Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:29: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 28 Μαϊος 2021 18:22

Ερώτηση Γ. Βαρεμένου για την στήριξη των εσπεριδοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιώργος Βαρεμένος για το θέμα της κατάρρευσης των τιμών και του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας. Φέτος το πλήγμα ήταν διπλό, τόσο από τις συνέπειες του lockdown και τις δυσκολίες πρόσβασης στις αγορές, όσο και από τις αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες, με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης να είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.

Είναι λοιπόν επείγουσα ανάγκη να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών, ιδίως των πορτοκαλιών “ναβαλίνα” και των μανταρινιών “κλημεντίνες”, είτε μέσω του ΕΛΓA είτε μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (ενισχύσεις de minimis κλπ).

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Οι εσπεριδοπαραγωγοί του νομού Αιτωλοακαρνανίας αντιμετωπίζουν φέτος σημαντική μείωση του εισοδήματός τους, ως αποτέλεσμα τόσο της πανδημίας όσο και αντίξοων μετεωρολογικών φαινομένων που έπληξαν τις καλλιέργειές τους. Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Νοέμβριο και με αποκορύφωμα έως τα τέλη Ιανουαρίου, η συγκομιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας “ναβαλίνα” και των μανταρινιών ποικιλίας “κλημεντίνες”, αντιμετώπισαν σωρευτικά τα εξής προβλήματα:
• Μόλις ξεκίνησε το lock down σταμάτησαν οι εξαγωγές,
• Υπήρχαν προβλήματα με χαλαζόπτωση,
• Ο ΕΛΓΑ καθυστέρησε έξι μήνες να κάνει την αξιολόγηση των ζημιών,
• Προέκυψε πρόβλημα με τις συνεχείς βροχές, τους παγετούς (“Λέανδρος”) και τις ασθένειες που προέκυψαν.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι παραγωγοί πούλησαν στα τέλη Ιανουαρίου τα πορτοκάλια στην εξευτελιστική τιμή των 0,08 έως 0,12 λεπτών, την στιγμή που το κόστος παραγωγής δεν είναι χαμηλότερο των 0,15 λεπτών.
Όπως πληροφορούμαστε, ο Συνεταιρισμός Εεσπεριδοκαλλιεργητών και ελαιοκαλλιεργητών της περιοχής Στράτου «ΣΤΡΑΤΙΟΣ ΖΕΥΣ» απέστειλε στο Υπουργείο σας στοιχεία που τεκμηριώνουν τις ζημιές που υπέστησαν, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ακόμη κάποια ουσιαστική απόκριση από το Υπουργείο.

Επειδή οι εσπεριδοπαραγωγοί του νομού Αιτωλοακαρνανίας υπέστησαν φέτος διπλό πλήγμα, τόσο από τις συνέπειες του lockdown και τις δυσκολίες πρόσβασης στις αγορές, όσο και από τις αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες, με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης να είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής και το εισόδημά τους να καταρρεύσει,
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
• Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση αποζημίωση και την στήριξη του εισοδήματος των πληγέντων εσπεριδοπαραγωγών, είτε μέσω του ΕΛΓA είτε μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (ενισχύσεις de minimis κλπ) και πότε ;

agrinioculture.gr