Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:06: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021 20:20

Στρατούλης-Πυρκαγιές: «υπάρχουν εγκληματικές πολιτικές ευθύνες – επείγει η ουσιαστική στήριξη των πυρόπληκτων»

Του Δημήτρη Στρατούλη*

Η καταστροφή από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε λαϊκές περιουσίες, δημόσιες υποδομές και περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη. Οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, όσων τις κρύβουν πίσω από την υπαρκτή κλιματική αλλαγή – καταστροφή, την ατομική ευθύνη των πολιτών, τις δήθεν δημόσιες συγνώμες ή τις ασκήσεις υπεύθυνης αντιπολίτευσης», είναι δεδομένες και ξεκάθαρες.

Οι πολιτικές των κυβερνήσεων– και ιδιαίτερα της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που ψήφισε τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει «επενδύσεις» και μέσα σε δάση και αιγιαλούς, και κατεδάφισε τις δημόσιες δαπάνες για την αντιπυρική προστασία της χώρας – είναι αυτές που προκαλούν την καταστροφή του περιβάλλοντος, με στόχο να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα που λυμαίνονται, λεηλατούν και καταστρέφουν το δημόσιο χώρο.

Οι ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πυρκαγιές και η κατεπείγουσα ανάγκη για οικονομική και κοινωνική στήριξη και άμεση ανακούφιση και αποκατάσταση των πυρόπληκτων λαϊκών στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα αποσπασματικά, αόριστα και ανεπαρκή μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτά σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την ουσιαστική στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων.
Επομένως, σήμερα δεν αρκεί η καταδίκη των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών, που οδηγούν τον φυσικό πλούτο της χώρας και τις λαϊκές περιουσίες σε καταστροφή προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η λαϊκή ενεργοποίηση και κινητοποίηση με αιτήματα, όπως:

• Η καταγραφή των ζημιών και η πλήρης αποκατάσταση των πυρόπληκτων συμπολιτών μας. Ιδιαίτερα των αγροτοκτηνοτρόφων, για την καταστροφή που υπέστησαν σε κτηνοτροφικές μονάδες, γεωργικές εκτάσεις (μελίσσια, ελαιώνες, ρετσίνια κ.ά.), ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές.

• Η εξασφάλιση στέγης, σίτισης και αναγκαίων μέσων επιβίωσής των πυροπλήκτων και διαγραφή χρεών τους σε τράπεζες και δημόσιο.

• Η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.

• Η άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση των δημόσιων και αυτοδιοικητικών μηχανισμών πρόληψης, πυρόσβεσης και πυροπροστασίας με εξοπλισμό και με προσωπικό.

• Η χωρίς καμία καθυστέρηση κήρυξη των καμένων δασικών περιοχών ως αναδασωτέων, με απαγόρευση αξιοποίησής τους από κερδοσκοπικά οικονομικά συμφέροντα και η προώθηση άμεσης αναδάσωσής τους.

• Η δρομολόγηση άμεσα όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες περιοχές.

Ταυτόχρονα, αυτή την περίοδο, που οι φωτιές καίνε ακόμα, προέχει η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας, ως ενεργών πολιτών, στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας, που είναι εξαιτίας των πυρκαγιών χωρίς σπίτια, τρόφιμα, ρεύμα και νερό. Στους πυροσβέστες και στους εθελοντές, που στην πρώτη γραμμή της μάχης, διψασμένοι, νηστικοί και κουρασμένοι, διασώζουν – με κίνδυνο της ζωής τους – ανθρώπινες ζωές, λαϊκές περιουσίες και δασικές εκτάσεις.

Πιο χρήσιμη νομίζω ότι θα είναι η συγκρότηση και ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού κινήματος, που θα συγκρούεται με ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα και περιβαλλοντοκτόνες κυβερνητικές πολιτικές και θα υπερασπίζεται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα το περιβάλλον, ακόμα κι αν χρειαστεί κάποιες κρίσιμες στιγμές να πάρει αυτή την υπόθεση στα δικά του χέρια. Η Ριζοσπαστική Αριστερά εδώ έχει πολλά και επείγοντα να πράξει και θα κριθεί από το λαό γι’ αυτά.

*Στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Πρώην Υπουργός και Βουλευτής

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 552 φορές