Κυριακή, 19η Μαίου 2024  8:41: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024

Στον Αγρίνιο βρίσκεται ο Γιώργος Αυτιάς που επισκέπτεται την πόλη με την ιδιότητα του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Ο γνωστός δημοσιογράφος μετά την επίσκεψη του στο δημαρχείο έσπευσε στον Ι.Ν.Αγίου Χριστοφόρου (νέο) όπου τελείται ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός.

Και η παρουσία του εκεί είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστεί. Γιατί χοροστατεί ένας συγγενής του, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Δαμασκηνός τυγχάνει ανιψιός του Γιώργου Αυτιά με τις ρίζες και των δύο να είναι στον Μαραθόκαμπο Σάμου.

Και αυτος είναι ένας λόγος που ο δημοσιογράφος επέλεξε να επισκεφθεί το Αγρίνιο κατά την εορτή του Αγίου Χριστοφόρου.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Ράφα, ενώ οι συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία, συνεχίζονται στο Κάιρο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει σε μια χερσαία επίθεση, ενω ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, από τις πρώτες επιχειρήσεις στη Ράφα.

Το βράδυ της Τρίτης 7 Μαΐου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε σε διάγγελμα του ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διάλυσης της Χαμάς και την επιστροφή των αιχμαλώτων.

Περίπου οι μισοί από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας έχουν συνωστιστεί στη Ράφα αφού εγκατέλειψαν άλλα μέρη του παλαιστινιακού θύλακα κατά τη διάρκεια επτά μηνών πολέμου.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Λίγο μετά την ανακοίνωση της ΕΕ ότι θα διαθέσει τα κατασχεμένα 300 δισ. ευρώ της Ρωσίας  για τη στήριξη της ανάκαμψης και των στρατιωτικών αναγκών της Ουκρανίας και την δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι «Με τα χρήματα αυτά η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη θα γίνει ένα πιο ασφαλές μέρος για να ζεις» η Ρωσία κήρυξε πυρηνικό συναγερμό!

Η συναγερμός αφορά τα πυρηνικά όπλα της Δυτικής και Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας και αφορά κυρίως την φόρτωση πυρηνικών κεφαλών σε μαχητικά αεροσκάφη υποστρατηγικά μαχητικά Su-34 και στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M και σε υπερ-υπερηχητικά βλήματα Kh-47M2 Kinzhal, αλλά και τα βλήματα Iskander-M που έχουν μεταφερθεί στην Λευκορωσία και μπορούν να πλήξουν σε ελάχιστα λεπτά την Βαρσοβία και το Βερολίνο.

Η Λευκορωσική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά την φόρτωση πυρηνικών κεφαλών σε Iskander-M.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το πυραυλικό σύστημα της Λευκορωσίας Polonez-M συμπεριλήφθηκε στις ασκήσεις των πυρηνικών δυνάμεων.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που πυρηνικές κεφαλές βγήκαν από τους χώρους αποθήκευσης

Σύμφωνα με την διαταγή του Α. Λουκασένκο, διεξάγεται αιφνίδια επιθεώρηση των μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων στις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας.

Δύο σχηματισμοί πυραυλικού πυροβολικού της Λευκορωσίας η 587η Μεραρχία και η 465ης Ταξιαρχία πυραύλων οπλισμένων άλλαξαν τις κεφαλές από συμβατικές σε πυρηνικά και αναμένουν εντολές.

Η Μόσχα σε μία λιτή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «Ξεκίνησαν ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα».

Να σημειώσουμε ότι κατά την ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν χθες ο Πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας του είπε χαρακτηριστικά:

«Ο αρχηγός του κράτους μερικές φορές πρέπει να λαμβάνει μερικές φορές μοιραίες, τρομερές αποφάσεις που θα προκαλέσουν πολλά θύματα»!

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε επανασχεδιασμό του ΕΣΥ αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας μετά τις Ευρωεκλογές, αφού ήδη το σύστημα υγείας περιλαμβάνει νέα δεδομένα με το ιδιωτικό έργο των γιατρών του δημοσίου, αλλά και τους ιδιώτες γιατρούς που θα μπορούν να εργάζονται μέσα στα νοσοκομεία.

Υπό το πρίσμα αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επανεκτιμήσει το ιατρικό προσωπικό που διαθέτουν οι δημόσιες μονάδες υγείας σε όλη τη χώρα, ώστε στην συνέχεια να επανασχεδιάσει όλο τον υγειονομικό χάρτη.

Αλλάζει τον υγειονομικό χάρτη της χώρας ο Γεωργιάδης
Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετά τις περιοδείες του στην περιφέρεια και ανάλογα και με το αποτέλεσμα των εκλογών, προτίθεται να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας, όπως λένε πηγές του ethnos.gr.

Εξάλλου ο Άδωνις Γεωργιάδης ήδη από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, σχεδίαζε να αλλάξει τον υγειονομικό σχηματισμό, ώστε να προκύψουν μονάδες υγείας ανά τη χώρα που να καλύπτουν τις τοπικές ανάγκες του πληθυσμού.

Βασικό ρόλο όμως στις αλλαγές αναμένεται να παίξει και ο διορισμός των νέων Διοικητών στα νοσοκομεία, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί προς το τέλος καλοκαιριού, ίσως και τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα πάντως το σύστημα υγείας παρουσιάζει κατακερματισμό δυνάμεων και μονάδων, με αποτέλεσμα όμως οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται αφού πολλά νοσοκομεία και κέντρα υγείας δεν διαθέτουν ούτε το βασικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δημιουργηθεί νέα ομάδα ειδικών στο υπουργείο Υγείας, η οποία και θα μελετήσει τις αλλαγές ώστε να προτείνει συγχωνεύσεις και αλλαγές χρήσης στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η κυβέρνηση με τον νέο υγειονομικό χάρτη θα ανασχεδιάσει το σύμπλεγμα νοσοκομείων παρότι στο παρελθόν ανάλογες ενέργειες έχουν προκαλέσει πονοκεφάλους στις περισσότερες κυβερνήσεις αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.

Βασικά κριτήρια αναμένεται να αποτελέσουν:

  • Οι παρεχόμενες υπηρεσίες κι αν αυτές καλύπτονται από ικανοποιητικό αριθμό εργαζομένων.
  • Στις περιπτώσεις που κάποιες κλινικές έχουν το ίδιο αντικείμενο και βρίσκονται σε κοντινά νοσοκομεία, θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε ένα νοσοκομείο από τα δύο.
  • Βασικό κριτήριο θα είναι και ο αριθμός χειρουργείων που πραγματοποιούνται σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα. Εάν κριθεί ότι ο αριθμός είναι περιορισμένος, στην περίπτωση αυτή θα μπαίνει λουκέτο στη μία χειρουργική κλινική ενός νοσοκομείου και οι επεμβάσεις θα διεξάγονται στο αμέσως κοντινότερο.
  • Και η πληρότητα όμως θα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει να λειτουργεί ένα νοσοκομείο με την ίδια μορφή. Εάν είναι χαμηλή και οι νοσηλείες των ασθενών δεν ξεπερνούν το 60%, ο ανασχεδιασμός θα προβλέπει ότι η συγκεκριμένη Μονάδα θα αλλάξει χαρακτήρα και θα παρέχει άλλες υπηρεσίες Υγείας.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

ethnos.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σχεδόν 6,2 εκατ. ταξίδια πραγματοποίησαν οι Έλληνες στο εξωτερικό το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Η εξερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ήταν κατά 1,1 εκατ. υψηλότερη σε σχέση με το 2022, οπότε καταγράφηκαν 5,09 εκατ. ταξίδια εκτός των συνόρων της χώρας.

Παρά την αύξηση δεν σημειώθηκε ρεκόρ επισκέψεων σε ξένους προορισμούς. Πρόκειται όμως για τον 6ο υψηλότερο αριθμό ταξιδιών εκτός Ελλάδας. Ρεκόρ εξερχόμενων ταξιδιών είχε πραγματοποιηθεί το 2018 (7,96 εκατ.). Ακολούθησαν με υψηλότερους αριθμούς το 2019 με 7,85 ταξίδια, το 2017 με 7,68 εκατ. ταξίδια το 2016 με 7,23 εκατ. ταξίδια και το 2015 με 6,29 εκατ. ταξίδια.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι τα περισσότερα ταξίδια των Ελλήνων το 2023 πραγματοποιήθηκαν στη Βουλγαρία (1,07 εκατ.). Πρόκειται, κυρίως, για έναν προορισμό που επιλέγεται σε μεγάλο ποσοστό για μονοήμερες επισκέψεις κυρίως από Βορειοελλαδίτες. Στη δεύτερη θέση των χωρών, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας και προτίμησαν για τα ταξίδια τους οι Έλληνες, κατατάχθηκε το 2023 η Τουρκία (599,4 χιλ.). Ακολούθησαν η Ιταλία με 578 χιλ. ταξίδια, η Γερμανία με 473,5 χιλ. ταξίδια, η Κύπρος με 336,9 χιλ. ταξίδια, το Ηνωμένο Βασίλειο με 328,3 χιλ. ταξίδια, η Γαλλία με 196,4 χιλ., η Ισπανία με 191 χιλ. η Αυστρία με 161,4 χιλ. και η Ολλανδία με 145,3 χιλ.

https://

Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό το 2023 ξεπέρασαν τα 2,43 δισ. ευρώ, από 1,92 δισ. ευρώ το 2022. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στην κορυφή της Λίστας με τις περισσότερες δαπάνες από τους Έλληνες βρίσκεται η Ιταλία (272,9 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν η Γερμανία (244,1 εκατ. ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (200,7 εκατ. ευρώ), η Κύπρος (149,3 εκατ. ευρώ), η Τουρκία (139,7 εκατ. ευρώ), η Γαλλία (119,3 εκατ. ευρώ), η Ισπανία (112,1 εκατ. ευρώ), οι ΗΠΑ (99,4 εκατ. ευρώ), η Ολλανδία (79,8 εκατ. ευρώ) και η Αυστρία (78,8 εκατ. ευρώ).

https://

Πάντως, η τάση για τον εξερχόμενο τουρισμό συνεχίζει να είναι ανοδική και τους πρώτους μήνες του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ειδικότερα, αύξηση παρουσίασαν, τόσο στο δίμηνο όσο και τον Φεβρουάριο οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων εκτός των συνόρων της χώρας. Οι δαπάνες για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου έφθασαν σε 339,8 εκατ. ευρώ έναντι 286,8 εκατ. ευρώ το 2023 και 164,8 εκατ. ευρώ το 2022. Τον Φεβρουάριο οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό έφθασαν σε 174,1 εκατ. ευρώ από 122,4 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2023 και 78,4 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022.

https://

Να σημειωθεί ότι η υψηλότερη μέση δαπάνη ανά ταξίδι των Ελλήνων στο εξωτερικό το 2023 καταγράφεται στις ΗΠΑ (1.151 ευρώ) και η χαμηλότερη στη Βουλγαρία (77,2 ευρώ). Η μέση διάρκεια παραμονής ανά ταξίδι στο εξωτερικό πέρυσι ήταν οι 5,6 ημέρες.

Στάθης Κουσούλης

travel.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού τιμούμε την ανιδιοτελή προσφορά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην χώρα μας εδώ και σχεδόν 150 χρόνια.

Τα στελέχη, οι εθελοντές, οι νοσηλευτές  και οι Σαμαρείτες – Διασώστες του Ερυθρού Σταυρού αποτελούν λαμπερό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο, προάγοντας με κάθε τους ενέργεια την αξία του εθελοντισμού και του ανθρωπισμού στους συμπολίτες μας.

Η μακρόχρονη και άριστη συνεργασία και οι κοινές δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, που έχουμε αναπτύξει με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, και ιδιαίτερα κατά την θητεία μου ως Υφυπουργός Αθλητισμού, όπως η διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών, η αποστολή ειδών διατροφής στην Ουκρανία, καθώς και σε δεκάδες αθλητικές διοργανώσεις, αναδεικνύουν και ενδυναμώνουν τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς.

Έφεση εφ΄όλης της ύλης άσκησε ο εισαγγελέας κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για την τραγωδία στο Μάτι.

Σύνοψη

  • Η έφεση αφορά τις αθωώσεις, τις ποινές, τα ελαφρυντικά και την μετατροπή της ποινής σε χρηματική.
  • Η έφεση δεν αφορά τον ηλικιωμένο που κατηγορείται ότι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά
  • Η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο σύνολο της σε δεύτερο βαθμό
  • Αγώνας δρόμου για την καθαρογραφή της απόφασης προκειμένου η δίκη σε δεύτερο βαθμό να ξεκινήσει μέσα στο 2024

Έφεση εφ΄όλης της ύλης άσκησε ο εισαγγελέας κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για την τραγωδία στο Μάτι.

Η έφεση αφορά τις αθωώσεις, τις ποινές, τα ελαφρυντικά και την μετατροπή της ποινής σε χρηματική, όχι όμως τον ηλικιωμένο που κατηγορείται ότι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά και καταδικάστηκε ποινή 3 χρόνων γιατί δεν προβλέπεται νομικά.

Η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προχώρησε σε άσκηση έφεσης με εντολή της ίδιας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, αλλά και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών, της Αθήνας Καλλιόπης Βαρδάκη.

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, και συγκεκριμένα τους αθωωθέντες, πλην του ηλικιωμένου, τις ποινές, τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους καταδικασθέντες (πέντε συνολικά πρώην στελέχη αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών) αλλά και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα.

Η έφεση ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Σπύρο Παππά. Ως εκ τούτου η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο σύνολο της σε δεύτερο βαθμό.

Παράλληλα, το μεγάλο στοίχημα για τη Δικαιοσύνη η καθαρογραφή της απόφασης προκειμένου η δίκη σε δεύτερο βαθμό να ξεκινήσει μέσα στο 2024, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος της παραγραφής.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Μεγάλη Τρίτη, όταν και πληρώθηκε η τρίτη μεγάλη δόση των επιδοτήσεων του 2023, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως: «Με την ολοκλήρωση των πληρωμών ο Οργανισμός πραγματοποίησε άλμα προς το μέλλον». Σήμερα, Τετάρτη μετά το Πάσχα και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει ανακοινώσει τι πλήρωσε, σε πόσους παραγωγούς πλήρωσε, τι ποσά δεν πληρώθηκαν και πόσοι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν.

Αξίζει να θυμίσουμε στον κύριο Υπουργό και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι όλος ο αγροτικός κόσμος άσκησε δριμεία κριτική εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για την εξέλιξη των πληρωμών. Γιατί οι μειωμένες πιστώσεις των συνδεδεμένων ενισχύσεων της Μεγάλης Δευτέρας ακολουθήθηκαν από τις προβληματικές πληρωμές για τα οικολογικά σχήματα, τα οποία δόθηκαν μειωμένα στο 30-50%. Ακόμη χειρότερα, απλήρωτες μέχρι σήμερα είναι όλες οι επιδοτήσεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου ενώ πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν είδαν στους λογαριασμούς τους να μπαίνει ούτε ένα ευρώ!

Στο πλαίσιο αυτό, οι δηλώσεις του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και του Υπουργού που ανακοίνωσε τις πληρωμές πριν το Πάσχα εν μέσω πανηγυρισμών σημαίνουν την πλήρη απαξίωση προς τους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα.

Στην αρχή του χρόνου εξάλλου ο κ. Αυγενάκης είπε πως θα τα αλλάξει όλα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα τον εξορθολογήσει και θα γίνονται όλες οι πληρωμές στην ώρα τους και με διαφάνεια. Μέχρι σήμερα και στον απόηχο των προβληματικών πληρωμών της Μεγάλης Εβδομάδας δεν έχουμε καμία ενημέρωση προς τους σχεδόν 600.000 δικαιούχους των αγροτικών επιδοτήσεων του 2023 καθώς και για το ποια είναι τα δικαιώματα επιδότησης που κατέχουν με την νέα ΚΑΠ. Επίσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τις πληρωμές που έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο και τον περασμένο Οκτώβριο ενώ δεν έχουν κλείσει οι πληρωμές του 2022, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το 2023!

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα ο  ΟΠΕΚΕΠΕ και ο Υπουργός αποδεικνύουν το διαζύγιο που έχουν πάρει από την πραγματικότητα. Δυστυχώς για αυτούς, οι αγρότες, πέραν από τα επικοινωνιακά τρικ, βλέπουν ότι ο Οργανισμός με τη συνολική στάση του πάει από το κακό στο χειρότερο και όσα τους πλήγωσαν εδώ και 5 χρόνια με τις κάκιστες, καθυστερημένες και «πετσοκομμένες» πληρωμές, συνεχίζουν να υφίστανται εις βάρος τους.

Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τον πρωθυπουργό να εξετάζει το ενδεχόμενο να παραστεί στις εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου του Αγρινίου αλλά τελικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επισκεφθεί την περιοχή. 

Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμά του έχει τροποποιηθεί και έτσι δεν θα διέλθει από το Αγρίνιο όπου τιμάται ο Άγιος Χριστόφορος, για να κατευθυνθεί στη συνέχεια στην  Ήπειρο.

Πάντως, το πιθανότερο είναι να βρεθεί στην περιοχή για να εγκαινιάσει τη νέα γέφυρα του Ευήνου, το επόμενο διάστημα.

sinidisi.gr

Αυγενάκης: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επηρεάσει τις ζωές όλων των πολιτών – Είναι ψήφος ευθύνης απέναντι στο μέλλον της ΕΕ

Οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχισθούν έως τον Ιούνιο

Η συνέπεια προς τους αγρότες καθορίζει τις αποφάσεις μας

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επηρεάσει άμεσα τις ζωές όλων των πολιτών, τόνισε σε συνέντευξή του στο Κρήτη tv, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι στην επιλογή που θα κάνουν οι Έλληνες δεν χωρούν ούτε η αδιαφορία, ούτε η χαλαρότητα, ούτε οποιασδήποτε μορφής τιμωρία.

«Η επιλογή της ψήφου των Ελλήνων στις ευρωεκλογές πρέπει να είναι επιλογή ευθύνης», υπογράμμισε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι η επιλογή όλων των ευρωπαίων πολιτών, συνεπώς και των Ελλήνων, εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Αναφέρθηκε δε σε δύο παραδείγματα: Στο Ταμείο Ανάκαμψης η λειτουργία του οποίου έχει δρομολογήσει σειρά μεγάλων έργων που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων, αλλά και τις αποφάσεις για τον πρωτογενή τομέα, καθώς από αυτόν εξαρτάται η αγροτική ανάπτυξη και η επισιτιστική επάρκεια.

 

Πρωτοστατεί η Ελλάδα στις αλλαγές για την ΚΑΠ

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι να γίνει πιο κινητική και προσαρμοστική και να αναπτύξει μεγαλύτερες ταχύτητες.

Ιδιαίτερη αναφορά ο ΥπΑΑΤ στην ΚΑΠ και την ανάγκη περαιτέρω αναθεώρησής της, σημειώνοντας ότι η σημερινή της μορφή είναι αποτέλεσμα της πλειοψηφίας των σοσιαλιστών και των πρασίνων. Τόνισε ότι στις 19 αλλαγές που πρότεινε πρώτη η Ελλάδα, με στόχο την απλοποίηση της ΚΑΠ ως συμμάχους της είχε τις χώρες του ΕΛΚ οι οποίες τις υιοθέτησαν αλλά και τη συμμαχία των χωρών του νότου, την ομάδα EUMED9, η οποία ενεργοποιήθηκε με πρωτοβουλία της χώρας μας. «Εμείς λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με ομαλό, όχι βίαιο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Σοσιαλιστές δεν έχουν ξεκάθαρη θέση. Κάλεσε δε και πάλι τα ελληνικά κόμματα που ανήκουν στις συγκεκριμένες ευρωομάδες να τις ενεργοποιήσουν υπέρ της προσπάθειας για αναθεώρηση της ΚΑΠ. «Θέλουμε τους αγρότες στα χωράφια και όχι στα γκισέ των υπηρεσιών», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, στηλιτεύοντας την έμφαση που δίνει στη γραφειοκρατία η σημερινή ΚΑΠ.

Οι στόχοι μας

Πετύχαμε αλλαγές που επηρεάζουν τη ζωή των αγροτών μας, είπε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι με τις αποφάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί οι έχοντες μικρό κλήρο, δηλαδή κάτω από 100 στρέμματα, απαλλάσσονται από ελέγχους.

Τόνισε όμως ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί ώστε έως τον Οκτώβριο που αλλάζουν οι Επιτροπές να επιτευχθεί:

-          Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, καθώς τα 33 που αφορούν στη χώρα μας είναι πάρα πολλά

-          Το 2% των πόρων της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος – μέλος να μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεομηνιών

-          Να δοθεί η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το μέγιστο των πόρων που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα. «Έτσι όπως είναι σχεδιασμένη σήμερα η ΚΑΠ κανένα κράτος – μέλος δεν θα κατορθώσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που του αναλογεί», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.

Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πληρωμές ο υπουργός τόνισε ότι υπήρξε συνέπεια σε όσες δεσμεύσεις είχε αναλάβει γενικότερα ο ίδιος αλλά και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Και ανέφερε:

-          Η υπόθεση της Πλακιώτισσας που ταλαιπωρούσε πολλούς πολίτες πάνω από μια 10ετία διευθετήθηκε.

-          Με την έναρξη τη θητείας του υλοποίησε τη δέσμευση που είχε αναλάβει για ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2.190 επιλαχόντων εξασφαλίζοντας επί πλέον 82 εκατ. ευρώ

-          Τακτοποιήθηκαν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούσαν το πρόγραμμα Leader

-          Έγινε αναδιανομή πόρων στα Σχέδια Βελτίωσης.

-          Προχωρεί ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ και σύντομα οι αγρότες θα έχουν στη διάθεσή τους έναν σύγχρονο και πιο δίκαιο κανονισμό.

-          Η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στον έλεγχο των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ. Ήδη περί τα 7.000 έχουν πληρωθεί και περί τα 800 έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη. Ο έλεγχος συνεχίζεται.

-          Ελέγχονται όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις από το 2014

-          Έγιναν πληρωμές 785 εκατ. ευρώ πριν από το Πάσχα

-          Οι πληρωμές θα συνεχισθούν, ήδη γίνεται έλεγχος σε τρεις περιπτώσεις συνδεδεμένων και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου.

«Σήμερα έχουμε ένα υψηλότατο ποσοστό ακρίβειας σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά θέλουμε ακόμα υψηλότερο. Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για να νοικοκυρέψουμε πλήρως τον Οργανισμό», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης.