Παρασκευή, 21η Ιουνίου 2024  8:37: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024

Το Δημαρχείο Αμφιλοχίας επισκέφθηκε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και εκ νέου υποψήφιος στις Ευρωεκλογές Νίκος Παπανδρέου.

Τον κ. Παπανδρέου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Σάκης Τορουνίδης και Αντιδήμαρχοι ενημερώνοντάς τον για τα τρέχοντα ζητήματα, τα πλεονεκτήματα του Δήμου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χρηματοδοτικών εργαλείων για την αναβάθμιση των υποδομών και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Μίλησαν για την ανάγκη στήριξης του πρωτογενή τομέα και για τη συμμετοχή των αυτοδιοικητικών φορέων στον σχεδιασμό που θα δημιουργήσει πολιτικές και προγράμματα χρηματοδότησης τα οποία θα ενδυναμώσουν την περιφέρεια και θα συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη.


sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Στην Αιτωλοακαρνανία βρέθηκε τις τελευταίες ώρες ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος για την ευρωβουλή Νίκος Παπανδρέου.

Η πρώτη του επίσημη συνάντηση έγινε στο Νοσοκομείο Αγρινίου και το μεσημέρι της Δευτέρας 27/05/24 πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας Σάκη Τορουνίδη, ενώ το απόγευμα αφού παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ πραγματοποίησε συνάντηση με φίλους και στελέχη του κόμματος στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Παπανδρέου μίλησε.

"Έχω κάνει απολογισμό για την δουλειά μου στην ευρωβουλή, για τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκα. Εγώ «σήκωσα» πρώτος το θέμα της φυλάκισης του Μπελέρη. Βρέθηκα τότε στην Αλβανία και πήγα να τον επισκεφτώ. Κάθε χώρα που επιθυμεί να μπει στην Ευρώπη την παρακολουθεί η Ευρώπη, όπως παρακολουθεί και την διαδικασία ένταξης. Πρέπει η χώρα να εφαρμόζει το κράτος δικαίου και εκεί η Αλβανία παρανόμησε, έκανε μεγάλο φάουλ. Το σήκωσα το θέμα στην Ευρωβουλή, αλλά η Νέα Δημοκρατία το πολιτικοποίησε. Δεν θέλω όμως να μπω σ αυτό.

Το άλλο θέμα που ήταν εξίσου σοβαρό ήταν η έκθεση για την Τουρκία, η οποία ήταν καταπέλτης. Πρώτη φορά ευρωπαϊκή βουλή φτάνει στο σημείο να λέει πως η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην Ε.Ε, πως έχει ξεφύγει από τις αρχές της Ε.Ε. και πως πάει περισσότερο προς αλλά αυταρχικά συστήματα. Φυλακίζει δημοσιογράφους και πολίτες. Εμείς τα γνωρίζαμε αυτά, αλλά τώρα τα ξέρει και η Ε.Ε. Είναι όμως ερώτημα αν εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε να πιέζουμε για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας ή να τους αφήσουμε ελεύθερους, γιατί όσο πιέζουμε έχουμε το δικαίωμα να φωνάζουμε.

Το άλλα ζήτημα που δεν φαίνεται άμεσα ήταν η εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Είναι φίλοι μας οι Αρμένιοι. Έχουν φύγει από το Ρωσικό κλοιό, αλλά εμείς θεωρούμε το θέμα αυτό σημαντικό, γιατί όπως και οι Πόντιοι έζησαν στο παρελθόν Γενοκτονία και είχαν ίδιο εχθρό, την Τουρκία. Αυτό το θέμα απασχόλησε την Ευρωβουλή και εμένα προσωπικά και γι αυτό έκανα σειρά επαφών με τους Αρμένιους που τους θεωρώ όπως προανέφερα αδέλφια. Οι Αρμένιοι θέλουν να μπουν στην Ε.Ε. που βλέπουν ως μεγάλο παράδεισο. Δεν είναι όμως παράδεισος και είναι καλύτερα εκεί που είναι.

Η προσπάθεια των Δυτικών Βαλκανίων να μπουν στην Ε.Ε. κολλάει τόσο με τις κινήσεις του Έντι Ράμα με την υπόθεση Μπελέρη, αλλά και με τις εξελίξεις με την Βόρεια Μακεδονία που θέλει να ονομαστεί αλλιώς. Διαφωνούμε κάθετα και πιστεύω αν είμαι και πάλι στην ευρωβουλή θα είναι από τα θέματα τα εθνικά που θα σηκώσουμε.

Επισκέφτηκα στο Μεσολόγγι τους αλιείς και μαζί με τους Ιταλούς σηκώσαμε στην ευρωβουλή το θέμα του παράνομου ανταγωνισμού με την Τουρκία και ζητήσαμε κυρώσεις. Αν δηλαδή η Τουρκία συνεχίσει να επιδοτεί τα δικά της ψάρια σε σχέση με τα δικά μας να έχουν μια σοβαρή κύρωση. Οι κυρώσεις που ζητάμε μαζί με τους Ιταλούς γίνεται με σκοπό να βοηθήσουμε τους δικούς μας σε σχέση με του εξωτερικούς ανταγωνιστές. Ξέρουμε για τους αγρότες ότι το πρόβλημα που υπάρχει είναι οι εισαγωγές από την Αμερική, την Αφρική και την Κίνα, οι παράνομες ελληνοποιήσεις και όχι μόνο.

Στην ευρωβουλή θα σηκώσουμε ένα τοίχο για να προστατέψουμε τα του οίκου μας. Αυτός ο τοίχος θα έχει και περιβαλλοντολογικούς κανόνες, διότι επιβάλλουμε στους αγρότες μας να εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες και έρχεται το ξένο προιόν με φυτοφάρμακα. Γι αυτό ζητήσαμε την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κάτι που μπορεί να μην απασχολεί τόσο τους Αθηναίους και τους Θεσσαλονικείς, αλλά απασχολεί όλη την επαρχία" τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

Επίσης, ερωτήθηκε από το sinidisi.gr τι θα γίνει αν το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές αναδειχθεί τελικά τρίτη πολιτική δύναμη. «Στόχος, όπως έχει πει και ο Πρόεδρος, είναι να έρθουμε δεύτερο κόμμα, γιατί έτσι πιστεύουμε πως θα μπορούμε να χαράξουμε την πορεία όλης της Κεντροαριστεράς στην επόμενη φάση και τελικά μ αυτό το πρόσημο να πάμε στις επόμενες εκλογές, να είμαστε η αυριανή Κυβέρνηση. Αν είμαστε τρίτο κόμμα είμαι σίγουρος πως θα υπάρξει μια αναζήτηση γιατί είμαστε εκεί και θα πρέπει να συζητηθεί στα όργανα του κόμματος, να δούμε τι φταίει, τι δεν πήγε σωστά και γιατί δεν πείσαμε τον κόσμο να έρθει κοντά μας. Πιστεύω όμως πως θα είμαστε δεύτερο κόμμα, γατί όλοι οι υποψήφιοι «οργώνουμε» όλη την Ελλάδα για να σηκώσουμε πάλι την πράσινη σημαία και τον πράσινο ήλιο».

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την συνάντησή με φίλους και στελέχη του κόμματος σε κεντρικό καφέ του Αγρινίου:

sinidisi.gr

Μετά την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης στην εφορία Χαλκίδας έρχεται νέα αποκάλυψη σοβαρού περιστατικού διαφθοράς που αφορά τις φορολογικές αρχές και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Oικονομικών το οποίο φέρεται να παρεμπόδισε κατόπιν χρηματισμού τις έρευνες.

Πρόκειται για λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με παράλληλη εμπλοκή λογιστών και εφοριακού που υπηρετεί σε διευθυντική θέση στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με αποκάλυψη του Documento.

Με λίγα λόγια πρόκειται για μία ακόμα εγκληματική οργάνωση η οποία όμως έτυχε προστασίας από υψηλόβαθμο στέλεχος προσκείμενο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όλα ξεκίνησαν από μια ανώνυμη καταγγελία και η υπόθεση έχει τεθεί υπόψη των αρμόδιων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, στις οποίες προΐσταται ο Γιώργος Πιτσιλής, ενώ πλέον έχει κοινοποιηθεί στην εισαγγελέα του Αρειου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και στους προϊσταμένους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και Εφετών του Πειραιά.

Η επίμαχη καταγγελία αφορά την ίδρυση συγκεκριμένων εταιρειών-μαϊμού τον Μάρτιο του 2023 έπειτα από παραγγελία «ποινικού» που δραστηριοποιείται στον χώρο της λαθρεμπορίας ποτών.

Στόχος της ίδρυσης των εταιρειών ήταν να «επιμεριστεί» ο τζίρος του κυκλώματος λαθρεμπορίας ποτών, ο οποίος θα ήταν αυξημένος λόγω της τουριστικής σεζόν, ώστε να μη χτυπήσει «καμπανάκι» στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Μόλις ο τζίρος των εταιρειών θα ξεπερνούσε ένα συγκεκριμένο όριο, τότε οι λογιστές θα προχωρούσαν στην εκκαθάριση και διάλυση των εταιρειών ώστε να σβήσουν όλα τα ίχνη τους.

Η καταγγελία περιέχει ΑΦΜ των πέντε εταιρειών που «ανοίχτηκαν» με σκοπό την παραπλάνηση των φορολογικών αρχών.

Η υπόθεση και τα στοιχεία της που καταδείκνυαν τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων είχαν πρωτίστως καταγγελθεί στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙΠΑΕΕ) της ΑΑΔΕ και σε άλλες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, καθώς επίσης και στην Οικονομική Αστυνομία.

Δίχως ωστόσο να προκύψει «αποτέλεσμα».

Ο,τι δεν κατάφερε η αρμόδια ΑΑΔΕ του Γ. Πιτσιλή το έκανε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το οποίο κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Δικαιοσύνης το καλοκαίρι του 2023 με αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία και να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας ο αρμόδιος εισαγγελέας με παραγγελία του στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ζήτησε να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα.

Όπως καταγγέλλεται, όταν η έρευνα άρχισε να αποδίδει και οι εμπλεκόμενοι κινδύνευαν να υποστούν ζημιά ενεπλάκη διευθυντικό στέλεχος του ΥΠΟΙΚ με συνδικαλιστική δράση, το οποίο υπηρετεί σε θέση που «προΐσταται πολιτικά» του ΣΔΟΕ.

Κατά την καταγγελία, το διευθυντικό στέλεχος φέρεται να ανέλαβε αντί χρηματικού αντιτίμου να «παρεμποδίσει» την έρευνα του ΣΔΟΕ ώστε οι εμπλεκόμενοι να πέσουν στα μαλακά!

Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση όχι μόνο δεν εντόπισε καμία παράβαση λαθρεμπορίας και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος η ΑΑΔΕ, αλλά παράλληλα υψηλόβαθμος εφοριακός πληρώθηκε για να «καθαρίσει» τους εμπλεκόμενους ή να περιορίσει τη ζημία τους.

Ποιος είναι λοιπόν ο υψηλόβαθμος εφοριακός που καταγγέλλεται στην ανώνυμη επιστολή;

Τι αναφέρει η επιστολή

Τον Μάρτιο του 2023 πρόσωπο το οποίο δραστηριοποιείται στη λαθρεμπορία ποτών και φέρεται, σύμφωνα με την καταγγελία, να είναι «γνωστό στις αρχές» παρήγγειλε σε λογιστές του Πειραιά και της Αθήνας την ίδρυση πέντε εταιρειών.

Η ίδρυσή τους είχε να κάνει με την «εξυπηρέτηση της πώλησης λαθραίων αλκοολούχων ποτών την τουριστική σεζόν σε διάφορα νησιά», όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος κ.λπ.

Στα νησιά αυτά λειτουργούν κάβες που «εν γνώσει τους συμμετέχουν στην λαθρεμπορία ποτών» και προμηθεύουν «είτε μεγάλες ξενοδοχειακές all inclusive μονάδες είτε café bar».

Η ίδρυση των πέντε εταιρειών δεν ήταν τυχαία.

Όπως υπογραμμίζεται, «σκοπός της ίδρυσής τους ήταν να επιμεριστεί ο τζίρος και να μην εμφανιστεί σε μια μεμονωμένη εταιρεία, γεγονός που ενδεχομένως να κινούσε υποψίες στις φορολογικές αρχές».

Επρόκειτο για τζίρο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ο οποίος πράγματι εάν εμφανιζόταν ξαφνικά από μια νεοσύστατη εταιρεία «χωρίς έδρα, αγορές πρώτες ύλης και υποδομές» θα σήμανε συναγερμό στην ΑΑΔΕ ως «ακραία φορολογική συμφορά».

Στο σχέδιο περιλαμβανόταν όμως και κάτι ακόμη. Όταν καθεμία από αυτές τις εταιρείες θα εμφάνιζε ένα συγκεκριμένο ποσό, τότε η ομάδα των λογιστών θα «πραγματοποιούσε λύση – εκκαθάριση και διακοπή των εργασιών τους».

Με τον τρόπο αυτό θα μειωνόταν ο κίνδυνος να γίνουν αντιληπτοί από την ΑΑΔΕ.

Πράγματι οι λογιστές ίδρυσαν τις εταιρείες. Μάλιστα στην καταγγελία περιλαμβάνονται τα πέντε ΑΦΜ των ισάριθμων εταιρειών.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα επρόκειτο για εταιρείες με μετοχικό κεφάλαιο που κυμαινόταν από 1.000 ευρώ (στις περισσότερες περιπτώσεις) έως και 5.000 ευρώ.

Ως μέτοχοι των εταιρειών εμφανίζονταν πρόσωπα με καταγωγή από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο.

Όλοι τους δήλωναν ως μόνιμη κατοικία την Ελλάδα και συγκεκριμένα διάφορες περιοχές της Αττικής.

Λίγους μήνες μετά την ίδρυση των εταιρειών τέθηκε σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του σχεδίου:

Η διακοπή των εργασιών και η εκκαθάρισή τους. Ωστόσο εκεί τα πράγματα δεν φαίνεται να κύλησαν όπως τα είχαν σχεδιάσει.

Σύμφωνα με την καταγγελία, επειδή οι ιδρυθείσες εταιρείες ήταν μονοπρόσωπες ΕΠΕ, απαιτούνταν η «ύπαρξη συμβολαιογραφικής πράξης λύσης εκκαθάρισης».

Συγκεκριμένα ο συμβολαιογράφος έπρεπε να συντάξει τα έγγραφα με φυσική παρουσία του φερόμενου ως διαχειριστή της κάθε εταιρείας.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα «να συνταχθούν εμφανώς πλαστές συμβολαιογραφικές πράξεις».

Η κομπίνα όμως έγινε αντιληπτή από τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου του Πειραιά.

Aυτό που κίνησε την περιέργεια ήταν ότι τα ίδια αλλοδαπά πρόσωπα εμπλέκονταν και σε άλλες περιπτώσεις ίδρυσης εταιρειών.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαπίστωσαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και με τα έγγραφα που είχαν προσκομίσει.

Με πρωτοβουλία του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ιωάννη Βουτσινά το θέμα τέθηκε προς συζήτηση σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, καθώς επίσης και ενώπιον της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων.

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Πειραιά αποφάσισε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιώς, στην οποία έκανε λόγο για «έκνομες ενέργειες».

Είναι πράγματι εντυπωσιακό πώς οι υπηρεσίες και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά εντόπισαν ό,τι δεν κατάφεραν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ υπό τον Γ. Πιτσιλή.

Μετά τη μηνυτήρια αναφορά σχηματίστηκε δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.

Στο πλαίσιο αυτής δόθηκε παραγγελία προς το ΣΔΟΕ προκειμένου να διερευνήσει το περιεχόμενο των καταγγελιών.

Σύμφωνα με την ανώνυμη καταγγελία, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση και σύντομα άρχισε να εντοπίζει διάφορα ευρήματα, όπως για παράδειγμα τη «μη ύπαρξη έδρας σε κάθε εταιρεία».

Ο «ποινικός» που είχε παραγγείλει την ίδρυση των εταιρειών άρχισε να ανησυχεί καθώς υπήρχε κίνδυνος «να ακυρωθεί η εξόφληση των τιμολογίων για τα προϊόντα που είχαν πωληθεί».

Όπως επισημαίνεται, η εξόφληση πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της έκδοσης μεταχρονολογημένων επιταγών.

Ο «ποινικός» αναζητούσε λοιπόν μια λύση προκειμένου να «περιορίσει τη ζημία που επρόκειτο να διαδραματιστεί» λόγω της έρευνας του ΣΔΟΕ.

Η λύση δεν άργησε να βρεθεί. Επρόκειτο για «διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών» το οποίο μόλις είχε διοριστεί στο υπουργείο και παράλληλα είχε και συνδικαλιστική δραστηριότητα στην Ομοσπονδία Εφοριακών Ελλάδος.

Σύμφωνα με την καταγγελία ο συνδικαλιστής εφοριακός συχνά πυκνά «αρθρογραφεί σε μικρής εμβέλειας έντυπο Τύπο για τα φορολογικά τεκταινόμενα και τις κυβερνητικές αποφάσεις».

Ο συγκεκριμένος εφοριακός φέρεται να βρήκε τη λύση. Από το 2020 και μετά το ΣΔΟΕ «δεν έχει πρόσβαση στα αρχεία της πλατφόρμας myData που αποτελεί εργαλείο ελέγχου μόνο των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ». Επομένως, «στερείται προσβάσεων στην φορολογική συμπεριφορά των ελεγχόμενων επιχειρήσεων».

Την «αδυναμία» αυτή του ΣΔΟΕ φέρεται ότι εκμεταλλεύτηκε ο συγκεκριμένος εφοριακός προκειμένου να «παρεμποδιστεί η έρευνα» αντί «χρηματικής αμοιβής».

«Το κύρος της θέσης του στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και προΐσταται πολιτικά της επιχειρησιακής μονάδας ΣΔΟΕ και με δεδομένη την αδυναμία του ΣΔΟΕ να ελέγξει τη φορολογική συμπεριφορά των εταιρικών ΑΦΜ λόγω μη πρόσβασης στην πλατφόρμα myData, δημιούργησαν ένα ιδανικό περιβάλλον εμπλοκής του – προφανώς έναντι χρηματικής αμοιβής– στη διαδικασία ελέγχου παρεμποδίζοντας την έρευνα ώστε να συνεχιστεί με τον τρόπο που δεν θα θιγούν οι εταιρείες αυτές κυρίως οι αποδέκτες των τιμολογίων στα νησιά ώστε να μην τεθεί ζήτημα εξόφλησής τους» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανώνυμη καταγγελία.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε σημείο καμπής βρίσκονται οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία καθώς αυτή τη στιγμή ενεργά είναι τα μέτωπα σε Χάρκοβο και Τσάσιβ Γιαρ, αναμένεται σύντομα ένα νέο μέτωπο στο Σούμι και υπάρχει μία σχετική στασιμότητα σε Χερσώνα-Ζαπορίζια.

Η συνολική εικόνα που παρουσιάζεται δείχνει μία στασιμότητα λίγο πριν από την «θύελλα».

Εάν κάποιος προσέξει τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες θα καταλάβει ότι υπάρχει μία προσπάθεια των Ουκρανών να καταστραφούν όσο γίνεται περισσότερες συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, για να μπορέσουν να δράσουν τα εν αναμονή F-16.

Οι Ουκρανοί περιμένουν τα F-16 εναγωνίως καθώς σε αυτά υπολογίζουν πάρα πολλά, για να διακόψω την ρωσική αεροπορική υπεροχή.

Υπενθυμίζεται ότι αυτά θα προέλθουν από την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Δανία και πρόκειται για F-16 Block 15 τα οποία έχουν εκσυγχρονιστεί σε επίπεδο MLU.

Τα συγκεκριμένα διαθέτουν έγχρωμες οθόνες και σε κάποια σημεία είναι περίπου ισάξια των F-16 Block 52, είναι όμως πιο ευέλικτα από αυτά σε κλειστή αερομαχία και εάν οι Ουκρανοί πιλότοι μπορούν να τα πιλοτάρουν με επάρκεια θα αποτελέσουν δύσκολο αντίπαλο για τους Ρώσους.

Πάντως, ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι, είναι απογοητευμένοι με το επίπεδο των Ουκρανών πιλότων και την εκπαίδευση που μπορούν να αφομοιώσουν και κάποιοι από αυτούς λένε χαρακτηριστικά ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι «να τα απογειώσουν και να τα προσγειώσουν».

Όλα θα κριθούν από τους S-400 που θα έχουν σε διαθεσιμότητα οι Ρώσοι σε διάφορα καίρια σημεία του ουκρανικού μετώπου για να συνεχίσουν να διατηρούν την αεροπορική κυριαρχία τους.

Σημειώνεται ότι η ρωσική αεροπορική κυριαρχία κατέστη πλήρης κυριολεκτικά μέσα σε μία νύχτα πριν από έξι μήνες όταν και οι Ρώσοι κατέστρεψαν 16 ουκρανικούς τετραπλούς εκτοξευτές S-300.

Σε ό,τι αφορά τα μέτωπα της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή, σφοδρές μάχες διεξάγονται στο Τσάσιβ Γιαρ, αλλά και βόρεια και νότια του Χαρκόβου.

Στο Τσάσιβ Γιαρ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον διεισδύσει βαθιά στον αστικό ιστό της πόλης και θεωρείται ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για τους Ουκρανούς.

Η πόλη θα καταληφθεί όπως όλα δείχνουν, το μόνο που μένει να φανεί είναι πότε θα γίνει αυτό.

Πρόκειται για μία πόλη-«κλειδί», καθώς διακόπτη οριστικά οποιαδήποτε επαφή μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων του βορείου και του νότιου Ντόνμπας.

Στο Χάρκοβο συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στις πόλεις Βόλτσανσκ και Λίπτσι, με τους Ρώσους να έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος τους και να θεωρείται και εκεί η κατάσταση ως μη αναστρέψιμη.

Πρόκειται για δύο πόλεις οι οποίες προσφέρουν άμεση επαφή με τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο Ε40 του Χαρκόβου μέσω του οποίου θα μπορούν να αποκλείσουν οι Ρώσοι το μεγάλο αυτό αστικό κέντρο και να επιδιώξουν την κατάληψη του μέσω μιας μακρόχρονης πολιορκίας.

Έξω από την περιφέρεια του Σούμι στην ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες σε όγκο ρωσικές δυνάμεις οι οποίες αναμένεται να εμπλακούν κάποια στιγμή μέσ στο καλοκαίρι.

Εάν συμβεί αυτό θα καταφέρουν να αποκόψουν το Χάρκοβο και από την δυτική του πλευρά.

Στα νότια μέτωπα της Ζαπορίζια και της Χερσώνας επικρατεί μία στασιμότητα, ίσως γιατί αυτή τη στιγμή δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους Ρώσους.

Θεωρούν τους Ουκρανούς αδύναμους για να προχωρήσουν σε κάποια απειλητική ενέργεια και διατηρούν πάντα την πρωτοβουλία των κινήσεων να προχωρήσουν σε αιφνιδιαστική επιχείρηση ανά πάσα στιγμή.

Άλλωστε η στρατηγική των «1000 τσιμπημάτων» που εφαρμόζουν οι Ρώσοι απέδωσε τα μέγιστα, καθώς εξαντλούν τους Ουκρανούς τους οποίους τους αναγκάζουν να μεταφέρουν και να αναλώνουν συνεχώς τις εφεδρείες τους σε πολλά σημεία του ουκρανικού μετώπου.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η ελληνική κοινωνία φαίνεται να ζει για άλλη μια φορά σε έναν φανταστικό κόσμο, κλεισμένη στον εαυτό της, γιορτάζοντας θεάματα και αθλητικές επιτυχίες.

Στην Πολωνία, χιλιάδες αγρότες κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρσοβίας, διαμαρτυρόμενοι κατά των γεωργικών πολιτικών της ΕΕ και των εισαγωγών φθηνών τροφίμων από την Ουκρανία. 

Την ώρα που κλείνουμε τα αεροδρόμια για να υποδεχθούμε τις αθλητικές μας ομάδες, τα πραγματικά προβλήματα παραμένουν άλυτα και οι πολίτες αδρανείς.

Οι διαμαρτυρίες αυτές αποτελούν μέρος της αντίστασης προς το Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο (Green Deal), που στοχεύει στην «κλιματική ουδετερότητα» ως το 2050, επιβαρύνοντας τους αγρότες με αυξημένα κόστη παραγωγής και περιορισμούς​​.

Οι Πολωνοί αγρότες, με σύνθημα «Κάτω η Πράσινη Συμφωνία» απαιτούν την αποχώρηση από πολιτικές της ΕΕ που θεωρούν επιζήμιες για την οικονομία τους και την εθνική τους ανεξαρτησία.

Με πανό που καταδικάζουν την «δικτατορία της ΕΕ» και απαιτήσεις για προστασία της εγχώριας παραγωγής, δείχνουν την ανάγκη για άμεσες αλλαγές​​.

Σε πλήρη αντίθεση, στην Ελλάδα, αντί να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τα προβλήματα, οι ευκαιρίες για μαζικές κινητοποιήσεις αναλώνονται σε γεγονότα όπως οι αθλητικές επιτυχίες ιδιωτικών ομάδων με έσοδα εκατομμυρίων από χορηγίες και διαφημίσεις.

Οι πολίτες φαίνονται ευχαριστημένοι με μια επιφανειακή πραγματικότητα, αγνοώντας τα σοβαρά ζητήματα που τους απειλούν.

Οι αγροτικές διαμαρτυρίες στην Πολωνία δείχνουν τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι πολίτες ενός έθνους ενωθούν και αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους.

Είναι καιρός η ελληνική κοινωνία να επανεξετάσει τις προτεραιότητές της, να εγκαταλείψει τον εφησυχασμό και να κατευθύνει την ενέργεια και τη δράση της προς την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Η ουσιαστική πρόοδος και βελτίωση των συνθηκών ζωής μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συνειδητή και πανεθνική προσπάθεια. 

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο Υπουργός Υποδομών κ. Σταϊκούρας στα εγκαίνια της γέφυρας του Ευήνου ανακοίνωσε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα ύδρευσης των περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021 – 2027» 

Η ένταξη του έργου στο ταμείο του ΕΣΠΑ 21-27 με την Α΄ Φάση να ανέρχεται στα 64.500.000 ευρώ αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την περιοχή μας.

Το έργο αφορά τις εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις στις παραλίμνιες περιοχές Αμβρακίας, Αμφιλοχίας και Βάλτου, τo οποίo είχε αρχικά ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και εν συνεχεία απεντάχθη. 

Ο κ. Παπαθανάσης, κατά την επίσκεψή του τον Φεβρουάριο στο Υπουργείο Υποδομών, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, είχε σημειώσει χαρακτηριστικά τα εξής: «Κατά τη συνάντηση εργασίας έθεσα στον Υπουργό όλα τα σημαντικά έργα υποδομής που διεκδικεί η Αιτωλοακαρνανία», ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ένταξης του συγκεκριμένου έργου σε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, για να λάβει την θετική απάντηση του Υπουργού: «Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι το έργο Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου ύψους 64.500.000ευρώ θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 και θα προχωρήσει η υλοποίησή του». Πλέον, το έργο περνά στη φάση της υλοποίησής του. Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται τον Αύγουστο του 2026, και αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την προστασία των περιοχών αυτών από πλημμύρες και την εξασφάλιση επάρκειας σε πόσιμο νερό.

Άλλωστε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στην Αιτωλοακαρνανία και στο Αγρίνιο αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα υποδομής τα οποία υλοποιήθηκαν κα υλοποιούνται στην περιοχή μας. Πιο συγκεκριμένα, πέραν της γέφυρας του Ευήνου που ολοκληρώθηκε, παραδόθηκε πριν λίγους μήνες παρουσία του ολοκληρωμένος ο οδικός άξονας Αμβρακίας – Ακτίου  και είχε επισκεφθεί το έργο Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας που είναι υπό κατασκευή στον Ορεινό Βάλτο προϋπολογισμού 600.000.000 ευρώ ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα έργα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικού χαρακτήρα, τα οποία υλοποιούνται. 

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε τη σημασία των Ευρωεκλογών καθώς για τα σημαντικά αυτά έργα αξιοποιούνται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και πόροι.
Ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε: «Η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα ‘Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021 – 2027’ αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή μας, ενώ συνεχίζουμε να διεκδικούμε κι άλλα έργα υποδομής για τον τόπο μας. Οι Ευρωεκλογές έχουν μία ξεχωριστή σημασία όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η χώρα μας αλλά και για πολιτικές που θα εφαρμοστούν και αφορούν μέτρα για τους αγρότες μας, το μεταναστευτικό, το δημογραφικό και την Ευρωπαϊκή άμυνα. Οι Ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για χαλαρή ψήφο και πειραματισμούς γιατί η ισχυρή εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη σημαίνει περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη, επιπλέον ευκαιρίες αξιοποίησης πόρων και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

παπαθαναση μητσοτακης

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με απόφαση της, η ανεξάρτητη αρχή επέβαλε πρόστιμο 400.000 ευρώ στο Yπουργείο Εσωτερικών και 40.000 ευρώ στην Άννα Μισελ Ασημακοπουλου ενώ για τη Νέα Δημοκρατία και τον τότε Γραμματέα Αποδήμων του κόμματος,, Νίκο Θεοδωρόπουλο η Αρχή ανέβαλε την έκδοση απόφασης, δεδομένου ότι ο τελευταίος μετά την ακρόαση και την υποβολή υπομνημάτων, προσκόμισε ένορκη βεβαίωση του ως προς τον τρόπο περιέλευσης σε αυτόν των εκλογικών καταλόγων, ως νεότερο κρίσιμο στοιχείο, από το περιεχόμενο του οποίου προκύπτει η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των εκεί προβαλλόμενων ισχυρισμών

Σε ανακοίνωση της, η Αρχή αναφέρει:

«Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έλαβε μεγάλο πλήθος καταγγελιών σχετικά με αζήτητη πολιτική επικοινωνία μέσω e-mail που εστάλη την 1/3/2024, με τίτλο «100 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές», από την Ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Κατόπιν αυτών η Αρχή διερεύνησε αυτεπάγγελτα την υπόθεση, ασκώντας τις εξουσίες έρευνας που διαθέτει άμεσα και ελέγχοντας τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κατόπιν σειράς επιτόπιων ελέγχων και λήψης πειστηρίων και στοιχείων στο πλαίσιο του ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι αρχείο με προσωπικά δεδομένα του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων εξωτερικού για τις εκλογές του Ιουνίου 2023, για το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνος επεξεργασίας, και για το οποίο η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει καμία απολύτως περίπτωση διαβίβασής του σε αποδέκτες εκτός Υπουργείου, διακινήθηκε εκτός του Υπουργείου.

Το εν λόγω αρχείο περιείχε, πέραν των γνωστών στοιχείων των εκλογικών καταλόγων, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των εκλογέων εξωτερικού, στοιχεία τα οποία εξαιρούνται από τη χορήγηση στους δικαιούχους αντιτύπων εκλογικών καταλόγων.

Το εν λόγω αρχείο δημιουργήθηκε στις 8 Ιουνίου 2023 για εσωτερική χρήση στο Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με σκοπό που αφορά την εκλογική διαδικασία. Συμπεραίνεται ότι η διαρροή του συγκεκριμένου αρχείου συνέβη μεταξύ 8 και 23 Ιουνίου 2023, καθώς αποδείχθηκε ότι στις 23 Ιουνίου 2023 το αρχείο διαβιβάστηκε στον τότε Γραμματέα Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Θεοδωρόπουλο, από αποστολέα του οποίου δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι σήμερα η ταυτότητα και η ιδιότητα, προκειμένου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, να το χρησιμοποιήσει για την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Στις 20 Ιανουαρίου 2024 το εν λόγω αρχείο εστάλη στην κ. Ασημακοπούλου από τον κ. Θεοδωρόπουλο. Η κ. Ασημακοπούλου στη συνέχεια επεξεργάστηκε το προερχόμενο από το Υπουργείο Εσωτερικών αρχείο με σκοπό την αποστολή e-mail σε όλους τους εκλογείς που περιέχονταν σε αυτό. Το ηλεκτρονικό μήνυμα της κ. Ασημακοπούλου δεν περιλάμβανε τις απαιτούμενες από το άρθρο 14 ΓΚΠΔ πληροφορίες προς ενημέρωση των αποδεκτών του, ιδίως για την πηγή προέλευσης των προσωπικών τους δεδομένων.

Όσον αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών, η διαρροή αρχείου που προορίζεται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση αποτελεί περιστατικό παραβίασης της εμπιστευτικότητας προσωπικών δεδομένων και άρα παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Κατά τον έλεγχο που διενήργησε η Αρχή στο Υπουργείο Εσωτερικών εντοπίστηκαν ελλείψεις στις διαδικασίες και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές προστασίας των δεδομένων, πλημμέλειες στη διερεύνηση του περιστατικού καθώς και μη τεκμηριωμένες ανακοινώσεις των συνθηκών του περιστατικού. Τέλος, διαπιστώθηκαν ελλείψεις και ανακρίβειες στο περιεχόμενο των σχετικών τηρούμενων αρχείων δραστηριοτήτων.

Όσον αφορά στην κ. Ασημακοπούλου, η Αρχή διαπίστωσε ότι η συλλογή προσωπικών δεδομένων αποδήμων ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων ηλεκτρονικής επικοινωνίας και η χρήση τους για την αποστολή μηνύματος πολιτικής επικοινωνίας έγινε κατά παράβαση της βασικής αρχής της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και διαφάνειας της επεξεργασίας, καθώς έγινε κατά παράβαση μιας σειράς διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας και επιπλέον δεν θα μπορούσε να είναι ευλόγως αναμενόμενη για τα υποκείμενα των δεδομένων (εκλογείς εξωτερικού).

Η Αρχή επέβαλε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, διοικητικό χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους 400.000 ευρώ για παραβάσεις των άρθρων 5, 25, 30, 32 και 33 του ΓΚΠΔ και έδωσε εντολή να προβεί σε ενέργειες που αφορούν τη συμμόρφωση των τηρούμενων μέτρων και διαδικασιών με τον ΓΚΠΔ, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η Αρχή επισημαίνει ότι οι διαπιστωθείσες παραβάσεις δεν σχετίζονται με τη διαδικασία διενέργειας της ψηφοφορίας.

Η Αρχή επέβαλε στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, διοικητικό χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους 40.000 ευρώ για παραβάσεις των άρθρων 5, 6 και 14 του ΓΚΠΔ και έδωσε εντολή διαγραφής των εν λόγω δεδομένων.

Ως προς τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Θεοδωρόπουλο, η Αρχή ανέβαλε την έκδοση απόφασης, δεδομένου ότι ο τελευταίος μετά την ακρόαση και την υποβολή υπομνημάτων, προσκόμισε ένορκη βεβαίωσή του ως προς τον τρόπο περιέλευσης σε αυτόν των εκλογικών καταλόγων, ως νεότερο κρίσιμο στοιχείο, από το περιεχόμενο του οποίου προκύπτει η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των εκεί προβαλλόμενων ισχυρισμών.»

Η ανακοίνωση του Yπουργείου Εσωτερικών

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνονται τα εξής:

Η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιβεβαιώνει ότι η αποστολή προεκλογικού υλικού σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις Ελλήνων πολιτών δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο, αφού αποδείχτηκε ότι η
σχετική λίστα είχε δημιουργηθεί στις 8 Ιουνίου 2023 και είχε σταλεί στον Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας στις 23 Ιουνίου 2023.

Οκτώ, δηλαδή, μήνες πριν νομοθετηθεί η επιστολική ψήφος και πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όταν η χώρα είχε Υπηρεσιακή Κυβέρνηση.

Προφανώς δεν έχει σχέση ούτε με τις εκλογικές διαδικασίες, οι οποίες πραγματοποιούνται εδώ και 50 χρόνια στη χώρα μας με άψογο τρόπο, υπό την εποπτεία των Δικαστικών Αρχών.

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, δήλωσε την απόφαση της να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση, και πολύ γρήγορα ανελήφθησαν πολιτικές ευθύνες με την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών που ήταν τον
Ιούνιο του 2023 αρμόδιος για τις εκλογές, καθώς και του Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τη μη συμμετοχή της εν λόγω ευρωβουλευτού στις Ευρωεκλογές 2024.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών θα μελετήσουμε ενδελεχώς την απόφαση της Αρχής, με την οποία συνεργαστήκαμε πλήρως, προκειμένου να αποφασίσουμε τις επόμενες νομικές μας ενέργειες.

Η προσπάθεια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών οφείλει να είναι διαρκής, με βάση και τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας. Ακριβώς γι’ αυτό, έχουμε ήδη δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών, με νέα μέτρα προστασίας, όπως η κρυπτογράφηση των προσωπικών δεδομένων, η κατάρτιση ειδικού, υποχρεωτικού προγράμματος επιμόρφωσης για όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών και η δρομολόγηση ειδικής οριζόντιας μελέτης προκειμένου να εξεταστούν οι υφιστάμενες πολιτικές ασφαλείας και να αποτυπωθούν προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωση των συστημάτων ασφαλείας και των διαδικασιών προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για την μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο στη Λαμία, το οποίο εμπλέκεται στην υπόθεση της τροφικής δηλητηρίασης μαθητών

Αφού έγινε γνωστό ότι η φωτιά την Κυριακή 19 Μαΐου εκδηλώθηκε από πρόθεση, τώρα αποκαλύπτεται πως η εταιρεία είχε ζητήσει αύξηση των ασφαλίστρων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο MEGA και το Live News, φαίνεται να υπάρχει ηλεκτρονική αλληλογραφία λίγο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τη δηλητηρίαση και δύο ημέρες πριν την καταστροφή από τη φωτιά, από το εργοστάσιο προς την ασφαλιστική, με αίτημα την αύξηση αποζημίωσης σε περίπτωση φωτιάς.

Η εταιρεία ζητά σε αυτό το μεσοδιάστημα, κάτι που θεωρείται ύποπτο, από την ασφαλιστική εταιρεία να της αυξήσει την αποζημίωση, μια συναλλαγή ωστόσο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Εμπρησμός η φωτιά στο εργοστάσιο
Σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμούνη φωτιά στο εργοστάσιο στη Λαμία εκδηλώθηκε από πρόθεση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση της ΔΑΕΕ του Πυροσβεστικού Σώματος κάνει λόγο για εμπρησμό την Κυριακή 19 Μαΐου στο εργοστάσιο. Ήδη έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας για τα μέχρι τώρα στοιχεία, ενώ η έρευνα συνεχίζεται με σκοπό να ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα πίσω από τη φωτιά.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση έχει παρέμβει και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητώντας να ερευνηθεί αν συνδέεται το γεγονός με τα χαλασμένα γεύματα και τον επικείμενο έλεγχο από τον ΕΦΕΤ ο οποίος είχε προγραμματιστεί την επομένη της καταστροφής του εργοστασίου.

Τα στοιχεία που δείχνουν εμπρησμό
Όπως έχει γίνει γνωστό, η αρχική έρευνα της Πυροσβεστικής έδειξε πως η φωτιά ξεκίνησε από την μπροστινή πλευρά ενός φορτηγού, το οποίο ήταν παρκαρισμένο στο κτίριο του εργοστασίου που έπιασε φωτιά και κάηκε ολοσχερώς.

Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής φαίνεται να έχουν προβληματιστεί καθώς το φορτηγό φαίνεται να ήταν σχεδόν κολλητά στο κτίριο, σαν κάποιος να ήθελε να το συνδέσει με την πυρκαγιά.

Ένα άλλο στοιχείο είναι το γεγονός πως η φωτιά εξαπλώθηκε και πήρε διαστάσεις πάρα πολύ γρήγορα, παρά ο γεγονός πως το υλικά που έχει το εργοστάσιο δεν ήταν εύφλεκτα.

Για τον λόγο αυτό εξετάζεται αν υπήρχε κάποιος άλλος παράγοντας, όπως κάποια άλλη εύφλεκτη ύλη στον χώρο που να επιτάχυνε την εξάπλωσε της φωτιάς. Να υπήρξε δηλαδή διάχυση βενζίνης ή πετρελαίου και αυτό να ήταν μετά από ανθρώπινη παρέμβαση, οπότε μιλάμε για εμπρησμό. Σημειώνεται πως μαρτυρίες όσων έσπευσαν να σβήσουν την πυρκαγιά, αναφέρουν πως μύριζε έντονα βενζίνη στον χώρο.

Από το κατεστραμμένο κομμάτι του εργοστασίου ελήφθησαν 20 περίπου δείγματα, σύμφωνα με πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου, τα οποία θα εξεταστούν από το Γενικό Χημείο του Κράτους προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως υπήρχε εύφλεκτο υγρό στον χώρο.

Επιπλέον, ζήτημα έχει προκύψει με τα καταγραφικά καμερών που υπήρχαν στο εργοστάσιο, καθώς από τα τρία, τα δύο κάηκαν στη φωτιά, ενώ το τρίτο δεν βρέθηκε. Πλέον, εξετάζεται αν καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά, ή αν εξαφανίστηκε για άλλον λόγο.

Η έκθεση της Πυροσβεστικής που κάνει λόγο για εμπρησμό, θα «ξεκλειδώσει» την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου υπόπτων, προκειμένου οι Αρχές να δουν ποιος έχει επικοινωνήσει με ποιον.

in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Από πρόθεση μπήκε η φωτιά στο εργοστάσιο Γιαννίτση στη Λαμία όπου παρασκευάζονταν τα σχολικά γεύματα σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Όπως μεταδίδει το lamiareport.gr η έκθεση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής κάνει λόγο για εμπρησμό.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου, στο εργοστάσιο «Γιαννίτσης» σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΔΑΕΕ μπήκε από πρόθεση και έχει ήδη ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας για τα στοιχεία της έρευνας που συνεχίζεται.

Για την υπόθεση έχει παρέμβει και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητώντας να ερευνηθεί αν συνδέεται το γεγονός με τα χαλασμένα γεύματα και τον επικείμενο έλεγχο από τον ΕΦΕΤ ο οποίος είχε προγραμματιστεί την επομένη της καταστροφής του εργοστασίου.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ανακοινώθηκαν τα πρόσωπα που απαρτίζουν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου με την επωνυμία «ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» , του Σωματείου με την επωνυμία «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» και του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ», από τις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν την 20η Απριλίου 2024.

Μετά την κατανομή αξιωμάτων που επακολούθησε, προέκυψαν οι εξής συνθέσεις: 

1) «ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»

Για το Διοικητικό Συμβούλιο:
Πρόεδρος : Αντωνάτου Λαμπρινή,
Αντιπρόεδρος : Γραβάλου Ελένη,
Γενικός Γραμματέας : Αναγνωστοπούλου Δέσποινα,
Ταμίας : Μπόμπολου Ιωάννα (Τζοάνα),
Μέλη : Μέρκου Σταυρούλα, Παπαϊωάννου Σπυριδούλα, Πατεροπούλου Χριστίνα

Εξελεγκτική Επιτροπή:
Πρόεδρος : Σταμάτη Μάρθα,
Μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής : Κωστάκη Γεωργία, Πατσιαλού Ευτυχία

2) ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ»

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος : Πριόβολος Χρήστος
Αντιπρόεδρος : Ξυλωμένου Αικατερίνη ( Κατίνα)
Γενικός Γραμματέας : Τσάγκαλος Κωνσταντίνος
Ταμίας : Καρβελά Όλγα
Λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου : Γραβάλου Ελένη , Μουντούρης
Ανδρέας , Νεραντζής Ιωάννης

Εξελεγκτική Επιτροπή: Πρόεδρος :Σκαρτσάρης Ανδρέας

Μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής : Αντωνάτου Λαμπρινή, Τσιρώνης Σταύρος

3) ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ»

Για το Διοικητικό Συμβούλιο:
Πρόεδρος : Γιαννιώτη Αικατερίνη,
Αντιπρόεδρος : Παρτσάλη Νίκη,
Γενική Γραμματέας : Ζαφείρη Κωνσταντία,
Ταμίας : Παπαϊωάννου Σπυριδούλα, Μέλη : Δανέλλη Αικατερίνη, Κάκκου Νικολέττα & Φούντα Αγαθή

Εξελεγκτική Επιτροπή:
Πρόεδρος: Μήτσιου Φωτεινή (Κολοβού-Μήτσιου Φρίντα)

Μέλη: Λιβιτσάνου Αικατερίνη, Μασίκα Ελένη

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ
Σελίδα 1 από 2