Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  8:42: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 12:44

Η Απάντηση του αρμόδιου υπουργείου σε ερώτηση βουλευτών της Ελληνικής Λύσης με θέμα: «Προοπτική κατάργησης επιτυχημένων δημοτικών κοινωνικών δομών μετά το πέρας της ΕΣΠΑ χρηματοδότησης»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 18/04/2022

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:    «Προοπτική    κατάργησης    επιτυχημένων    δημοτικών    κοινωνικών δομών μετά το πέρας της ΕΣΠΑ χρηματοδότησης»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από πολίτες απανταχού την Επικράτεια, έχει ανακύψει μείζον ζήτημα, αναφορικά με τη λειτουργία κοινωνικών δομών των Δήμων. Κατά τα μέχρι πρόσφατα ισχύοντα δεδομένα, κάθε δημοτική αρχή είχε το δικαίωμα οι συγχρηματοδοτούμενες δομές κοινωνικής προστασίας και φροντίδας του ΕΣΠΑ, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα νεότητας, κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.α. που λειτουργούσαν στους Δήμους, να συνεχίζουν τη λειτουργία τους, χρηματοδοτούμενες αποκλειστικά από αυτούς μετά τη λήξη της πιλοτικής περιόδου χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Με τον τρόπο αυτό ο κάθε Δήμος, κρίνοντας με βάση το συμφέρον των δημοτών του, αποφάσιζε να εξακολουθήσουν να υφίστανται σε μόνιμη βάση δομές που επί σειρά ετών παρείχαν στους δημότες ευαγείς υπηρεσίες και κοινωφελείς παροχές. Κι έρχεται ξαφνικά η Πολιτεία να το αλλάξει αυτό, ψηφίζοντας τον νόμο 4915/24-3-2022 που καταργεί το δικαίωμα των Δήμων να αποφασίζουν τι είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για τους δημότες τους, απαγορεύοντάς τους να μετατρέπουν τις δομές ΕΣΠΑ μετά το πέρας της κοινοτικής χρηματοδότησής τους σε μόνιμες δημοτικές δομές και τους συμβασιούχους εργαζόμενούς τους σε μόνιμους δημοτικούς υπαλλήλους. Με τον τρόπο αυτό εξανεμίζεται το αυτεξούσιο των Δήμων για διατήρηση ομολογουμένως επιτυχημένων θεσμών, παραβιάζεται η ρήτρα βιωσιμότητας των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, πλήττονται άμεσα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ωφελούμενες από τις δομές αυτές αλλά και χάνεται το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό των δομών που αποτέλεσαν την ψυχή επί σειράς ετών των προγραμμάτων. Η Πολιτεία λειτουργώντας με λογική και σύνεση, οφείλει να άρει τον συγκεκριμένο νόμο και δείχνοντας ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο να σταματήσει την προκρούστεια πρακτική των περικοπών που επιδιώκει να κρατά τις δημοτικές δομές υπό καθεστώς προσωρινότητας και εξάρτησης από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποτρέψετε την κατάργηση χρήσιμων δημοτικών κοινωνικών δομών μετά το πέρας της ΕΣΠΑ χρηματοδότησης;
  1. Προτίθεσθε να προβείτε σε ενέργειες κάλυψης των δαπανών λειτουργίας των κοινωνικών δομών λειτουργίας μετά το πέρας της ΕΣΠΑ χρηματοδότησης;
  1. Προτίθεσθε στα πλαίσια μιας αναθεωρητικής προσέγγισης και επιδεικνύοντας το κοινωνικό σας πρόσωπο να άρετε τον νόμο 4915/24-3-2022 που καταργεί ουσιαστικά δημοτικές κοινωνικές δομές που ομολογουμένως αποτέλεσαν σημαντική αρωγή σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.:   Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 4837/18-04-2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Με τις διατάξεις του άρθρου 37 του ν.4915/2022 (Α΄ 63) τροποποιήθηκαν οι ρυθμίσεις του άρθρου 72 του ν.3852/2010 (Α΄ 87), αναφορικά με τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής Δήμων, καθιστώντας υποχρεωτική την άσκηση ένδικων βοηθημάτων και μέσων από πλευράς του δήμου στην περίπτωση δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και του δήμου.

Όπως είναι γνωστό, η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή συμβάσεων μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 103 του Συντάγματος. Η ανάγκη άσκησης ένδικων μέσων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) σε περιπτώσεις δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή τη μετατροπή σχέσης εργασίας υπαγορεύεται στο πλαίσιο αποτροπής αύξησης πλεονάζοντος προσωπικού (το οποίο προσλήφθηκε για την αντιμετώπιση έκτακτων και όχι πάγιων αναγκών), με σκοπό τη διαφύλαξη των οικονομικών συμφερόντων των υπηρεσιών και του δημοσίου εν γένει, αλλά και για αποτροπή δημιουργίας νομοτελειακών δεδομένων, με ευρύτερες δημοσιονομικές και λοιπές συνέπειες.

Ειδικότερα όσον αφορά το προσωπικό των Ο.Τ.Α. και των νομικών προσώπων τους που απασχολείται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σύμφωνα πάντα με το πλαίσιο υλοποίησης και τους όρους που θέτει στην πράξη ένταξης κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά, δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις που δύνανται να ανανεώνονται, βάσει των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν.4765/2021 (Α΄ 6), εφόσον συντρέχει περίπτωση. Στις διατάξεις αυτές γίνεται ρητή μνεία ότι οι συμβάσεις του απασχολούμενου προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.

Σημειώνεται επίσης ότι η δαπάνη μισθοδοσίας καλύπτεται από πόρους του ΕΣΠΑ όσο το προσωπικό απασχολείται ως ΙΔΟΧ στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ προσωπικό με σχέση ΙΔΑΧ που ανταποκρίνεται σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα και ως εκ τούτου να αμειφθεί με πιστώσεις προερχόμενες από το ΕΣΠΑ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα της αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και της ισότιμης πρόσβασης στις θέσεις εργασίας, υπάγονται στο σύστημα προσλήψεων του λοιπού δημοσίου (ν.4765/2021), το οποίο προϋποθέτει την προηγούμενη έγκριση από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει, ή του Υπουργικού Συμβουλίου και την τήρηση συγκεκριμένων (διαγωνιστικών) διαδικασιών. Ειδικότερα για τη διαδικασία στελέχωσης

εφαρμογή έχουν τα προβλεπόμενα του συστήματος πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού και έκτακτου προσωπικού για όλους τους φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού [άρθρα 1-7 ν.4590/2019 (Α΄ 17) και άρθρο 51 ν.4622/2019 (Α΄ 133)].

Κατά τα λοιπά, αρμόδια να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ