Παρασκευή, 21η Ιουνίου 2024  8:30: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 16 Μαϊος 2024

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσία του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργου Ζήσιμου, θετική έκβαση χαρακτήρισε την εξέλιξη που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ στην «όχθη των νικητών» το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Εφόσον ο στόχος επιτευχθεί σηματοδοτείται το άνοιγμα μιας διαδικασίας για τη δημιουργία ενός ευρέος μετώπου προοδευτικών δυνάμεων το οποίο εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών θα διαμορφώσει μια αξιόμαχη, αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, εκτίμησε.

Δεν επιτρέπεται να παίξουμε τη ζωή μας σε μια ζαριά

Ο πρώην υπουργός, έκανε λόγο για υπαρξιακό στοίχημα της Ευρώπης σε αυτές τις εκλογές αλλά και στοίχημα αξιοποίησης της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη. Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι κατάφερε στα 5 χρόνια διακυβέρνησής του, να κάνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια της ακρίβειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επικαλέστηκε στοιχεία βάσει των οποίων ο ρυθμός αύξησης της τιμής των τροφίμων είναι τριπλάσιος και τετραπλάσιος συγκριτικά με τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης. Κατηγόρησε δε τον κ. Μητσοτάκη για πολιτικό εκβιασμό υπό το πρίσμα της άποψης ότι αν το κόμμα του δεν λάβει το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές, κινδυνεύει η σταθερότητα της χώρας.

Ο κ. Μανιάτης απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία με κριτήρια αξιολόγησης που θα αναδείξουν τους ικανότερους, καθώς παρατηρείται η τάση να επιλέγονται lifestyle υποψήφιοι. «Αυτή τη στιγμή παίζεται η ζωή μας και τη ζωή μας δεν επιτρέπεται να την παίξουμε σε μια ζαριά», τόνισε χαρακτηριστικά. «Πηγαίνοντας στην κάλπη να αναλογιστούν ποια παράταξη στήριξε την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της», τόνισε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δείχνοντας την «οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης καλώντας τους να απολογηθούν επειδή κατά την εφαρμογή της Πράσινης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αγνόησαν κοινωνικές αντιδράσεις και στοιχειώδη δικαιώματα των αγροτών της Ευρώπης και της Ελλάδας. Κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι οδηγούμαστε πολλά βήματα πίσω.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Ο - κατά φαντασίαν μεγάλος μεταρρυθμιστής – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκης έχει ξεκινήσει μια περιοδεία στον νομό Αιτωλοακαρνανίας έχοντας ως πρώτο σταθμό χτες το Αγρίνιο, εκεί όπου μας είπε λίγο πολύ ότι όλα είναι καλώς καμωμένα στον αγροτικό τομέα και παρουσιάζοντας μας μια ειδυλλιακή εικόνα που μηδενική σχέση έχει με τη χώρα. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι σφαλιάρες που δέχεται από τη σκληρή πραγματικότητα είναι συνεχείς. Τελευταία εξέλιξη, η παραίτηση του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με καταγγελίες για κακοδιαχείριση και εντολές του Υπουργού με στόχο απευθείας αναθέσεις έργων σε ημετέρους. Είχαν προηγηθεί εξάλλου η ντροπιαστική ευρωπαϊκή εποπτεία στην οποία τέθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η έκθεση κόλαφος του Συνηγόρου του Πολίτη για τη λειτουργία του Οργανισμού αλλά και το πρόστιμο 283 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση των πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων τα έτη 2020, 2021 και 2022. Όλα αυτά φυσικά ενώ διανύουμε μια χρονιά που όσα χρήματα – ψίχουλα δόθηκαν στους αγρότες ήταν πετσοκομμένα και με μεγάλη καθυστέρηση και με το 2023 να παραμένει σταθερά η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την πρώτη εφαρμογή της ΚΑΠ.

Έχει χαθεί η μπάλα με τόσα σκάνδαλα και δυστυχώς το μάρμαρο θα πληρώσουν πάλι οι βιοπαλαιστές εκπρόσωποι του πρωτογενή τομέα. Αφού λοιπόν ο κ. Αυγενάκης δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί ας κοιτάξει να σώσει ό,τι σώζεται από ένα καράβι που ακόμα και οι εποπτευόμενοι του υφιστάμενοι πηδάνε για να σωθούν και ας αφήσει τις επιθέσεις προς το ΠΑΣΟΚ καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο. Γιατί πολύ φοβόμαστε ότι τη μέρα που ευτυχώς θα αποχωρήσει από το ΥπΑΑΤ δεν θα έχει αφήσει απλώς καμένη γη πίσω του, αλλά δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει καν γη..

Υ.Γ.: Του ευχόμαστε στην επόμενη επίσκεψη του να καταφέρει να προσελκύσει περισσότερο κόσμο στο ακροατήριο απ’ όσους χωράνε σε ένα ταξί. Έχει τη συμπάθεια μας.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι συνεπικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΟΣΜΟΥ, Πέτρος Κόκκαλης και Βασιλική Γραμματικογιάννη, του ζητούν να προχωρήσει στην άμεση αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους. Στην επιστολή τους ο Πέτρος Κόκκαλης και η Βασιλική Γραμματικογιάννη αφού εκφράζουν την απερίφραστη καταδίκης τους για κάθε πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, είτε διαπράττεται από το Ισραήλ είτε από τη Χαμάς, επισημαίνουν το τεράστιο ανθρώπινο κόστος του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα. Σημειώνουν δε το σοβαρό κίνδυνο να μετατραπεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. 
Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι μόνη διέξοδος από το σημερινή αιματηρή σύγκρουση των δύο κρατών είναι η λύση με την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για τη  δημιουργία ανεξάρτητους παλαιστινιακού κράτους.  
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο Π. Κόκκαλης και η Β. Γραμματικογιάννη καλούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να συντονίσει τις κινήσεις της με την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία για άμεση ταυτόχρονη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους με βάση τα νόμιμα διεθνή σύνορα του 1967. 
Υπογραμμίζουν ότι «μια τέτοια διπλωματική κίνηση θα αποτελέσει σημαντική συμβολή της χώρας μας, ως πρώτο βήμα στην προσπάθεια για ειρήνη, απελευθέρωση όλων των ομήρων, καταδίκη όλων των εγκλημάτων πολέμου και περιφερειακή σταθερότητα, με παράλληλες εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των πλευρών και για πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις κοινωνίες της περιοχής».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής του Πέτρου Κόκκαλη και της Βασιλικής Γραμματικογιάννη:
 
κ. Πρωθυπουργέ,
 
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει ήδη μπει στον 8ο μήνα του, με τεράστιο ανθρωπιστικό κόστος και με σοβαρό κίνδυνο για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ερευνά ήδη κατηγορίες για Γενοκτονία και για άλλα Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Είχε προηγηθεί η αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, η οποία είχε ως θύματα αμάχους και κατέληξε στην ομηρία Ισραηλινών πολιτών.
 
Είναι ανεπιφύλακτη η καταδίκη μας κάθε πράξης βίας που παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όποιος και αν τη διαπράττει. Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση του Διεθνούς Δικαστηρίου να διερευνήσει όλα τα καταγγελλόμενα εγκλήματα είτε από το Ισραήλ είτε από τη Χαμάς.
 
Πέρσι είχαν συμπληρωθεί 30 άκαρπα χρόνια από τις Συμφωνίες του Όσλο: από αυτές το Ισραήλ κράτησε μόνο την αναγνώρισή του από την παλαιστινιακή ηγεσία, ενώ συνεχίζει να αρνείται την επιστροφή του στα νόμιμα διεθνή σύνορα του 1967 και να εμποδίζει μονομερώς τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους στα υπόλοιπα εδάφη, με συστηματικό μάλιστα και μαζικό εποικισμό σε μεγάλα τμήματά τους.
 
Το αδιέξοδο αυτό, οδήγησε και στη ριζοσπαστικοποίηση μέρους της Παλαιστινιακής κοινωνίας. Από την άλλη πλευρά, η απουσία ορατού πολιτικού τιμήματος για τις διαρκείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενίσχυσε και στη ισραηλινή κοινωνία ακραίες δυνάμεις που διαμόρφωσαν ψευδαίσθηση παντοδυναμίας και αρνούνται κάθε ορατή προοπτική βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους. Όσο η λύση των Δύο Κρατών εξακολουθεί να συνδέεται με τη διασφάλιση συναίνεσης και από την ισραηλινή πλευρά, τόσο σφοδρότερες θα είναι και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ίδιας της ισραηλινής κοινωνίας.
 
Για τον λόγο αυτό, βιώσιμη λύση μπορεί να δοθεί μόνο από τη Διεθνή Κοινότητα: η ίδρυση του Ισραήλ δεν είχε ποτέ ως όρο τη συναίνεση των Παλαιστινίων. Οι εκκλήσεις της Ε.Ε. για την κατάσταση στη Γάζα, και ιδιαίτερα για τη Ράφα, έχουν ήδη πέσει στο κενό. Η Δύση, και ειδικά η Ε.Ε., έχουν κάθε συμφέρον να δείξουν ότι εννοούν σοβαρά την επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αξιοποιώντας πλήρως την πολιτική τους ισχύ και τα διπλωματικά τους εργαλεία.
 
Ήδη την Παλαιστίνη αναγνωρίζουν, ως ανεξάρτητο κράτος, 142     από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, ανάμεσά τους και η Κυπριακή Δημοκρατία.      
            
 Τις αμέσως επόμενες ημέρες ετοιμάζεται να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος και μια σειρά χωρών – μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες.        
 
Στην Ελλάδα, ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής καλεί από τον Δεκέμβριο του 2015 για αναγνώριση της Παλαιστίνης και από τη χώρα μας.          
 
Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να συντονίσει τις κινήσεις της με την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία για άμεση ταυτόχρονη αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους με βάση τα νόμιμα διεθνή σύνορα του 1967.
 
Μια τέτοια διπλωματική κίνηση θα αποτελέσει σημαντική συμβολή της χώρας μας, ως πρώτο βήμα στην προσπάθεια για ειρήνη, απελευθέρωση όλων των ομήρων, καταδίκη όλων των Εγκλημάτων Πολέμου και περιφερειακή σταθερότητα, με παράλληλες εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των πλευρών και για πλήρη σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όλες τις κοινωνίες της περιοχής.
 
Στον αιώνα της κλιματικής κρίσης, κύριο ζητούμενο είναι η βιωσιμότητα, που με τη σειρά της απαιτεί τουλάχιστον την ειρήνη. Δεν υπάρχουν εδώ περιθώρια ούτε για δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με άλλες συγκρούσεις, ούτε για ανοχή στην επ’ αόριστο παράταση μιας τραγωδίας τέτοιων διαστάσεων.

Τα πλέον πολυπληθή τμήματα σ΄εκλογές μετά τη μεταπολίτευση , θα έχουν σ΄όλους τους δήμους οι φετινές ευρωεκλογές.

Η κυβέρνηση προεξοφλώντας προφανώς μεγάλη αποχή εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ορίζονται 700μελή (!) τα εκλογικά τμήματα ανά τη χώρα.

Συγκεκριμένα η υπ΄αριθμ 27 εγκύκλιος με αριθμ.πρωτοκόλλου 39878/8-4-24, του υπουργείου Εσωτερικών , αναφέρει συγκεκριμένα:
“..Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα ενταχθούν για να ψηφίσουν μέχρι 700 εκλογείς μη συμπεριλαμβανομένων στον αριθμό αυτό των ετεροδημοτών , των κοινοτικών εκλογέων και των εκλογέων του άρθρου 27 του ΠΔ 26/2012( στρατιωτικών κλπ) οι οποίοι θα κατανεμηθούν συμμετρικά σ΄όλα τα εκλογικά τμήματα του δήμου”
Εξαίρεση (ως προς τους ετεροδημότες, στρατιωτικούς κλπ) αποτελούν οι δήμοι Αττικής και Θεσσαλονίκης,στα εκλογικά τμήματα των οποίων “η κατανομή των ετεροδημοτών λόγω του μεγάλου πλήθους τους, συμπεριλαμβάνεται στο αρχικό πλήθος(700)”

Ακόμη το ΥΠΕΣ, ανάβει το πράσινο φως και για εκλογικά τμήματα με περισσότερους από 700 εγγεγραμμένους. Όπως αναφέρει στην εγκύκλιο αν σε κάποιον δήμο μετά την κατανομή των εκλογέων στα 700άρια εκλογικά τμήματα, εξακολουθεί και “περισσεύει” ένας αριθμός που δεν είναι ικανός για τη συγκρότηση εκλογικού τμήματος , τότε αυτοί κατανέμονται στα υπόλοιπα.

news-ta.gr

Κατηγορία ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024