Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  11:07: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής του, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «Αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα».

Υπέρ τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κα Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια και το ΚΚΕ μαζί με το ΜέΡΑ25 δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Νωρίτερα, οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που κλήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου, κατέθεσαν τις δικές τους παρατηρήσεις, επιφυλάξεις αλλά και προτάσεις για βελτιωτικές αλλαγές.

Αναγνωρίζοντας, καταρχήν, όλοι οι αρμόδιοι φορείς ότι το νομοσχέδιο επί της αρχής του, κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ζήτησαν περαιτέρω διευκρινήσεις και αποσαφηνίσεις, εστιάζοντας κυρίως στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και στην κατάργηση των διακρίσεων, στις μεγάλες ελλείψεις – τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές των σωφρονιστικών καταστημάτων – στην ασφάλεια φυλακισμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων καθώς και στις τακτικές και εκπαιδευτικές άδειες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Βαρσάμης πρότεινε, μεταξύ άλλων, βελτιωτικές αλλαγές στο θέμα των τακτικών και εκπαιδευτικών αδειών των φυλακισμένων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να απαγορευθούν τουλάχιστον οι εκπαιδευτικές άδειες.

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας εξωτερικών φρουρών, Βασίλης Κεφάλας, έδωσε έμφαση στην βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας των σωφρονιστικών καταστημάτων, τονίζοντας ότι δεν αρκούν μόνο οι νόμοι αλλά απαιτούνται και άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση των τεράστιων χρόνιων προβλημάτων και κυρίως της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και υποδομών.

Ο κ. Κεφάλας έκανε ακόμα λόγο για μεγάλη έλλειψη ασφάλειας, τόσο για τους φυλακισμένους όσο και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Επιπλέον επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ειδικών κλινών στα δημόσια νοσοκομεία.

Το μέλος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Νικόλαος Φιστόπουλος, υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο κινείται σε πολύ καλή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κράτησης» σημειώνοντας, ωστόσο, ότι χρίζει ορισμένων αναγκαίων βελτιώσεων. Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο κ. Φιστόπουλος για το ένδικο βοήθημα του κρατούμενου, για τις συνθήκες κράτησης του σε ότι αφορά την απαγόρευση μεταγωγής αν κάποιος ασκήσει προσφυγή, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως πρόσχημα στη μεταγωγή τους. Ζήτησε επίσης να οριστούν επακριβώς ποιες είναι οι προϋποθέσεις που μπορεί κάποιος να λαμβάνει γνώση της ποινικής κατάστασης του κρατουμένου επειδή έχει έννομο συμφέρον, τονίζοντας ότι πρέπει ή να βελτιωθεί ή να απαλειφθεί η διάταξη καθώς όπως είναι καταστρατηγείται η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

Ακόμα, υποστήριξε ότι «υπάρχει σύγχυση σε ότι αφορά τις τακτικές κα εκπαιδευτικές άδειες», ζητώντας «να υπάρξει διευκρίνιση ώστε να καθοριστεί επακριβώς ένα πιο σωστό πλαίσιο για τον υπολογισμό των ευεργετημάτων» ενώ σημείωσε ότι «τα ήσσονος σημασίας αδικήματα έχουν μεγαλύτερη ποινή από ότι τα σοβαρά παραπτώματα» και τόνισε ότι πρέπει να οριοθετηθούν τα πλαίσια για παραβιάσεις αδειών.

Ο εκπρόσωπος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, Παναγιώτης Καρίπογλου, ανέφερε ότι υπάρχουν πολύ καλές διατάξεις – όπως το ένδικο βοήθημα του κρατουμένου για τις συνθήκες κράτησης του – όμως υπάρχουν και άλλες, όπως οι εκπαιδευτικές άδειες που χρίζουν βελτιωτικών αλλαγών γιατί πρέπει να προστατευτεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ειδικά των νεαρών κρατουμένων. Έμφαση έδωσε «στην τρομερή υποστελέχωση των φυλακών» αλλά και «στην ανάγκη να ανέβει το όριο του επισκεπτηρίου των παιδιών, από τα 8 έτη στα 13 και να επιτραπεί να συνοδεύεται από τη μητέρα», ενώ πρότεινε να συμμετέχει και συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των δικηγόρων στο Κεντρικό Συμβούλιο Φυλακών.

Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Άννα Κωνσταντινίδη χαρακτήρισε «επιτακτική την ανάγκη προσθήκης που θα πατά γερά στα ανθρώπινα δικαιώματα και θα προωθεί ουσιαστικά την ισότητα».

«Είναι απαραίτητο να αποτυπωθεί η εθνική στρατηγική γα την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Τα διεμφυλικά άτομα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα και να κρατούνται σύμφωνα με το φύλο που αυτοπροσδιορίζονται. Είναι αναγκαίο και πρέπει να αποτυπωθεί με σαφήνεια στο παρόν νομοσχέδιο και ο διεμφυλικός και να γίνεται σεβαστή πάντα η ιδιότητα του φύλου. Πρέπει να υπάρξει ρητή αναφορά για τον απόλυτο σεβασμό στο φύλο όλων των προσώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Στερεάς Ελλάδος και του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Δημήτρης Βάντσης, εστίασε στην «ανάγκη άμεσης στελέχωσης των φυλακών με ικανό αριθμό υπαλλήλων καθώς και με επιστημονικό προσωπικό», τονίζοντας ότι ενώνει τη φωνή του με όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς που αναφέρθηκαν στα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν και στους κινδύνους που εγκυμονούν οι τεράστιες ελλείψεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι ελάχιστοι με αποτέλεσμα σε κάποιες φυλακές να υπάρχει μόνο ένας ή και κανένας» ενώ σημείωσε ότι «πολλοί συνάδελφοι είναι πολύ κοντά στην επαγγελματική εξουθένωση».

kathimerini.gr

«Η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και στο διμερές πλαίσιο αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει μία στέρεα βάση. Η βάση είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των κρατών, και στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πέρας των επαφών του στο Κίεβο.

Αναφερθείς στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε πως εξέτασαν όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, τη δυνατότητα της Ελλάδας να βοηθήσει την ουκρανική προσπάθεια, αλλά επίσης και τα ευρύτερα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου.

Επίσης, επισήμανε ότι κατά τις συναντήσεις είχε την ευκαιρία να αναδείξει το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. «Απειλείται από έναν μεγαλύτερο γείτονα κατά έναν τρόπο ο οποίος αντίκειται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο, και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει έναν λαό, ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία», όπως υπογράμμισε.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως ήταν συγκινητικό για τον ίδιο ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, κατά την τοποθέτησή του μέσα σε καταφύγιο -διότι αναγκάστηκαν να κατέβουν στο δεύτερο υπόγειο εφόσον ήχησαν οι σειρήνες και η πόλη δέχτηκε επίθεση από πυραύλους-, επανέλαβε το σύνθημα της ελληνικής επανάστασης «Ελευθερία ή Θάνατος». Δείχνει αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ότι «η ουκρανική κοινωνία προσλαμβάνει την πρόκληση με τον ίδιο τρόπο που κι εμείς την καταλαβαίνουμε».

Ξέρουμε τι θα πει να έχεις γείτονα μια αναθεωρητική δύναμη

Το μήνυμα πως η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, από την πρώτη ημέρα καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και πως δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών, αλλά και ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των λαών είναι το «Ιερό Ευαγγέλιο» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, έστειλε από το Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα μετά τη συνάντησή τους.

Απευθυνόμενος στον Ουκρανό ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας είπε πως κανείς δεν μπορεί να καταλάβει καλύτερα τους Ουκρανούς από τους Έλληνες. «Γιατί οι Έλληνες έχουν επίσης έναν μεγάλο γείτονα στην Ανατολή. Έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli εναντίον μας. Έναν γείτονα που ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της επικράτειάς μας, ενώ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις ακριβώς απέναντι από τα σύνορά μας. Ένας γείτονας που παράνομα ισχυρίζεται ότι μέρος της επικράτειάς μας είναι δικό του. Ένας γείτονας που επανειλημμένα λέει ότι μπορεί να έρθει ξαφνικά ένα βράδυ. Ένας γείτονας που δηλώνει ότι αν δεν υποκύψουμε στις επιθυμίες του, θα έχουμε τη μοίρα της Ουκρανίας» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, διαμήνυσε πως μια νίκη της Ουκρανίας θα σημαίνει νίκη του Διεθνούς Δικαίου κατά της βίας, ενάντια στη βάναυση βία, και ότι αυτό ισχύει για όλους όσοι αντιγράφουν επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην προσπάθειά της να υποτάξει την Ουκρανία. Εξίσου, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ουκρανικές επιτυχίες και η ήττα του αναθεωρητικού αφηγήματος θα αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η ουκρανική κοινωνία και ο ουκρανικός λαός, στην προσπάθειά τους, αγωνίζονται ενάντια σε κάθε αυταρχική κυβέρνηση που επιτίθεται σε ξένες χώρες και προσπαθεί με τη βία να αλλάξει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα. «Και είμαστε απολύτως αντίθετοι σε κάθε τέτοια αφήγηση».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του, τη χαρακτήρισε συμβολική διότι, όπως είπε, βρίσκεται σήμερα στο Κίεβο για να εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη τής ελληνικής κυβέρνησης -της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού προς την ουκρανική κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας. Επιπλέον, δήλωσε συγκλονισμένος από αυτό που είδε σήμερα στο Κίεβο, δηλαδή μια μεγάλη πόλη να δέχεται επίθεση και το θάνατο αμάχων -δηλαδή μη στρατιωτικών στόχων, αναφέροντας πως αυτό σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συνιστά έγκλημα πολέμου.

Στην αρχή της δήλωσής του, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Ουκρανό ομόλογό του για τη φιλοξενία «κάτω από πραγματικά μοναδικές συνθήκες» και σημείωσε πως το Κίεβο, «η σπουδαία αυτή πόλη, όπως και η υπόλοιπη χώρα, δέχεται καθημερινά άγριες επιθέσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων άοπλων αθώων ανθρώπων». Μάλιστα, τόνισε πως η Ελλάδα καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο, αναφέροντας πως συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Περαιτέρω, σημείωσε πως από την αρχή του πολέμου, αυτή είναι η τρίτη του επίσκεψη στην Ουκρανία. «Έχω επισκεφθεί την Οδησσό δύο φορές, μια πόλη συνδεδεμένη με την ελληνική ιστορία και την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας» ανέφερε και προσέθεσε: «Οι λαοί μας συνδέονται μεταξύ τους με μια μακρά ειρηνική ιστορία αλληλεπίδρασης. Για αιώνες, οι Έλληνες ήταν παρόντες κυρίως στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας- σε πόλεις όπως η Οδησσός, η Μαριούπολη, η οποία έχει ελληνικό όνομα, η πόλη της Μαρίας, της Παναγίας. Η Οδησσός ήταν η γενέτειρα της “Φιλικής Εταιρείας” που συνέβαλε στον ελληνικό πόλεμο της ανεξαρτησίας, με το σύμβολο “Ελευθερία ή Θάνατος”, το οποίο μόλις επανέλαβε ο Ντμίτρο και το οποίο αντιπροσωπεύει τη σημερινή προσπάθεια του ουκρανικού λαού και της ουκρανικής κοινωνίας».

Εν συνεχεία, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σθεναρά προσηλωμένη στη λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου και υπενθύμισε ότι έχει στείλει σχετική επιστολή στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ότι πρόσφατα επισκέφτηκε ο ίδιος τη Χάγη. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη. Στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία, υποστηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Επίσης, έχουμε προσφέρει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους που επιθυμούν να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία. Και φυσικά, εφαρμόζουμε όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Επίσης, ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά στις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών πολιτών που αναζητούσαν καταφύγιο από τον πόλεμο» σημείωσε και ευχαρίστησε τον Ουκρανό ομόλογό του που το εκτιμά αυτό.

Τέλος, δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας για την προώθηση της υποψηφιότητας του Ιστορικού Κέντρου της Οδησσού για εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ουκρανία για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Έκκληση για να απονεμηθεί το βραβείο Ζαχάρωφ στον Τζούλιαν Ασάνζ απευθύνουν οι Πράσινοι προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Ο ιδρυτής των WikiLeaks αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών για δημοσίευση πληροφοριών χρήσιμων για το δημόσιο συμφέρον. Όμως η αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου δεν είναι αδίκημα, είναι συνεισφορά στη Δημοκρατία και την ενημέρωση, υποστηρίζει το νέο κόμμα των Πράσινων. Γι’ αυτό ο Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει βραβευτεί και να αποφυλακιστεί.

Σήμερα 19 Οκτωβρίου αποφασίζουν οι Πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον υποψήφιο που ταιριάζει καλύτερα στο σκεπτικό του βραβείου Ζαχάρωφ, το οποίο τιμά την ελευθερία της σκέψης και έχει ιστορικό απονομής σε πολιτικούς κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου του Νέλσον Μαντέλα το 1988. Και για τον Julian Assange το βραβείο θα είχε σωτήριο αντίκτυπο, αφού κερδίζοντας το υψηλότερο βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ, θα γινόταν αδύνατη η έκδοσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο -όπου κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για σχεδόν τέσσερα χρόνια- στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών!

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ με πολύ επικριτικές εκτιμήσεις για ηγέτες και καθεστώτα. Και καταζητείται με εκδικητικότητα για δημοσίευση εγγράφων που αποκάλυπταν εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κατηγορίες έχουν σαφή πολιτικά κίνητρα και αντιπροσωπεύουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και στο δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν. Το κατηγορητήριο, με βάση τον νόμο περί κατασκοπείας και τον νόμο περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών, ποινικοποιεί τη συμπεριφορά όλων των δημοσιογράφων, που θέλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά της ενημέρωσης που χρειάζονται οι πολίτες.

«Η υπόθεση είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο και αντιπροσωπεύει την αποτυχία του δυτικού κράτους δικαίου. Εάν ο Τζούλιαν Ασάνζ καταδικαστεί, θα είναι θανατική ποινή για την ελευθερία του Τύπου», δήλωσε ο Nils Melzer, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια.
Περισσότερα:
#FreeAssange
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεδρίασε την Τρίτη 18/10/2022 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου, που αναδείχθηκε μετά τις εκλογές της 14/10/2022 και συγκροτήθηκε ομόφωνα σε σώμα ως εξής.

Πρόεδρος: Παπαϊωάννου Αποστόλης

Αντιπρόεδρος: Παΐσιος Οδυσσέας

Γραμματέας: Κόκλα Κατερίνα

Ταμίας: Μαλέλης Δημήτρης

Μέλος: Ευθυμιόπουλος Μάκης

Μέλος: Σινογεώργου Πολυξένη

Μέλος: Φράγκου Πέγκυ

Εκ του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος: Παπαϊωάννου Αποστόλης

Η Γραμματέας: Κόκλα Κατερίνα

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ