Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:18: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 31 Μαϊος 2021 14:27

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου σχετικά με: «Επιλεκτική ευαισθησία για το Μνημείο δύο Αεροπόρων στο Αγρίνιο»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 20/04/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ:    «Επιλεκτική ευαισθησία για το Μνημείο δύο Αεροπόρων στο Αγρίνιο»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του διαδικτύου, αρνητική φαίνεται πως ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο αίτημα που κατέθεσε ο Δήμος Αγρινίου για την παραχώρηση αποσυρθέντος μαχητικού αεροσκάφους «Phantom F-4» ή «RF-4» με στόχο την ανέγερση μνημείου στη Μεγάλη Χώρα Αγρινίου, όπου θα τιμάται η μνήμη των ηρώων Επισμηναγσύ, Κωνσταντίνου Καραθάνου και του Υποσμηναγού, Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (ΕΣΠΕΑΙΤ), «η αρνητική απάντηση που έχει αποσταλεί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την τοπική κοινωνία και για αυτό το ΥΠΕΘΑ οφείλει να επανεξετάσει το αίτημα με οδηγό την ανακατανομή ήδη αποσυρθέντων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται ως εκθέματα και δε σχετίζονται με ανάλογες περιπτώσεις». Παρά το ότι ο Δήμος Αγρινίου έχει επισημάνει προς τους αρμοδίους ότι ο χώρος ανεγέρσεως του άνω μνημείου απέχει σε ευθεία γραμμή απόστασης μόλις 4,7 χλμ. από το αεροδρόμιο της «132 Σμηναρχίας Μάχης», όπου έχουν εναποτεθεί δεκάδες παλαιά «Α-7Η Corsair» και «F-104G», γεγονός που διευκολύνει σοβαρά την μεταφορά, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να αρθούν τα όποια γραφειοκρατικά προσκόμματα και να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα, που κατέθεσε ο Δήμος Αγρινίου για την παραχώρηση αποσυρθέντος μαχητικού αεροσκάφους «Phantom F-4» ή «RF-4» με στόχο την ανέγερση μνημείου στη Μεγάλη Χώρα Αγρινίου, προς τιμήν των ηρώων Επισμηναγσύ, Κωνσταντίνου Καραθάνου και του Υποσμηναγού, Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη;
  2. Προτίθεσθε να επανεξετάσετε και να στηρίξετε το ως άνω δίκαιο αίτημα, που αποτελεί το ελάχιστο χρέος της Πολιτείας, προς όσους έδωσαν την ζωή τους για την προστασία της Πατρίδος;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ:    Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΣΧΕΤ.:    Ερώτηση 6151/20-04-2021 της Βουλής των Ελλήνων

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Επιλεκτική ευαισθησία για το Μνημείο δύο Αεροπόρων στο Αγρίνιο», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Την 9η Ιουλίου 2019, ο κύριος Κ.Κ, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου απέστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αιτούμενος τη δωρεάν παραχώρηση ενός αποσυρθέντος αεροσκάφους (Α/Φ) τύπου Phantom Ρ-4 ή RF-4 με σκοπό την τοποθέτηση ως μνημείο στην περιοχή «Μεγάλη Χώρα» της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης του Δήμου Αγρινίου.

Κατόπιν αρνητικής απάντησής μας, μέσω επιστολής, που του απεστάλη την 28η Αυγούστου 2019, ο εν λόγω κύριος επανήλθε την 2α Σεπτεμβρίου 2019 αιτούμενος εκ νέου τη δωρεάν παραχώρηση ενός αποσυρθέντος Α/Φ τύπου Α7 CORSAIR, οπότε και έλαβε, την 2α Οκτωβρίου 2019 νέα αρνητική απάντηση, μέσω επιστολής.

Επίσης, στις 19 Ιουνίου 2020, ο Δήμαρχος Αγρινίου, απέστειλε επιστολή στον κ. ΥΕΘΑ αιτούμενος την παραχώρηση ανενεργού Α/Φ με σκοπό την ανέγερση μνημείου στην προαναφερόμενη περιοχή, για την οποία, την 30η Ιουνίου 2020 εξέλαβε αρνητική απάντηση, μέσω επιστολής.

Οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκαν τα αιτήματα του Δημάρχου Αγρινίου και του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Αγρινίου συντάχθηκαν κατόπιν σχετικών εισηγήσεων από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ, αναφέρθηκαν στους ενδιαφερομένους φορείς και είναι οι παρακάτω:

  • Σύμφωνα με δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία από Διεθνείς Συνθήκες (CFB), έχει υπερκαλυφθεί το όριο αποσυρθέντων μαχητικών αεροσκαφών που μπορεί να διατεθεί για παρόμοιους σκοπούς.
  • Η εμπλοκή της Πολεμικής Αεροπορίας δεν ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση του αεροσκάφους, αλλά συνεχίζεται σε ετήσια βάση με την ανάληψη της υποχρέωσης για την επιθεώρηση και τη διατήρηση του αεροσκάφους σε άριστη κατάσταση, γεγονός που δεσμεύει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο είναι απαραίτητο για τη συντήρηση των εν ενεργεία μέσων.
  • Για τη μεταφορά του αεροσκάφους, λόγω των διαστάσεων και του βάρους του, θα απαιτηθεί να αποσυναρμολογηθεί, με αφαίρεση των πτερύγων και του κάθετου σταθερού και να επανασυναρμολογηθεί στο σημείο της έκθεσης. Η εκτέλεση των εργασιών αυτού του είδους είναι εργοστασιακού επιπέδου και απαιτείται η εμπλοκή του προσωπικού της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, καθώς και ειδικός εξοπλισμός και εγκαταστάσεις, με συνεπαγόμενο κόστος. Ενδεικτικά, για την αισθητική αποκατάσταση και τοποθέτηση ενός παροπλισμένου Α/Φ σε εξωτερικό φορέα, οι εργατοώρες που απαιτούνται κατά μέσο όρο για το σύνολο των εργασιών ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες (3000), ενώ το συνολικό κόστος υπολογίζεται άνω των 30.000 Ευρώ.
  • Η υλοποίηση της μεταφοράς του αεροσκάφους είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και απαιτεί εκτενή μελέτη του παρεμβαλλόμενου οδικού δικτύου, με πιθανές παρεμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση σας γνωρίζουμε, ότι το αίτημα για δωρεάν παραχώρηση ενός αποσυρθέντος Α/Φ, στο Δήμο Αγρινίου, θα μπορούσε να εξεταστεί σε μελλοντικό χρόνο καθώς βούληση της πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να αποδίδονται στους πεσόντες των Ενόπλων Δυνάμεων οι μεγαλύτερες τιμές.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ