Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  10:15: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 18:22

Ξεκίνησε η πορεία της φθοράς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Τα δύσκολα για την οικονομία έρχονται

Ο πολιτικός περίπατος της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει λάβει τέλος και από εδώ και στο εξής ξεκινάει μία συνεχής διαδικασία φθοράς.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το αφήγημα της «επιτυχημένης» Ελλάδας δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί.

Η αξιολόγηση της Moody’s τον Σεπτέμβριο του 2024 δεν αναμένεται να προσφέρει αναβάθμιση στην χώρα καθώς οι λόγοι για τους οποίους δεν την έδωσε ούτε τώρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και αφορούν τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για το ελληνικό χρέος:

Είναι δυσοίωνες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα στοιχίσει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο γιατί έστειλε οπλικά συστήματα και πυρομαχικά τα οποία πήρε από τα νησιά του Αιγαίου αλλά γιατί εάν οι Ρώσοι κερδίσουν, θα έχει στηρίξει την πλευρά των ηττημένων κι αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει πολιτικό τίμημα.

Όπως έχει αναφέρει το pronews.gr σε HΠΑ και ΕΕ είναι εκνευρισμένοι και απογοητευμένοι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά τον στηρίζουν να παραμείνει στην εξουσία όσο υπάρχει ακόμα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το αφήγημα της ακμάζουσας οικονομίας, του ΑΕΠ που αυξάνεται, ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται, ότι οι τράπεζες επιτυγχάνουν υπερκέρδη είναι κάτι το οποίο στηρίζεται σε πρόσκαιρους μηχανισμούς οι οποίοι δεν θα διαρκέσουν για πάντα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης τελειώνει όπως και το Euribor.

Η πορεία αύξησης του ΑΕΠ περιορίζεται πλέον στο 2% που είναι και το κανονικό και με υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων για το χρέος…

Για όσους γνωρίζουν μία τέτοια αύξηση δε βοηθάει κανένα σύγχρονο δυτικό κράτος που έχει μάθει να ζει με μεγάλες πιστωτικές επεκτάσεις να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Πόσο μάλλον όταν είναι υπερχρεωμένο όπως το ελληνικό.

Το ελληνικό Δημόσιο πούλησε τις συμμετοχές στις τράπεζες με ζημία 40 δισεκ. και αυτό δεν το έθιξε κανείς.

Το δημόσιο χαίρεται που πήρε από τα 44 δισεκ. επένδυση… 4 δισεκ. ευρώ και αυτό βαφτίστηκε ως επιτυχία.

Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ βελτιώνεται λόγω της αύξησης του ΑΕΠ αλλά σε απόλυτα μεγέθη το συνολικό χρέος παραμένει στην ζώνη των 403 δισεκ. ευρώ στα ιστορικά υψηλά.

Ένας βασικός λόγος για την αύξηση του ΑΕΠ είναι ο πληθωρισμός. Η αύξηση των τιμών το κάνει να φαίνεται πολύ μεγαλύτερο.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει ρεκόρ κερδοφορίας αλλά αυτά εξαρτώνται από την πολιτική της ΕΚΤ και το Euribor 3 μηνών.

Αυτό που προβληματίζει πραγματικά σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία είναι ότι αυτή επί του πρακτέου δεν υφίσταται. Δεν παράγει τίποτε και περιμένει κάθε καλοκαίρι τα οικονομικά αποτελέσματα από τον τουρισμό για να συνεχίσει να «ζει» το χειμώνα.

Με λίγα λόγια εάν μία χρονιά ο τουρισμός δεν αποδώσει η χώρα δεν βγάζει την χρονιά της…

pronews.gr

Διαβάστηκε 149 φορές