Πέμπτη, 27η Ιουνίου 2024  5:51: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 14 Μαϊος 2024 00:05

Επίδειξη πυγμής του Ράμα στην Αθήνα

Του Νίκου Ιγγλέση

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα οργάνωσε μια πολυπληθή πολιτική συγκέντρωση στην Αθήνα (Γαλάτσι), όπου μίλησε στους συμπατριώτες του που ζουν στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν μπορούσε να εμποδίσει έναν ξένον ηγέτη να κάνει μια ιδιωτική επίσκεψη και να μιλήσει στους ομοεθνείς του, γιατί η χώρα μας είναι «κράτος δικαίου»!

Πρόκειται για ανοησίες. Ο Έντι Ράμα δεν ήρθε ιδιωτικά  για τουρισμό ή όπως είχε κάνει παλαιότερα για να εκθέσει τη ζωγραφική του στο Ζάππειο, ήρθε για μια πολιτική συγκέντρωση. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορούσε να επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας και να απαγορεύσει τη συγκέντρωση. Το έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες για πολύ ισχυρότερους ηγέτες, όπως ο Ερντογάν. Αλλά αυτό προϋποθέτει την αίσθηση του εθνικού κινδύνου.

Στόχος του Έντι Ράμα είναι η συσπείρωση και δραστηριοποίηση του αλβανικού στοιχείου στη χώρα μας, ώστε αυτό να αποτελέσει διαχρονικό μοχλό πίεσης των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων. Η μετατροπή, δηλαδή, της αλβανικής παρουσίας σε στρατηγική μειονότητα, που θα ενεργεί για τα συμφέροντα των Τιράνων και πιθανώς των συμμάχων του (π.χ. της Άγκυρας).

Ο στόχος αυτός εντάσσεται στο ευρύτερο όραμα μιας «Μεγάλης Αλβανίας» που περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο, το αλβανικό τμήμα του κράτους των Σκοπίων, τμήματα της νότιας Σερβίας (Πρέσεβο-Τέτοβο) και του Μαυροβουνίου που κατοικούνται από Αλβανούς και ας μην ξεχνάμε την «αλβανική Τσαμουριά» που φθάνει μέχρι τον Αμβρακικό.

Η δημιουργία μιας μουσουλμανικής «Μεγάλης Αλβανίας» ευνοείται από τους Αμερικανούς και ορισμένες ευρωπαϊκές νατοϊκές δυνάμεις (π.χ. Γερμανία) ως τρόπος ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής στις ορθόδοξες βαλκανικές χώρες (Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα κλπ).

Στη συγκέντρωση του Γαλατσίου περισσότεροι από 7.000 Αλβανοί επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στον Έντι Ράμα κρατώντας δεκάδες σημαίες και κάνοντας με τα χέρια τους το σήμα του δικέφαλου αετού της αλβανικής σημαίας. Είναι αμφίβολο αν κάποιο από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, στις σημερινές συνθήκες, μπορεί να διοργανώσει μια τόσο μεγάλη και ενθουσιώδη συγκέντρωση.

Οι Αλβανοί άρχισαν να μεταναστεύουν στη χώρα μας από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς. Η ΕΛΣΤΑΤ, στην απογραφή πληθυσμού του 2021, εμφανίζει τους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα μετανάστες με αλβανική ιθαγένεια σε 375.000. Σ’ αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας.

Αλλά αυτή είναι η μισή εικόνα. Δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί έχουν λάβει κατά διαστήματα και εξακολουθούν να λαμβάνουν και σήμερα την ελληνική ιθαγένεια, δηλαδή, έχουν γίνει πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας, με πλήρη εκλογικά δικαιώματα – όλοι αυτοί θα ψηφίσουν και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Επίσης αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια λαμβάνουν και τα παιδιά τους.

Με τον τρόπο αυτό ένα αξιόλογο τμήμα του πληθυσμού της Ελλάδας έχει αλβανικό μεταναστευτικό υπόβαθρο, δηλαδή, είτε οι ίδιοι έχουν γεννηθεί στην Αλβανία είτε οι γονείς τους είναι μετανάστες από την Αλβανία.

Χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ, οι εξαρτημένες και ετεροπροσδιορισμένες ελληνικές κυβερνήσεις, υπακούοντας στα προστάγματα της παγκοσμιοποίησης, δημιούργησαν μέσα στη χώρα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριακονταετίας, μια στρατηγική μειονότητα που αναπόφευκτα θα χρησιμοποιηθεί, όχι μόνο από τον Ράμα, αλλά και από άλλους διεθνείς δρώντες για γεωστρατηγικούς σκοπούς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολυπολιτισμικής Ελλάδας που με περηφάνια διακηρύσσουν ότι επιδιώκουν τα κόμματα (αριστερά και δεξιά) του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.

Το μέγεθος της αλβανικής μειονότητας είναι τέτοιο που της επιτρέπει, αν κάποτε κριθεί αναγκαίο, να αποκτήσει ακόμη και πολιτική έκφραση με ίδρυση κόμματος, που στη συνέχεια να στηριχθεί και από άλλες μειονότητες. Στη Γερμανία πολίτες με τουρκικό μεταναστευτικό υπόβαθρο δημιούργησαν πολιτικό κόμμα (DAVA), που κατέρχεται στις ευρωεκλογές.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι Αλβανοί, λόγω του μεγάλου χρόνου που διαβιούν στη χώρα μας, έχουν ενσωματωθεί – ομογενοποιηθεί στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για τουλάχιστον αφέλεια. Καμιά πολυπληθής μειονότητα και μάλιστα όταν έχει αναφορά (μητέρα πατρίδα) σε όμορη χώρα δεν ενσωματώνεται, ακόμα κι αν έχει ενταχθεί στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.


Παλαιότερη φωτογραφία με έλληνες στρατιώτες αλβανικής καταγωγής

Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου ενσωματώθηκε στην αλβανική κοινωνία; Οι Έλληνες της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο ενσωματώθηκαν στην τουρκική κοινωνία;  Οι Τουρκοκύπριοι ενσωματώθηκαν; Οι Ρώσοι της Ουκρανίας ενσωματώθηκαν; Οι ουγγρική μειονότητα της Ουκρανίας ενσωματώθηκε; Υπάρχουν, διεθνώς, πολλά παραδείγματα.

Οι μειονότητες ιστορικά αποτελούσαν πάντοτε αιτία ή αφορμή πολεμικής αντιπαράθεσης και οδήγησαν στη διάλυση κρατών (π.χ. Γιουγκοσλαβία).    

Υ.Γ. 1 Ό,τι ισχύει για τους Αλβανούς μετανάστες ισχύει και για τις άλλες εθνότητες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Οι Αλβανοί όμως, είτε με ελληνική ιθαγένεια είτε ως νόμιμοι μετανάστες αποτελούν περίπου το 50% του συνόλου των αλλοεθνών που διαβιούν στην ελληνική επικράτεια.

Υ.Γ. 2 Μετά την πολιτική αλλαγή στα Σκόπια η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφτασε στο σημείο να υπερασπίζεται την εφαρμογή της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών, που κατήγγειλε ως αντιπολίτευση το 2018. Τέτοια κατάντια.

Υ.Γ. 3 Ουδέν αξιόλογο από τη συνάντηση της Άγκυρας. Συνεχίζεται η προσπάθεια απενοχοποίησης της αναθεωρητικής Τουρκίας. Ο Μητσοτάκης εκλιπαρεί για διάλογο και καλές σχέσεις, όταν ο Ερντογάν «φορτώνει» συνεχώς την ατζέντα των τουρκικών διεκδικήσεων.    

 Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Διαβάστηκε 220 φορές