Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:26: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 21:28

Μητσοτάκης: Στην Ολυμπία δείχνουμε πως ο αρχαίος πολιτισμός μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία

Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου – Το έργο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και της Microsoft

«Σήμερα, εδώ στην Ολυμπία, κάνουμε ένα πρώτο μεγάλο, όχι απλά ελληνικό, αλλά παγκόσμιο βήμα. Να δείξουμε πως ο αρχαίος πολιτισμός, οποιοσδήποτε πολιτισμός, μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία για να δώσει τελικά στον επισκέπτη μια τελείως διαφορετική δυνατότητα να αντιληφθεί πραγματικά τι συνέβαινε σε αυτόν τον ιερό χώρο τόσους αιώνες πριν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας σήμερα το πρωί το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Πρωθυπουργός έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν, εξηγώντας το πώς πήρε «σάρκα και οστά» αυτή η ιδέα. «Πριν από 21 μήνες, ήταν Ιανουάριος του 2020, λίγο πριν η πανδημία χτυπήσει την πόρτα του πλανήτη, συναντήθηκα για πρώτη φορά, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με τον πρόεδρο της Microsoft, τον κ. Brad Smith. Συζητήσαμε τότε για πολλά, για τη δυνατότητα της εταιρείας να επενδύσει στην πατρίδα μας. Έπεσε όμως τότε και στο τραπέζι, από εμένα, η ιδέα να συνεργαστούμε με την Microsoft σε ένα εμβληματικό πρότζεκτ το οποίο πάντα τριγυρνούσε στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια: πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία και να αναδείξουμε με νέο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά».

«Η Microsoft συμφώνησε αμέσως, αγκάλιασε αυτή την ιδέα και φυσικά, κύριε Δήμαρχε, ο τόπος τον οποίο διαλέξαμε από κοινού ήταν -στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον-αυτονόητος. Η Ολυμπία, ως παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει ο κλασικός Ελληνισμός», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όραμά μου είναι αντίστοιχες εμπειρίες να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε για όλους τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. «Τώρα που αποδείξαμε πια ότι αυτό το όραμα μπορεί να γίνει πράξη, τώρα που γεφυρώσαμε το χάσμα το οποίο μπορεί στο παρελθόν να χώριζε τον κόσμο των κλασικών σπουδών από τον κόσμο της τεχνολογίας. Η πρόκληση είναι μπροστά μας και σας διαβεβαιώνω ότι θα την αγκαλιάσουμε με θέρμη» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ένας Κοινός Τόπος χάρη στη συνεργασία αρχαιολογίας και τεχνολογίας

Το έργο στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, με τίτλο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft, με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας.

Επιτρέπει στους θεατές σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια μέσω διαδραστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μέσω περιήγησης στην ψηφιακή μορφή του ιστορικού χώρου σε υπολογιστή, καθώς και μέσω της έκθεσης του Microsoft HoloLens 2, που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών.

Το έργο αποκαθιστά ψηφιακά 27 μνημεία, μεταξύ αυτών το Στάδιο, τους ναούς του Δία και της Ήρας και το εργαστήριο του Φειδία, ενώ επιτρέπει στον επισκέπτη να περπατήσει στους δρόμους του ιερού σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της Ιστορίας.

«Αναδεικνύει τον μοναδικό και εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο»

«Με την ψηφιακή αναπαράσταση του πανελλήνιου ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, η πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και οι αξίες του Ολυμπισμού, της ειρήνης, της αρμονίας, της αριστείας, της ευγενούς άμιλλας, γίνονται προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο, σε όλο τον πλανήτη, μέσω της χρήσης τεχνολογίας αιχμής. Το έργο Ψηφιακής Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της χρήσης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μεικτής Πραγματικότητας, που υλοποιήθηκε μέσω πολιτιστικής χορηγίας της Microsoft, προβάλλει και αναδεικνύει τον μοναδικό και εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, συμβάλλει στην έρευνα και αποτύπωση των μνημείων, υποστηρίζει τον τουρισμό και την εξωστρέφεια της χώρας ως μιας σύγχρονης και ισχυρής δημοκρατίας με μεγάλο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν και αναμφισβήτητη αναπτυξιακή δυναμική», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Το έργο για την ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της αναδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Φέρνει κοντά τον ανθρώπινο παράγοντα και την τεχνολογία αιχμής και προσκαλεί τις επόμενες γενιές να εξερευνήσουν το παρελθόν μας με νέους τρόπους», δήλωσε ο Brad Smith, Πρόεδρος της Microsoft, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.

«Ευχαριστούμε την ελληνική κυβέρνηση για την εμπιστοσύνη και τη μεγάλη συνεργασία που χρειάστηκε για να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο. Ανυπομονώ να εξερευνήσω τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερους κοινούς λόγους για να ενισχύσουμε τον τουρισμό, την εκπαίδευση και το εμπορικό σήμα της Ελλάδας στον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής για τη Microsoft Ελλάδας Κύπρου και Μάλτας.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συνόδευσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη ξενάγηση που έγινε στον αρχαιολογικό χώρο από τους μαθητές του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας και την Προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη Κόλλια.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού

«Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κυρία και κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε,
Dear Philippe,
Κυρίες και κύριοι,

Πριν από 21 μήνες, ήταν Ιανουάριος του 2020, λίγο πριν η πανδημία χτυπήσει την πόρτα του πλανήτη, συναντήθηκα για πρώτη φορά, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με τον πρόεδρο της Microsoft, τον κ. Brad Smith.

Συζητήσαμε τότε για πολλά, για τη δυνατότητα της εταιρείας να επενδύσει στην πατρίδα μας και να δημιουργήσει μεγάλα κέντρα υποδοχής δεδομένων, data centers, μία επένδυση η οποία προχωρά και υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς. Έπεσε όμως τότε και στο τραπέζι, από εμένα, η ιδέα να συνεργαστούμε με την Microsoft σε ένα εμβληματικό πρότζεκτ το οποίο πάντα τριγυρνούσε στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια: πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία και να αναδείξουμε με νέο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η Microsoft συμφώνησε αμέσως, αγκάλιασε αυτή την ιδέα και φυσικά, κύριε Δήμαρχε, ο τόπος τον οποίο διαλέξαμε από κοινού ήταν -στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον- αυτονόητος. Η Ολυμπία, ως παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει ο κλασικός Ελληνισμός και μεταλαμπαδεύτηκαν 25 αιώνες μετά στη σύγχρονη ανθρωπότητα. Ένας τόπος λατρείας, ένας τόπος συλλογικής συνάντησης, ένας τόπος υπέρβασης διαφορών, ένας τόπος στον οποίο σμιλεύτηκε ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλου η έννοια της Ελληνικής ταυτότητας. Εδώ που έρχονταν οι πόλεις – κράτη, παραμερίζοντας τις τοπικές τους διαφορές, να αγωνιστούν σε πνευματικά και σωματικά αγωνίσματα. Και να συνεισφέρουν σημαντικά στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.

Ξεκινήσαμε λοιπόν και δουλέψαμε πολύ μεθοδικά και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω αφενός την ομάδα της Microsoft στην Ελλάδα αλλά κυρίως τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την προθυμία με την οποία αγκάλιασαν αυτήν την πολύ καινοτόμο ιδέα.

Διότι πράγματι, όπως ειπώθηκε και από τους προλαλήσαντες, στο πρότζεκτ αυτό συναντιέται η αρχαιολογία με την τεχνολογία. Γιατί όσο σημαντική από την μία πλευρά είναι η μεγάλη δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία να δημιουργούμε εικονικές και επαυξημένες πραγματικότητες άλλο τόσο σημαντική είναι και η συνεισφορά των αρχαιολόγων και των ιστορικών μας ως προς τον προσδιορισμό της πραγματικότητας την οποία καλούμαστε να δημιουργήσουμε και πάλι μέσα από τον ψηφιακό κόσμο.

Και χωρίς την συνεργασία των αρχαιολόγων του Υπουργού Πολιτισμού, χωρίς το μεράκι τους, χωρίς την ενέργεια με την οποία πιστεύω ότι εντρυφήσαν και πάλι στις πηγές και να σκεφτούν σε λεπτομέρεια τι σημαίνει να ξαναχτίσεις ψηφιακά 27 διαφορετικά μνημεία, πιστεύω ότι το έργο αυτό δεν θα μπορούσε τελικά να υλοποιηθεί.

Και είμαι πραγματικά χαρούμενος, είμαι συγκινημένος, που σήμερα, εδώ στην Ολυμπία, κάνουμε ένα πρώτο μεγάλο όχι απλά ελληνικό, αλλά παγκόσμιο βήμα να δείξουμε πως ο αρχαίος πολιτισμός, οποιοσδήποτε πολιτισμός, μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία για να δώσει τελικά στον επισκέπτη μια τελείως διαφορετική δυνατότητα να αντιληφθεί πραγματικά τι συνέβαινε σε αυτόν τον ιερό χώρο τόσους αιώνες πριν.

Είχα την ευκαιρία να περιηγηθώ μαζί με την κα Πρόεδρο και μαζί με όλους σας στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά κυρίως αυτό το οποίο συγκράτησα σήμερα δεν ήταν τόσο τη δύναμη της τεχνολογίας όσο τον ενθουσιασμό στα μάτια των νέων μαθητών του γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας. Τη δυνατότητα να αντιληφθούν πράγματι τι συνέβαινε σε αυτό το χώρο πριν από 25 αιώνες, να ξαναζωντανέψει μπροστά στα μάτια τους η δύναμη της Αρχαίας Ολυμπίας.

Και με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι δημιουργούμε και ανοίγουμε καινούργιους ορίζοντες και στο πώς μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση στη νέα γενιά. Λέμε πολλές φορές «μια εικόνα χίλιες λέξεις». Και πιστεύω ότι αυτό εδώ ισχύει περισσότερο παρά ποτέ. Η οπτικοποίηση αυτής της εμπειρίας λοιπόν είναι που την κάνει στην κυριολεξία τόσο μοναδική και αυτή η σύνδεση του πολιτισμού μας με τη σύγχρονη τεχνολογία αυτό το οποίο αποκαλούμε «Κοινός Τόπος», «Common Grounds», πιστεύω ότι δημιουργεί για τη χώρα νέες λεωφόρους, κα Υπουργέ, για το πώς μπορούμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Διότι αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα μπορεί να το απολαύσει οποιοσδήποτε από τον υπολογιστή του, από το Πεκίνο μέχρι το Σαν Φρανσίσκο. Κι άμα το δει θα αισθάνεται διπλά την ανάγκη να έρθει, κ. Δήμαρχε, να επισκεφθεί τον χώρο αυτόν και να περάσει περισσότερο χρόνο και να στηρίξει με αυτό τον τρόπο την τοπική οικονομία και την οικονομία συνολικά της χώρας.

Το όραμά μου είναι αντίστοιχες εμπειρίες να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε για όλους τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Τώρα που αποδείξαμε πια ότι αυτό το όραμα μπορεί να γίνει πράξη, τώρα που γεφυρώσαμε το χάσμα το οποίο μπορεί στο παρελθόν να χώριζε τον κόσμο των κλασικών σπουδών από τον κόσμο της τεχνολογίας. Η πρόκληση είναι μπροστά μας και σας διαβεβαιώνω ότι θα την αγκαλιάσουμε με θέρμη. Η Ολυμπία και οι «Κοινοί Τόποι» είναι μόνο η αρχή το τι μπορούμε να κάνουμε.

Και βέβαια η τεχνολογία είναι το εργαλείο όχι μόνο για να κάνει τη ζωή μας καλύτερη -το έχουμε αποδείξει εξάλλου μέσα από τις εφαρμογές του gov.gr, την μείωση της γραφειοκρατίας την ευκολία με την οποία πια οι πολίτες και οι επιχειρήσεις επικοινωνούν με το κράτος. Η τεχνολογία είναι ένα μεγάλο εκπαιδευτικό εργαλείο, η τεχνολογία τελικά ενώνει και δεν διχάζει όταν αυτή χρησιμοποιείται σωστά.

Θα συνεχίσουμε λοιπόν σε αυτόν τον δρόμο, τον οποίο ανοίγουμε σήμερα στην Ολυμπία, αλλά θα θυμόμαστε πάντα ότι το πρώτο βήμα έγινε εκεί που έπρεπε να γίνει. Εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία, κάνουμε σήμερα ένα νέο ξεκίνημα για αυτόν τον ιερό τόπο, για την πολιτιστική μας κληρονομιά συνολικά, αλλά προβάλλοντας και την εικόνα της χώρας μας στον κόσμο. Μία χώρα η οποία δεν είναι απλά περήφανη για το ένδοξο παρελθόν της, μια χώρα η οποία αγκαλιάζει με θάρρος και αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις του μέλλοντος και ενός κόσμου που αλλάζει με ραγδαία ταχύτητα.

Συγχαρητήρια πάλι σε όλες και σε όλους. Σας ευχαριστώ πολύ».

Πηγή: protothema.gr