Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  12:38: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 09 Μαρτίου 2024 10:35

Βουλευτές ΚΚΕ: Σε προπολεμικό ακατάλληλο κτίριο ακόμα οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Αμφιλοχίας

Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Υποδομών & Μεταφορών και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος, με θέμα ανέγερση σχολικού συγκροτήματος του 3ου 6/Θ Δημοτικού Σχολείου Αμφιλοχίας.

Στην ερώτηση τους επισημαίνουν τους κινδύνους λόγω της ακαταλληλότητας του κτιρίου με έντονα αρνητικές επιπτώσεις και στην εκπαιδευτική διαδικασία και ζητούν την επίλυση του κτιριακού προβλήματος,

Το κείμενο της ερώτησης:

Από το έτος 1973 το 3ο 6/θέσιο Δημοτικό σχολείο Αμφιλοχίας στεγάζεται σε προπολεμικό πεπαλαιωμένο κτίριο ιδιώτη, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο ήδη από το 2001 για τη στέγαση μαθητών και διδασκόντων.

Το εν λόγω κτίριο δεν ικανοποιεί τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας ενός σχολείου ήτοι μικρές αίθουσες-δωμάτια, προβλήματα θέρμανσης-υγρασίας-αερισμού, έλλειψη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων-εκδηλώσεων, έλλειψη βιβλιοθήκης και γυμναστηρίου. Επιπλέον οι κατεστραμμένοι σοβάδες, τα φθαρμένα ξύλινα πορτοπαράθυρα με τζάμι, ο μικρός προαύλιος χώρος, οι παμπάλαιες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις καθιστούν το κτίριο εκτός από ακατάλληλο και επικίνδυνο.

Η ανωτέρω ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα διαπιστώθηκε αρχικά και διαπιστώνεται διαχρονικά από όλες τις υπηρεσίες του δήμου και της Νομαρχίας (αργότερα Περιφέρειας)
καθώς επίσης και από το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου. Λόγω αυτών των διαπιστώσεων η τότε Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας αγόρασε στην πόλη της Αμφιλοχίας από τις 09/03/1998 οικόπεδο έκτασης 11.763 τ.μ., με σκοπό την ανέγερση από το κράτος σχολικού συγκροτήματος για το 3ο Δημοτικό Σχολείο της Αμφιλοχίας.

Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο της Αμφιλοχίας με την 127 / 2001 ομόφωνη απόφασή του, αποφάσισε την ανέγερση σχολικού κτιρίου στο εν λόγω οικόπεδο για την στέγαση του 3ου Δημοτικού Σχολείου και ζητούσε από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες να προβούν στις απαραίτητες εργασίες κατασκευής του σχολικού συγκροτήματος.

Παρ’ όλα αυτά και μετά από τόσα χρόνια δεν έχει λυθεί ακόμα το κτιριακό πρόβλημα του 3ου Δημοτικού σχολείου Αμφιλοχίας και η κατάσταση παραμένει το ίδιο άθλια, όπως αρχικά διαπιστώθηκε. Το ζήτημα της σχολικής στέγης είναι υποχρέωση της πολιτείας και οφείλει να εξασφαλίσει στους μαθητές τη δυνατότητα φοίτησης σε σχολικά κτίρια που να
καλύπτουν όλες τις σύγχρονες παιδαγωγικές και μορφωτικές ανάγκες καθώς και τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, εξοπλισμένα με όλη την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή.

Επί τόσα χρόνια οι διάφορες κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της υποβάθμισης της Παιδείας, δεν βρήκαν τα κονδύλια για την λύση του προβλήματος της σχολικής στέγης ενώ ταυτόχρονα διέθεταν πλήθος χρηματοδοτήσεων για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

- Πότε θα αρχίσει η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Αμφιλοχίας στο οικόπεδο που έχει αγοραστεί και έχει δεσμευτεί για αυτό το σκοπό.

- Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την άμεση βελτίωση της συγκεκριμένης σχολικής
υποδομής.

Πηγή φωτογραφίας: e-maistros.gr

sinidisi.gr