Παρασκευή, 21η Ιουνίου 2024  8:22: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 12 Μαϊος 2024

Σε επείγουσα επιτήρηση η Κομισιόν τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου (ΟΠΕΚΕΠΕ) λόγω κακοδιαχείρισης, πυροδοτώντας κρίσιμες εξελίξεις για όλο το σύστημα διαχείρισης των ενωσιακών επιδοτήσεων και ιδιαίτερα μιλώντας, που συνδέονται άρρηκτα με τη βιωσιμότητα των Ελλήνων παραγωγών.

Πρόκειται για ένα ηχηρό ράπισμα στην «πολιτική» των κυβερνήσεων της Ν.Δ. ειδικότερα μετά και την εξέλιξη ότι τον Μάρτιο του 2024,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλόγισε πρόστιμο στη χώρα μας ύψους 283 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022, επί κυβερνήσεων ΝΔ.

Όπως επισημαίνεται στην από 30/4/2024 επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε., σε σχέση με τη διαχείριση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των δύο ταμείων που χρηματοδοτούν τις δαπάνες της ΚΑΠ (ΕΓΤΕ και ΕΓΤΑΑ), ένα ή περισσότερα από τα οριζόμενα κριτήρια διαπίστευσής του δεν τηρούνται πλέον ή είναι τόσο σοβαρά ανεπαρκή «ώστε να επηρεάζεται η ικανότητα του Οργανισμού να εκπληρώνει τα καθήκοντά του».

Επείγουσα επιτήρηση για έναν χρόνο

Ως εκ τούτου η DG AGRI θεωρεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε η αρμόδια Αρχή να θέσει επειγόντως υπό επιτήρηση τη διαπίστευση του Οργανισμού, με άμεση ισχύ, και να καταρτίσει ένα σχέδιο αποκατάστασης για τις διαπιστωθείσες ελλείψεις εντός προθεσμίας μέχρι 12 μηνών (με δυνατότητα παράτασης κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς).

Μάλιστα η Κομισιόν προειδοποιεί ότι «η έλλειψη επαρκών, αποτελεσματικών και άμεσων διορθωτικών ενεργειών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ανάκληση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων.

Για την παρακολούθηση της αξιολόγησης και των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων η DG AGRI καλεί την αρμόδια Αρχή σε τεχνική συνάντηση στις 28 Μαΐου 2024, αναφέροντας χαρακτηριστικά «λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και λαμβάνοντας υπόψη ότι το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από τις ελληνικές Αρχές πέρυσι».

Η Κομισιόν μιλά και για τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο που προκύπτει από τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη συμμόρφωσή του προς τα κριτήρια διαπίστευσής του, ζητήματα που παρακολουθούνται στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών της DG AGRI.

Οπως αναφέρεται, τα προηγούμενα οικονομικά έτη ο φορέας πιστοποίησης ανέφερε σοβαρές ελλείψεις στη συμμόρφωση του Οργανισμού με το κριτήριο διαπίστευσης της ανάθεσης, σχετικά με διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους για δαπάνες εκτός ΟΣΔΕ και των δύο Ταμείων.

Η DG AGRI επιβεβαίωσε τη σοβαρότητα αυτών των ευρημάτων στον έλεγχο που διενεργήθηκε τον Μάιο 2021 και ακολούθησε έλεγχος παρακολούθησης τον Δεκέμβριο 2023.

Τα ζητήματα που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την απουσία συνεπών, επαρκών, τεκμηριωμένων συμφωνιών, την έλλειψη παρακολούθησης και εποπτείας των ανατεθέντων καθηκόντων/ανατεθέντων οργάνων και την έλλειψη διαχωρισμού καθηκόντων.

Η Κομισιόν σημειώνει τη σαφή επιδείνωση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου του Οργανισμού και της συμμόρφωσής του με τα κριτήρια διαπίστευσης.

Στη φετινή έκθεση του φορέα πιστοποίησης για το 2023 υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, και ειδικότερα βαθμολογία μόλις 2 στα 4 για τα κριτήρια: Οργανωτική Δομή, Πρότυπο Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκτίμηση Κινδύνου, Ανάθεση, Δραστηριότητες Ελέγχου, Επικοινωνία και Παρακολούθηση μέσω δραστηριοτήτων και υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου για διάφορες διαδικασίες/συστήματα των δύο ταμείων.

Αναφορικά με τα διορθωτικά μέτρα και τον δυνητικό δημοσιονομικό κίνδυνο, στην επιστολή αναφέρεται ότι σε σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των σχετικών Κανονισμών και η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει τον αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. ποσών 6.059.364,12 ευρώ που χρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΕ και 2.190.965,19 από το ΕΓΤΑΑ.

Επιπλέον, θεωρεί ότι η εφαρμογή της διαχείρισης του χρέους του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της Ε.Ε. και είναι απαραίτητα τα οριζόμενα διορθωτικά μέτρα (ανάκτηση ποσών που σχετίζονται με σφάλματα, επανεξέταση των ισχυουσών διαδικασιών κ.λπ.) ώστε να μην επαναληφθεί.

Αν, μάλιστα, δεν παρέχεται ακριβέστερος υπολογισμός του χρηματοοικονομικού κινδύνου, αναφέρεται, οι διαδικασίες θα υποδεικνύουν κατ’ αποκοπή διόρθωση (ποσοστό περικοπής) τουλάχιστον 10% επί των ανεξόφλητων οφειλών.

Να υποβαθμίσει την κατάσταση επιχείρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης, μιλώντας για απόφαση που δεν είναι πρωτόγνωρη αλλά «συνήθης» και έχει ξαναεφαρμοστεί στο παρελθόν, δεν αφορά το σύνολο της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά συγκεκριμένα κριτήρια διαπίστευσης και «μόνο για ένα 12μηνο», με εποπτικό όργανο την αρμόδια Αρχή διαπίστευσης του υπουργείου.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με το τραγούδι που είναι αφιερωμένο στον ιδρυτή της αλβανικής εγκληματικής παραστρατιωτικής οργάνωσης του Ουτσεκά του αποκαλούμενου ως “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου”ολοκληρώθηκε η ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού Έτνι Ράμα στο Γαλάτσι εν μέσω πανηγυρισμών και πλήθους αλβανικών σημαιών και “δικέφαλων” αλβανικών “αετών” και χωρίς ούτε μια ελληνική σημαία σαν η συγκέντρωση γινόταν στα Τίρανα ή στο Κοσσυφοπέδιο. 

Πρόκειται για το τραγούδι του Adem Jashari, του ιδρυτή  του Ουτσεκά ο οποίος δολοφονήθηκε το 1998 στο Κοσσυφόπεδιο.

Αλλά ο Ράμα δεν αρκέστηκε σε αυτό. Με την κυβέρνηση να εχει χάσει τον προσανατολισμό της μετά τα συνεχή “χαστούκια” από Τουρκία και Σκόπια, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας κατά την διάρκεια της ομιλίας του ότι “η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες όσο και στους Αλβανούς”!

Ήδη στα μεγάλα αλβανικά ΜΜΕ είναι πρωτοσέλιδο η συγκεκριμένη φράση του Αλβανού πρωθυπουργού

Το παραλήρημα όμως κορυφώθηκε με την αναφορά στους Τσάμηδες, τους οποίους συνέκρινε με τους Αλβανούς μετανάστες της δεκαετίας του ‘90, επιθυμώντας έτσι να ανοίξει θέμα μειονότητας μέσα σε ελληνικό έδαφος, υπό την αφωνία της ελληνικός κυβέρνησης η οποία το μόνο που κάνει είναι να ψάχνει συνεχώς για εργάτες από το εξωτερικό, σαν να μην φτάνουν αυτοί που ήδη υπάρχουν εδώ.

Δεν δίστασε μάλιστα να συγκρίνει τις επιχειρήσεις της ελληνικής αστυνομίας για την σύλληψη Αλβανών κακοποιών, με την εκδίωξη των φιλοναζιστών εγκληματιών πολέμου Τσάμηδων από την Ελλάδα!

Παράλληλα ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν δίστασε χωρίς ντροπή να αναφέρει πως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ήταν… Αλβανίδα!

Ο Ράμα σε ένα απίστευτο αμόκ δεν δίστασε να παραχαράξει την ιστορία και να την γράψει όπως τον… βόλευε αποδεικνύοντας πως είναι και ανιστόρητος αλλά και επικίνδυνος!

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «η Μπουμπουλίνα μεγάλωσε μέσα σε οικογένεια που μιλούσε αλβανικά»!

Το μόνα σημεία που ο Ράμα επιχείρησε να αμβλύνει λίγο το κλίμα ήταν η αναφορά ότι δεν ήρθε -τάχα- να προκαλέσει και ότι είπε ξεψυχισμένα ένα “Ζήτω η Ελλάδα” (και αυτό όπως το είπε) στο τέλος της ομιλίας του.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαϊου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Το κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αυστηρό μήνυμα της Φον ντερ Λάιεν
Το «φάουλ» στο οποίο υπέπεσε η νεοκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιανόφσκα, δεν πέρασε απαρατήρητο από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Σε ανάρτηση της η πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τη Συνθήκη των Πρεσπών, σεβόμενη τις δεσμευτικές της συμφωνίες, ως προαπαιτούμενο για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Αναλυτικά η ανάρτηση της Φον ντερ Λάιεν: Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της στην ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στην Αθήνα ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα και οι προετοιμασίες για την ομιλία του στο Γαλάτσι είναι πυρετώδεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Έντι Ράμα θα φτάσει συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης στο Christmas Theater στις 10:00, όπου για την υποδοχή του θα γίνει ανάκρουση των Εθνικών ύμνων Ελλάδας και Αλβανίας και θα τον καλωσορίσουν παιδιά μεταναστών 1ης και 2ης γενιάς.

Η αντιπροσωπεία του Έντι Ράμα αποτελείται από 150 άτομα, στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές και περί τους 50 δημοσιογράφους όπως αναφέρει το Mega.

Πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη, λένε στην κυβέρνηση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι κανένας δεν θα απαγόρευε την εκδήλωση, η οποία ωστόσο χρονικά δεν πραγματοποιείται σε κατάλληλη στιγμή. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από έναν χρόνο, τέτοια μέρα, είχε συλληφθεί ο Φρέντι Μπελέρης.

Στο βίντεο – κάλεσμα του Ράμα για τη συγκέντρωση ακούγεται το συρτάρι του Ζορμπά και στη συνέχεια η φωτογραφία της Ακρόπολης με τις σημαίες της Ελλάδος και της Αλβανίας.

Δρακόντεια τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ

Για την επίσκεψη του Εντι Ράμα η Αστυνομία έχει θέσει σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με στόχο να αποτραπεί οποιαδήποτε ένταση από άτομα αντίθετα στην επίσκεψη του αλβανού πρωθυπουργού. Το σχέδιο περιλαμβάνει:

1.000 αστυνομικούς (ΔΙ.ΑΣ. ΜΑΤ, ΟΠΚΕ)
Ελικόπτερα
Εκπαιδευμένους σκύλους
Drones
Ενίσχυση δικτύου πληροφοριών
«Ακυρη και αχρείαστη η ομιλία του»
Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο, Κώστας Λάβδας, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την επίσκεψη Ράμα στην Ελλάδα.

«Βεβαίως και θα έπρεπε να επιτρέψουμε στον κ. Ράμα να έρθει στην χώρα μας. είναι μία ιδιωτική επίσκεψη, είμαστε μία δημοκρατική χώρα, δεν μπορούμε να πούμε στον πρωθυπουργό της Αλβανίας να μην έρθει. Η ομιλία του είναι προφανώς άκυρη και αχρείαστη, το τοποθέτησαν σωστά ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ» είπε.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μία σημαντική υποσημείωση. Η Αλβανία έχει μπροστά της έναν δρόμο για την ένταξή της στην ΕΕ. Πρέπει να γίνει σαφές στην αλβανική κυβέρνηση πως η Ελλάδα θα βγάζει συμπεράσματα, δεν είναι διμερές το θέμα. Βγάζει συμπεράσματα σχετικά με το κράτος δικαίου στην Αλβανία, σε σχέση με το επίπεδο καλής γειτονίας ή μη. Τα συμπεράσματα αυτά, η Ελλάδα θα τα αξιοποιήσει. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος για την Αλβανία», σημείωσε.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ