Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:09: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 28 Μαϊος 2021 15:01

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου σχετικά με: «Σπήλαιο Κωνωπίνας Αιτωλοακαρνανίας: ένας «θησαυρός» κρυμμένος κάτω από τη γη»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 24/03/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:    «Σπήλαιο Κωνωπίνας Αιτωλοακαρνανίας: ένας «θησαυρός» κρυμμένος κάτω από τη γη»

Κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με τοπικό δημοσίευμα στο διαδίκτυο, της 18ης Μαρτίου 2021, ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών, που έχει μέλη κατοίκους της περιοχής Κωνωπίνας Αιτωλοακαρνανίας, ύστερα από ένα τυχαίο γεγονός ανακάλυψης, ήταν αυτός που προσπάθησε και έβγαλε στην επιφάνεια τον κρυμμένο θησαυρό, που βρίσκεται κάτω από το λόφο του Αι Θύμιου, στο κέντρο της Κωνωπίνας. Στην συνέχεια, πολλές αποστολές σπηλαιολόγων επισκέφτηκαν τον χώρο, με σκοπό να εξερευνήσουν το Σπήλαιο Κωνωπίνας και να καταγράψουν ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα. Ήταν τόσο εντυπωσιακά τα ευρήματα και η ομορφιά του σπηλαίου, που εύλογα, δημιουργήθηκε η απορία στα μέλη της επιστημονικής αποστολής, γιατί ακόμη παραμένει αναξιοποίητο αυτό το αριστούργημα, που έφτιαξε η φύση στα σπλάχνα της Κωνωπίνας. Πρόκειται για ένα γεωλογικό εργαστήρι, με καταπληκτικό διάκοσμο από σπηλαιοαποθέσεις. Βρίθει πολλών ειδών σταλακτιτών όπως: παραπετοειδείς, “μακαρόνια”, βοτρυοειδείς και σταλαγμίτες, κολώνες κ.α., παρά το γεγονός ότι ο χώρος είναι μικρός. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όλες οι αποστολές σπηλαιολόγων που διαχρονικά έχουν επισκεφθεί το εν λόγω σπήλαιο, όχι μόνο έμειναν εντυπωσιασμένες από το θέαμα που αντίκρισαν, αλλά εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα ευρήματα και τον εκπληκτικό του διάκοσμο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου, αφενός, να αναγνωριστεί και να αναδειχθεί επίσημα το ως άνω σπήλαιο, στην Κωνωπίνα Αιτωλοακαρνανίας, και αφετέρου, να αξιοποιηθεί το εν λόγω, ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή αλλά και την χώρα γενικότερα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 5429/29.3.2021

Ερώτηση με θέμα: «Σπήλαιο Κωνωπίνας Αιτωλοακαρνανίας: ένας θησαυρός κρυμμένος κάτω από τη γη»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 5429/29.3.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το Σπήλαιο Κωνωπίνας βρίσκεται εντός του ομώνυμου οικισμού της Δ.Ε. Μεδεώνος του Δ. Ακτίου-Βόνιτσας. Αποκαλύφθηκε το 1982 κατά τη διάρκεια εκσκαφής θεμελίων για την ανέγερση ιδιόκτητης οικοδομής.

Σύμφωνα με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, το Σπήλαιο Κωνωπίνας αποτελεί αποκλειστικά μνημείο της φύσης. Ως εκ τούτου, η αξιοποίησή του δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΥΠΠΟΑ.

Η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ


Θέμα: «Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτή».

Σχετ.:    Η με Α.Π. 5429/29.03.2021 Ερώτηση.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης, κ. Κυριάκος Βελόπουλος και κατά τον λόγο των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε ότι η εθνική στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας έγκειται στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο και ασφαλή προορισμό, ιδανικό για επίσκεψη καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, μέσω των οποίων προσφέρονται στον ταξιδιώτη αυθεντικές, βιωματικές και ολοκληρωμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες τόσο στην νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων και η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη μέσα από την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν κύριο στόχο της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού.

To Υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει στις προτεραιότητές του την ανάδειξη και αναβάθμιση του τουρισμού υπαίθρου, ο οποίος δύναται να συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της κάθε γεωγραφικής περιοχής της χώρας και στην άμβλυνση της εποχικότητας. Παράλληλα, επεξεργάζεται και δρομολογεί ενέργειες και προωθεί συντονισμένες προτάσεις με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού μέσα από ένα ολιστικό σχέδιο μάρκετινγκ και προβολής του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, εξετάζονται οι διαδικασίες προώθησης και προβολής του τουρισμού υπαίθρου σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της ευρύτερης περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, με έμφαση στη δημιουργία τουριστικών πεζοπορικών διαδρομών εντός περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στην ανάδειξη προορισμών με δραστηριότητες σχετικές με το περιβάλλον και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, στη συστηματική ψηφιακή χαρτογράφηση των διαδρομών και στην αξιοποίηση των τοπικών υποδομών, ώστε να διαμορφωθεί ένα τουριστικό προϊόν με συνεχή δυναμική, ευελιξία προσαρμογής στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και τις τάσεις του τουρισμού, καθώς και με υψηλή αναγνωρισιμότητα ως προς τις αγορές - στόχους της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης ολοκληρωμένου χρηματοδοτικού εργαλείου και πλαισίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου έχει ήδη προχωρήσει στην ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης για την προώθηση ορεινού τουρισμού/ τουρισμού υπαίθρου (αγροτουρισμός, οινοτουρισμός, πεζοπορία, γεωτουρισμός κλπ), ιδίως στην καταγραφή καλών πρακτικών ανταγωνισμού και σε προτεινόμενες δράσεις.

Συμπληρωματικά, στο πλαίσιο του έργου Rebranding Greece σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησης - ΕΟΤ μέσα Μαΐου θα είναι έτοιμη η νέα ιστοσελίδα του VISITGREECE, δημιουργείται νέο υλικό (βίντεο) για την γαστρονομία, τον τουρισμό ευεξίας, τον θαλάσσιο τουρισμό, τον τουρισμό υπαίθρου και τον πολιτιστικό τουρισμό, το οποίο θα προβάλλεται στα ψηφιακά μέσα του VISITGREECE. Στόχος είναι στο άμεσο μέλλον να μπορεί να γίνει διασύνδεση με την τουριστική αγορά, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να προβαίνει σε αγορά εισιτηρίων, κρατήσεις για διανυκτερεύσεις, κτλ.

Σε περιπτώσεις, όπως αυτή του Σπήλαιου Κωνωπίνας Αιτωλοακαρνανίας, βιώσιμου τουρισμού υπαίθρου, με αρχαιολογικό και σπηλαιολογικό ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, στόχος είναι η ανάδειξη του συνολικού περιβάλλοντος της περιοχής ( παράμετροι φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού ενδιαφέροντος). Ως εκ τούτου η συμπερίληψη της τοπικής κοινότητας, ως βασικού φορέα ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαχείρισης του προορισμού, καθίσταται επιτακτική και το Υπουργείο Τουρισμού επενδύει συστηματικά σε δημιουργία συνεργιών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία τόσο με τα συναρμόδια Υπουργεία όσο και με τις οικείες Περιφέρειες με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε μίας εξ αυτών, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και διαχείρισης των προορισμών και την ανάπτυξη συνεργειών ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης με ορίζοντα δεκαετίας και σε στοχευμένες παρεμβάσεις, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ