Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:56: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 18:23

Επίκαιρη ερώτηση Κωνσταντόπουλου για τις ενισχύσεις στους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος για τις ενισχύσεις στους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.

Στο κείμενο της ερώτησης με θέμα «Άμεση καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας», αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας μετά την τελευταία πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, οι παραγωγοί είδαν τις δηλωθείσες εκτάσεις να εμφανίζονται ως μη επιλέξιμες και να μην τους καταβάλλονται ενισχύσεις ή οι ενισχύσεις να είναι περικομμένες, κατά πολύ μικρότερες από τις αντίστοιχες των προηγούμενων ετών, παρότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ που υπέβαλαν παρέμειναν ίδιες. Ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με τον Τύπο, υπολογίζεται ότι περίπου 65.000 στρέμματα στην περιοχή του Νεοχωρίου έμειναν εκτός ενισχύσεων.

Μετά τις αντιδράσεις των αγροτών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αρκέστηκε να αναφέρει ότι η πληρωμή των ενισχύσεων ήταν επιτυχής και ότι οι διαφορές στο ύψος των ενισχύσεων ήταν απόρροια κοινοτικών δεσμεύσεων και διασταυρωτικών ελέγχων με την ΑΑΔΕ. Δεν έδωσε ωστόσο ουσιαστικές απαντήσεις για τους λόγους περικοπής των ενισχύσεων μιας μεγάλης περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας. Ούτε επίσης προσδιόρισε τους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε καμία ενημέρωση των παραγωγών για αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού των ενισχύσεων και για τα κριτήρια που θα εφαρμόζονταν φέτος για κάθε διαφορά που τυχόν θα εντοπιζόταν. Άλλωστε, να σημειωθεί, ότι κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οι δηλωθείσες εκτάσεις εμφανίζονταν κανονικά στο σύστημα ως επιλέξιμες, οι δε παραγωγοί καμία ενημέρωση δεν είχαν για αλλαγές στις ενισχύσεις, ώστε εγκαίρως να κάνουν τυχόν διορθώσεις – αν απαιτούνταν.

Οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται. Η δε εμπλοκή τους σε διαδικασία ενστάσεων προκειμένου να αποδείξουν τα αυτονόητα, συνεπάγεται επιπλέον γραφειοκρατία, καθυστερήσεις και μεγάλη ταλαιπωρία, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν αν και πότε θα καταφέρουν να εισπράξουν τις ενισχύσεις που δικαιούνται.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Ποιά είναι η συνολική επιφάνεια των εκτάσεων στην Αιτωλοακαρνανία που έμειναν εκτός των φετινών ενισχύσεων και που οφείλεται η διαφορά αυτή σε σχέση με τα προηγούμενα έτη;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να πληρωθούν άμεσα οι ενισχύσεις των παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας που δεν περιλήφθηκαν στην τελευταία πληρωμή;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος»

agrinionews.gr