Παρασκευή, 21η Ιουνίου 2024  8:26: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024

Οι τρέχουσες εξελίξεις στον Αγροτικό Τομέα, θα αποτελέσουν το αντικείμενο ενημερωτικής πολιτικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιήσει η Νομαρχιακή Επιτροπή  του ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, σε συνεργασία με την Δημοτική Οργάνωση Μεσολογγίου, στην Κατοχή Οινιαδών (καφενείο Ζαχαριά - Πλάτανος) την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 και ώρα 20:00. 

Όπως είναι γνωστό  από τον περασμένο Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  καταλόγισε πρόστιμο 283 εκατ ευρώ στην χώρα  μας για κακή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ  πρόσφατα  με νέα έκθεσή  της τον έθεσε σε 12μηνη επιτήρηση για σοβαρές παρατυπίες.Οι παραπάνω εξελίξεις και πάρα τις γνωστές θριαμβολογίες της κυβέρνησης δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα  και ειδικά της  περιοχής μας λόγω του αγροτικού της προσανατολισμού.

Εισηγητές στην εκδήλωση η οποία θα επεκταθεί και σε αλλά συναφή  θέματα που αφορούν τους Αγρότες, θα είναι η υπεύθυνη  ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κα Χριστίνα Σταρακά και ο Γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάσης Πετρόπουλος.

Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή και καλούνται να την παρακολουθήσουν όλοι οι Αγρότες μας.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ

Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Του Νίκου Ιγγλέση

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα οργάνωσε μια πολυπληθή πολιτική συγκέντρωση στην Αθήνα (Γαλάτσι), όπου μίλησε στους συμπατριώτες του που ζουν στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν μπορούσε να εμποδίσει έναν ξένον ηγέτη να κάνει μια ιδιωτική επίσκεψη και να μιλήσει στους ομοεθνείς του, γιατί η χώρα μας είναι «κράτος δικαίου»!

Πρόκειται για ανοησίες. Ο Έντι Ράμα δεν ήρθε ιδιωτικά  για τουρισμό ή όπως είχε κάνει παλαιότερα για να εκθέσει τη ζωγραφική του στο Ζάππειο, ήρθε για μια πολιτική συγκέντρωση. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορούσε να επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας και να απαγορεύσει τη συγκέντρωση. Το έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες για πολύ ισχυρότερους ηγέτες, όπως ο Ερντογάν. Αλλά αυτό προϋποθέτει την αίσθηση του εθνικού κινδύνου.

Στόχος του Έντι Ράμα είναι η συσπείρωση και δραστηριοποίηση του αλβανικού στοιχείου στη χώρα μας, ώστε αυτό να αποτελέσει διαχρονικό μοχλό πίεσης των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων. Η μετατροπή, δηλαδή, της αλβανικής παρουσίας σε στρατηγική μειονότητα, που θα ενεργεί για τα συμφέροντα των Τιράνων και πιθανώς των συμμάχων του (π.χ. της Άγκυρας).

Ο στόχος αυτός εντάσσεται στο ευρύτερο όραμα μιας «Μεγάλης Αλβανίας» που περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο, το αλβανικό τμήμα του κράτους των Σκοπίων, τμήματα της νότιας Σερβίας (Πρέσεβο-Τέτοβο) και του Μαυροβουνίου που κατοικούνται από Αλβανούς και ας μην ξεχνάμε την «αλβανική Τσαμουριά» που φθάνει μέχρι τον Αμβρακικό.

Η δημιουργία μιας μουσουλμανικής «Μεγάλης Αλβανίας» ευνοείται από τους Αμερικανούς και ορισμένες ευρωπαϊκές νατοϊκές δυνάμεις (π.χ. Γερμανία) ως τρόπος ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής στις ορθόδοξες βαλκανικές χώρες (Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα κλπ).

Στη συγκέντρωση του Γαλατσίου περισσότεροι από 7.000 Αλβανοί επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στον Έντι Ράμα κρατώντας δεκάδες σημαίες και κάνοντας με τα χέρια τους το σήμα του δικέφαλου αετού της αλβανικής σημαίας. Είναι αμφίβολο αν κάποιο από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, στις σημερινές συνθήκες, μπορεί να διοργανώσει μια τόσο μεγάλη και ενθουσιώδη συγκέντρωση.

Οι Αλβανοί άρχισαν να μεταναστεύουν στη χώρα μας από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς. Η ΕΛΣΤΑΤ, στην απογραφή πληθυσμού του 2021, εμφανίζει τους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα μετανάστες με αλβανική ιθαγένεια σε 375.000. Σ’ αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας.

Αλλά αυτή είναι η μισή εικόνα. Δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί έχουν λάβει κατά διαστήματα και εξακολουθούν να λαμβάνουν και σήμερα την ελληνική ιθαγένεια, δηλαδή, έχουν γίνει πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας, με πλήρη εκλογικά δικαιώματα – όλοι αυτοί θα ψηφίσουν και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Επίσης αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια λαμβάνουν και τα παιδιά τους.

Με τον τρόπο αυτό ένα αξιόλογο τμήμα του πληθυσμού της Ελλάδας έχει αλβανικό μεταναστευτικό υπόβαθρο, δηλαδή, είτε οι ίδιοι έχουν γεννηθεί στην Αλβανία είτε οι γονείς τους είναι μετανάστες από την Αλβανία.

Χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ, οι εξαρτημένες και ετεροπροσδιορισμένες ελληνικές κυβερνήσεις, υπακούοντας στα προστάγματα της παγκοσμιοποίησης, δημιούργησαν μέσα στη χώρα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριακονταετίας, μια στρατηγική μειονότητα που αναπόφευκτα θα χρησιμοποιηθεί, όχι μόνο από τον Ράμα, αλλά και από άλλους διεθνείς δρώντες για γεωστρατηγικούς σκοπούς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολυπολιτισμικής Ελλάδας που με περηφάνια διακηρύσσουν ότι επιδιώκουν τα κόμματα (αριστερά και δεξιά) του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.

Το μέγεθος της αλβανικής μειονότητας είναι τέτοιο που της επιτρέπει, αν κάποτε κριθεί αναγκαίο, να αποκτήσει ακόμη και πολιτική έκφραση με ίδρυση κόμματος, που στη συνέχεια να στηριχθεί και από άλλες μειονότητες. Στη Γερμανία πολίτες με τουρκικό μεταναστευτικό υπόβαθρο δημιούργησαν πολιτικό κόμμα (DAVA), που κατέρχεται στις ευρωεκλογές.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι Αλβανοί, λόγω του μεγάλου χρόνου που διαβιούν στη χώρα μας, έχουν ενσωματωθεί – ομογενοποιηθεί στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για τουλάχιστον αφέλεια. Καμιά πολυπληθής μειονότητα και μάλιστα όταν έχει αναφορά (μητέρα πατρίδα) σε όμορη χώρα δεν ενσωματώνεται, ακόμα κι αν έχει ενταχθεί στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.


Παλαιότερη φωτογραφία με έλληνες στρατιώτες αλβανικής καταγωγής

Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου ενσωματώθηκε στην αλβανική κοινωνία; Οι Έλληνες της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο ενσωματώθηκαν στην τουρκική κοινωνία;  Οι Τουρκοκύπριοι ενσωματώθηκαν; Οι Ρώσοι της Ουκρανίας ενσωματώθηκαν; Οι ουγγρική μειονότητα της Ουκρανίας ενσωματώθηκε; Υπάρχουν, διεθνώς, πολλά παραδείγματα.

Οι μειονότητες ιστορικά αποτελούσαν πάντοτε αιτία ή αφορμή πολεμικής αντιπαράθεσης και οδήγησαν στη διάλυση κρατών (π.χ. Γιουγκοσλαβία).    

Υ.Γ. 1 Ό,τι ισχύει για τους Αλβανούς μετανάστες ισχύει και για τις άλλες εθνότητες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Οι Αλβανοί όμως, είτε με ελληνική ιθαγένεια είτε ως νόμιμοι μετανάστες αποτελούν περίπου το 50% του συνόλου των αλλοεθνών που διαβιούν στην ελληνική επικράτεια.

Υ.Γ. 2 Μετά την πολιτική αλλαγή στα Σκόπια η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφτασε στο σημείο να υπερασπίζεται την εφαρμογή της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών, που κατήγγειλε ως αντιπολίτευση το 2018. Τέτοια κατάντια.

Υ.Γ. 3 Ουδέν αξιόλογο από τη συνάντηση της Άγκυρας. Συνεχίζεται η προσπάθεια απενοχοποίησης της αναθεωρητικής Τουρκίας. Ο Μητσοτάκης εκλιπαρεί για διάλογο και καλές σχέσεις, όταν ο Ερντογάν «φορτώνει» συνεχώς την ατζέντα των τουρκικών διεκδικήσεων.    

 Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Αγρίνο την Τρίτη 14 Μαΐου, στο Δημοτικό Καφενείο Αγρινίου, με στόχο την άμεση επικοινωνία με τους πολίτες, τη συζήτηση γύρω από τα σημαντικά διακυβεύματα των Ευρωεκλογών και την ανάδειξη των προβλημάτων της περιφέρειας.

 

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο απόγειο της μυστικής, «προσωπικής» διπλωματίας που ασκεί, ερήμην του ελληνικού λαού και των λοιπών πολιτικών αρχηγών διαπραγματεύεται αυτή την στιγμή, ουσιαστικά το Αιγαίο και τον ελληνικό έλεγχο στο Αρχιπέλαγος και στο FIR Αθηνών ε τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Στις 17:15 ολοκληρώθηκε η… ιδιωτική (!) συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο “Λευκό Παλάτι” στην Άγκυρα.

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 17:45.

Στις συνομιλίες συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο και τη “θετική” ατζέντα, ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Τούρκος ομόλογός του Ιμπραήμ Καλίν, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αθανάσιος Ντόκος, η Σύμβουλος Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού Αριστοτελία Πελώνη και η Διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κύρα Κάπη.

Ουσιαστικά πρόκειται σαν την παράδοση της Γαλλίας το 1940, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς, υπό τον στρατάρχη Πετέν, από το υπουργό Εξωτερικών, μέχρι τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Γαλλίας συμμετείχαν στο περίφημο βαγόνι της παράδοσης, στην ίδρυση του κράτους του Βισύ, μιας λουτρόπολης, που έδωσε το όνομά της στην περιοχή της Γαλλίας που έμεινε τύποις «ελεύθερη».

Επιπλέον, αναμένεται η ανακοίνωση της ίδρυσης του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Οι Μητσοτάκης και Ερντογάν προγραμματίζεται να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο για να «σφραγίσουν» την παράδοση μιας οικονομικά, δημογραφικά και ηθικά εξοντωμένης Ελλάδας…

Δείτε εδώ ζωντανά τις δηλώσεις:

pronews.gr

 

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, τονίζεται η ανάγκη διατήρησης της θετικής ατζέντας των δύο χωρών.

Σε αυτή υπογραμμίζουν την ανάγκη συνέχισης της θετικής ατζέντας Ελλάδας και Τουρκίας και αναφέρονται ειδικότερα:

  • Στην ίδρυση του τουρκο-ελληνικού επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο θα προωθήσει την επιχειρηματική συνεργασία με βάση συγκεκριμένους και καλά στοχευμένους τομείς, και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να διπλασιάσουν τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.
  • Στη σύναψη μνημονίου συμφωνίας για τη συνεργασία σε θέματα Διαχείριση καταστροφών και εκτάκτων αναγκών.
  • Στην υπογραφή συμφωνίας για τη συνεργασία στους τομείς της Υγείας και Ιατρικών Επιστημών.

Ακολουθεί η κοινή δήλωση Μητσοτάκη-Ερντογάν

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκαν στις 13 Μαΐου , στην Άγκυρα, σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν τα αποτελέσματα του 5ου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023, και έκαναν απολογισμό της προόδου των συναντήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί έκτοτε, με βάση τους πυλώνες του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, υπό την καθοδήγηση των Υπουργών Εξωτερικών.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος σε διάφορους τομείς. Οι δύο χώρες υπογράμμισαν τη σημασία του κοινού σχεδίου δράσης για την οικοδόμηση της οικονομικής συνεργασίας ως βασικό πυλώνα των διμερών σχέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν επίσης την ίδρυση του τουρκο-ελληνικού επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο θα προωθήσει την επιχειρηματική συνεργασία με βάση συγκεκριμένους και καλά στοχευμένους τομείς, και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να διπλασιάσουν τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Αναγνωρίζοντας τις κοινές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της σεισμικής ευαλωτότητας της περιοχής και υπενθυμίζοντας τους τραγικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου 2023 στην Τουρκία, οι δύο πλευρές σημείωσαν με ικανοποίηση τη σύναψη μνημονίου συμφωνίας για τη συνεργασία σε θέματα Διαχείριση καταστροφών και εκτάκτων αναγκών.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την υπογραφή συμφωνίας για τη συνεργασία στους τομείς της Υγείας και Ιατρικών Επιστημών.

Οι ηγέτες εξέτασαν επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και επιβεβαίωσαν την κοινή τους άποψη ότι το σημερινό κλίμα στις διμερείς σχέσεις συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή.

Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών τους να συντονίσουν τις εργασίες τους ενόψει των επόμενων συναντήσεων στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος οδικού χάρτη.

Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εδραιώσουν το σημερινό θετικό κλίμα σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Αθήνας του 2023 για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία, να διερευνήσουν περαιτέρω τομείς συνεργασίας, να συνεχίσουν τις τακτικές ανταλλαγές και να διατηρήσουν αποτελεσματικούς διαύλους επικοινωνίας σε πολλαπλά επίπεδα, προς όφελος και των δύο εθνών σε μια ατμόσφαιρα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

pronews.gr

Ο περιφερειακός διοικητής του Χαρκόβου, Όλεγκ Σινεχούμποφ, εγκατέλειψε το Χάρκοβο, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φτάσει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. 

Οι ουκρανικές αρχές θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσουν ταραχές μέσα στην ίδια την πόλη του Χάρκοβου, όπως έγινε με τις κωμοπόλεις ανατολικά της μεγαλούπολης των 2 εκατ. κατοίκων, στις οποίες οι ρωσόφωνοι εξεγέρθηκαν και βοήθησαν την κατάληψή τους από τις ρωσικές δυνάμεις.

Κατά συνέπεια θα μπορούσε να παγιδευτεί ο Όλεγκ Σινεχούμποφ και εν τέλει να συλληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Πάνω από 4.000 κάτοικοι της περιοχής που αυτοπροσδιορίζονται ως «Ουκρανοί» και όχι Ρώσοι όπως η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, έχουν εγκαταλείψει επίσης την ευρύτερη περιοχή του βορειοανατολικού μετώπου, όπως δήλωσε στην τελευταία ανακοίνωσή του ο Ο.Σινεχούμποφ την Κυριακή.

Υπάρχουν ακόμη, αναφορές για μαζική εγκατάλειψη θέσεων μάχης και από Ουκρανούς στρατιώτες, ιδίως κατόπιν της είδησης για τη διαφυγή του κυβερνήτη της πόλης.

Ο διοικητής των αμυνόμενων μονάδων του ουκρανικού Στρατού στο Χάρκοβο, Ντένις Γιαροσλάβσκι, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν εύκολα την πρώτη γραμμή άμυνας, παρά την υποτιθέμενη ύπαρξη ισχυρών αμυντικών οχυρώσεων και θέσεων μάχης.

«Τα ρωσικά στρατεύματα διαπέρασαν την πρώτη γραμμή άμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Χάρκοβο με ευκολία, καθώς δεν υπήρχαν οχυρώσεις στα σύνορα» δήλωσε ο Ντένις Γιαροσλάβσκι.

Η υποτιθέμενη πρώτη γραμμή άμυνας, η οποία έπρεπε να περιλαμβάνει οχυρώσεις για την περίπτωση επίθεσης από την περιοχή του Μπέλγκοροντ, ήταν μόνο στο μυαλό των δυτικών που μιλούσαν για «άπαρτο κάστρο», όταν αναφερόντουσαν στο Χάρκοβο.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το Γκλίμποκι και προελαύνουν προς το κυρίαρχο ύψωμα βόρεια του Λύπτσι.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως η κατάληψη του Λύπτσι είναι θέμα ωρών καθώς βρίσκεται σε πεδιάδα και εντός εμβέλειας του ρωσικού πυροβολικού.

«Δεν υπήρχαν ούτε ναρκοπέδια. Η πρώτη γραμμή οχυρώσεων και αντιαρματικών φραγμάτων απλώς δεν υπήρχε. Ο εχθρός πέρασε ανενόχλητος. Εδώ και δύο χρόνια θα έπρεπε να υπάρχουν τσιμεντένιες οχυρώσεις στα ουκρανικά σύνορα! Και δεν υπήρχε τίποτα.» πρόσθεσε ο Ν.Γιαροσλάβσκι, αναφέροντας επίσης ότι η 125η Ταξιαρχία αποχώρησε αναγκαστικά από τις θέσεις της.

Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στο Βολτσάνσκ είναι «πολύ δύσκολη» και ανέφερε ότι «ο εχθρός συγκεντρώνει εφεδρείες, έχουν ξεκινήσει οδομαχίες και η πόλη έχει περικυκλωθεί».

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει 14 κωμοπόλεις και έκταση 285 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο προσπαθεί να ενισχύσει το μέτωπο άμυνας της περιοχής, μετεφάροντας την 3η Ταξιαρχία, με τα εναπομείναντα μέρη του Τάγματος Αζόφ και την 79η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, η οποία είχε προσπαθήσει να αμυνθεί στη Νοβομιχαΐλοβκα τον Απρίλιο.

Το πότε θα φτάσουν και αν είναι η ισχύς τους αρκετή για να ανακόψουν τη ρωσική προέλαση, είναι αμφίβολο, καθώς στην πορεία τους βάλλονται από την ρωσική Αεροπορία και το πυροβολικό, αλλά και από drones και FPVs.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την αγωνία των χιλιάδων παραγωγών των ελιών Καλαμών που είδαν σε μία νύχτα να αμφισβητείται η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την ονομασία του προϊόντος «Κalamata Olives» μεταφέρει με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Περικλής Μαντάς ζητώντας ουσιαστικά την κατάργηση της λέξης «Καλαμάτα» και κάθε παράγωγο αυτής από τη συσκευασία των ελιών Καλαμών που δεν είναι ΠΟΠ και δεν καλλιεργούνται στη Μεσσηνία, απάντησε ότι μόνο η ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας θα λέγεται «kalamata Olives».

Η Χριστίνα Σταρακά με άμεση παρέμβασή της υπενθυμίζει στον κ. Αυγενάκη την υπ. αριθμ. 428/2024 απόφαση του Δ΄Τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε ότι «οι δύο ονομασίες (ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ και KALAMATA OLIVES) νομίμως συνυπάρχουν κατά τις διατάξεις του άρθρου 42 του ως άνω Κανονισμού (ΚΑΝ 1152/2012).  Υπερασπιζόμενη μάλιστα το δίκαιο των 27.000 και πλέον ελαιοπαραγωγών που παράγουν κάθε χρόνο 100.000 τόνους επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών και επικαλούμενη την παραπάνω απόφαση, κατέθεσε ερώτηση ζητώντας εξηγήσεις από τον κ. Αυγενάκη για την απαράδεκτη και αντίθετη προς την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης απάντησή του στον έτερο «γαλάζιο» βουλευτή.

Ειδικότερα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα:

«1. Με ποια λογική και ποιο έρεισμα νομικό ή μη αποφασίζετε την καταστρατήγηση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας απαντώντας με την υπ. αριθμ 285/1-5-2024 απάντησή σας  στην αριθμ. 3817/15-3-2024 ερώτηση του βουλευτή της Μεσσηνίας κ. Μαντά ότι απαγορεύεται η χρήση της ονομασίας KALAMATA OLIVES από μη πιστοποιημένους παραγωγούς του ΠΟΠ προϊόντος.

2. Με ποιο σκεπτικό «απειλείτε» τους εκατοντάδες παραγωγούς, μεταποιητές και εξαγωγείς επιτραπέζιας ελιάς της χώρας και του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι σε περίπτωση που ο εποπτευόμενος από εσάς Οργανισμός ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, διαπιστώσει ότι χρησιμοποιούν τη νόμιμη σύμφωνα με το Συμβούλιο Επικρατείας, ονομασία ΚΑLAMATA OLIVES, θα τους παραπέμψει για επιβολή κυρώσεων στην αρμόδια επιτροπή επιβολής κυρώσεων.

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου: α) Nα ανακληθεί πλήρως η άστοχη και προκλητική απάντησή σας, η οποία παραβιάζει το Κράτος Δικαίου, δηλώνοντας ότι αγνοείτε επιδεικτικά όσα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την 428/2024 απόφασή του και προκαλείτε εκ νέου σύγχυση και αναστάτωση στους παραγωγούς και εξαγωγείς μας, β) Να εφαρμοστεί από τους εποπτευόμενους Οργανισμούς και Υπηρεσίες σας, πλήρως το περιεχόμενο της υπ. αριθμ. 428/2024 απόφασης του Δ΄Τμήματος του ΣτΕ, επταμελούς σύνθεσης, σύμφωνα με το οποίο οι δύο ονομασίες(ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και KALAMATA OLIVES) νομίμως συνυπάρχουν κατά τις διατάξεις του άρθρου 42 του ως άνω Κανονισμού» (ΚΑΝ 1151/2012);».

Σε δήλωση της η Χριστίνα Σταρακά ανέφερε: «Ο κ. Αυγενάκης τινάζει στον αέρα το αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων, παίζοντας απαράδεκτα κομματικά παιχνίδια στις πλάτες των βιοπαλαιστών παραγωγών ελιών Καλαμών και εξυπηρετώντας συμφέροντα κατά το δοκούν. Για τον λόγο αυτό, τον καλούμε στη Βουλή να απολογηθεί για τις δηλώσεις του που διχάζουν τον αγροτικό κόσμο και να μας ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του στο συγκεκριμένο θέμα».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ερώτηση εδώ.

Να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στις παράλογες απαιτήσεις των κυνηγών ζητούν οι Πράσινοι-Οικολογία, με αφορμή τη διαμαρτυρία τους μπροστά από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να εξαιρεθούν από τον Νόμο 4830/21 για τα ζώα συντροφιάς.
Οι κυνηγοί ζητούν να αποφύγουν -μόνον αυτοί- τις υποχρεώσεις κάθε Έλληνα ιδιοκτήτη σκύλου. Ζητούν να μην τους αγγίζει ο νόμος του κράτους, θεωρώντας ότι πρέπει να έχουν προνομιακή μεταχείριση, διαφορετική από τους υπόλοιπους Έλληνες. Τις ίδιες αντιδράσεις είχαν αρκετά χρόνια πριν, όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτική σήμανση των σκύλων με μικροτσίπ, που ευτυχώς δεν είχαν αποτέλεσμα. Μάλιστα, συνέχισαν να έχουν τα ζώα τους ατσιπάριστα, μέχρι που άρχισαν να γίνονται καταγγελίες από τους φιλοζωικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα – και τελικά συμμορφώθηκαν.
Οι κυνηγοί ζητούν να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική στείρωση των σκύλων τους και την εναλλακτική που δίδεται από τον νόμο για λήψη DNA. Την ίδια στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των σκύλων που εθελοντές διασώστες ζώων εντοπίζουν εγκαταλειμμένα ή/και κακοποιημένα, είναι κυνηγόσκυλα και τσομπανόσκυλα. 
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη στείρωση. Ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος είναι οι παράνομες γέννες και οι «μαύρες» αγοραπωλησίες σκύλων. Με την ανοχή, όμως, τέτοιων καταστάσεων έχουμε φτάσει σε τραγικά υψηλούς αριθμούς αδέσποτων ζώων – και θα πρέπει επιτέλους αυτό να σταματήσει.
Η εφαρμογή των συγκεκριμένων άρθρων του Νόμου 4830/21 είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για να γίνει εφικτή η μείωση των αδέσποτων. Δεν θα πρέπει να γίνει ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ. Αντίθετα, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα εντατικοί έλεγχοι από το κράτος για τον εντοπισμό όσων παρανομούν.
Ευελπιστούμε πως η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στις παράλογες απαιτήσεις των κυνηγών και πως θα πάρει ακόμη περισσότερα μέτρα για τον έλεγχο και την αποτροπή γεννήσεων ζώων που καταλήγουν στη θλιβερή, σύντομη ζωή του αδέσποτου.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/prasinoi.oikologia.gr 
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προκλητική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την στάση της νέα προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, καταδικάζοντας έτσι την επιλογή της να αποκαλέσει τη χώρα της ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη Συνθήκη των Πρεσπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια ανάρτησή του στο Facebook καταδίκασε τη στάση της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα πως: «Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη».

«Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ» σημείωσε στην ίδια ανάρτηση.

Τόνισε, δε, πως: «Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας».

«Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων» καταλήγει η ανάρτηση.

newsit.gr