Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  1:16: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022

Τη διαγραφή της συζύγου του 53χρονου, που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε την 12χρονη μαθήτρια, από τη δημοτική του παράταξη αποφάσισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Η σύζυγός του 53χρονου κατηγορούμενου ήταν κοινοτική σύμβουλος.

Πηγές του δήμου Αθηναίων αναφέρουν ότι είναι προφανές ότι σε αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον η σύζυγος του κατηγορουμένου να συνεχίσει να ασκεί το καθήκοντα της. Για αυτό, από το πρωί της Δευτέρας, έχει ζητηθεί η παραίτηση της από τα συλλογικά όργανα στα οποία συμμετείχε και σήμερα, με απόφαση του δημάρχου, διαγράφηκε από την δημοτική παράταξη «Αθήνα Ψηλά».

Την παραίτηση της συζύγου του 53χρονου είχε ζητήσει ο Νάσος Ηλιόπουλος

Νωρίτερα, την παραίτηση της συζύγου του Ηλία Μίχου είχε ζητήσει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανοιχτή πόλη" Νάσος Ηλιόπουλος.

"Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και η πολιτεία έχουν την ευθύνη για την άμεση στήριξη ψυχολογικά και υλικά της οικογένειας του θύματος στον Κολωνό. Να σταματήσει άμεσα η παρουσία ΜΜΕ έξω από το σπίτι του θύματος, να προστατευθεί η οικογένεια και το θύμα" ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

"Μετά όμως και τις τελευταίες καταγγελίες της μητέρας του θύματος προκύπτει πολιτικό θέμα για τον Δήμο Αθηναίων. Δεν γίνεται να παραμείνει στην θέση της η γυναίκα του κατηγορούμενου τη στιγμή που καταγγέλλεται για προσπάθεια συγκάλυψης" συμπλήρωσε.

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Σφίξτε τα δόντια», είναι το μήνυμα που στέλνει στους συμπολίτες του ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γερμανίας και εμβληματικός πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών(CDU), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση της «Bild».

Ο 80χρονος πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής βουλής Bundestag σχολιάζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και κυρίως στη χώρα του, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, μιλώντας «έξω από δόντια», όπως άλλωστε το συνηθίζει.

Ο Σόιμπλε εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι ωστόσο, δίνει χρήσιμες οδηγίες για το πώς οι Γερμανοί θα βγάλουν τον φετινό χειμώνα αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή κρίση. «Πάρτε σπίρτα, ανάψτε κεριά κι να έχετε έναν φακό στο χέρι», λέει.

«Δεν μας επιτρέπεται» να κάνουμε πίσω

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν ρίξει πυρηνικά όπλα, ο βαρόνος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών είναι σαφής: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να τρομοκρατηθεί από την απειλή αυτή. Αυτή είναι η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα που θα οδηγούσε σε μια ακόμη περαιτέρω κλιμάκωση. Αλλά η χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν φυσικά μία «κόκκινη γραμμή». Και με τις απειλές του Πούτιν να κάνει χρήση αυτών των όπλων, ο Πούτιν «γρατσουνίζει» εδώ και καιρό αυτή την κόκκινη γραμμή».

Ο Σόιμπλε δεν έκρυψε επίσης το γεγονός ότι, ο νυν Καγκελάριος της Γερμανίας, Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, βρίσκεται σε δεινή θέση: «Δεν θα ήθελα να είμαι Καγκελάριος αυτή την εποχή και να φέρω το βάρος αυτής της απόφασης! Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: όταν υποχωρείς, πάντα υποχωρείς. Πάντα τα πήγαινα καλά στη ζωή μου λέγοντας: Όχι, δεν θα με εκβιάσουν».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «βιώνουμε μια κατάσταση όπου ο Πούτιν θα πρέπει να συνειδητοποιήσει όσο οδυνηρό κι αν είναι για τον ίδιο ότι, ο στρατός του δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο νόμιζε ότι θα ήταν. (…) Πρέπει να στοιχηματίσουμε ότι ο Πούτιν θα μιλήσει με λογική στο τέλος. Μέχρι στιγμής, φαίνεται να υπολογίζει ότι εμείς θα κάνουμε πίσω λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές του. Αυτό δεν μας επιτρέπεται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι και δική μας υπόθεση!».

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βοηθηθούν μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη»

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας-έμπιστο της Άνγκελα Μέρκελ- οι συμπολίτες του δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι, αυτός ο πόλεμος αφορά εκτός από τους Ουκρανούς και τους ίδιους.

«Όχι. Δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα», τονίζει ο Σόιμπλε. Παρά τις επιπτώσεις του πολέμου που βιώνουμε όλοι, τον τρομερό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές ενέργειας».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Κάι Βάιζε εάν το γερμανικό κράτος μπορεί να απαλλάξει τους Γερμανούς απ΄ όλα αυτά τα τεράστια βάρη, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γερμανίας, υπογραμμίζει: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βοηθούν μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη. Πρέπει να πούμε στους άλλους: Αν πρέπει, δεν θα πας φέτος διακοπές. Ο κίνδυνος που βλέπω είναι ότι πιστεύουμε πως, το κράτος είναι κάτι που πρέπει απλώς να παρέχει στους πολίτες του όλο και περισσότερα. Ένα είδος σούπερ μάρκετ όπου οι πολίτες είναι κυνηγοί παζαριών. Όχι! Αν δώσουμε την εντύπωση στους πολίτες ότι όλα είναι απεριόριστα, τότε οδηγούμαστε σε υπερεκμετάλλευση. Τότε οι πολίτες θα έχουν την εντύπωση ότι το κράτος μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο!», τόνισε.

«Όλοι είμαστε κακομαθημένοι»

Ο ίδιος πιστεύει ότι οι Γερμανοί είναι μια κακομαθημένη κοινωνία, όπως άλλωστε και ο ίδιος. «Σίγουρα, όλοι είμαστε κακομαθημένοι. Κι εγώ επίσης. Αλλά τώρα πρέπει να αντισταθούμε στον κίνδυνο να συνεχίσουν τα πράγματα να είναι για πάντα έτσι. Οι Γερμανοί θα πρέπει να προσπαθήσουν ξανά», υποστηρίζει και προσθέτει:

«Με ανησυχεί που τόσοι πολλοί Γερμανοί προτιμούν να εργάζονται λιγότερο: για παράδειγμα, να επιλέγουν το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και να μην εργάζονται ποτέ το Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Γιατί παντού υπάρχει έλλειψη σε εργατικά χέρια Η εμπειρία του να διασκεδάζεις μια ζωή, δεν σου προσφέρει μία ικανοποιητική ζωή».

«Στο τέλος της ημέρας, όπως λέει ο Σόιμπλε, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι έχουν κάνει κάτι δίκαιο. Βοηθώντας αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Γι’ αυτό και η πρόταση του υπουργείου Οικονομίας, είναι πολύ παραπλανητική, ότι, δηλαδή, ένας φούρναρης μπορεί απλά να κλείσει την επιχείρησή του. Αυτό ήταν ένα επικοινωνιακό λάθος εκ μέρους του νυν υπουργού από το κόμμα των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ», υποστηρίζει.

«Φορέστε ένα πουλόβερ, ίσως και ένα δεύτερο»

Ερωτηθείς για το αν οι Γερμανοί θα παγώσουν φέτος τον χειμώνα, ο ίδιος έσπευσε να δώσει πρακτικές οδηγίες στους συμπολίτες του:

«Απλά φορέστε ένα πουλόβερ. Ή ίσως κι ένα δεύτερο πουλόβερ. Δεν χρειάζεται να γκρινιάζετε για αυτό, πρέπει να αναγνωρίσετε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα». Προσθέτει επίσης ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα είναι δεδομένο μερικές φορές. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει, «θα πρέπει να έχετε στο σπίτι πάντα μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του στην γερμανική τηλεόραση της Bild , ο 80χρονος Σόιμπλε εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον. «Σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, μπορείτε ακόμα να γελάτε;», τον ρωτά ο δημοσιογράφος της Bild με τον Σόιμπλε να απαντά: «Φυσικά, το γέλιο είναι δωρεάν και χαλαρό. Δεν έχουμε λόγο να τα παρατήσουμε».

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την κατάργηση του ευεργετικού υπολογισμού έκτισης ποινής για βιαστές ανηλίκων με νόμο της ΝΔ υπενθυμίζει ο Κώστας Καραγκούνης επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης του 53χρονου ο οποίος φέρεται να βίαζε και να εξέδιδε 12χρονη.

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν τις εκλογές του 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προωθούσε αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες οι οποίες περιόριζαν σημαντικά την νομική προστασία των θυμάτων βιασμού προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Τελικά ήρθε κυβέρνηση της ΝΔ το 2021 για να αυστηροποιήσει το θεσμικό πλαίσιο ειδικά για τις υποθέσεις βιασμού ανηλίκων.

Ο κ. Καραγκούνης, βουλευτής της πλειοψηφίας και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το σωφρονιστικό σύστημα αναφέρει χαρακτηριστικά: “Μετά τις τελευταίες φρικιαστικές αποκαλύψεις για τους βιασμούς ανηλίκων και την αποκρουστική εκμετάλλευση αθώων ψυχών με αποκορύφωμα την υπόθεση της δωδεκάχρονης καλό είναι να υπενθυμίσω τα εξής. Είχα καταθέσει από τον Φεβρουάριο του 2021 την πρόταση ο βιασμός ανηλίκων να επισείει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Να τροποποιηθεί δηλαδή το άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα περί βιασμού και στην παράγραφο 3 όπου εισάγεται επιβαρυντική περίσταση του εγκλήματος (δηλαδή 2 περιπτώσεις που ο βιασμός επιφέρει βαρύτερη ποινή) να προστεθεί και η περίπτωση του βιασμού ανηλίκου.

Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και ψηφίσθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα από όλα τα κόμματα.

Σήμερα ο βιαστής ανηλίκου τιμωρείται με ισόβια και εκτίει πραγματική ποινή τουλάχιστον 18 χρόνια. Νωρίτερα από τα 18 χρόνια δεν μπορούν να απολυθούν με οποιοδήποτε ευεργετικό υπολογισμό. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας κάποιων απόψεων που αναπαράγονται στο δημόσιο διάλογο”. Παράλληλα τονιζει πως .Το μήνυμα αυτό θα πρέπει να πάει παντού “Απαιτείται άμεση διερεύνηση και πλήρης αποκάλυψη του κυκλώματος.

Καμία ανοχή σε αυτούς τους αποκρουστικούς εγκληματίες”.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα άλλα κόμματα και οι βουλευτές τους «διαγκωνίζονταν ντροπιαστικά, για το ποιος θα πλειοδοτήσει στην υποβολή των διαπιστευτηρίων τους, μέσω του πρέσβη, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ στη Ναύπακτο, με αφορμή την παρουσία του Τζορτζ Τσούνη στις επετειακές εκδηλώσεις της Ναυμαχίας.

Χαρακτηρίζει ακόμη «άθλια» την προσπάθεια που υπήρξε να εμφανιστούν οι Αμερικανοί ως «σωτήρες» συμπληρώνοντας πως «όποτε ο λαός κέρδισε κάτι, το έκανε στηριγμένος στη δική του δύναμη, στην οργάνωση και τον αγώνα του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης:

«Τα λαϊκά προβλήματα καθημερινά οξύνονται. Η φτώχεια και η ακρίβεια τσακίζουν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τη νεολαία μας. Ο πόλεμος φουντώνει επικίνδυνα με νέες εστίες έντασης διαρκώς να προστίθενται. Η καταστολή αυξάνεται και οι υποκλοπές πλέον έχουν στο στόχαστρο τον καθένα μας.

Αυτά τα δεινά που βιώνει ο λαός δεν έτυχαν. Είναι οι συσσωρευμένες συνέπειες της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αλλά και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι η πολιτική που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τα άλλα αστικά κόμματα.
Είναι η πολιτική που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Όμως αυτή η «βαρυχειμωνιά» δεν αφορά όλους. Ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, την ίδια ώρα, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια, τις μεταφορές, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τον τουρισμό κι αλλού, σπάνε προκλητικά το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο.
Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα, σε αγαστή συνεργασία, κοροϊδεύουν συνειδητά και μεθοδευμένα τους εργαζόμενους και το λαό. Οι δήθεν αντιπαραθέσεις τους δεν εξαπατούν πλέον κανένα. Κοινός στόχος όλων τους, είναι η δήθεν «σταθερότητα» για λογαριασμό του κεφαλαίου, είναι ο ανταγωνισμός τους για το ποιος μπορεί καλύτερα να τον εγγυηθεί.

Αυτό έδειξε η παρουσία όλων των άλλων κομμάτων και των βουλευτών τους στην Ναύπακτο, στο πλευρό του Αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ, στην επέτειο της ναυμαχίας της Ναυπάκτου και στην ανακήρυξη επίτιμου δημότη Ναυπακτίας τον πρέσβη των ΗΠΑ. «Διαγκωνίζονταν» ντροπιαστικά, για το ποιος θα πλειοδοτήσει στην υποβολή των διαπιστευτηρίων τους, μέσω του πρέσβη, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Είναι προσβολή για το λαό της Αιτωλοακαρνανίας η συμφωνία όλων τους, στις ομιλίες τους ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη υπερδύναμη και ότι προσβλέπουν στη βοήθεια της. Όσο κι αν προσπαθήσουν, δεν θα μπορέσουν να κουκουλώσουν τα εγκλήματα των Αμερικανονατοϊκών απέναντι στον ελληνικό και τους άλλους λαούς. Αιμορραγεί ακόμη η Κύπρος, η Γιουγκοσλαβία, η Συρία, η Λιβύη, κάθε γωνία της γης που πέρασε η ματωμένη μπότα τους.

Είναι άθλια η εναγώνια προσπάθειά τους να τους παρουσιάσουν ως «σωτήρες». Όποτε ο λαός ακούμπησε τις ελπίδες του στην προσμονή «λύσεων» από τα πάνω ή στις κυβερνητικές εναλλαγές και στα σενάρια που επεξεργάζεται η άρχουσα τάξη, πάντοτε βρέθηκε χαμένος. Αντίθετα, όποτε ο λαός κέρδισε κάτι, το έκανε στηριγμένος στη δική του δύναμη, στην οργάνωση και τον αγώνα του, με το ΚΚΕ να είναι πάντα μπροστά. Αυτό είναι η μόνη λύση για τις δικές του ανάγκες.

Με το ΚΚΕ για το ωραίο, το μεγάλο, το συγκλονιστικό!
Είτε τους αρέσει είτε όχι, ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση στον 21ο αιώνα».

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Tην ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο ζητά από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Το κείμενο της ερώτησης:

Τα εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια δίνουν την ευκαιρία σε ενήλικες, να διευρύνουν τις προοπτικές τους και να αλλάξουν τη ζωή τους. Έρχονται σε επαφή με το χώρο της εκπαίδευσης και έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές που δεν ολοκλήρωσαν ή να λάβουν ένα πτυχίο το οποίο ανταποκρίνεται καλύτερα στους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους στόχους.

Στη Ναύπακτο σήμερα, δεν λειτουργεί εσπερινό ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι για φοίτηση σε εσπερινό ΕΠΑΛ, να είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν στο πλησιέστερο σχολείο στο Αγρίνιο. Με δεδομένη ωστόσο την απόσταση, το χρόνο που απαιτείται για τη μετακίνηση, αλλά και το ωράριο του σχολείου, με τα μαθήματα να ξεκινούν στις 18.30 και να τελειώνουν στις 22.30, η απόφαση για φοίτηση στο εσπερινό ΕΠΑΛ του Αγρινίου δεν είναι καθόλου εύκολη, ιδίως δε για τους εργαζόμενους και τους έχοντες δική τους οικογένεια. Τούτο διότι, με ένα τέτοιο ωράριο, ένας εργαζόμενος ενήλικας, είναι στην πράξη εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει επί 3 έτη να βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην εργασία του και να επιστρέφει στο σπίτι του τα μεσάνυχτα μετά το σχολείο.

Με τα δεδομένα αυτά, πλήθος ενδιαφερομένων για εσπερινό ΕΠΑΛ αποθαρρύνεται από τις σπουδές, πρόβλημα στο οποίο θα μπορούσε να δώσει οριστική λύση η ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο, για το οποίο υπάρχουν άλλωστε όλες οι προδιαγραφές. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός, ότι η Ναύπακτος εξυπηρετεί σε επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών όχι μόνο τους κατοίκους της Ναυπακτίας, αλλά και των γειτονικών κοινοτήτων της Φωκίδας και δη του Δήμου Δωρίδας. Συνεπώς ένα εσπερινό ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο θα προσέλκυε πλήθος ενδιαφερομένων από την ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά δε στο ζήτημα των εγκαταστάσεων, το ΕΠΑΛ Ναυπάκτου μπορεί να αξιοποιηθεί με ελάχιστη επιβάρυνση στα λειτουργικά έξοδα για το Δημόσιο, αφού διαθέτει ήδη κτιριακές υποδομές και εργαστήρια.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στην ίδρυση και λειτουργία Εσπερινού ΕΠΑΛ στο Δήμο Ναυπακτίας; Αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χωρίς πάροχο ρεύματος η ΔΕΥΑ Μεσολογγίου αναφέρει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βαρεμένος σε δήλωσή του για τον κίνδυνο αποκοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στην ΔΕΥΑΜ.

Αναλυτικά:

Η Volterra έπαψε να είναι πάροχος στην ΔΕΥΑ Μεσολογγίου και έχει ειδοποιήσει από 4 Οκτωβρίου τον ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την παροχή νερού στους κατοίκους της περιοχής!

Η απελευθέρωση της αγοράς και η περιπλάνηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας από πάροχο σε πάροχο, δεν λύνει αλλά διογκώνει το πρόβλημα των χρεών και του εξ’ αυτών αδιεξόδου.

Άλλωστε η ΔΕΗ, μετά την ιδιωτικοποίηση, έπαψε να παίζει οποιονδήποτε εξισορροπητικό ρόλο και αποχωρεί από πάροχος, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές, μαζί με τους ΤΟΕΒ, σε λίγο να μην βρίσκουν πάροχο. Η ένταξή τους στις υπηρεσίες τελευταίου καταφυγίου θα ήταν μια κάποια λύση.. Τώρα, το σενάριο λέει: το νερό, νεράκι, ή: τρεχάτε ποδαράκια μου….

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Πράσινοι χαιρετίζουμε με χαρά και ανακούφιση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία απορρίπτει την ιδιωτικοποίηση του νερού και καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί την τρίτη σε σειρά Απόφαση του ΣτΕ που επικυρώνει ότι όλος ο κύκλος του νερού πρέπει να διαχειρίζεται από το Δημόσιο.

Με την 1886/2022 ομόφωνη απόφασή του, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, ακύρωσε ως αντισυνταγματική την ανάθεση σε ΣΔΙΤ της διαχείρισης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ, που αποτελεί το μεγαλύτερο υδροδοτικό σύστημα της χώρας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια των Αποφάσεων του ανώτατου δικαστηρίου υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού, όπως η Απόφαση 1906/2014 με την οποία το ΣτΕ εμπόδισε την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ και τις Αποφάσεις 190 και 191 του 2022 για την έξοδο της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να παρακάμψει την κοινή λογική που λέει πως μόνο το δημόσιο μπορεί να εγγυηθεί τη διαχείριση του νερού προς όφελος όλης της κοινωνίας και όχι μόνο των ολίγων. Απαξιώνει τη νομοθετική εξουσία με έναν εκ των υστέρων Νόμο που έχει όμως αναδρομική ισχύ, επιχειρώντας να ακυρώσει τις Αποφάσεις του ΣτΕ. Κι όλα αυτά σε μια εποχή κατά την οποία η επαναφορά της διαχείρισης του νερού στο δημόσιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί την επικρατούσα διεθνή τάση.

Τον περασμένο Μάρτιο οι Πράσινοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Δημόσια Διαχείριση του Νερού, δηλώσαμε ότι η κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης είναι ευθέως μια απειλή στην ομαλή, δίκαιη και αδιάλειπτη υδροδότηση της Πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ τεμαχίζει και άλλο την ενιαία διαχείριση ολόκληρου του κύκλου του νερού στην Αττική. Επίσης, θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα του πόσιμου νερού, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις του κόστους του για τους πολίτες και την οικονομία, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία, και να ενισχύσει την επισφάλεια στη συντήρηση και διασφάλιση των συστημάτων υδροδότησης εκατομμυρίων κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Το νερό είναι πηγή ζωής, μέσο επιβίωσης, φορέας πολιτισμού και μέσο για τη βιώσιμη ευημερία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, ιδιαίτερα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, διότι συνδέεται με την ίδια την ύπαρξη, την υγεία, τη βιώσιμη ευημερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και δεν νοείται να μετατρέπεται σε μέσο πλουτισμού σε βάρος των πιο ευάλωτων στην κοινωνία.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού και των υπηρεσιών του, σύμφωνα και με τις Αποφάσεις του ΣτΕ, παραβιάζει το Σύνταγμα, παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Χάρτα για τις Υδάτινες Πηγές (2001) του Συμβουλίου της Ευρώπης και έρχεται σε αντίθεση με την ομόφωνη Απόφαση A/HRC/15/L.14 του 2010, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ψήφισμα 64/292 του 2010, της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ενώνουμε τη φωνή μας με τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και ζητάμε:

•Η κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ για την απαγόρευση της αποξένωσης του κράτους από τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του νερού.
•Να επιστραφούν άμεσα οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο.
•Να καταργηθούν τα άρθρα του Νόμου 4964/2022, σύμφωνα με τα οποία το Υπερταμείο είναι ο πλειοψηφών μέτοχος των δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, τη στιγμή μάλιστα που αυτές υποχρεούνται να συνεισφέρουν έσοδα για την υλοποίηση του δικού του σκοπού.
•Να σταματήσει άμεσα η διαδικασία υποβάθμισης αλλά και εκποίησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ) σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ