Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:29: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 20:03

Το δρόμο της όξυνσης επιλέγουν οι ΗΠΑ - Μπάιντεν σε Πούτιν: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας!

Μόσχα προς Δύση: «Για το δικό σας καλό μείνετε μακριά από την Κριμαία»

Το δρόμο της επικίνδυνης όξυνσης με την Ρωσία επιλέγουν οι ΗΠΑ. Στην πρώτη του ουσιαστική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τα συμφέροντά τους κάνοντας λόγο για ρωσικές κυβερνοπιθέσεις και την ανάμιξη στις εκλογές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν τα εθνικά τους συμφέροντα σε απάντηση ρωσικών ενεργειών όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και η απόπειρα ανάμειξης στις εκλογές.

Είναι ακόμα εντυπωσιακό ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμα σχολιάσει το τηλεφώνημα και αυτό ίσως δείχνει ότι η ρωσική πλευρά (βλέποντας πλέον την Δύση να προσπαθεί να εισβάλει στην "αυλή" της) θα ζυγίσει αλλά προβλέπεται να είναι μια σκληρή απάντηση.

Και αυτό γιατί είναι πρωτοφανές στην πρώτη συνομιλία σε επίπεδο προέδρων των δύο υπερδυνάμεων να ακολουθούνται τέτοιοι τόνοι από πλευράς ΗΠΑ.

Άλλωστε ήδη το κλίμα έδωσε μόλις χθες ο ίδιος ο ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ που χωρίς περιστροφές δήλωσε: 

«Προτρέπουμε όλες τις υπεύθυνες χώρες με τις οποίες επικοινωνούμε – και η Τουρκία είναι μια από αυτές – να αναλύσουν (...) την κατάσταση και τις διαρκείς πολεμοχαρείς ανακοινώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο και τις καλούμε να αποθαρρύνουν τους μιλιταριστικούς του πόθους».

Η ρωσική προειδοποίηση διατυπώθηκε με φόντο τις παραδόσεις οπλισμένων UAVs από την Τουρκία στην Ουκρανία δυνάμει διμερούς σύμβασης που υπεγράφη το 2019. Έχουν ήδη παραδοθεί τουλάχιστον έξι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Ο Μπάιντεν πρότεινε μεν μια σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία σε ουδέτερο έδαφος «τους επόμενους μήνες» για να συζητηθεί το πλήρες φάσμα των ζητημάτων ΗΠΑ-Ρωσίας, αλλά μέχρι αυτή να πραγματοποιηθεί, (εάν πραγματοποιηθεί και δεν πρόκειται για τέχνασμα του Αμερικανού προέδρου) κρίσιμες εξελίξεις θα έχουν «τρέξει» στην Ουκρανία και την ανατ. Ευρώπη.

Μόσχα προς Δύση: «Για το δικό σας καλό μείνετε μακριά από την Κριμαία»!

Νωρίτερα η Μόσχα προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από την Ρωσία και την Κριμαία, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος ενός συμβάντος είναι πολύ μεγάλος, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Σημειώνεται πως δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία πρόκειται να φτάσουν στην Μαύρη Θάλασσα αργότερα μέσα στην εβδομάδα εν μέσω όξυνσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ριαμπκόφ χαρακτήρισε την αποστολή των αμερικανικών πλοίων “ πρόκληση”.

« (Οι ΗΠΑ) θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο κίνδυνος ενός συμβάντος είναι πολύ μεγάλος. Είδαμε κάτι αντίστοιχο σε μια εντελώς διαφορετική θάλασσα φέτος. Προειδοποιούμε τις ΗΠΑ ότι καλά θα κάνουν να μείνουν μακριά από την Κριμαία, από τις ακτές μας στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι για το δικό τους καλό», υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός εξήγησε εξάλλου ότι η Μόσχα προστατεύει και θα εξακολουθήσει να προστατεύει τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, στην περιοχή Ντονμπάς.

Την ίδια στιγμή πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε στο Ria Novosti ότι η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την Άγκυρα για την διέλευση δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων μέσω του Βοσπόρου στην Μαύρη Θάλασσα, στην οποία θα παραμείνουν από τις 14-15 Απριλίου έως τις 4-5 Μαΐου, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η επιχειρησιακή παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα έχει «χαρακτήρα ρουτίνας», οι ΗΠΑ συντονίζουν τις ενέργειες αυτές με την τουρκική κυβέρνηση στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μοντρέ, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζoν Κίρμπι.

Σοιϊγκού: Είμαστε έτοιμοι για αναμέτρηση με το ΝΑΤΟ

«Η Ρωσία παίρνει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις απειλητικές κινήσεις του ΝΑΤΟ»,  δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προσθέτοντας οι πρόσφατες ρωσικές ασκήσεις επέδειξαν την ετοιμότητά των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

«Σε απάντηση των στρατιωτικών ενεργειών του ΝΑΤΟ, οι οποίες απειλούν την Ρωσία έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Ως μέρος των μέτρων που έχουμε λάβει κατά τις ασκήσεις στο πραγματοποιήσαμε αιφνιδιαστικούς ελέγχους της πολεμικής ετοιμότητας των στρατευμάτων μας στην Δύση και στη νότια στρατιωτική Περιφέρεια», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο Σοϊγκού.

pronews.gr

Διαβάστηκε 582 φορές