Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  2:05: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023 19:04

Πρόβλημα με τις γυναίκες σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία

Πρόβλημα η ποσόστωση των γυναικών εκτός από προσβλητική

Ψηφοδέλτιο με κενές τις δύο από τις τέσσερις γυναικείες θέσεις, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία.

Η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια, δεν είναι μόνο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλων των κομμάτων λίγο – πολύ. Η Νέα Δημοκρατία, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην Αιτωλοακαρνανία έχει μόνο μία από τέσσερις γυναίκες που απαιτεί το πλήρες ψηφοδέλτιο. Το βέβαιο είναι ότι κάποια στιγμή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλα τα κόμματα θα κλείσουν τα κενά στις γυναικείες θέσεις των ψηφοδελτίων.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια που κάνουμε εκλογές με ποσόστωση, η θέση των γυναικών στην πολιτική δεν βελτιώθηκε, αν όχι καθόλου, σε καμία περίπτωση όσο θα θέλαμε. Κακά τα ψέματα η συμμετοχή στα κοινά εμπνέεται, δεν διατάσσεται με ποσοστώσεις. Η ποσόστωση των γυναικών θα είχε κάποιο νόημα, αν βρισκόμασταν στη δεκαετία του 1950, που μόλις είχαν κατοχυρωθεί τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών, τότε πράγματι η ποσόστωση θα επιτάχυνε τη διαδικασία για την ισότητα των γυναικών.

Σήμερα, όμως δεν βρισκόμαστε στο 1950 εξάλλου το 2007 πριν θεσμοθετηθεί η ποσόστωση στη βουλή οι 48 από τους 300 βουλευτές ήταν γυναίκες και μετά από έξι εθνικές εκλογές με ποσόστωση γυναικών στα ψηφοδέλτια, βρισκόμαστε στο σημείο τα κόμματα να ψάχνουν την τελευταία στιγμή για γυναίκες, που απλώς θα συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια. Αυτό δεν είναι προσβλητικό για τις γυναίκες; Θέλουν οι ίδιες να λειτουργούν ως «συμπληρώματα»;

agrinioculture.gr