Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:50: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 18:59

Η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο: Η Μαριούπολη μας θυμίζει το Μεσολόγγι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνεται στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, με ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από έναν εκλεγμένο η΄γέτη της χώρας που δημιούργησε τη Δημοκρατία, και έχει υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες σε κάθε περίπτωση από τότε να μιλάει εδώ. Είμαι γνώστης των στεν΄ών δεσμών που δένουν τους λαούς μας. Είναι τιμή μου που απευθύνομαι στο Κογκρέσο που έχει στην ηγεσία του δύο γυναίκες, την Κάμαλα Χάρις και την Νάνσι Πελόζι. Κάθε κράτος που αξιοποιεί τις γυναίκες όπως πρέπει, δεν αξιοποιεί το μισό του δυναμικό.

Όπως και όλοι οι ΄Έλληνες κάθε φορά που έρχομαι στην Ουάσινγκτον αισθάνομαι σαν το σπίτι μου. Η αρχιτεκτονική είναι τόσο οικεία. Το να περνάς από τον μνημείο του Λίνκολν είναι σαν να περνάς από την Ακρόπολη

Έρχομαι εδώ για να γιορτάσω αυτό που συνδέει με ένα μοναδικό τρόπο Αμερικανούς και Έλληνες. Την ιδέα ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν όλοι πολίτες είναι ίσοι. Με άλλα λόγια τη Δημοκρατία. Είναι πολύ σκληρό για μας να συνειδητοποιούμε πως η ιδέα των ατομικών ελευθεριών γεννήθηκε πριν 25 αιώνες όταν μια μικρή κοινότητα Ελλήνων τόλμησε. Μόνο οι σκλάβοι δεν περιλαμβάνονταν σε αυτό. Καμία κοινωνία για τους Έλληνες δεν υπήρχε αν δεν υπήρχε και η ελευθερία. Αυτό το είδαν οι ιδρυτές των ΗΠΑ που δημιο΄ργησαν το Αμερικανικό Σύνταγμα πάνω στο αθηναϊκό μοντέλο. Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα έφερε μια έκρηξη δημιουργικού πνεύματος στην Ελλάδα που δημιούργησε, τέχνες, πολιτισμό. Αυτή η Δημοκρατία στις ΗΠΑ έφερε την επέκταση της ανθρώπινης ελευθερίας στον κόσμο όσο ποτέ άλλοτε.

Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε 200 χρόνια από την έναρξη του πολέμου για την ανεξαρτησία. Και ήταν ο ελληνικός λαός που εμπνεύστηκε από τα θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας όταν ξεσηκώθηκαν κατά του δικού τους καταπιεστή. Η Ελευθερία μπορεί να κερδηθεί ενάντια σε όλες τις πραγματικότητες. Είδαμε ένα μοντέλο για τους καταπιεσμένους λαούς της Ευρώπης. Από την αρχή οι πρόγονοί μας κοίταξαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ζήτησαν υποστ΄ήριξη από τον αμερικανικό λαό. Οι ιδρυτές της δικής σας δημοκρατίας εντυπωσιάστηκαν και έγραψε ο Τόμας Τζέφερσον επιστολή αναφερόμενος στην Ελληνική Επανάσταση, λέγοντας ότι οι φλόγες από την αμερικανική επανάσταση επεκτάθηκαν στην Ελλάδα. Οι Έλληνες επαναστάτες σχεδίασαν στην Επίδαυρο το πρώτο Σύνταγμα και καθιερώσαμε στα ελληνικά ε΄δάφη του έθνους να απαλλαγεί από την τυραννία και να ζήσει σε κράτος δικαίου. Αυτά τα δικαιώματα τα είχαμε στην Ελλάδα και ποτέ δεν πάψαμε να το υπερασπιζόμαστε ακόμα και με τα όπλα όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες. Στη θέση της Ελλάδας μπήκε η Ουκρανία στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Όταν βλέπουμε τα ίδια δεινά στους λιγοστούς υπερασπιστές της Μαριούπολης, μιας πόλης με ελληνικές ρίζες και όνομα. Όλα αυτά μας θυμίζουν το Μεσολόγγι. Δεν ξεχνάμε τους αμερικανούς εθελοντές που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την Ελευθερία. Ούτε έχουμε ξεχάσει εκείνους τους Αμερικανούς που έστειλαν στην Ελλάδα βοήθεια. Και έφτιαξαν νοσοκομεία, σχολεία, ορφανοτροφεία. Σε στιγμές απόλυτης ανάγκης όπως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η αμερικανική βοήθεια ήταν και πάλι εκεί. Ήταν το Σχέδιο Μάρσαλ που μας βοήθησε να ξαναφτιάξουμε τις υποδομές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βγήκαμε πιο δυνατοί από τις μάχες στις οποίες οι πρόγονοί μας έδωσαν το αίμα τους.

Η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο γιορτή αλλά και υπενθύμιση των κοινών μας αξιών. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη που έχει δυο φορές βρεθεί σε Παγκοσμίους Πολέμους πρέπει να βαθύνει την ενοποίησή της. Κοιτάμε στο Κίεβο, στην Οδησσό, στις πόλεις που η δική μας επανάσταση δημιουργήθηκε ως ιδέα. Η Μαριούπολη δημιουργήθηκε από τη Μεγάλη Αικατερίνη για τους Έλληνες της Κριμαίας. Για ακόμα μια φορά πρόκειται για ένα λαό που αντιμετωπίζει την ανάγκη να υπεραμυνθεί την ελευθερία του. Δεν έχουμε τίποτα με τον ρωσικό λαό με τον οποίο έχουμε κοινή ιστορία. Όμως δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα μπροστά σε έναν αγώνα που θυμίζει τόσο έντονα τον δικό μας.

Εμείς γνωρίζουμε τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίσεις μια εισοβλή. Να πρέπει να καταφύγεις στα όπλα. Γνωρίζουμε κάτι σχετικά με τον ηρωισμό των αδυνάμων. Και ξέρουμε τι συμβαίνει από τη νίκη που έρχεται. Κατανοούμε την ισχύ των συμμάχων σε σχέση με την άμυνα των δικών μας αξιών. Χωρίς συμμάχους οι Έλληνες δεν θα είχαν κερδίσει την ελευθερία τους. Αταλάντευτα είμαστε υπέρ της Ουκρανίας κατά της επιθετικότητας του Πούτιν. Δώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, υποστηρίξαμε τους Ουκρανούς με όπλα για να υπερασπιστούν με όπλα. Καλωσορίσαμε τους Ουκρανούς στην πατρίδα μας. Ο Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κόσμο που η ισχύς θα ανήκει στα ισχυρά κράτη. Έναν κόσμος που ο στρατός και όχι οι δπλωμάτες επιλύουν τις ανάγκες. Δεν θα επιτύχει, δεν πρέπει να επιτύχει. ».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όπου συζήτησαν για περίπου μια ώρα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η συνάντηση έβγαλε ειδήσεις καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκτήσει μια μοίρα των υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς F-35 ενώ παράλληλα η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για μετοχική συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα σε όποιον επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας τονίζοντας ότι «θα πάρουν απάντηση», ενώ μιλώντας για το Κυπριακό ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί λύση δύο κρατών, με τον Τζο Μπάιντεν να τον χειροκροτά.

agrinionews.gr