Σάββατο, 7η Σεπτεμβρίου 2024  11:22: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών – οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη που είχε με Δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν, στο Δημαρχείο Καρδίτσας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση». Πρόσθεσε δε πως «τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει -να το τονίσω αυτό- ζήτημα πόρων. Υπάρχει ζήτημα γρήγορης υλοποίησης των έργων. Το λέω αυτό γιατί ξέρω και για μένα πόσο δύσκολο είναι όταν έρχονται τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είμαστε, όμως, σε θέση, θα το επαναλάβω αυτό, να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Και με την αρωγή της Ευρώπης, την οποία θα διεκδικήσω, και μέσα από εθνικούς πόρους τους οποίους μπορούμε να βρούμε, κυρίως ως προς τις άμεσες ανάγκες.

Οι Δήμαρχοι της περιοχής στις τοποθετήσεις τους μίλησαν για πρωτοφανές φαινόμενο και έθεσαν τις προτεραιότητες κάθε δήμου, με έμφαση στους απεγκλωβισμούς πολιτών, ιδιαίτερα των πιο ευπαθών, στην τροφοδοσία των πολιτών, στην περίθαλψη όσων έχουν μείνει χωρίς σπίτια, στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης και στη συνέχεια στην καταγραφή των ζημιών και στην ανάγκη να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις, να αποκατασταθούν οι υποδομές.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός πέταξε πάνω από τις πληγείσες και προσγειώθηκε στο στάδιο της Καρδίτσας όπου μίλησε με τους απεγκλωβισθέντες που μετέφεραν εκείνη την ώρα τα ελικόπτερα, με τους διασώστες της πυροσβεστικής και του στρατού, τους πιλότους, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, και οι Δήμαρχοι Καρδίτσας, Παλαμά, Μουζακίου, Σοφάδων και Λίμνης Πλαστήρα.

Αμέσως μετά την Καρδίτσα, ο Πρωθυπουργός μετέβη στην περιοχή των Τρικάλων, όπου στον κόμβο των Μεγαλων Καλυβίων ενημερώθηκε για τα προβλήματα και είχε συζήτηση για τις άμεσες προτεραιότητες με τον τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θoδωρή Λιβάνιο, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη και τον Δήμαρχο Τρικκαίων, Νίκο Σακκά. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχώρησε για το Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός, κατά τη σύσκεψη στην Καρδίτσα, ανέφερε:

Τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και να πω και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όσες και σε όσους έδωσαν και δίνουν ακόμα μια πολύ άνιση μάχη με ένα φυσικό φαινόμενο όμοιο του οποίου δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα, ενδεχομένως και στην Ευρώπη. Για να ξέρουμε τι είχαμε να διαχειριστούμε σε απόλυτα δεδομένα.

Αυτό μας λένε όλοι οι ειδικοί, δεν είναι δικαιολογία, είναι όμως η πραγματικότητα. Όταν πέφτουν 600, 700, 800 τόνοι νερό στο στρέμμα, το νερό αυτό κάπου θα πάει, δεν θα εξαφανιστεί. Το τι θα έπρεπε να είχε γίνει, τι έγινε, το τι μπορεί να γίνει καλύτερα, θα το συζητήσουμε σε δεύτερο χρόνο.

Αυτή τη στιγμή τι προέχει: πρώτον, η σωτηρία των ανθρώπων και ο απεγκλωβισμός ειδικά όσων κινδυνεύουν από τα χωριά στα οποία ακόμα δεν έχουμε πρόσβαση. Όπως είδατε, από την πρώτη στιγμή που μπορέσαμε να πετάξουμε ελικόπτερα κινητοποιήσαμε ό,τι εναέριο μέσο έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένων και των ελικοπτέρων τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για δασοπυρόσβεση. Τα επιτάξαμε, ουσιαστικά, για να τα χρησιμοποιήσουμε για εκκενώσεις, για να μπορέσουμε να πάρουμε κόσμο από εκεί που μπορούσαν τα ελικόπτερα να έχουν πρόσβαση, είτε φυσική πρόσβαση, να προσγειωθούν δηλαδή, είτε με hoist στις πιο δύσκολες περιπτώσεις εκκένωσης για να τους φέρουμε στην Καρδίτσα σε πρώτη φάση. Να είναι οι άνθρωποι ασφαλείς, να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένα πιάτο φαγητό και μια δυνατότητα, σε πρώτη φάση, μέσω του Δήμου και της υποστήριξης που θα δώσουμε, να μπορούν να έχουν την ασφάλεια την οποία χρειάζονται. Πολλοί είναι σε κατάσταση σοκ, χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη. Έχουμε ήδη μιλήσει με τον αρμόδιο Υφυπουργό και με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου ώστε να μπορούμε να περιθάλψουμε άμεσα τους ανθρώπους.

Θέλω μέχρι σήμερα το βράδυ -και θα επιστρέψω μετά στο συντονιστικό- να είμαστε σίγουροι ότι όποιος έχει ανάγκη εκκένωσης, το τονίζω, καταλαβαίνω πόσο δυσάρεστο είναι να είναι κάποιος εγκλωβισμένος σε ένα σπίτι, ενδεχομένως και με άλλους ανθρώπους. Αλλά η προτεραιότητά μας είναι σε αυτούς που πρέπει να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Αμέσως μετά, αφού τελειώσει αυτή η άσκηση, θα πάμε στην άμεση αποκατάσταση των δικτύων -ο Αναπληρωτής Υπουργός θα μείνει εδώ για όσο χρειάζεται-, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και πρόσβαση.

Θέλω να έχουμε μια ακριβή αποτύπωση των προβλημάτων που υπάρχουν σε δρόμους. Το ίδιο θα ζητήσω και στα Τρίκαλα, κυρίως για τα πιο ορεινά χωριά. Για τα μεν πεδινά χωριά καταλαβαίνω το πρόβλημα είναι το νερό, αλλά αν έχει πέσει δρόμος πρέπει να το ξέρουμε.

Να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό που είπε ο Δήμαρχος, πρέπει να έχουμε μία εικόνα των φαινομένων κατολίσθησης. Θα μιλήσω κι εγώ, θα επικοινωνήσω άμεσα με τους αρμόδιους φορείς και με τον κ. Λέκκα, να έχουμε μία εικόνα, να μην πάθουμε καμιά άλλη ζημιά από διάβρωση των εδαφών.

Αν έχουμε κομμένους δρόμους, κομμένες γέφυρες -νομίζω ότι αρχίζουμε να έχουμε μία εικόνα- γρήγορα να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση στα χωριά, να έχουν τα χωριά φυσική πρόσβαση.

Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσει το δύσκολο και μακρόχρονο έργο της αποκατάστασης. Θα το πω και στη συνέχεια, το λέω και σε εσάς γιατί θέλω να το έχετε ακούσει από εμένα: θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Η ελληνική οικονομία είναι πια αρκετά ισχυρή για να μπορεί να αντέξει μία τέτοια καταστροφή. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών -οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί.

Επιχειρήσεις, αγροτικοί παραγωγοί. Ξέρουμε ότι έχουμε μία μεγάλη ζημιά, αλλά έχουμε ήδη κινητοποιήσει τον ΕΛΓΑ για να μπορέσουμε να βρούμε τα σχετικά χρήματα για να καλύψουμε τις ζημιές των παραγωγών μας. Έχω μια πρώτη εικόνα για το πού είναι τα προβλήματα.

Και το δύσκολο ζήτημα, βέβαια, και το ακριβό ζήτημα, που είναι η αποκατάσταση των υποδομών. Είτε μιλάμε για δρόμους, είτε μιλάμε για δίκτυα, είτε μιλάμε για φράγματα, είτε μιλάμε για νέα ή παλιά έργα τα οποία πρέπει να επισκευαστούν.

Θα κρατήσω όμως αυτό το οποίο είπατε, και αυτό ξεφεύγει πια από τις αρμοδιότητες της κάθε Περιφέρειας: την ανάγκη για έναν ολιστικό σχεδιασμό της διαχείρισης των υδάτων του Θεσσαλικού κάμπου, κάτι το οποίο μας απασχολεί δεκαετίες τώρα, σε κεντρικό επίπεδο και όχι κατ’ ανάγκη με κάποια έργα τα οποία μπορεί μεν να είναι απολύτως απαραίτητα -Φράγμα Μουζακίου, εγώ το προτεραιοποίησα- μελετητικά μετά, αλλά ένα φράγμα τόσο μεγάλο δεν φτιάχνεται, όπως ξέρετε, από τη μία στιγμή στην άλλη.

Αλλά χρειαζόμαστε μία άλλη διαχείριση πια, διότι αυτό το φαινόμενο το οποίο είχαμε μπορεί να είναι φαινόμενο μια φορά στα 100 χρόνια; Στα 500; Και ποιος μας λέει ότι δεν θα έχουμε κάτι ηπιότερο, αλλά πάλι πολύ προβληματικό, σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια από τώρα; Γιατί είχαμε δύο πια. Και όταν έχω δύο στη σειρά μέσα σε τρία χρόνια -γιατί αυτός δεν ήταν «Ιανός», ήταν «Ιανός» επί 3, επί 4, απλά για να ξέρουμε τι είχαμε να διαχειριστούμε- πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Ή τουλάχιστον, αν δεν μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για το τελείως ακραίο ενδεχόμενο, να είμαστε έτοιμοι για τα μικρότερα, τα οποία μετά βεβαιότητας θα συμβαίνουν με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα.

Αυτά ήθελα να σας πω. Θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση.

Η περίπτωση του «Ιανού» ήταν νομίζω ενδεικτική. Δούλεψε καλά το μοντέλο αυτό, με μία μεγάλη κεντρική εργολαβία η οποία έκανε παρέμβαση. Θα πρέπει τώρα να επιστρατεύσουμε ουσιαστικά όλες τις κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, όλες τις μεγάλες, να μοιράσουμε τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν και γρήγορα να κινηθούμε.

Τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει -να το τονίσω αυτό- ζήτημα πόρων. Υπάρχει ζήτημα γρήγορης υλοποίησης των έργων. Το λέω αυτό γιατί ξέρω και για εμένα πόσο δύσκολο είναι όταν έρχονται τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είμαστε όμως σε θέση, θα το επαναλάβω αυτό, να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Και με την αρωγή της Ευρώπης, την οποία θα διεκδικήσω, και μέσα από εθνικούς πόρους τους οποίους μπορούμε να βρούμε, κυρίως ως προς τις άμεσες ανάγκες.

sinidisi.gr

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7/9 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ στην Πάτρα η συνέντευξη τύπου της Αριστερής Παρέμβασης – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα για την παρουσίαση της εκλογικής διακήρυξης και των υποψηφίων στις περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρίου.

Τη συνέντευξη τύπου παρουσίασε η Άρτεμις Ευθυμίου, φοιτήτρια και υποψήφια στον νομό Αχαϊας και τοποθετήθηκαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Χρήστος Κοσίνας, πρόεδρος του ΣΕΡΕΤΕ Αχαίας και περιφερειακός σύμβουλος και ο Γιάννης Πανάκιας, φοιτητής Ιατρικής και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Αιτωλοακαρνανία.

Η Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα έχει αδιάλειπτη παρουσία στο περιφερειακό συμβούλιο από το 2010, ενώ διεκδικεί ξανά την εκπροσώπηση των αναγκών των εργαζομένων, της νεολαίας, της αγροτιάς στο περιφερειακό συμβούλιο κόντρα στους αντιδημοκρατικούς «κόφτες» που φέρνει ο νόμος Βορίδη.

Με κεντρικό σύνθημα: Υπάρχει άλλος Δρόμος: Με αγώνες ανατροπής να βάλουμε τις ανάγκες μας πάνω από την «ανάπτυξη» και τα κέρδη τους,  οι ομιλίες ανάδειξαν τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ που έχει αφήσει τελείως απροστάτευτη τη χώρα απέναντι στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες. Αναδείχθηκε πως η ανάπτυξη που επικαλείται η περιφερειακή αρχή για τη Δυτική Ελλάδα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πολιτική κραυγαλέας ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και του κεφαλαίου και αφήνει στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες.

Οι ομιλητές μέσα από τις παρεμβάσεις τους απεύθυναν κάλεσμα συσπείρωσης των αριστερών αντικαπιταλιστικών δυνάμεων και αγωνιστών-στριών για την συγκρότηση ενός μαχητικού κινήματος ρήξης και ανατροπής, που θα εκφράσει μαχητικά τα συμφέροντα και τις ανάγκες των «πολλών» μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο.

Για να επανέλθουν στο προσκήνιο οι αγώνες του εργατικού κινήματος, της νεολαίας, είναι αναγκαία η σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ,  με ένα πρόγραμμα που θα έχει στις προμετωπίδα του την πάλη για τη διαγραφή του χρέους που ορθώνεται πάλι απειλητικά, για την κατάργηση των τριών μνημονίων και των δεσμεύσεων του «Ταμείου Ανάκαμψης», για την έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ, την άμεση αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και το ξήλωμα των αμερικανονατοϊκών βάσεων του θανάτου που έχουν επεκταθεί σε όλη τη χώρα και παίζουν κεντρικό ρόλο στην πολεμική προετοιμασία. Καθοριστική επίσης είναι και η σύγκρουση με τον ρατσισμό που δολοφονεί από την Πύλο μέχρι τον Έβρο και ο αγώνας ενάντια στην φασιστική απειλή που προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι,  για την υπεράσπιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας, της ενότητας των εργαζομένων ντόπιων και μεταναστών.

Στη βάση αυτού του προγράμματος-κινήματος θα μπορούν να επιβάλλονται κατακτήσεις υπέρ των εργαζομένων-αγροτών, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων και αγαθών.

Οι 46 αγωνιστές και αγωνίστριες που πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Παρέμβασης εκφράζουν τις ανατρεπτικές τάσεις των κινημάτων στη Δυτική Ελλάδα, από τους αγώνες του εργατικού κινήματος, τα κινήματα διεκδίκησης των ελεύθερων χώρων, της προστασίας του περιβάλλοντος από την καπιταλιστική μανία, του αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και αναγκών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία της νεολαίας από τους κόλπους του φοιτητικού κινήματος και των κινημάτων γειτονιάς.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν νέες δημόσιες εκδηλώσεις της περιφερειακής κίνησης στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας, όπου θα παρουσιαστούν και οι ειδικές θέσεις της κίνησης πάνω σε ζητήματα που απασχολούν άμεσα της περιοχή μας.

Με τους αγώνες μας να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της ΝΔ και κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση. Με ενισχυμένη αντικαπιταλιστική αριστερά μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο να βάλουμε τις ανάγκες μας πάνω από την «αναπτυξή» τους.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ΚΕΔΕ δεν προτίθεται να ζητήσει αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα, ειδικά μετά τη δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, ότι δεν μπορούν να γίνουν οι εκλογές στη Θεσσαλία.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου με δηλώσεις του στο in.gr αναφέρει:

«Ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με τα σημερινά δεδομένα, δεν προτιθέμεθα να ζητήσουμε αναβολή των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Από εκεί και πέρα και όσο αφορά τις πληγείσες περιοχές, η απόφαση είναι της Κυβέρνησης».
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σενάρια αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών έρχονται στο προσκήνιο, καθώς μοιάζει αδύνατο να στηθούν κάλπες τον Οκτώβριο στη Θεσσαλία, όπου ολόκληρα χωριά σβήστηκαν από τον χάρτη από το μένος της κακοκαιρίας Daniel.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ρωτήθηκε κατά πόσο είναι δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών, και είπε: «Όχι δεν νομίζω ότι είναι δυνατή. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε όλες αυτές τις περιοχές δεν μπορούν να γίνουν εκλογές».

Όπως είπε ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών και το εάν τελικά θα υπάρξει αναβολή, δεν είναι θέμα της περιφέρειας, αλλά της κυβέρνησης. Ωστόσο ο ίδιος έχει θέσει το ζήτημα. «Έχω θέσει το θέμα και έχω ζητήσει άμεση χρηματοδότηση για να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης. Δεν είναι απόφαση της περιφέρειας όμως οι εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα στο Open, δήλωσε «ότι η στάθμη του νερού στον Πηνειό έχει φτάσει στα 9 μέτρα από 4 που φτάνει συνήθως σε μια νεροποντή», ενώ νωρίτερα στον Σκάι, είπε πως η κατάσταση στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» είναι πολύ δύσκολη. Ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως το βάρος θα δοθεί στην Καρδίτσα. Θα ξεκινήσουν και σήμερα επιχειρήσεις απεγκλωβισμών με κάθε μέσο, από αέρος (ελικόπτερα) και με κλιμάκια του Στρατού με βαριά μηχανήματα.

airetos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το επίσημο πρόγραμμα των επαφών του υποψήφιου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Κώστα Καρπέτα, ξεκινά το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου από τις νότιες συνοικίες της Πάτρας. Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε - Δυτική Ελλάδα» συνοδευόμενος από υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού στην Αχαΐα, θα περιοδεύσει το πρωί του Σαββάτου από την πλατεία Παπανδρέου έως τις Εργατικές Κατοικίες Ταραμπούρα, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής, να τους ακούσει και να παρουσιάσει τις θέσεις του προγράμματός του.

«Ξεκινάμε αποφασισμένοι για την μεγάλη αλλαγή στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Όλοι οι υποψήφιοι της παράταξης και εγώ, θα φτάσουμε σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά της Δυτικής Ελλάδας, για να μεταφέρουμε το μήνυμα, ότι ο τόπος μας χρειάζεται μια Περιφερειακή αρχή που θα είναι διεκδικητική, αποτελεσματική και θα πετυχαίνει. Μαζί με τους πολίτες αλλάζουμε την Δυτική Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καρπέτας.

*Ο κ. Καρπέτας, επικεφαλής κλιμακίου υποψηφίων του συνδυασμού, θα παραστεί απόψε Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια της Αγροτικής Έκθεσης στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβάλλεται η εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, Παρασκευή (08/09) για τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Συνδυασμού «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά» στον απόηχο των τραγικών εξελίξεων στη χώρα μας, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας και παράλληλα, με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Συνδυασμού και υποψήφιου Δημάρχου Αγρινίου Κώστα Πιστιόλα θα γίνει συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς.

Αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Πιστιόλα

«Είμαστε όλοι βαθιά συγκλονισμένοι από τα  όσα συμβαίνουν αυτές τις ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, λόγω των καταστροφικών συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel.

Είναι αυτονόητο ότι η σημερινή εκδήλωση που αφορά στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου, στο Αγρίνιο αναβάλλεται.

Η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων, τους πληγέντες, τους εγκλωβισμένους και τους ανθρώπους που δίνουν τη δύσκολη μάχη.

Παράλληλα, ενημερώνουμε τους συνδημότες μας, πως συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης και νερά για να αποσταλούν στους πλημμυροπαθείς, στα γραφεία του Συνδυασμού μας «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά», στην Οδό Αναστασιάδη 2, στο Αγρίνιο».

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μεγάλη είναι η αγωνία για το ενδεχόμενο υπερχείλισης του ποταμού Πηνείου ακόμα και μέσα στην πόλη της Λάρισας μετά την κακοκαιρία Daniel με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε  ο ΣΚΑΙ να λένε ότι το ύψος της στάθμης του έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έχει φτάσει στα 9,5 μέτρα ενώ οι τεράστιες ποσότητες νερού συνεχίζουν να ρέουν με κατεύθυνση την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα, που μίλησε στην ΕΡΤ λίγο πριν τις 8 το πρωί «θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για κάποια έκτακτη εξέλιξη». Ο ίδιος εκτίμησε, επίσης, ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις εκβολές του Πηνείου, στο Δέλτα, όπου θα φύγει ο μεγάλος όγκος νερού στο Αιγαίο.

Το πρωί της Παρασκευής οι κάτοικοι της Λάρισας αντίκρισαν εικόνες που είχαν χρόνια να δουν στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού, στο ύψος της γέφυρας Αλκαζάρ, με τα νερά να πλησιάζουν στη γέφυρα. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει απαγορευτεί η διέλευση των πολιτών από την πεζογέφυρα Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, καθώς έχουν τοποθετηθεί κορδέλες ενώ σακιά με άμμο βρίσκονται στο ύψος των διαδρόμων που οδηγούν στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού, η οποία διαπερνά την πόλη.

Στη συνοικία των Αμπελοκήπων επιστρατεύτηκε φορτωτής προκειμένου να «επιστρέφει» τα νερά στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού ενώ έχουν τοποθετηθεί και αναχώματα, ώστε το νερό να μην προχωρήσει προς το εσωτερικό της συνοικίας.

 «Ο Πηνειός έχει καλύψει ήδη όλες τις πλημμυρικές εκτάσεις που υπάρχουν για κάθε ποτάμι όταν φουσκώνει» δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Για τον λόγο αυτό πάρθηκε η απόφαση να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης, όπως φαίνεται και στο βίντεο του tirnavospress.

Στη Λάρισα μέχρι τη 1.30 τα ξημερώματα είχαμε περιορισμένης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα σε εργατικές κατοικίες Γιάννουλης και Άγιο Θωμά, κυρίως λόγω του η στάθμη του ποταμού πλέον είναι πάνω από το ύψος της τάφρου του Χατζηχαλάρ, με αποτέλεσμα όμβρια να επιστρέφουν μέσω των φρεατίων και να πλημμυρίζουν δρόμους.

Λίγο πριν τις 02:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας εστάλη νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Φαρκαδόνας, με την Πολιτική Προστασία να τους καλεί αν βρίσκονται στην περιοχή να απομακρυνθούν προς Γριζάνο και αν βρίσκονται στις περιοχές Κλοκοτός, Γεωργανάδες και Πετρόπορος να απομακρυνθούν προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, πέραν των αντιπλημμυρικών ζωνών, διαφαίνεται συγκρατημένα στον ορίζοντα αισιοδοξία για την έκβαση της κατάστασης, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή, γίνονται αυτή την ώρα και νέες παρεμβάσεις εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο.

Στο πόδι είναι εδώ και λίγες ώρες οι κάτοικοι στη συνοικία του Αγίου Θωμά στη Λάρισα βλέποντας το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων να μην μπορεί να ανταποκριθεί εξαιτίας της υψηλής στάθμης του Πηνειού κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να αρχίσει να ανεβαίνει η στάθμη των νερών στους δρόμους της συνοικίας απειλώντας σπίτια και επιχειρήσεις.

Μάλιστα ορισμένοι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις οικίες τους και καταφεύγουν σε συγγενικά πρόσωπα. Ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζονται και σε άλλες συνοικίες της Λάρισας, αλλά και στις Εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρισας έχει εκκενωθεί η πλημμυρική ζώνη του Πηνειού στη Λάρισα, που δεν περιλαμβάνει κατοικίες αλλά ορισμένες βιοτεχνίες και ποιμνιοστάσια,

Για δύσκολο 24ωρο κάνει λόγο ο δήμος Λάρισας

Σε έκτακτη ανακοίνωση του λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο δήμος Λαρισαίων προειδοποιεί ότι η κατάσταση με τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα 24ωρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Με πολίτες στο Αγγελόκαστρο και στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας συναντήθηκε χθες (7-9-2023) ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής του συνδυασμού «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο Περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πολίτες, να παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία 4 χρόνια ως προς την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αλλά και την γενικότερη αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της ενδοπεριφερειακής σύγκλισης, σημειώνοντας ότι η δικαιοσύνη στην κατανομή των πόρων με έμφαση στις περιοχές που επί πολλά χρόνια παρουσίαζαν εγκατάλειψη, αποτελεί πλέον πάγια προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. «Δεν είμαστε εδώ για λίγους ή για μερικούς, αλλά για όλους.

Όσα κάναμε επί 4 χρόνια αντανακλούν σε κάθε γωνιά του τόπου μας, γι’ αυτό και αισθάνομαι πως μπορώ σήμερα να πηγαίνω παντού και να κοιτάζω τους συμπολίτες μου στα μάτια.

Είναι βέβαιο πως δεν μπορέσαμε να τα κάνουμε όλα σε 4 χρόνια. Γι’ αυτό κοιτάζουμε μπροστά και λέμε πως και η νέα θητεία μας θα είναι για όλους.

Για να κάνουμε και όσα ακόμα δεν έγιναν, αλλά και όσα πρέπει να γίνουν για να γίνει η Δυτική Ελλάδα ένας τόπος που θα αξίζει καθένας να ζει» τόνισε μεταξύ άλλων.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ