» και άλλα τέτοια χιλιοειπωμένα στερεότυπα.

Φαίνεται ακόμη και στις πειραγμένες δημοσκοπήσεις όπου το ένα τρίτο και πλέον των ερωτώμενων αντιτίθεται στην συγκεκριμένη διάταξη, ενώ κάποιοι την επικροτούν μόνο και μόνο επειδή απεχθάνονται το πρώην πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής. Αλλά κι αυτοί οι τελευταίοι ξέρουν ότι πρόκειται περί αντισυνταγματικού εξαμβλώματος που μοναδικό στόχο έχει να εξυπηρετήσει την πρεμούρα επανεκλογής του Κ. Μητσοτάκη με κάθε μέσο, τρόπο και κόστος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βέβαια έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Στην αγωνία του να ξαναπάρει την εξουσία, δεκάρα δε δίνει για τους θεσμούς και τη διαφύλαξη του πολιτεύματος. Έφτασε μέχρι και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να παρακολουθεί για να διαπιστώσει αν «κάνει ταμείο» μόνος του και μετά ισχυριζόταν ότι δεν ήξερε. Έφταιγαν τα… ρυπαρά κέντρα.

Το πρόβλημα είναι ότι σ’ αυτό το συνταγματικό πραξικόπημα επιχειρεί να «εργαλειοποιήσει» ανώτατους δικαστικούς. Και αυτοί, προκειμένου να τον ικανοποιήσουν καλούνται όχι μόνο να ξεχάσουν την δικονομική… προπαίδεια, αλλά και να καταπατήσουν τον όρκο τους, που τους επιβάλλει «να απέχουν από κάθε ενέργεια η οποία αντίκειται στην ιδιότητα και το ήθος του υποψήφιου δικαστικού λειτουργού».

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά και δεν σηκώνουν δεύτερη ερμηνεία: Με την ισχύουσα πλέον φωτογραφική ρύθμιση που θέτει εκτός νόμου – γιατί περί αυτού πρόκειται και το ομολογούν οι πάντες – το κόμμα Κασιδιάρη, περνάει ο έλεγχος ενός κρίσιμου τομέα της πολιτειακής μας ζωής, και συγκεκριμένα εκείνος της εκλογής των μελών του Κοινοβουλίου, στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων! Αρχικά στο Α’ τμήμα και εν συνεχεία στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Πέραν του ότι αυτό είναι εντελώς πρωτόγνωρο στην μεταπολιτευτική ιστορία και δημιουργεί τεράστια συνταγματικά κωλύματα σύμφωνα με την συντριπτική πλειονότητα των συνταγματολόγων (εκτός των γνωστών και μη εξαιρετέων αυλοκολάκων της εκάστοτε εξουσίας που «πήγαν απέναντι» και ξέχασαν την… προπαίδεια με κυβερνητική καθοδήγηση) προκύπτουν σοβαρά αντικειμενικά προβλήματα.

Γιατί χωρίς καμία αμφιβολία – αυτό όλοι οι συνταγματολόγοι το ομολογούν – οι σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου δεν είναι δικαστικές! Είναι κατ’ ουσίαν διοικητικές αποφάσεις. Οι οποίες κρίνονται ως προς την συνταγματικότητα τους μετά τις εκλογές από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Το τελευταίο δύσκολα θα μπορούσε να ανατρέψει αποφάσεις του Αρείου Πάγου, αφού αυτό, κατά βάση, θα ακύρωνε το αποτέλεσμα των εκλογών. Γεγονός που γνωρίζει καλά ο αδίστακτος κύριος Μητσοτάκης γι’ αυτό και προχώρησε στην επίμαχη ρύθμιση. Για να μην μπορεί να ελεγχθεί δικαστικά.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση εισήγαγε και ψήφισε μία διάταξη επιδιώκοντας να εκβιάσει ένα είδος «δικαστικής ασυλίας» ως προς τον έλεγχο της συνταγματικότητας της. Ο Άρειος Πάγος (Α’ Τμήμα και Ολομέλεια), καλείται να αποφασίσει ποιός υπονομεύει το πολίτευμα μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που δεν υπερβαίνει τις τρείς μέρες, λόγων των προθεσμιών του εκλογικού νόμου!

Η κυβέρνηση δηλαδή σκοπίμως επιχειρεί να φέρει τους ανώτατους δικαστές «προ τετελεσμένων», ώστε να βρεθούν μπροστά σε ένα τεράστιο πολιτικό και πολιτειακό δίλημμα. Τους καλεί να επωμιστούν ένα πελώριο ηθικό βάρος, το οποίο στην πραγματικότητα είναι αδύνατο να σηκώσουν.

Κυρίως όμως οι δικαστές καλούνται να αποφασίσουν με πρωτοφανώς συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να μπορούν να αξιολογήσουν τα δεδομένα στο πλαίσιο μίας εγγυημένης, από δικονομικής πλευράς, ακροαματικής διαδικασίας. Χωρίς να μπορούν να εισέλθουν στο βάθος της υπόθεσης θα πρέπει να στηριχθούν στις αποφάσεις της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ, της ίδιας που παρακολουθούσε το άπαν σύμπαν. Βάλαμε δηλαδή τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

Επιπλέον η ρύθμιση αυτή, παρά τη φωτογραφική στόχευση, είναι τόσο γενική, ώστε με μία στοιχειωδώς διασταλτική ερμηνεία κανένα κόμμα στο μέλλον δε θα μείνει στο «απυρόβλητο». Ακόμη και η ΝΔ αν κάποια στιγμή υπάρξουν καταδίκες για μέλη της από κάποιο Ειδικό Δικαστήριο (σημ. μεταξύ μας, με όσα γίνονται, απίθανο το βλέπετε;).

Η σχετική διάταξη επομένως έχει πολιτικά αυτό-υπονομευθεί εν τη γενέσει της, αφού ενώ υπήρχε τόσος χρόνος να θωρακισθούν οι δημοκρατικές ευαισθησίες έρχεται μέσα στην προεκλογική περίοδο για τους λόγους που αναφέραμε. Επιπλέον ψηφίστηκε ως τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο, κάτι καταφανώς αντίθετο με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Και κυρίως ψηφίσθηκε από μία οριακή και εφήμερη πλειοψηφία με την συντριπτική πλειονότητα των συνταγματολόγων απέναντι.

Το ερώτημα είναι θα υπάρξουν δικαστές να υπηρετήσουν τέτοιο εξόφθαλμα αντισυνταγματικό «κόλπο»; Ή θα βρεθούν λειτουργοί της δικαιοσύνης να μας εκπλήξουν ευχάριστα σε αντίθεση με εκείνους που νομιμοποίησαν τα «κόλπα» των funds; Για να δούμε αν πραγματικά έχουν απομείνει «δικασταί εις τας Αθήνας».

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Δημοκρατία στις 19-2-23.

Από τις 15 Φεβρουαρίου 2023 κυκλοφορεί το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά « Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία – Γιαβόλ! – Αίμα, λήθη και υποτέλεια», από τις εκδόσεις «Πεδίο». Παραθέτουμε το σχετικό Δελτίο Τύπου.

ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ