Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:15: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022 18:38

Δ. Κωνσταντόπουλος: «Επιτακτική η επαναλειτουργία των Σφαγείων Θέρμου»

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με την επαναλειτουργία των Σφαγείων Θέρμου.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι τα δημοτικά σφαγεία Θέρμου ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1970 και διαχρονικά έχει δαπανηθεί για τη λειτουργία τους περίπου 1 εκατ. ευρώ από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Ωστόσο, τα σφαγεία αυτά, που εξυπηρετούσαν κτηνοτρόφους του ορεινού Δήμου Θέρμου αλλά και κοινοτήτων της Ορεινής Ναυπακτίας, είναι σήμερα ανενεργά.

Τα σφαγεία είχαν δημιουργηθεί με τις προδιαγραφές της τότε εποχής. Με την πάροδο ωστόσο των ετών και την εξέλιξη της νομοθεσίας, η λειτουργία τους τέθηκε υπό νέες γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες.

Το 2012 οδηγήθηκαν στο κλείσιμο, αναγκάζοντας τους κτηνοτρόφους να μετακινούνται στα σφαγεία στον Αχελώο με το αντίστοιχο κόστος και εν γένει με σοβαρές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία, την οικονομία και κυρίως τη δημόσια υγεία, αφού ο έλεγχος που εξασφαλίζει η οργανωμένη λειτουργία των σφαγείων δεν υφίσταται.

Το 2016 με τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρήθηκε να δοθεί λύση στο πρόβλημα μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών για την ίδρυση των σφαγείων. Στην πράξη, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι τούτο δεν ήταν αρκετό, αφού ακόμη και σήμερα, έξι χρόνια μετά, το πρόβλημα παραμένει και η γραφειοκρατία δημιουργεί διαρκώς νέα κωλύματα στη χορήγηση της άδειας λειτουργίας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι από άποψη πολεοδομίας υφίστανται οι αναγκαίες άδειες οικοδομής και νομιμοποίησης μετά από εγκρίσεις όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φυσικά της τότε Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ωστόσο, όπως είπε, είναι οι ίδιες υπηρεσίες που σήμερα φέρνουν προσκόμματα και εντέλει η λειτουργία των σφαγείων είναι στον αέρα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το κράτος έχει συνέχεια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να διασφαλίσει ότι τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις του νόμου για τη διαδικασία σφαγής και ότι αξιοποιούνται υποδομές που έχουν δημιουργηθεί με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Κατόπιν αυτών, ζήτησε την ενεργοποίηση του Υπουργείου για οριστική λύση στο πρόβλημα, με βάση τα σημερινά δεδομένα και αν απαιτείται με ειδική νομοθετική ρύθμιση και σε συνεργασία, εφόσον απαιτείται, με τα υπόλοιπα Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απαντώντας στην ερώτηση, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς, σημείωσε ότι το Υπουργείο υποστηρίζει τη λειτουργία των δημοτικών σφαγείων, κάτι που προϋποθέτει την κατάθεση φακέλου για την άδεια λειτουργίας στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και αιτήματος προς το Υπουργείο.

Σήμερα, όπως είπε, δεν υπάρχει σχετική εκκρεμής αίτηση στο Υπουργείο. Σημείωσε, ότι εφόσον κατατεθεί αίτημα και κατά την εξέλιξη της διαδικασίας διαπιστωθούν στρεβλώσεις ή αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν σε νομοθετικό επίπεδο, το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να προβεί σε σχετική ρύθμιση. Τέλος, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα λειτουργίας σφαγείων ειδικά σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές σημείωσε τη δυνατότητα ένταξης πράξεων εκσυγχρονισμού σφαγείων στις δράσεις του Υπουργείου προς χρηματοδότηση.

agrinionews.gr