Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:43: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 31 Μαϊος 2021 14:24

“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν για τις 14 Ιουνίου

Οριστικοποιήθηκε το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου. Αυτό ανακοίνωσαν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις που έκαναν.

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου κράτησαν χαμηλούς τόνους στις συγκεκριμένες δηλώσεις που δεν θύμιζαν σε τίποτα την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα στις 15 του περασμένου Απριλίου.

Και οι δυο περιορίστηκαν στα «τυπικά» και δείχνοντας ότι υπάρχει καλό κλίμα ολοκλήρωσαν τις δηλώσεις τους χωρίς να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Και πρόσθεσε: «Συζητήθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», και σημείωσε πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαν επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid 19, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφτούν τις χώρες μας.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρόεδρου Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την Τουρκία για την κατάκτηση του Eurobasket από την Αναντολού Εφες και μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον ευχαρίστησε που έδειξε κατανόηση το προηγούμενο βράδυ για να παρακολουθήσει τον αγώνα. Καταλήγοντας είπε ακόμα ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Εμείς ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους και συμφωνήσαμε με τον Νίκο Δένδια να συνεχιστεί αυτή η πολύ καλή συνεργασία», είπε μεταξύ άλλων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προηγήθηκε η συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, μια συνάντηση η οποία κράτησε παραπάνω από όσο είχε προγραμματισθεί και σύμφωνα με κυβερνητικής πηγές έγινε σε θετικό κλίμα και όπου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για την προώθηση θετικής ατζέντας.

sinidisi.gr