Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:52: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 15:19

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου σχετικά με: «Ανάδειξη του Κυπαρισσιού του Πατροκοσμά στην Πρασιά Ευρυτανίας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 12/05/2021

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τσν κ. Υπουργό Εσωτερικών

Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ:    «Ανάδειξη του Κυπαρισσιού του Πατροκοσμά στην Πρασιά Ευρυτανίας»

Κυρία και κύριε Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Ευρυτανίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του διαδικτύου, η Κίνηση Πολιτών Πρασιάς Ευρυτανίας (ΚΙ.ΠΟ.Π.Ε.) εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας την αναγκαιότητα ανάδειξης του αιωνόβιου και ιστορικού στην περιοχή Κυπαρισσιού του Κοσμά του Αιτωλού ή του επονομαζόμενου διαφορετικά: «Κυπαρισσιού της Πρασιάς». Με λύπη τους διαπίστωσαν ότι, στο πλαίσιο εορτασμού για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον του οθωμανικού ζυγού απουσιάζει εκδήλωση αφορώσα στον Εθνεγέρτη και Δάσκαλο του Γένους, Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, καθώς και του Κυπαρισσιού, στο οποίο αναφερόμενος σε μια προφητεία του είπε στους κατοίκους: «Εάν το κυπαρίσσι αυτό ξεραθεί από την κορυφή του, η Πατρίδα θα ελευθερωθεί, αν ξεραθεί από κάτω, δεν θα ελευθερωθεί». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, το εν λόγω κυπαρίσσι είναι ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, ενώ είναι ανακηρυγμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε, αφενός, στον καθαρισμό και στην σηματοδότηση των μονοπατιών που οδηγούν στο ιστορικό Κυπαρίσσι της Πρασιάς της Ευρυτανίας, καθώς επίσης, στην τοποθέτηση πινακίδων πέριξ του άνω Κυπαρισσιού και προτομής του Πατροκοσμά, πλησίον αυτού, και αφετέρου, στην δημιουργία Μουσείου του Αγίου Ισαποστόλου και Εθναποστόλου Πατροκοσμά του Αιτωλού στον χώρο του παλιού σχολείου, της εν λόγω περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα:    Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.:    Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 6528/14-05-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί από τους Κ.Α.Π. έτους 2021 στο Δήμο Αγράφων ποσό, ύψους 502.890,00€, για την κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων. Επισημαίνεται, ότι ο εν λόγω Δήμος χρηματοδοτήθηκε με ίδιο ποσό και κατά το προηγούμενο έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επιπλέον, από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων του Υπουργείου Εσωτερικών, με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των Δήμων της Χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφασης επιχορήγησης των Δήμων, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ο Δήμος Αγράφων χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 403.700,00€.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι σχετικά με τα θιγόμενα, ζητήθηκαν στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Αγράφων με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 37680/20-05-2021 έγγραφο. Όταν αυτά περιέλθουν, θα επανέλθουμε με συμπληρωματικό έγγραφο, ώστε να ενημερωθεί ολοκληρωμένα η Βουλή των Ελλήνων.



Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ