Σάββατο, 23η Οκτωμβρίου 2021  10:50: πμ
rss button rss button fb button fb button

Ροή Ειδήσεων

hmerologio ekdiloseon

Επιχειρείν Δυτικά

RESET: κάνετε Reset... σας κάνουμε Upload...

Ιαν 03, 2021
Η Reset Media ιδρύθηκε το 2005 με στόχο την πρωτοπορία και την σύγχρονη αντίληψη. Μέσα στα χρόνια…

Ημερολόγιο Ειδήσεων

« Οκτώβριος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 14:24

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στην ερώτηση βουλευτών 'Ελληνικής Λύσης' σχετικά με: «Αντιμέτωποι με την καταστροφή χιλιάδες αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας»

μοιραστείτε το άρθρο αυτό με τους φίλους σας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 09/06/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τ ον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τ ροφίμων

ΘΕΜΑ:    «Αντιμέτωποι με την καταστροφή χιλιάδες αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του διαδικτύου, οριακή είναι πλέον η κατάσταση με τους αγρότες που κινδυνεύουν να καταστραφούν, εξαιτίας της μη άρδευσης των χωραφιών τους, μετά τις διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω απλήρωτων οφειλών, στις οποίες έχει προχωρήσει η «ΔΕΗ» σε μια σειρά από «ΤΟΕΒ» στην Αιτωλοακαρνανία, όπως του Μεσολογγίου, της Κατοχής, του Λεσινίου, κλπ. Ωστόσο, απαιτείται πολιτική βούληση για την μη διακοπή των ηλεκτροδοτήσεων και αρκετή γραφειοκρατία, μιας και οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί, ενώ η «ΔΕΗ» δεν δείχνει πλέον διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις. Το μεγάλο θέμα, όμως, που αυτή την στιγμή “καίει” τους αγρότες, είναι η λύση με τις τωρινές διακοπές ρεύματος, που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η «ΔΕΗ» παραπέμπει στις πάγιες ρυθμίσεις και διακανονισμούς της, όμως οι «ΤΟΕΒ» αδυνατούν να τηρήσουν τους όρους εξόφλησης. Είναι επιτακτική η ανάγκη να σηκωθούν οι διακόπτες της «ΔΕΗ», τις επόμενες μέρες, προκειμένου να αρδευτούν οι εκτάσεις και να λειτουργήσει σωστά η καλλιεργητική περίοδος για να ανασάνουν οι αγρότες και μαζί τους όλος ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή, που είναι πυλώνας της οικονομίας της Αιτωλοακαρνανίας. Παράλληλα, οι αγρότες κάνουν λόγο για κυβερνητική αδιαφορία και καλούν την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις σοβαρές και υπεύθυνες προτάσεις τους, κάνοντας αυτό που πρέπει για το καλό των αγροτών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να εξετάσετε το ως άνω θέμα των διακοπών ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών και να παρέμβετε για τις απαραίτητες διευθετήσεις, μεταξύ της «ΔΕΗ» και των άνω «ΤΟΕΒ» της Αιτωλοακαρνανίας, ώστε τις επόμενες μέρες να υπάρξει ηλεκτροδότηση και να αρδευτούν οι ως άνω εκτάσεις, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά η καλλιεργητική περίοδος και να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας των άνω περιοχών, που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας της Αιτωλοακαρνανίας;
  2. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην ουσιαστική ενίσχυση και επιδοματική στήριξη των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λόγω των τρεχουσών δυσμενών συγκυριών από την πανδημία του κορωνοϊού και τις καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, προσπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά προσκόμματα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: «Στήριξη των αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας που έχουν πληγεί λόγω των τρεχουσών δυσμενών συγκυριών»

ΣΧΕΤ:   Η Ερώτηση 7196/11-6-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελάς και Κ. Χήτας, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) είναι οργανισμοί κοινής ωφέλειας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα έσοδα των οποίων προέρχονται από τις ανταποδοτικές εισφορές των ωφελούμενων μελών τους, προκειμένου να παρέχονται απρόσκοπτα όλες οι υπηρεσίες (άρδευση, στράγγιση, κ.λπ.), που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Οι Ο.Ε.Β. δεν χρηματοδοτούνται από το δημόσιο, εκτός από ειδικές περιπτώσεις (π.χ. ζημιές από πλημμύρες), για τις οποίες το δημόσιο δύναται να συμμετέχει κατά ένα ποσοστό στις δαπάνες (Ν. 414/1976, όπως ισχύει).

Γενικότερα, το πρόβλημα των αυξημένων χρεών ορισμένων Ο.Ε.Β. προς τη Δ.Ε.Η. οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη μειωμένη εισπραξιμότητα των εισφορών των μελών προς τους Ο.Ε.Β., ιδίως κατά τα προηγούμενα έτη. Με τον ν. 4546 (άρθρο 66 - ΦΕΚ 101 Α΄/12-6-2018) το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέσπισε ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο είσπραξης των οφειλών των παραγωγών προς τους Ο.Ε.Β. για την εύρυθμη λειτουργία τους και την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών προς τα μέλη τους, παρέχοντας ταυτόχρονα δυνατότητες ρύθμισης των χρεών των παραγωγών – μελών προς τους Ο.Ε.Β., ώστε να διευκολυνθεί η αποπληρωμή τους σε εύλογο χρονικό διάστημα, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Επίσης, με το πεδίο που αφορά στην άρδευση, το οποίο έχει ενταχθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ), οι παραγωγοί που αρδεύουν τα αγροτεμάχιά τους και ιδίως όσοι εντάσσονται σε ειδικά μέτρα ενισχύσεων, υποχρεούνται να τηρήσουν τους κανονισμούς άρδευσης των Ο.Ε.Β., Δήμων κ.λπ., στις υποχρεώσεις των οποίων, μεταξύ άλλων, είναι και η πληρωμή των προβλεπόμενων ανταποδοτικών τελών (αρδευτικά, πάγια κ.λπ.).

Με τις ανωτέρω παρεμβάσεις, ήδη έχει παρατηρηθεί βελτίωση της κατάστασης σε πολλούς Ο.Ε.Β., οι οποίοι έχουν ρυθμίσει αποτελεσματικά τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ.

Περαιτέρω, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνωρίζοντας τα θέματα που υπάρχουν ως προς την βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ, εξετάζει ενέργειες για την εξυγίανσή τους, μέσω αρδευτικών έργων, γεγονός που θα μειώσει το κόστος κατανάλωσης της ΔΕΗ για τους παραγωγούς.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό με την αριθμ. πρωτ. 113/157943/28.6.2021 απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β.-Τ.Ο.Ε.Β.)» έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με σκοπό την καταγραφή των διαπιστωμένων προβλημάτων και αναγκών των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και την εισήγηση προτάσεων για την αποτελεσματική λειτουργία τους, με σκοπό την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει εν γένει τον τομέα των δημόσιων αρδευτικών δικτύων, το πόρισμα της οποίας αναμένεται άμεσα.

Σημειώνουμε επιπρόσθετα ότι, για το θέμα αυτό, έχουν γίνει επανειλημμένες επαφές και διεργασίες μεταξύ των ΤΟΕΒ, των Περιφερειών και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι, όχι μόνο δεν υπάρχει Κυβερνητική αδιαφορία, αλλά αντιθέτως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδεικνύει εμπράκτως τη στήριξη του στον Έλληνα παραγωγό.

Όσον αφορά στα ζητήματα που πλήττουν την ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου, ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, όπως είναι το ζήτημα των αδιάθετων προϊόντων και της τιμής αυτών, εξετάζονται ενδελεχώς από τους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να στηρίξει εμπράκτως όλους όσοι έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημία από τα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης της πανδημίας, σύμφωνα πάντοτε με τα εκάστοτε ταμειακά διαθέσιμα και με στόχο οι πληγέντες να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους διαδικασία.

Ως εκ τούτου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάνοντας πράξη το πρόταγμα της Κυβέρνησης να στηριχθούν όλοι οι Έλληνες παραγωγοί απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας, έχει απλώσει ένα δίχτυ προστασίας σε ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, για τη στήριξη των παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Αιτωλοακαρνανίας που επλήγησαν από τις επιπτώσεις και τις ασυμμετρίες που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση, έχουν καταβληθεί:

  • Κρατικές ενισχύσεις λόγω covid 19 ύψους 8.126.736€
  • Συνδεδεμένες ενισχύσεις για προϊόντα (ΕΑΕ 2020) ύψους 10.929.293€ και
  • De minnimis ύψους 6.892.715€

Για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από ακραία καιρικά φαινόμενα αγρότες της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας σας διαβιβάζουμε συνημμένα το με αριθ. πρωτ. 8987/12-7-2021 έγγραφο του ΕΛ.Γ.Α.

 

Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προς το οποίο διαβιβάζεται ηλεκτρονικά η Ερώτηση 7196/11-6-2021 και το παρόν έγγραφο.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΓΑ

ΘΕΜΑ:1. Έγγραφο Βουλής ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ: ΕΡΩΤ. 7196/11-6-2021


Σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

 

1.Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από την χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τον Ιούνιο 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανία σε διάφορες καλλιέργειες ( όπως μποστάνια, κηπευτικά, βαμβάκια, ελιές κ.λ.π.) διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις έγιναν 5 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 442 δηλώσεις

Επιπλέον , επιδίωξη του ΕΛ.Γ.Α. είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία των εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με την ταχύτητα διενέργειάς τους σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο από έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό .‘Έτσι το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α Αγρινίου πέραν του μονίμου γεωτεχνικού προσωπικού έχει στελεχωθεί   και με επιπλέον γεωτεχνικό προσωπικό (11 γεωτεχνικοί) για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων .

Κατόπιν τούτων το έργο των εκτιμήσεων για την χαλαζόπτωση έχει ήδη ξεκινήσει δίδοντας προτεραιότητα στις ευπαθείς καλλιέργειες οι εκτιμήσεις των οποίων ολοκληρώθηκαν και συνεχίζεται και για τις υπόλοιπες καλλιέργειες . Το έργο των εκτιμήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του θέρους του 2021.

Επιπλέον ζημιές προξενήθηκαν και από του καύσωνες που σημειώθηκαν στα τέλη Ιουνίου 2021 στην ανωτέρω Π.Ε. σε διάφορες καλλιέργειες όπως καλοκαιρινά κηπευτικά κ.λ.π. ,έγιναν 10 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 33 δηλώσεις . Το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε. Στη συνέχεια για όλες τις ζημιές θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς

Ειδικότερα και όσον αφορά τις αποζημιώσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων

της συγκομιδής των προϊόντων και της οριστικοποίησής του πορίσματος και της επεξεργασίας των

στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ 2021 ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν υποβάλει την ΔΚ/Ε και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέει από τη ΔΚ/Ε.

Πρέπει δεν να τονιστεί ότι πλέον οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. ξεκινούν την ίδια χρονιά που προξενήθηκε η ζημιά και ολοκληρώνονται τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς μετά την ζημιά, όταν σε σύγκριση με το παρελθόν αυτές ολοκληρώνονταν στα τέλη του επόμενου έτους μετά την ζημιά δηλαδή ολοκληρωνόντουσαν κοντά στους 17 μήνες.

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα