Κυριακή, 21η Ιουλίου 2024  7:24: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ως γνωστόν μέχρι τις πρόσφατες εθνικές εκλογές για τους πολίτες όπου καλούνταν να εκπληρώσουν καθήκοντα εφορευτικής επιτροπής, δεν προβλεπόταν καμία εκλογική αποζημίωση με αποτέλεσμα τα περισσότερα εκλογικά τμήματα να είναι με ελάχιστα μέλη και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς κανένα μέλος.

Σύμφωνα όμως με το νέο ΦΕΚ τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δικαιούνται για την πρώτη Κυριακή των εκλογών (08.10.23) το χρηματικό ποσό των 40€ και για την δεύτερη φορά το ποσό των 30€.

Η παραπάνω απόφαση έγινε γνωστή με μία ανάρτηση του προέδρου ΟΤΑ του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιου Κόμματα.

Δείτε την ανάρτηση:

 sinidisi.gr
Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

ΟΜΙΛΊΕΣ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΏΣΕΙΣ της ΛΑΪΚΉΣ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗΣ ΙΠ ΜΕΣΟΛΟΓΓΊΟΥ με κεντρική ομιλήτρια την Βάνα Πατρινού, υποψήφια Δήμαρχος 

την Δευτέρα 2/10 στο Αιτωλικό – στο εκλογικό κέντρο του Αιτωλικού, 8.00μμ. Θα μιλήσουν η Βάνα Πατρινού, υποψήφια Δήμαρχος και ο Μπάμπης Τουλιάτος, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

την Τρίτη 3/10 στο Μεσολόγγι - στην κεντρική πλατεία, 8.00μμ. Θα μιλήσουν η Βάνα Πατρινού, υποψήφια Δήμαρχος και ο Γιάννης Καρναβιάς, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

την Παρασκευή 6/10 στην Πεντάλοφο, 8.00μμ. Θα μιλήσουν η Βάνα Πατρινού, υποψήφια Δήμαρχος και ο Σπύρος Σταματάτος, υποψήφιος περιφερειακός Σύμβουλος.

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια διαφορετική πολιτική εκδήλωση πραγματοποίησε ο συνδυασμός του Δημήτρη Τραπεζιώτη «ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ – ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»  χθες το βράδυ στον πεζόδρομο της Ηλία Ηλιού. Ήταν μια γιορτή του «Ανοιχτού και Πράσινου» όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο Δήμητρης Τραπεζιώτης , περιελάμβανε ομιλία και μουσική εκδήλωση.  Προκειμένου να δοθεί ένα μήνυμα συμβολικά για την προώθηση και στήριξη της τοπικής πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, προβάλλοντας το μοντέλο των δημιουργικών πόλεων που θέτουν στο επίκεντρο της δημοτικής τους πολιτικής τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Ακολούθως ανέλυσε τις έννοιες του «Ανοιχτού και Πράσινου» και της Βιώσιμης Πόλης και ανέφερε ότι ο δήμος Αγρινίου και ειδικά η πόλη του Αγρινίου βιώνει μια ιδιότυπη συγκοινωνιακή και οικονομική απομόνωση.  

Άσκησε σκληρή κριτική στο Γιώργο Παπαναστασίου κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για την απομόνωση αυτή και για το γεγονός ότι το Αγρίνιο  δεν συνδέθηκε απ’ευθείας με κάθετη σύνδεση, με την Ιόνια Οδό, διότι το Μάιο του 2004 σε διημερίδα που έγινε στην Πρέβεζα με τίτλο «Ιόνια Οδός – εξελίξεις προοπτικές» ως Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτ/νίας ο Παπαναστασίου  με την εισήγησή του πρότεινε για την ανακατασκευή του τμήματος της Εθνικής Οδού από Ερμίτσα ως Κουβαρά -Μπάγια με ένα επιπλέον ίχνος ανά κατεύθυνση και είπε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει την άμεση και οικονομική λύση για την σύνδεση της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Ιδού λοιπόν ποιος είναι υπεύθυνος για την μη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.  Καμιά αναφορά δεν έκανε για την κάθετη – απ’ευθείας σύνδεση ώστε να ενταχθεί στο σχεδιασμό για την υλοποίηση του έργου της Ιόνιας Οδού και έρχεται λοιπόν σήμερα υποκριτικά και μιλάει για την κάθετη σύνδεση με την Ιόνια Οδό , η οποία όμως δυστυχώς,  παρά τις διακηρύξεις και υποσχέσεις του επι 9 ολόκληρα χρόνια, δεν έγινε ποτέ. Τόνισε επίσης  ότι είναι κατάχρηση δικαιώματος και καθεστωτική αντίληψη να επιμένει ο κ. Παπαναστασίου στην επανεκλογή του όταν ο Δήμος Αγρινίου χάνει συνεχώς δυνάμεις και οδηγείται από ήττα σε ήττα.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Τραπεζιώτης άσκησε δριμεία κριτική στον Κώστα Πιστιόλα τονίζοντας οτι δεν έχει θέσεις και προτάσεις και δεν ακούσαμε ποτέ την άποψή του για τα θεσμικά ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης παρά μόνο είδαμε διατυπωμένη σε ένα έντυπο μια προκάτ έκθεση ιδεών κατασκευασμένη από εταιρεία των Αθηνών.  Επίσης αποκάλυψε πρόσωπα και συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τον κ. Πιστιόλα . Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε αυτούς που δεν μπόρεσαν να καταρτίσουν εκλογικό συνδυασμό , ομοïδεάτες που ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον σημερινό απερχόμενο δήμαρχο και οι οποίοι όλα τα χρόνια ευθυγραμμίστηκαν και πολιτικές επιλογές και ρυθμίσεις της παρούσης κυβέρνησης που προκάλεσαν πρωτοφανή υποβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Σ’αυτούς που αυτομόλησαν, γιατί προέταξαν το προσωπικό τους συμφέρον και ακόμη σ’αυτούς τους οποίους προσκάλεσα ο ίδιος προφορικά και εγγράφως να διαμορφώσουν , στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας,  ένα ενιαίο Δημοκρατικό – Προοδευτικό Μέτωπο για την ανατροπή της σημερινής καθεστωτικής δημοτικής αρχής και το οποίο μέτωπο διέσπασαν κάνοντας μια άλλη επιλογή για την οποία θα πρέπει να πάρουν και  την ευθύνη.

Τέλος  αναφερόμενος σε στοιχεία που έφτασαν στα χέρια του από το ΓΕΜΗ  είπε συγκεκριμένα : Μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο «ΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ» στην οποία Πρόεδρος είναι ο κ. Κώστας Πιστιόλας και που έχει ως αντικείμενο την παραγωγή και εκμετάλλευση ενέργειας με φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες ή άλλες ΑΠΕ με σκοπό το κέρδος είναι ταυτόχρονα και μέλη του ψηφοδελτίου του κ. Πιστιόλα.  Άρα τα ίδια πρόσωπα που συνδέονται μεταξύ τους με οικονομικούς όρους και συμφέροντα συμμετέχουν και στο ψηφοδέλτιο του κ. Πιστιόλα.  Και ως εκ τούτου , ευλόγως σκέφτεται κάποιος ότι η συμμετοχή τους μπορεί να αποσκοπεί και στην προώθηση των συμφερόντων τους.  Στο ερώτημα που μπορεί κανείς εύλογα να διατυπώσει: «Και τι πειράζει να είναι κάποιος μέλος ενεργειακής κοινότητας και ταυτόχρονα υποψήφιος για το Δήμο;»  Η απάντηση είναι: Βεβαίως και πειράζει διότι:

Α) Υπάρχει μια σύγκρουση συμφερόντων, μια σύγκρουση καθηκόντων, διότι η επιδίωξη ικανοποίησης των ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων των μελών της εν λόγω Ενεργειακής Κοινότητας έρχεται σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον όπως αυτό εκφράστηκε με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου για την μη εγκατάσταση αιολικού σταθμού με ανεμογεννήτριες στον Αράκυνθο.

Β) Οι ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις παραγωγής και εκμετάλλευσης ενέργειας είναι αυτές που έχουν καταλάβει το σύνολο σχεδόν του ηλεκτρικού χώρου εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη και λειτουργία των δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν ως σκοπό όχι το κέρδος αλλά την ελάφρυνση των πολιτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Γ) Στο σημερινό κόσμο δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση να δουλεύει δυοίν  κυρίοις, να λειτουργεί δηλαδή ταυτόχρονα με κριτήρια ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος.

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι:  «Θέλουμε ο κόσμος να γνωρίζει την αλήθεια για να μπορεί να αποφασίσει με γνώση και διαύγεια». Και τόνισε ότι ο δήμος είναι θεσμός συνυφασμένος με τη δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον και όχι μαγαζί ή επιχείρηση.

Σας επισυνάπτουμε το Βίντεο της ομιλίας του κ. Τραπεζιώτη

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχίζοντας τις περιοδείες του και την επαφή του με τους πολίτες, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου και επικεφαλής του Συνδυασμού «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά» Κώστας Πιστιόλας βρέθηκε την Πέμπτη (28/09) το απόγευμα στην Δημοτική Ενότητα Στράτου.

Σε ακόμη μια περιοδεία του Κώστα Πιστιόλα και υποψηφίων του Συνδυασμού του, οι πολίτες τούς υποδέχθηκαν σε εγκάρδιο κλίμα, μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το πώς ονειρεύονται τον τόπο τους.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου αφουγκράστηκε τους προβληματισμούς τους, ανέλυσε τις προγραμματικές δεσμεύσεις του Συνδυασμού «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά» και δεσμεύτηκε πως την επόμενη μέρα θα είμαστε εδώ για όλες και όλους τους πολίτες του Δήμου Αγρινίου.

Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Πιστιόλας αναφέρθηκε στο πλάνο του για συνέργειες για συνεταιριστική και συνεργατική παραγωγή στην Περιφέρεια του Αγρινίου ώστε οι νέοι παραγωγοί να μείνουν στις μονάδες τους, καθώς και ειδικές συνεδριάσεις και λογοδοσία αποκλειστικά για κάθε ξεχωριστό πρώην καποδιστριακό Δήμο που συνενώθηκε με το Αγρίνιο.

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, στο Συνδυασμό του Κώστα Πιστιόλα «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά», προετοιμάζονται για την κεντρική προεκλογική ομιλία την ερχόμενη Τρίτη 3 Οκτωβρίου, στις 20.30, στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με το πόδι στο γκάζι συνεχίζει το έργο του ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, προγραμματίζοντας σειρά παρεμβάσεων για παραγωγή συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων για τον έλληνα αγρότη, κτηνοτρόφο, παραγωγό. Η επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του Κινήματος και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, έγραψε σε σχετική της ανάρτηση τα εξής:

«Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις για την έλληνα παραγωγό.

Μαζί με τον συνάδελφο βουλευτή Μ. Χνάρη συμμετείχαμε στη διευρυμένη συνεδρίαση της ολομέλειας του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που αποτελείται από εξαιρετικούς επιστήμονες και ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας.

Τονίσαμε τη σημασία του πρωτόγεννους τομέα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ως μια από τις τέσσερις άμεσες προτεραιότητες μας το επόμενο διάστημα, όπως την ανέδειξε και ο πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Ο αγροτικός κόσμος άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντοτε ΕΝΑ.

Εξετάσαμε την τρέχουσα τραγική κατάσταση πολλών αγροτών και κτηνοτρόφων της πατρίδας μας, λόγω των πρόσφατων καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αναδείξαμε τις κυβερνητικές ανεπάρκειες και ολιγωρίες. Και οριοθετήσαμε τα ζητήματα στα οποία θα επικεντρώσουμε τη δράση μας στο άμεσος προσεχές διάστημα, σε πλήρη συνεργασία και διαβούλευση με τον έλληνα παραγωγό σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας:

1. Άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση της ΝΔ για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

2. Την αναθεώρηση του κανονισμού για τον Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). 

3. Την ανακατανομή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με προτεραιότητα τους πληγέντες, προστατεύοντας ταυτόχρονα όλους τους παραγωγούς για την αποφυγή καταστροφών στο μέλλον.

4. Την νέα ΚΑΠ.

5. Την στήριξη των δομών της υπαίθρου σε πιο ανθεκτική βάση με στόχο την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

6. Μια νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για τον πρωτογενή τομέα που θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις και θα συνδυάζει τις διαστάσεις της έξυπνης γεωργίας, της καθαρής ενέργειας, της αντιμετώπισης της επισιτιστικής και διατροφικής ανασφάλειας, της μείωσης του κόστους παραγωγής, της προστασίας του καταναλωτή από φαινόμενα αισχροκέρδειας και την δημιουργία νέων ευκαιριών για την παραμονή των νέων παραγωγών στον τόπο τους.

Στο μυαλό όλων μας, βρίσκονται οι πληγέντες από τις πρόσφατες καταστροφές που συγκλόνισαν πολλές περιφέρειες της επικράτειας. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα παλέψει σκληρά για να πάρουν οι άνθρωποι τη ζωή τους ξανά στα χέρια τους και για να μην κινδυνέψουν πάλι ούτε οι ίδιοι αλλά ούτε και κανένας άλλος. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αντέχει τις κρίσεις, να αποκτήσει έναν αγροτικό τομέα που να εξυπηρετεί όλους τους Έλληνες και θα δίνει προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας».

 

γράφει ο Παντελής Μέλιος

Η νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε μια συζήτηση περί Μεταπολιτικής. Για την άρνηση δηλαδή της πολιτικής, αλλα με πολιτικό τρόπο. Δεν θα ασχοληθούμε εδώ με τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής που οδηγείται σε στρατηγικού χαρακτήρα μετάλλαξη και μετάβαση σε κάτι που δεν θα φέρει το στίγμα της περιόδου 2010-1019. Το «στίγμα» δηλαδή της αμφισβήτησης του Χρέους, της ραγδαίας φτωχοποίησης, αλλά και αυτής της διακυβέρνησης από κάποιον άλλο πέρα από τους «νόμιμους ιδιοκτήτες» της χώρας. Είναι προφανές ότι η ιθύνουσα τάξη και ο ξένος παράγοντας δεν αφήνουν τέτοια περιθώρια είτε υπο τη μορφή των ΜΜΕ είτε της Ε.Κ.Τ είτε του δικαστικού σώματος. Τείνουμε να ξεχνάμε ότι η χώρα βρίσκεται υπο τον ζυγό του Δημοσίου Χρέους, ότι η εθνική κυριαρχία έχει καταλυθεί. Αυτή όμως παραμένει η κύρια πλευρά των πολιτικών εξελίξεων.

Θα υποστηρίξουμε τον ισχυρισμό ότι των κεντρικών εξελίξεων έχει προηγηθεί μακρά κατάκτηση θέσεων στην αυτοδιοίκηση από το μεταπολιτικό ρεύμα που εκφράζεται και στο Αγρίνιο με μεταπολιτικό τσουνάμι και από τα πάνω και τα δεξιά , αλλά και από μεσοστρωματικές εκδοχές της αριστεράς και του «κινήματος των πολιτών».

Στον μεταπολιτικό κύκλο εντάσσονται και για την ακρίβεια ηγούνται επιχειρηματίες που διεκδικούν αυτοδιοικητικούς ρόλους ακυρώνοντας τους «κανόνες» του παιχνιδιού, δηλαδή των εξισορροπιστικό ρόλο των κομμάτων στις ταξικές διαφορές μέσα στην κοινωνία και την πολιτική διαμεσολάβηση στην διαχείριση των πόρων.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται η υποψηφιότητα Πιστιόλα - Agrino στο Αγρίνιο με την υποστήριξη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και μέρους της Εκκλησιαστικής εξουσίας. Το ρόλο του εκλογικού μηχανισμού ανέλαβε η όντως ιδιόμορφη συνεργασία ΚΙΝΑΛ και δεξιότερων της δεξιάς στελεχών της ΝΔ και της διοίκησης Παπαναστασίου απερχόμενου Δημάρχου της ΝΔ . Δηκτική εκδήλωση υποχώρησης της πολιτικής από έδαφος που παραχωρείται στην …αγορά.

Αυτού του είδους οι υποψηφιότητες έχουν τις εξής μεταπολιτικές αρετές

1ον Ο επιχειρηματίας δεν ανήκει άμεσα σε κόμμα, δεν λογοδοτεί σε κοινοβουλευτική ομάδα, δεν έχει ψηφίσει τίποτα με τα χεράκια του παρότι αποτέλεσε τον σκελετό του ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα, του Μνημονιακού πραξικοπήματος και των πολιτικών που εκπορεύτηκαν από εκεί. Μπορεί να πουλάει τρέλα και ψιθυριστά να χρεώνει την πολιτική τάξη. Υπο αυτή την έννοια, της απαξίωσης του κοινοβουλευτισμού ο πολιτευόμενος επιχειρηματίας είναι μέγας χορηγός του φασισμού.

2ον Η υποψηφιότητα του επιχειρηματία συνιστά επίθεση σε αξιακό επίπεδο στην πολιτική που στην πραγματικότητα δεν είναι παρά θεσμική έκφραση του κοινωνικού ανταγωνισμού. Ως πειρατής εφορμά επί του διαγουμισμένου κοινωνικού σώματος της Αποικίας και αντιπαραβάλλει στην αποτυχία του την δική του προσωπική επαγγελματική επιτυχία.

Η αποτυχία βέβαια έχει πίσω της τόνους  βίας, διακρατικής, από τον ξένο παράγοντα και κοινωνικής από το μπλοκ της κερδοφορίας από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στο οποίο ανήκει και αυτός και οι πίσω από αυτόν. Η δε προσωπική επιτυχία είναι συνήθως κρατικοδίαιτη, άμεσα εξαρτώμενη από την πίστωση που έχει κοπεί σε κάθε άλλη μικρή και μεσαία επιχείρηση και εταίρα της διαπλοκής με τα δίκτυα πατρωνίας και διαφθοράς. Η ολιχαρχικοποίηση της πολιτικής είναι άμεσο προιόν της αντιπαραβολής του εργαζόμενου , του επαγγελματία , του αγρότη με τον «πολύ επιτυχημένο» επιχειρηματία.

3ον Ο επιχειρηματίας σε πόστο διοίκησης πέραν του προβαδίσματος που κερδίζει έναντι των άλλων επιχειρηματιών είναι η όαση  της «εξυπηρέτησης». Και στον Πειραιά και στον Βόλο η συναλλαγή με οπαδικούς στρατούς βασιλεύει σε επίπεδα να ντύνονται με τη στολή του Ολυμπιακού οι σημαιοφόροι στις παρελάσεις των εθνικών εορτών. Διακινούνται μικρά και μεγάλα ποσά, θέσεις, συμμετοχές σε έργα, με τρόπο που μπροστά του ωχριούν οι πρακτικές του πολιτικού συστήματος. Εξ αυτού πλέον έχουμε εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος, πληροφορίες του predator να βγαίνουν στο σφυρί του εκβιασμού και επιχειρηματικό πόλεμο. Έχει ακυρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που κανοναρχεί τον ανταγωνισμό στην αγορά και των τάξεων μεταξύ τους.

Η περίπτωση του Μεσολογγίου είναι ειδικά χαρακτηριστική για αυτές τις πλευρές. Του επιχειρηματία προηγήθηκε διοίκηση συμφιλιωτική προς τους φασίστες και ειδικά τον Κασιδιάρη. Η Διοίκηση που ακολούθησε και κατέχει σήμερα τον Δημαρχικό θώκο συνέχισε στο δρόμο του ακροδεξιού λαικισμού με αποκορύφωμα τη διοργάνωση αντιπροσφυγικής συγκέντρωσης και συνέχισε με πολτοποίηση των παραταξιακών διαφορών σε ενιαία πλέον παράταξη στο όνομα της «τοπικής διαχείρισης». Λίγα έχει να ζηλέψει σε αισθητική από τον απίθανο Δήμαρχο Ναυπλίου που αποπατούσε στην είσοδο της κατοικίας του αντιπάλου του, με  αντιδήμαρχο έναν που κατηγορείται ότι σκότωνε σκυλιά ανευ λόγου και αιτίας. Αυτά σε ένα πλαίσιο διαρκούς απαξίωσης και φτωχοποίησης της Ιεράς Πόλεως. Επιχειρηματικοποίηση της πολιτικής – ακροδεξιά – εφαρμοζόμενες πολιτικές είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Μεταπολιτική των μεσοστρωμάτων της Αριστεράς

Ο βασικός ταξικός όγκος είναι λογικό να πιέζει τα όμορα κοινωνικά στρώματα. Η μεταπολιτική που δεν απέχει και έτη φωτός πια από την αντιπολιτική, εμφανίζεται παντού, αλλά στα καθ ημάς βρήκε συγκροτημένη έκφραση στη καμπάνια του Ανυπότακτου Αγρινίου. Παράταξη που προέκυψε από ένα μίγμα πρώην ΑΝΤΑΡΣΥΑ , πολιτών που εμφανίστηκαν στο δημόσιο χώρο κατά τις κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων και του κύκλου τους.  Όποιος μετείχε στα τότε γεγονότα γνωρίζει ότι η αυτοδιοικητική προοπτική εμφανίστηκε αρχικά σε αυτό το περιβάλλον ως Κίνηση «Κ» συμφιλιωτική προς τον ακροδεξιό λαικισμό. Το περιβάλλον της κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε το κίνημα των Πλατειών δεν επέτρεψε την ανάπτυξη προς αυτή την πλευρά και παρήγαγε διαθεσιμότητα από τα αριστερά.

Βγάζει μάτι πια η επιγραφή στο εκλογικό του περίπτερο. «Υποταγμένοι μόνον στις ανάγκες της … τοπικής μας κοινωνίας». Επικυριαρχία του τοπικού επι του πανεθνικού , της τοπικότητας επι της κεντρικής πολιτικής ,του μερικού επι του όλου.

Ακόμα και η δεξιά παρουσιάζει ένα πανεθνικό σχέδιο αστικού εκσυγχρονισμού όπως το αντιλαμβάνεται η ίδια. Ακόμα και οι πιο δεξιάς κοπής εκδοχές του δικαιωματισμού μιλούν στο όνομα κοινωνικών ομάδων σε εθνικό επίπεδο. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές για την αριστερά είναι τοπικό πεδίο σύγκρουσης υπέρ των υπεξούσιων τάξεων. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο.

Με μια αρθρογραφία υποψηφίων με πολιτικό κέντρο τις ευθύνες των πολιτών που δεν ασχολούνται με τα κοινά που δεν είναι ενεργοί πολίτες, με βιβλιογραφική αναφορά ακόμα και  τη  σχολική αγωγή του πολίτη , αρθρογραφία  κριτικής στη διοίκηση στη βάση ότι δεν εκπαιδεύει ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες.

Ένας έξαλλος ελιτισμός που αυτοθαυμάζεται και αρνείται επίμονα να στοχοποιήσει την εξουσία τοπικά και κεντρικά , αρνείται να αναδείξει τα βασικά πολιτικά επίδικα της περιόδου  που συγκροτούν και το μπλοκ της συναίνεσης που τόσο φαίνεται να έχει απελπίσει τους ευαισθητοποιημένους γενικά μικροαστούς.

Τις Α.Π.Ε ως αναπτυξιακή «ευκαιρία» με μηδενικό αποτύπωμα στην απασχόληση και σημαντικό αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον αλλά ντυμένες την ιερή υπόθεση της κλιματικής αλλαγής.

Τη μονοπώληση της γης όταν η μικρομεσαία γεωργική εκμετάλλευση έχει καταστεί ασύμφορη. Ζούμε συνθήκες όπου η καλλιεργήσιμη γη μειώνεται, η αστική τάξη του χωριού μεγαλώνει και οι ακτήμονες είναι πλέον πάνω από το 70 % του κόσμου της υπαίθρου. Τον τουρισμό τύπου αρπαχτή που διαλύει δυνατότητες με αναπτυξιακό βάθος.

Το ιατροφαρμακευτικό σύμπλεγμα που οδήγησε τη Pfizer αυτή τη στιγμή να ελέγχει πάνω απο το 90% των φαρμάκων στα ελληνικά Νοσοκομεία και τη Δημόσια Υγεία σε ιδιωτικοποίηση και διάλυση. Τα εργασιακά και την αδυναμία εκπόνησης σχεδίου με στόχο τις θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Όλα ως αντικείμενα απολύτως μέσα στα καθήκοντα των Δημοτικών Αρχών οπότε και της αντιπολίτευσης σε αυτές που διατηρούν όμως πανελλαδικό πολιτικό χαρακτήρα. Τα Δημόσια έργα χάνουν το κοινωνικό, ταξικό και αναπτυξιακό τους περιεχόμενο και απλά «γίνονται». Ο Πολιτισμός περίπου το ίδιο, «γίνεται» μέσω διοργανώσεων που τελικά «αξίζουν» στους άξεστους συνδημότες μας. Το εναλλακτικό υπόδειγμα απουσιάζει τουλάχιστον με πολιτική  αφετηρία.

Υπάρχει λοιπόν και αυτή η εκδοχή της μεταπολιτικής ως πανελλαδικό φαινόμενο. Τα μεσοστρώματα εγκαταλείπουν τη κοινωνική υπόθεση γιατί δεν πιέζονται από το κίνημα της εργασίας, αποξενώνονται από αυτό γιατί δεν παρέχει πλέον τις δυνατότητες ανέλιξης για τις οποίες είναι ταξικά προσδιορισμένα και εκπαιδευμένα. Υποκαθιστούν τον κοινωνικό ανταγωνισμό με υποπροιόντα ΠΑΣΟΚικής και σοσιαλδημοκρατικής προέλευσης, η «αμεσοδημοκρατία», η διαταξική συνέλευση των «πολιτών» που δεν γίνεται τελικά ποτέ γιατί οι απαίδευτοι δεν αναγνωρίζουν στη μέθοδο αυτή τον εαυτό τους.

Η μεταπολιτική του κεφαλαίου και η μεταπολιτική των μεσοστρωμάτων της αριστεράς επικοινωνούν στην έξωση της ταξικής πάλης από το συλλογικό σύμπαν. Η συγκέντρωση της Ένωσης Οικοδόμων με το Κ.Κ.Ε να σηκώνει μόνο του το ταξικό μνημόσυνο του αδικοχαμένου 23ρονου εργάτη σε έργα της ΔΕΥΑ Αγρινίου, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες από αυτό το κείμενο.

Το δια ταύτα σε αυτά τα κείμενα είναι μάλλον το δυσκολότερο. Οι ειλικρινείς αγωνιστές, ο κόσμος της βιοπάλης, πρέπει να κινηθεί σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δυο επίπεδα.

Να στηρίξει τη Λαική Συσπείρωση ως τον βασικό όγκο της πολιτικά και συνδικαλιστικά ενεργού εργασίας.

Να στηρίξει τις αντι μεταπολιτικές τάσεις και στελέχη στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπαρκτές και με υπόσταση.

Να καταδικάσει σενάρια επιδείνωσης του συσχετισμού σε βάρος τους, δηλαδή τα επιχειρηματικά ρεσάλτα σε θέσεις αυτοδιοικητικής ευθύνης. Και στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι αντιμετωπίζουμε την ίδια πρόκληση στα πρόσωπα Λύρου και Πιστιόλα και θα δοθεί μάχη πολιτικής επιβίωσης του λαικού αποτυπώματος και στους δυο Δήμους .

Μέλιος Παντελής, ιδιωτικός υπάλληλος, Αγρίνιο 29-9-023

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Ένα ξεχωριστό κάλεσμα είχε απευθύνει ο συνδυασμός του Δημήτρη Τραπεζιώτη «Αγρίνιο Ανοιχτό και Πράσινο – Υπερκομματική Συνεργασία» για το βράδυ της Παρασκευής.

Πέρα από τις καθιερωμένες ομιλίες, τις τελετές εγκαινίων και τις διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις των ημερών ο συνδυασμός αποφάσισε να συνδυάσει την ομιλία του επικεφαλής του,  με μια μουσική βραδιά από ένα τοπικό μουσικό σχήμα της πόλης, δίνοντας έτσι συμβολικά ένα μήνυμα για την άσκηση μιας δημοτικής πολιτικής που θα αναδεικνύει την τοπική πολιτιστική δημιουργία και την δημιουργική έκφραση των νέων.

Με το σκεπτικό αυτό πραγματοποιήθηκε η αποψινή ομιλία του κ. Τραπεζιώτη στο εκλογικό του κέντρο στον πεζόδρομο της Ηλία Ηλιού, πριν την συναυλία.

Εκφράζοντας την συμπαράστασή του στον σοβαρά τραυματισμένο από τροχαίο υποψήφιο του συνδυασμού του Άρη Τζιόβα ξεκίνησε την αποψινή του ομιλία ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου Δημήτρης Τραπεζιώτης.

Ο κ. Τραπεζιώτης άσκησε έντονη κριτική τόσο στον Γιώργο Παπαναστασίου, όσο και στον Κώστα Πιστόλα.

Απευθυνόμενος στον κ. Παπαναστασίου για την Ιόνια Οδό  είπε ότι πριν χρόνια υποστήριζε την ανακατασκευή του υπάρχοντος δρόμου, αντί για την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, τον κατηγόρησε για το πάρκο και τη μεγάλη, όπως σημείωσε,  καθυστέρηση και  για την “κλειστή” τοπική οικονομία.

Σχετικά με τον κ. Πιστιόλα είπε πως δεν διαθέτει γνώση και ενδιαφέρον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Τραπεζιώτης, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε την δημιουργία υπηρεσίας με τίτλο «νομική βοήθεια», αναφέρθηκε επίσης στο δημογραφικό πρόβλημα και υιοθέτησε τις προτάσεις του Συλλόγου Πολυτέκνων.

Εξήγγειλε επίσης δημοτική ενεργειακή κάρτα με κριτήρια για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα ή άλλες μορφές ενέργειας. Ανέφερε επίσης ότι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι η τοπική οικονομία, προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις και έργα και μεταξύ άλλων: γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στις Βρυξέλλες, δίκτυο Πόλεων και Ενώσεων (Άρθρο του Κ.Δ.Κ), σύσταση Οργανισμού Invest in Agrinio.

Με άξονα το νερό και τις περιοχές natura πρότεινε: υδατοδρόμιο, συνεδριακό κέντρο, δημοτική μονάδα εμφιάλωσης νερού στη περιοχή Νερομάνα, οικολογική Κατασκήνωση (eco camping), περιηγητικά πλοιάρια ωθούμενα με ηλιακή ενέργεια στη λίμνη Τριχωνίδα, πλωτές εξέδρες σε 5 σημεία της λίμνης Τριχωνίδας για το δέσιμο των πλοιαρίων και τις ναυταθλητικές δραστηριότητες, υδροπάρκο – μεγάλο θεματικό πάρκο νερού, μουσείο νερού, ποδηλατόδρομος  που θα ενώνει το Αγρίνιο με την Τριχωνίδα, ενώ πρότεινε επίσης αναγνώριση τοπικών προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ και τη δημιουργία ενιαίας εμπορικής ταυτότητας.

Ο κ. Τραπεζιώτης απευθυνόμενος σε κάθε δημότισσα και κάθε δημότη στάθηκε σε κάποια σημεία που ανέδειξε και κατά την ομιλία του στο Παπαστράτειο Μέγαρο, ενώ ανάλυσε τις 15 προτεραιότητες της παράταξής του, τις οποίας οι θεμελιώδεις αρχές, σύμφωνα με τον ίδιο και ο θεμέλιος λίθος είναι «η νομιμότητα και η διαφάνεια, η δημοκρατική νομιμότητα και δημοκρατική συγκρότηση, η πολιτική και διοικητική αυτοτέλεια, συμμετοχή και η αποκέντρωση, η αρχή της αυτονομίας. Δεν είμαστε κομματικοί εντολοδόχοι γι’ αυτό και στο ερώτημα τοπική αυτοδιοίκηση ή κομματική σκοπιμότητα η απάντηση είναι υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης, το προβάδισμα το έχει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι θεσμός που είναι συνυφασμένος με το δημόσιο συμφέρον και τη δημοκρατία «αποβλέπει στο κοινό της πόλεως αγαθό», δεν είναι επιχείρηση ή μηχανισμός που προωθεί προσωπικά, οικονομικά ή άλλα συμφέροντα. Δεν θέλουμε να πάρουμε το Δήμο, αλλά να αποδώσουμε το Δήμο στους πολίτες και με το σύνθημα «όλη η εξουσία στους πολίτες» θα προχωρήσουμε στη θεσμική ανασυγκρότηση του Δήμου».

Οι 15 προτεραιότητες της παράταξης που ανέλυσε απόψε ο κ. Τραπεζιώτης είναι:

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ