Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  2:29: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023

Στους 15 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel καθώς το απόγευμα της Κυριακής (10/9) εντοπίστηκε η σορός 42χρονου που αγνοούνταν στην Αγία Αικατερίνη Βόλου.

Η σορός του 42χρονου εντοπίστηκε το μεσημέρι από χειριστή ιστιοπλοϊκού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή Μικρά Τρικερίου, στον Παγασητικό Κόλπο. Περισυνελλέγη από το Λιμενικό και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Βόλου, όπου κλήθηκαν οι συγγενείς του άτυχου 42χρονου και τον αναγνώρισαν, σύμφωνα με το gegonota.news.

Υπενθυμίζεται ότι ο άνδρας παρασύρθηκε στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης την Τρίτη το πρωί, όταν ξέσπασε η μεγάλη νεροποντή και χάθηκε μπροστά από τα μάτια του 17χρονου γιου του, ο οποίος κατάφερε να σωθεί.

Ο γιος του 42χρονου ήταν συνεπιβάτης στο αυτοκίνητο και μπόρεσε να ξεφύγει σκαρφαλώνοντας στην οροφή του οχήματος. Ο ίδιος περιέγραψε σε συνεντεύξεις του τις δραματικές στιγμές που έζησε: «Θυμάμαι τα πάντα. Όλα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας μου πήρε την απόφαση να περάσει ένα ορμητικό ρέμα. Θυμάμαι όλη μας τη συζήτηση. Όσο ήμασταν μέσα στο αυτοκίνητο προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με κάποιον για να ζητήσουμε βοήθεια και τα καταφέραμε. Εν τέλει, ο πατέρας μου κατάφερε να οδηγήσει το αυτοκίνητο πάνω σε ένα δέντρο και να το μπλοκάρει. Όταν έγινε αυτό έσπασε το πίσω παρμπριζ και γέμισε όλο το αμάξι νερά. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε μέσα και βγήκαμε.

Κατάφερα, χωρίς να ξέρω πώς και σκαρφάλωσα στην οροφή αλλά τα νερά ήταν τόσο ορμητικά που πήραν μαζί τους τον πατέρα μου. Δεν τον ξαναείδα και το μόνο που μου είπε ήταν ότι δεν μπορούσε να κρατηθεί άλλο. Το ποτάμι πήρε προς τα κάτω το αυτοκίνητο και μόλις βρήκα την ευκαιρία πήδηξα μέσα σε ένα χωράφι. Κατάφερα να επικοινωνήσω με δικούς μου ανθρώπους που ενημέρωσαν την πυροσβεστική» ανέφερε ο 17χρονος.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Στη Λάρισα βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ένα πρώτο μεγάλο «πακέτο» παρεμβάσεων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πλημμύρες της φονικής κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία. 

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας όσους συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές: «Ευχαριστώ όσους βρίσκονται στο πεδίο με αυταπάρνηση προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Η επόμενη μέρα έχει να κάνει κυρίως με την αποκατάσταση των ζημιών που συνέβησαν.

Το βίντεο με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα μέτρα στήριξης προς τους πολίτες των περιοχών που εδώ και μέρες έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές από τη φονική κακοκαιρία που ήδη μετρά 15 νεκρούς και δύο αγνοούμενους:

Από αύριο κιόλας ανοίγει η πλατφόρμα αρωγής, το κράτος θα είναι δίπλα στους πληγέντες γρήγορα. Αρχικά θα καλύψωει τις ανάγκες της οικοσυσκευής και στη συνέχεια θα δοθούν στο ακέραιο όλες οι αποζημιώσεις σε απλούς πολίτες, αγρότες και κτηνοτρόφους».

Συνοπτικά όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης:

– Θα ήθελα να ζητήσω απ’ όλους να ακούν τις κατευθύνσεις του υπουργείου

– Καταλαβαίνω ότι η έννοια της επόμενης ημέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των τραυμάτων που άφησε η θεομηνία.

– Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται.

– Θέλω να τονίσω ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί για το έτος, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται για να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Την Τρίτη θα είμαι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχω συνομιλίες με την πρόεδρο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη για την κακοκαιρία που σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή. Η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«ΕΣΠΑ, Πόροι Ταμείου Ανάκαμψης και πόροι Ταμείου Φυσικών Καταστροφών θα συμβάλλουν ώστε να μην επωμισθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι το μεγάλο κόστος της αποκατάστασης των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δαπανούμε πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία σε πέντε χρόνια, αλλά δαπανούμε λίγα για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής που βιώσαμε με μια πρωτοφανή καταιγίδα που ξεπέρασε και τα πιο πεσιμιστικά σενάρια όσων ασχολούνται με προβλεπτικά μοντέλα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως το επόμενο Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στη ΔΕΘ για να πει περισσότερα στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας που θεωρείται μια σημαντική είδηση για την ελληνική οικονομία.

Αναλύονται οι τρεις άξονες των μέτρων

Το περίγραμμα του προγράμματος στήριξης θα εξειδικεύσουν οι κύριοι Τριαντόπουλος -για τα μέτρα άμεσης στήριξης- και Λιβάνιος, για τα κονδύλια και τα μέσα που θα διατεθούν στους δήμους της Θεσσαλίας και την Περιφέρεια.

Τα μέτρα θα κινηθούν σε τρεις άξονες, τα άμεσα μέτρα στήριξης για την κάλυψη των πρώτων βασικών αναγκών, τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης για τις περιουσίες και τις υποδομές, αλλά και για την αντιπλημμυρική/αντιπυρική θωράκιση, όπως ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν χτυπηθεί από τη κακοκαιρία Daniel.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, αλλά και τον περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, βρέθηκε νωρίτερα στο Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας, όπου και είχε σύσκεψη στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, στη δέσμη των μέτρων, προβλέπεται να υπάρξει ειδικό ταμείο, τόσο με εθνικούς πόρους, όσο και με ευρωπαϊκά κονδύλια, με τις σχετικές διαδικασίες για πρόσθετη ευρωπαϊκή συνδρομή να έχουν ήδη κινηθεί.

cnn.gr

Την Αγορά του Αγρινίου, στο κέντρο της πόλης, επισκέφτηκε το Σάββατο (09/09) ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου και επικεφαλής του Συνδυασμού «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά» Κώστας Πιστιόλας, συνοδευόμενος από υποψηφίους του Συνδυασμού.

Ο Κώστας Πιστιόλας έτυχε θερμής ανταπόκρισης από τους πολίτες που συνάντησε στο κέντρο του Αγρινίου, άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις και τους προβληματισμούς τους, ενώ υπερτόνισε την ανάγκη στήριξης της Αγοράς του Αγρινίου και των τοπικών επιχειρήσεων, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, πρόβλεψη που υπάρχει στο Πρόγραμμα του Συνδυασμού «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά», που αναμένεται να παρουσιαστεί άμεσα στους πολίτες του Αγρινίου.

Όπως ανέφερε σχετικά ο Κώστας Πιστιόλας:

«Οι πολίτες δεν σταματούν να μας συγκινούν με την ενθουσιώδη υποδοχή τους όλο αυτό το διάστημα και αυτό που μάς λένε οι περισσότεροι είναι να συνεχίσουμε πιο δυναμικά.

Τούς ευχαριστούμε για την υποστήριξη και δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυνατά και να «οργώσουμε» κάθε γειτονιά, για να μιλήσουμε για το Πρόγραμμά μας για το Αγρίνιο της νέας εποχής.

Στόχος του Συνδυασμού μας είναι η στήριξη της τοπικής αγοράς με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και σχέδιο που θα ανακοινώσουμε άμεσα.

Δεν χάνουμε ούτε μέρα και συνεχίζουμε όλοι μαζί για την τολμηρή αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μας!».

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη Λάρισα μεταβαίνει ξανά το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς το φαινόμενο της υπερχείλισης του Πηνειού βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμη οικισμοί στον μεγαλύτερο δήμο της Θεσσαλίας απειλούνται με πλημμυρικά φαινόμενα.

Συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής για την στήριξη των πληγέντων. Περίπου στις 19:00 σήμερα το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει το πλαίσιο της κρατικής στήριξης. Το περίγραμμα του προγράμματος στήριξης θα εξειδικεύσουν οι κύριοι Τριαντόπουλος -για τα μέτρα άμεσης στήριξης- και Λιβάνιος, για τα κονδύλια και τα μέσα που θα διατεθούν στους δήμους της Θεσσαλίας και την Περιφέρεια.

Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πρωτοφανή πλημμύρα στη Θεσσαλία θα εξειδικευτούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο και τους συναρμόδιους υπουργούς για να διαμορφωθεί το ακριβές πλέγμα των παρεμβάσεων που θα υλοποιήσουν τη δέσμευση στήριξης των πλημμυροπαθών.

Τα fake news για τους αγνοούμενους

Τα θύματα της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία ανέρχονται στα 11, με έξι συμπολίτες μας να είναι ακόμη αγνοούμενοι. Παρ’ όλα αυτά θεωρίες συνωμοσίας και fake news που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ψευδώς ότι ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λάρισα αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα σενάρια συνωμοσίας ότι δήθεν αποκρύπτεται ο αριθμός των αγνοουμένων και στη χυδαιότητα που πολλές φορές μοιάζει σαν να υποκινείται ακόμη και από πολιτικά πρόσωπα.

Η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ

Για το επόμενο Σαββατοκύριακο οριστικοποιείται κατά πάσα πιθανότητα η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση. Η αρχική σκέψη να παραστεί ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ στο μέσον της εβδομάδας φαίνεται ότι εγκαταλείπεται, όχι μόνο γιατί για την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η παρουσία του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη αλλά και επειδή στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν πριν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των μέτρων στήριξης για τους πληγέντες από τους πλημμύρες και αυτό δεν μπορεί να γίνει προτού αντιμετωπιστεί πλήρως το πιο έντονο φυσικό φαινόμενο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της χώρας. Είναι πολύ πιθανόν η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου να γίνουν το επόμενο Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

protothema.gr

Στα εγκαίνια της 20ης Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας – AgreXa2023 παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και υπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά.

Σε σχετική της ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα η Χριστίνα Σταρακά υπογραμμίζει τα εξής:

«Είχα την τιμή να απευθύνω χαιρετισμό στα εγκαίνια της εξαιρετικής Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Η σκέψη όλων μας βέβαια ήταν και είναι στην καταστροφή που έπληξε τη Θεσσαλία αλλά μας αφορά όλους, στις ζωές που χάθηκαν και σε όσους υποφέρουν. Στην ομιλία μου υπογράμμισα μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τη βιβλική καταστροφή στην αγροτική παραγωγή της χώρας:

«Θα χρειαστεί τιτάνια προσπάθεια για την άμεση αποζημίωση και αποκατάσταση των πληγέντων στη Θεσσαλία και όχι μόνο, στην Ηλεία, στην Εύβοια, στον Έβρο και αλλού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά, ανά περιοχή. Αλλά συνολικά και δίκαια για κάθε ζημιά που έχει σημειωθεί από ακραία και δυσμενή καιρικά φαινόμενα, που έχουν πλήξει καίρια την παραγωγή και τις υποδομές τους. Προϋποθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσων αποζημιώσεων, όπως σωστά απαιτεί η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών με πρόσφατη επιστολή της στον πρωθυπουργό».

Για όσα λέει και έλεγε το ΠΑΣΟΚ για την Κλιματική Κρίση και την Ανθεκτική Ελλάδα:

«Ακόμα συγκλονιστικότερη πρέπει να είναι η προσπάθεια να σκάψουμε ξανά την Ελλάδα για να αποκτήσουμε υποδομές ανθεκτικές σε ακραία φαινόμενα. Γιατί μην έχετε καμία αμφιβολία: τα ακραία φυσικά φαινόμενα θα γίνουν κανόνας. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, ή νιώθει αδύναμος να κάνει οτιδήποτε, δεν κάνει για δημόσιο αξίωμα».

«Εμείς ως ΠΑΣΟΚ, βλέπαμε τι γίνεται στον κόσμο και μιλάγαμε εδώ και 15 χρόνια για την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με πράσινη ανάπτυξη παντού. Θυμηθείτε το «Αλλάζουμε ή Βουλιάζουμε»… Κάποιοι γέλαγαν. Τώρα τα γέλια κόπηκαν. Βουλιάξαμε και Θρηνούμε. Αλλά η ελπίδα δεν χάθηκε. Αρκεί ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον κάθε κάτοικο της πόλης και τον κάθε παραγωγό στο χωριό, να καταλάβουμε ότι το να χτίσουμε μία Ανθεκτική, Πράσινη Ελλάδα πρέπει να είναι η βασικότερή μας προτεραιότητα. Γιατί είναι προϋπόθεση επιβίωσης των κοινωνιών μας. Αυτό πιστεύει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό πρεσβεύει ο πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, που είχε κάνει την Ανθεκτική Ελλάδα βασικό άξονα των προγραμματικών μας θέσεων».

Για την Έκθεση και την Αγροτική Ανάπτυξη της χώρας:

«Μακάρι η χάραξη αγροτικής πολιτικής, αντί για τα υπουργικά γραφεία, να  περνούσε στα χέρια των ανθρώπων που κάνουν πραγματικότητα εκθέσεις – πρότυπο όπως η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας. Ο αγροτοκτηνοτροφικός κλάδος στη χώρα θα είχε απογειωθεί. Από τη μία η Έκθεσή σας, ένας πρωτοποριακός θεσμός για τη χώρα που συνδυάζει την ανάδειξη τόσο προϊόντων αγροδιατροφής όσο και μηχανημάτων και εφοδίων απαραίτητων σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής. Συνέργειες, συνεργασία για πρωτοποριακές πρωτοβουλίες στον πυρήνα των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, ως χώρα, στην αγροτική παραγωγή. Από την άλλη η μίζερη πραγματικότητα μίας υπερσυγκεντρωτικής γραφειοκρατίας στην Αθήνα που νομίζει ότι όλα τα ξέρει καλύτερα αλλά αδυνατεί να αντιληφθεί όχι μόνο τη σημασία αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».

«Χρειαζόμαστε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αγροτική ανάπτυξη σημαίνει πόρους, αρμοδιότητες, ευθύνες και εμπιστοσύνη στους παραγωγούς και τις ενώσεις τους. Ως ΠΑΣΟΚ έχουμε παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για την προστασία και ενίσχυση του Έλληνα παραγωγού. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε ευκαιρία την τετραπλή πρόκληση που αντιμετωπίζει κάθε αγροτοπαραγωγική χώρα: κλιματική κρίση, ενεργειακή κρίση, τεχνολογική εξέλιξη και ζήτηση για υγιεινή διατροφή».