Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:16: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 18:56

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: πολλά λεφτά σε λίγες και μεγάλες τσέπες

Του Δημήτρη Στρατούλη*

Ο πρωθυπουργός, προκειμένου ν’ στρέψει την πολιτική συζήτηση από την υγειονομική και οικονομική κρίση, που η διαχείρισή τους από την κυβέρνησή του έχει, ήδη, αρχίσει να προκαλεί λαϊκή δυσαρέσκεια, σε άλλα θέματα, προσπάθησε να κάνει ένα «άλμα πάνω από τη φθορά», παρουσιάζοντας μετά βαΐων και κλάδων ως νέα γη της επαγγελίας και ως νέα ελπιδοφόρα επανεκκίνηση για την οικονομία και την κοινωνία το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, με την ονομασία «Ελλάδα 2.0».

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το μόνο ”νέο”, που αυτό το κυβερνητικό σχέδιο φέρνει, είναι νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού και νέα αυξημένα κέρδη στους οικονομικούς ολιγάρχες. Ουσιαστικά, αποτελεί τη “γέφυρα” της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό “super μνημόνιο” του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η κυβέρνηση με τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, όταν, εφόσον και με όποιους όρους νέας υπερχρέωσης της χώρας μας έλθουν, θα προωθήσει πιο αποτελεσματικά τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της με χρηματοδότηση, κυρίως, των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Σε τομείς και κλάδους που υπαγορεύει η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι πραγματικές ανάγκες, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες της χώρας μας για παραγωγική ανασυγκρότηση της .

Κορμός του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, όπως ανέφερε ο κύριος Μητσοτάκης, είναι το σχέδιο Πισσαρίδη, ως συνέχεια των μνημονίων, με νέα κατεδάφιση, μισθών, εργασιακών σχέσεων και συντάξεων. Με εκκαθάριση – κλείσιμο της πλειοψηφίας των μικρών και πο9λύ μικρών επιχειρήσεων και με νέα προκλητικά δώρα με τη μορφή των φοροελαφρύνσεων για λίγους που διαθέτουν μεγάλα κέρδη και πλούτο. Με ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και στις υπηρεσίες υγείας στην κοινωνική ασφάλιση, με πρώτο βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση την πλήρη κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με τη θέσπιση ατομικών κουμπαράδων, για όσους/ες ασφαλιστούν για πρώτη φορά μετά την 1-1-2022. Αυτή, θα εντείνει την αβεβαιότητα των νέων ασφαλισμένων για το πόση σύνταξη θα πάρουν. Οδηγεί στην εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων των ήδη συνταξιούχων, αφού το επικουρικό ταμείο τους θα στερηθεί τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων.

Η κυβέρνηση, σε εφαρμογή αυτού του σχεδίου, με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, προωθεί πλήρη, σχεδόν, κατάργηση του καταχτημένου με αγώνες 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό έως κατάργηση του απεργιακού και συνδικαλιστικού δικαιώματος, μεγαλύτερη υποβάθμιση και συρρίκνωση του ρόλου των επιθεωρήσεων εργασίας.

Το κυβερνητικό εθνικό σχέδιο ανάκαμψης μ’ ένα τέτοιο περιεχόμενο δημιουργεί πεδίο κερδοφορίας για λίγους και ενδεχομένως κάποιες ελαστικές, επισφαλείς και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα. Δεν μπορεί, όμως, να συμβάλλει στην ανάκαμψη με φιλολαϊκό περιεχόμενο και αποτελέσματα υπέρ της κοινωνίας, της εργασίας και της οικονομίας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσα από ένα ριζοσπαστικό παραγωγικό και οικολογικό μετασχηματισμό της χώρας μας. Με ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων της δημόσιας υγείας, παιδείας, κοινωνικής προστασίας και έρευνας. Με επικέντρωση στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση. Με σχέδιο και χρηματοδότηση. Για να ενισχυθεί η παραγωγική βάση της χώρας είτε στους κλάδους και τομείς που η Ελλάδα και ο λαός της έχουν άμεσα ανάγκη (αγροτοδιατροφικός τομέας, φάρμακο, ενέργεια) είτε σε κλάδους και τομείς που διαθέτουν διαχρονικά συγκριτικά πλεονεκτήματα (ναυτιλία, τουρισμός, μικρές επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας, μεταποίηση κλπ). Με εργαλεία τον δημόσιο τομέα, τον κοινωνικό τομέα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με μια δημοκρατική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Για να γίνει αυτό, απαιτείται ένα πολύ αυξημένο, παραγωγικά και οικολογικά επανασχεδιασμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στήριξης του αγροτικού τομέα και αναβάθμισης της πρωτογενούς παραγωγής, μαζί με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο βαθμό που στοχεύουν στην παραγωγική και τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας, την αύξηση των θέσεων εργασίας, το σεβασμό της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κάτι τέτοιο, όμως, προϋποθέτει την ανάπτυξη των αγώνων του λαού και της νεολαίας για μία ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα για την ανατροπή του σημερινού νεοφιλελεύθερου πολιτικού και οικονομικού σκηνικού, με πραγματικά αριστερό – προοδευτικό πρόσημο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS

*Στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
π. Βουλευτής και Υπουργός

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 645 φορές