Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:56: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 11:45

Η Ιταλία σε πολιτική κρίση: Παραιτήθηκε ο Μάριο Ντράγκι

Η παραίτηση Ντράγκι έγινε αυτή τη φορά αποδεκτή από τον Ιταλό πρόεδρο ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σε πολιτική κρίση βυθίζεται η Ιταλία. Αποχώρησε από το Κυρινάλιο, την επίσημη κατοικία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από πρωθυπουργός. Η συνάντηση με τον Σέρτζιο Ματαρέλα διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα. Αυτή την ώρα ο Ντράγκι συναντά την πρόεδρο της Γερουσίας.

Η παραίτηση Ντράγκι έγινε αυτή τη φορά αποδεκτή από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο. Ο Ντράγκι θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

«Υπό το φως της ψήφου που εξέφρασε η Γερουσία χθες το βράδυ ζητώ να διακοπεί η συνεδρίαση για να πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κοινοποιήσω τις αποφάσεις μου» είπε νωρίτερα συγκινημένος στη Βουλή ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση Ντράγκι εξασφάλισε τελικά την ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία της Ρώμης, παραμένοντας ωστόσο υπό κατάρρευση.

Τα τρία κύρια κόμματα του συνασπισμού, Πέντε Αστέρια, Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα, αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, «τορπιλίζοντας» ουσιαστικά τη κυβέρνησή του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά στη Γερουσία των 315 μελών, αλλά αυτή η η επικράτηση, ουσιαστικά δεν έχει αντίκτυπο. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τον πρωθυπουργικό θώκο όπου ηγούνταν μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού. Όμως ο πρόεδρος της γείτονος δεν έκανε αποδεκτή την παραίτησή του και του ζήτησε να προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου με την ελπίδα να αποφευχθεί η πολιτική κρίση και οι πρόωρες εκλογές.

Μια αποχώρηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντάγκι, «πυλώνα για την Ευρώπη», ανοίγει μια «περίοδο αβεβαιοτήτων», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λορένς Μπουν.

Πηγή: skai.gr