Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  2:32: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 18:07

Κύμα ακρίβειας και Κοινωνικής οργής

Μια κατάσταση που τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτη ζει η ελληνική κοινωνία, σε ό,τι αφορά την αγοραστική της δύναμη, το βιοτικό επίπεδο και συνακόλουθα, την επιβίωσή της.

Αυξήσεις χωρίς όρια!

Στην περιδίνηση μιας ξέφρενης πορείας αύξησης του κόστους ζωής και συνάμα, αδυναμία ανταπόκρισης στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες για την οικονομική δραστηριότητα και ζωή.

Ο πληθωρισμός κινείται πάνω και από τα επίπεδα του 1994, με ανοδικές τάσεις, συγκρινόμενος με τις συνθήκες της κυβέρνησης Μητσοτάκη του πρεσβύτερου.

Ο Ιούνιος θα κλείσει με υπέρβαση του 12% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Η μορφή χιονοστιβάδας που πήρε ο πληθωρισμός τρομάζει.  

Τα εισοδήματα ροκανίζονται καθημερινά και η απελπισία εξαπλώνεται.

Καύσιμα, ενέργεια, κάθε είδους εφόδια και καταναλωτικά αγαθά αιχμαλωτίζουν τα νοικοκυριά και ναρκοθετούν την παραγωγική διαδικασία.

Η κυβέρνηση αρέσκεται σε ανακοινώσεις και επικοινωνιακά τρικ που μένουν σενάρια χρεωκοπημένης ελπίδας.

Η αναχαίτιση της ακρίβειας, χωρίς σύγκρουση με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τα καρτέλ και  την αισχροκέρδεια, είναι ατελέσφορη.

Τα πενιχρά μέτρα στήριξης που εξαγγέλλονται δεν ανατρέπουν τη διαμορφωμένη μειονεκτική θέση της πλειονότητας της κοινωνίας.

Παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, ενώσεις καταναλωτών, επαγγελματικοί σύλλογοι αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης καθημερινά θέτουν το πρόβλημα, «επί τον τύπον των ήλων».

«Δεν γίνονται καθαρές επιλογές από τη ΝΔ γιατί υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα σε βάρος του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), επιμένοντας στην επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος και της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Μία κατάσταση της οικονομίας, χαρακτηριστική των δεκαετιών του 1970 και του 1980, κατά την οποία συνυπάρχουν υψηλός ρυθμός πληθωρισμού με πολύ χαμηλό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και στασιμότητα υποθηκεύει το μέλλον της χώρας.

Η συνεχής και εκρηκτική αύξηση στο γενικό επίπεδο των τιμών οδηγεί στη δραματική μείωση της αγοραστικής αξίας του χρήματος (δυνατότητες αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών).

Ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδας τονίζει εμφατικά:  «Η παρατεταμένη άνοδος των τιμών πολλών καταναλωτικών ειδών συνεπάγεται απώλεια αγοραστικής δύναμης, καθώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αυξήσεων των τιμών που δυσχεραίνει τον προγραμματισμό αποταμιεύσεων και επενδύσεων τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις».

Στην εξάπλωση αυτής  της νέας κρίσης,  συμβάλλουν δραματικά και τα στρεβλά κίνητρα επιδίωξης κέρδους, με κάθε κοινωνικό κόστος, των επιχειρηματικών ομίλων που προστατεύει η κυβέρνηση.

Η πρόκληση στην οποία καλούμαστε να απαντήσουμε είναι απλή:

θέλουμε συνέχιση της πολιτικής των πειραματισμών, της προχειρότητας, των σκοπιμοτήτων και των ολίγων προνομιούχων που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ ή θα δώσουμε προοπτική στην ελπίδα, για προστασία και ανάκαμψη των παραγωγικών τάξεων, της νέας γενιάς και της κοινωνίας;

Η απάντηση θα δοθεί από όλους μας, στις εκλογές.

Στην «ώρα μηδέν» για την κυβέρνηση της ΝΔ.

γιωργος παναγιωτόπουλος

Παναγιωτόπουλος Γιώργος
Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης
Διαβάστηκε 701 φορές