Κυριακή, 26η Μαρτίου 2023  10:16: πμ
rss button rss button fb button fb button
Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 18:41

Θ. Μωραΐτη: «Η κυβέρνηση φέρνει μέτρα – ασπιρίνες για την αναχαίτιση της πανδημίας και δίνει τη χαριστική βολή στον κόσμο του λιανεμπορίου»

Κατάθεση Αναφοράς από τον Θ. Μωραΐτη: «Η κυβέρνηση φέρνει μέτρα – ασπιρίνες για την αναχαίτιση της πανδημίας και δίνει τη χαριστική βολή στον κόσμο του λιανεμπορίου»

Αναφορά προς τους κ. Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, καθώς και Οικονομικών, κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου «ο Ερμής»με θέμα: «Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αδικεί και τιμωρεί το λιανικό εμπόριο».
Ο κ. Μωραΐτης ζητά απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς, καθώς κι ενημέρωση σχετικά μετις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν για την ουσιαστική στήριξη και την προστασία του κόσμου του λιανικού εμπορίου του Νομού.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες από την κυβέρνηση για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας κι αφορούν στα καταστήματα του λιανεμπορίου σχετικά με την «υποχρέωση για τους ελέγχους των καταναλωτών», είναι «πρακτικά αδύνατα να γίνονται από τους συναδέλφους και το μόνο που θα προκαλέσουν στην αγορά θα είναι η σύγχυση και μείωση της αγοραστικής κίνησης».

Μάλιστα, επισημαίνεται πως, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, «οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς έχουν τηρήσει και εξακολουθούν να τηρούν με υποδειγματικό τρόπο τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, καθιστώντας το λιανικό εμπόριο ασφαλή προορισμό γεγονός που έχει αναγνωριστεί από όλους».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «για ακόμη μια φορά ο διαχωρισμός των καταστημάτων της αγοράς από τον κλάδο των τροφίμων δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων», ενώ «η απόφαση αυτή θα ενισχύσει μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα πολυκαταστήματα και θα είναι η χαριστική βολή για τις μικρές επιχειρήσεις».

Τέλος, στην επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου τονίζεται πως, «σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη περίοδο όπου οι συνάδελφοι προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους, η κυβέρνηση, αντί για μέτρα στήριξης, λαμβάνει μέτρα εξόντωσής τους».

Ο κ. Μωραΐτης δήλωσε σχετικά με το θέμα:

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες αποδεικνύουν πως η αυτοδιαφημιζόμενη ως ‘γκουρού της αγοράς κυβέρνηση δεν μπορεί να μοιράσει δυο γαϊδάρων άχυρα:Εμμέσως πλην σαφώς μας λέει πως νομίζει ότι θα μπορεί να κάνει έλεγχο ένας μόνο υπάλληλος μικροκατασήματος, αλλά δε θα μπορούν οι υπάλληλοι των μεγάλων καταστημάτων και των υπεραγορών.

Κανένα θετικό υγειονομικό αποτύπωμα, καμία πολιτική ανάσχεσης της έξαρσης των κρουσμάτων, καμία ουσία.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα χθεσινά μέτρα- ασπιρίνες δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να ανακόψουν την αλματώδη εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Το μόνο που θα καταφέρουν, είναι να ευνοηθούν ξανά οι μεγάλες αλυσίδες και οι κολοσσοί, ενώ το ήδη πολύπαθο λιανεμπόριο θα πληρώσει το μάρμαρο.

Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα ωφελήσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις ηλεκτρονικές αγορές, δίνοντας τη χαριστική βολή στον κόσμο του λιανεμπορίου.

Αναμένουμε 20 μήνες τώρα γενναία μέτρα ενίσχυσης και στήριξης.

Τονίσαμε τη σημασία της μη -επιστρεπτέας προκαταβολής και της ενεργοποίησης των μικροχρηματοδοτήσεων. Όχι μόνο δεν ήρθαν, αλλά και οι όποιες αναιμικές ενισχύσεις ‘κόβονται’ και στον Προϋπολογισμό του 2022.

Δύο μέτρα, δύο σταθμά,‘ντιλς’ και ημέτεροι, από μια κυβέρνηση που υποκρίνεται ότι η χώρα βαδίζει στο δρόμο της κανονικότητας. Κάνει πως δε βλέπει την τριπλή κρίση που μαστίζει την κοινωνία και την οικονομία: την υγειονομική, την ενεργειακή και τον καλπασμό της ακρίβειας.

Εκεί που τελειώνει η λογική, ξεκινούν οι επιλογές της κυβέρνησης. Έχει ήδη αποδείξει ότι είναι κοινωνικά ανάλγητη, τώρα αποδεικνύει ότι είναι κι άκρως επικίνδυνη».

sinidisi.gr

Διαφημιστικό τμήμα EklogesDytika.gr
Υπέυθυνος: Εταιρεία RESET - Αρης Αγραφιώτης - τηλ. 6940650401
Διαχείρηση περιεχομένου
Υπεύθυνος: Κωνσταντίνος Σαμψών - τηλ. 6932210099