Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  10:47: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 17:28

Ερώτηση Κωνσταντόπουλου για το “φάντασμα” του φράγματος των Αχυρών

Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Δ. Κωνσταντόπουλος θέτει το ζήτημα της ολοκλήρωση του φράγματος των Αχυρών που εδώ και δεκαετίες παραμένει ένα έργο – φάντασμα στην Αιτωλοακαρνανία.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης ;

Το φράγμα Αχυρών, ένα έργο πνοής για τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας, έχει καταλήξει σήμερα να αποτελεί σήμα κατατεθέν της αναποτελεσματικότητας και της ολιγωρίας της Διοίκησης.Το ΠΑΣΟΚ, σχεδόν 30 χρόνια πριν ανέδειξε την εθνική αναγκαιότητα κατασκευής του έργου για σκοπούς ταμίευσης χειμερινών ροών προς χρήση για αρδευτικούς σκοπούς τους θερινούς μήνες.

Έκτοτε ωστόσο και μέχρι σήμερα, το Φράγμα Αχυρών, το έργο φάντασμα, δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και ιδίως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, βιώνουν την απογοήτευση για το μέλλον του έργου και μέμφονται τους αρμοδίους για αδιαφορία και λάθη.

Η λεκάνη του φράγματος είναι έτοιμη σε ποσοστό άνω του 80% με τις υπολειπόμενες εργασίες να αφορούν, κυρίως, τον κάμπο του Αετού. Έχουν καταβληθεί μεγάλες αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις και έχουν δαπανηθεί τεράστια κονδύλια για την κατασκευή του. Το έργο όμως εξακολουθεί να μην τελειώνει, υπονομεύοντας την ανάπτυξη της περιοχής. Σημειώνεται δε, ότι η πολυετής εγκατάλειψη του έργου έχει συντελέσει στο να χάνει σταδιακά η περιοχή τον χαρακτήρα της ως αμιγώς αγροτικής καλλιεργήσιμης γης, με τους πολίτες να στέφονται όλο και περισσότερο στα φωτοβολταϊκά.

Δεδομένων των ανωτέρω, καθώς και των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής λόγω της εκτόξευσης των τιμών σε ενέργεια και αγροεφόδια, κάθε περιθώριο ανοχής έχει ξεπεραστεί. Καθίσταται άμεση και επιτακτική η ολοκλήρωση και λειτουργία του Φράγματος Αχυρών, το οποίο θα δώσει πνοή στις καλλιέργειες του κάμπου, περίπου 25.000 στρεμμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα διευρύνει τις δυνατότητες ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και σε ζωικό κεφάλαιο.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάθεσης των υπολειπόμενων εργασιών του φράγματος; Ποιες ακριβώς εργασίες υπολείπονται για την ολοκλήρωση του έργου του Φράγματος Αχυρών;
2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την επίσπευση της ολοκλήρωσης του έργου και ποιο το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη λειτουργία αυτού;

agrinioculture.gr