Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 18:48

Σπήλιος Λιβανός: Στη ΔΕΘ φάνηκε η αγωνία του κ. Τσίπρα αν θα καταφέρει να διατηρήσει τη δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές

Ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ έκανε στρατηγική δεύτερου κόμματος, δήλωσε στους «Αταίριαστους» στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σχολιάζοντας την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. 

Εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι η αγωνία του κ. Τσίπρα είναι αν θα καταφέρει να είναι δεύτερο κόμμα  στις επόμενες  εκλογές και για το λόγο αυτό  τις «ξορκίζει». 

«Ο κ. Τσίπρας έκανε μια στρατηγική δεύτερου κόμματος, δηλαδή η μεγάλη του αγωνία είναι να μπορέσει να καταφέρει ενόψει και των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα. Όταν έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει «ισοπαλία», δηλαδή πανηγυρίζουν κάποιοι για «ισοπαλία», σημαίνει ότι θέλει να ξορκίσει την ήττα. Ο πρωθυπουργός έχει πει 15 φορές, μόνος του ότι δεν θα έχουμε εκλογές και ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αλλά έρχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις βάζει μπροστά για να τις ξορκίσει», είπε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του, ο  κ. Λιβανός είπε ότι το ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση στηρίζει τους αγρότες μας και όταν υπάρχουν φυσικές καταστροφές. «Είμαστε δίπλα τους και στον ΙΑΝΟ και στον παγετό και στις πυρκαγιές, και  στην πανδημία, παρόλα τα δύσκολα δημοσιονομικά», τόνισε.

Ο ΥΠΑΑΤ είπε ότι ασκείται μια πολιτική που στηρίζεται στον εξορθολογισμό και στη νομιμότητα. «Έχουμε ασκήσει πολιτική ελέγχων κατά της νοθείας και των ελληνοποιήσεων. Βάζουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Έχουμε πολλαπλασιάσει τους ελέγχους, βάζουμε πρόστιμα που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι ότι η αγορά έχει σφίξει», σημείωσε. Διευκρίνισε ωστόσο ότι επειδή οι έλεγχοι έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών γάλακτος στον παραγωγό, το ΥΠΑΑΤ συζητεί με τις εταιρείες γαλακτοβιομηχανίες για να μη έχουμε αυξήσεις στο ράφι. 

«Κινούμαστε στο τρίπτυχο: Στήριξη των αγροτών στις κρίσεις, νομιμότητα με ενίσχυση των ελέγχων για να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς και προστασία των καταναλωτών και στην ποιότητα και στις τιμές», είπε.

Για τη μείωση του κόστους παραγωγής ο κ. Λιβανός θύμισε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές.  Είπε ότι ήδη η κυβέρνηση δουλεύει το θέμα του πετρελαίου «αν τα οικονομικά πάνε καλά, θα δούμε και το πετρέλαιο,. Είναι κάτι που αναγνωρίζει ο πρωθυπουργός και όλοι μας ότι το κόστος του πετρελαίου είναι υψηλό για τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λιβανός θύμισε ακόμη ότι στη μείωση του κόστους συμβάλλει και η απόφασή του για την αύξηση στα 500 KW από τα 100 KW της δυνατότητας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος  μέσω φωτοβολταϊκών για τους αγρότες. Επισήμανε ωστόσο ότι «σε παραγωγικές γαίες θέλουμε παραγωγικές επενδύσεις» κι επισήμανε ότι επιτρέπεται μόνο 1% χρήση παραγωγικών γαιών για φωτοβολταϊκά. 

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι πολιτική του ΥΠΑΑΤ «είναι να στηρίξουμε τους πραγματικούς παραγωγούς». 

Ο αγρότης κ. Στέργιος Λίτος που παρενέβη στην εκπομπή,  αναφερόμενος στα προγράμματα Νέων Αγροτών σημείωσε ότι για πρώτη φορά έχουν μπει αυστηρά κριτήρια για όσους μετέχουν στο πρόγραμμα. Αλλά διευκρίνισε ότι αυτό τους πραγματικούς αγρότες δεν τους ενοχλεί, καθώς επηρεάζει μόνο εκείνους που καιροσκοπικά μπαίνουν στο πρόγραμμα για να εισπράξουν χρήματα. Εκτίμηση του κ. Λίτου είναι ότι εφέτος θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές για τους αγρότες.

Ο κ. Λιβανός επιβεβαίωσε ότι στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών έχουν μπει αυστηρότερα κριτήρια ώστε να ωφελούνται από το πρόγραμμα, του οποίου τα χρήματα έχουν υπερδιπλασιασθεί, μόνο οι πραγματικοί αγρότες. Επίσης θύμισε ότι έχουν αυξηθεί τα χρήματα για χρήση νέων τεχνολογιών από τους αγρότες, ενώ έχουν αυξηθεί και  οι χρηματοδοτήσεις και για τα βιολογικά προϊόντα.