Τετάρτη, 25η Μαίου 2022  4:16: μμ
rss button rss button fb button fb button

Ροή Ειδήσεων

hmerologio ekdiloseon

Επιχειρείν Δυτικά

Agrinio Autogas Μπουλούμπασης: BOSCH Injection Service, Συστήματα Υγραερίου

Ιαν 03, 2021
Η εταιρεία μας διαθέτοντας 25 χρόνια πείρα στο χώρο της επισκευής του αυτοκινήτου είναι γνωστή στην…

Ημερολόγιο Ειδήσεων

« Μάιος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Διαβάστε επίσης

Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 13:11

Η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου με θέμα: «Καταστροφή του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας»

μοιραστείτε το άρθρο αυτό με τους φίλους σας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 31/01/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:           «Καταστροφή του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σε επιστολή του Συλλόγου Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Αμαδρυάδα», παρουσιάζεται με γλαφυρό τρόπο η σταδιακή και όλο κλιμακούμενη καταστροφή του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, έκτασης 130.000 στρ., είναι το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος ήμερης βελανιδιάς της Χερσονήσου του Αίμου. Επίσης, θεωρείται το μοναδικό πια στην Ελλάδα, αφού τα άλλα δάση βελανιδιάς, που υπήρχαν στις παράκτιες περιοχές της Νοτίου Ελλάδας και στην Αλεξανδρούπολη, καταστράφηκαν. Η έκτασή του εκτείνεται εντός διοικητικών ορίων τριών (3) Δήμων (Ξηρομέρου, Αγρινίου και Μεσολογγίου) και εντός του περιλαμβάνει και ιδιωτικές εκτάσεις καλλιεργειών και βοσκοτόπων. Παρά την αδιαμφισβήτητη οικολογική του αξία και το δημόσιό του χαρακτήρα δεν υπόκειται σε κανένα καθεστώς προστασίας πέραν ενός τμήματος χαρακτηρισμένου μέρους του δικτύου Natura. Συνέπειες της έλλειψης επίβλεψης και προστασίας είναι η λαθροϋλοτομία, οι παράνομες εκχερσώσεις και καταπατήσεις, οι εμπρησμοί και η υπερβόσκηση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να ενεργήσετε με γνώμονα την προστασία του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου στην κήρυξή του ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, ώστε κατά αυτόν τον τρόπο να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας;
  2. Υπέπεσαν στην αντίληψη των αρμοδίων Υπηρεσιών έκνομες ενέργειες, όπως λαθροϋλοτόμηση, παράνομες εκχερσώσεις, καταπατήσεις κλπ. κι αν ναι, ποια συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία για το μέγεθος της παραβατικότητας εντός του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η υπ’ αρ. πρωτ. 2806/01.02.2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, σας γνωστοποιούμε ότι:

  • To Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας μεριμνά, ώστε η πρόληψη των παράνομων υλοτομιών κατά τους χειμερινούς κρίσιμους μήνες να εντάσσεται σε ένα ετήσιο, ενισχυμένο πρόγραμμα δασοπροστασίας, με επιβάρυνση των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού και με πεδίο εφαρμογής όλη την Χώρα.
  • Τα Δασαρχεία Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Μεσολογγίου, τα οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή της Δασικής Νομοθεσίας στην περιοχή του Δάσους Ξηρομέρου, διενεργούν περιπολίες και επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, όπου διαπιστώνονται παράνομες ενέργειες. Το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει ότι απαιτείται ενίσχυση των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Η μεταφορά και κάθετη υπαγωγή τους στο ΥΠΕΝ εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.
  • Το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην παράνομη υλοτόμηση αλλά και σε άλλες παραβάσεις του Δασικού Κώδικα αποτελεί αντικείμενο εργασίας για το Υπουργείο, με σκοπό τη βελτίωσή του.
  • Μέρος του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου βρίσκεται σε περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Το ΥΠΕΝ έχει αναθέσει και εκπονούνται (για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 της Χώρας) Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και Σχέδια Διαχείρισης για αυτές.

Ο Υφυπουργός

Γεώργιος Αμυράς

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα