Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:42: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 19:08

ΚΚΕ Αιτωλοακαρνανίας : 3.201 παιδιά εκτός ΚΔΑΠ, ενώ πληρούσαν τα κριτήρια

«Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι ούτε είδος πολυτελείας είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά»

Παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για τον “αυξημένο” φετινό προϋπολογισμό, ο αριθμός των παιδιών παιδιών που αποκλείστηκαν πανελλαδικά αυξήθηκε σημαντικά (114.506 παιδιά φέτος έναντι 83.763 παιδιών το περασμένο έτος). Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Αιτωλοακαρνανίας υπογραμμίζοντας ότι στην περιοχή έμειναν εκτός ΚΔΑΠ 3.201 παιδιά, ενώ πληρούσαν τα κριτήρια του προγράμματος.

Αναλυτικά το ΚΚΕ αναφέρει:

Με βάση τα οριστικά αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν με μεγάλη καθυστέρηση τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη σελίδα του αρμόδιου φορέα (ΕΕΤΑΑ), οι αιτήσεις στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας αφορούν 9.613 παιδιά. Από το σύνολο αυτό, το voucher για να εγγραφούν στις δομές έλαβαν τελικά 5.693 παιδιά (59,2%). Τα υπόλοιπα 3.920 παιδιά, δηλαδή το 40,8%, αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Μάλιστα, 3.201 παιδιά έμειναν εκτός παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις των γονιών τους πληρούσαν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα. Ο αποκλεισμός οφείλεται στο γεγονός ότι τα voucher για την επιδότηση των τροφείων χορηγούνται “με βάση τη μοριοδότηση και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού”. Έτσι, πολλές οικογένειες, αν και “δυνητικά δικαιούχοι”, αποκλείστηκαν, απλά και μόνο επειδή η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για όλους.

Παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για τον “αυξημένο” φετινό προϋπολογισμό, ο αριθμός των παιδιών που καλύφθηκαν από το πρόγραμμα πανελλαδικά είναι ελάχιστα μεγαλύτερος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (169.256, έναντι 167.100 το 2021). Αντιθέτως, ο αριθμός των παιδιών που αποκλείστηκαν πανελλαδικά αυξήθηκε σημαντικά (114.506 παιδιά φέτος έναντι 83.763 παιδιών το περασμένο έτος).

Σε συνθήκες που το οικογενειακό εισόδημα εξανεμίζεται από το κόστος της Ενέργειας και των καυσίμων και την ακρίβεια σε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, το πρόγραμμα για την επιδότηση των τροφείων αποτελεί για πολλές οικογένειες μονόδρομο προκειμένου να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό. Βέβαια ακόμη και οι γονείς που έχουν λάβει το πολυπόθητο «voucher» αυτές τις μέρες επιδίδονται σε πραγματικό ….κυνήγι για να εξασφαλίσουν μια θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν. Οι θέσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών υπολείπονται δραματικά της σχετικής ζήτησης. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα βρεφικά τμήματα, για παιδιά ηλικίας έως 2,5 χρονών, οι θέσεις είναι ελάχιστες.

Όπως η ΕΕΤΑΑ αναφέρει στην περίπτωση που ένα voucher δεν ενεργοποιηθεί, “λόγω έλλειψης θέσης στη συγκεκριμένη κατηγορία δομής στην οποία ανήκει ηλικιακά το παιδί (βρεφικό σταθμό)”, μπορεί να ενεργοποιηθεί σε άλλη κατηγορία θέσης (παιδικό σταθμό) μόλις το παιδί συμπληρώσει τους 30 μήνες. Με άλλα λόγια, οι γονείς που δεν θα καταφέρουν να βρουν θέση στα βρεφικά τμήματα το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιμένουν με το voucher στο χέρι να γίνει το παιδί τους 2,5 ετών για να μπορέσουν να το εγγράψουν σε παιδικό σταθμό.

Οι ισχυρισμοί της υφυπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά “με περισσότερους δικαιούχους από ποτέ” και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μη μείνει “κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού” ηχούν εξοργιστικοί στα αυτιά χιλιάδων οικογενειών, που βλέπουν το δικαίωμα των παιδιών τους σε δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή να μετατρέπεται σε κυνήγι του voucher και σε αγώνα δρόμου για μια θέση στους σταθμούς.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει σοβαρές επιπτώσεις, συνολικά στην οικογενειακή ζωή, γονιών και παιδιών, όταν υπάρχουν όλες οι δυνατότητες η προσχολική αγωγή, με τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό, να είναι στο επίπεδο των σημερινών αναγκών. Άμεσα να αυξηθεί η χρηματοδότηση ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως επίσης και νέες προσλήψεις. Να σταματήσει το καθεστώς των voucher και να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία δωρεάν παιδικών βρεφικών σταθμών, όπως και ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ ΜΕΑ για όλα τα παιδιά.

agrinioculture.gr