Τρίτη, 3η Δεκεμβρίου 2024  9:33: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022

Η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα φυτοφαγίας (βιγκανισμού) και γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο, με εκδηλώσεις που συνεχίζονται ολόκληρο τον Νοέμβριο.

Με αφορμή αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Βιγκανισμού, το Κόμμα για τα Ζώα μας προσκαλεί να υιοθετήσουμε τον μόνο συμπονετικό, οικολογικό και υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς καμία εκμετάλλευση των μη ανθρώπινων ζώων, τον Βιγκανισμό!

Μπορούμε να ξεκινήσουμε σταδιακά. Ας αφιερώσουμε αμέσως μία ημέρα στη φυτοφαγική διατροφή. Ας δοκιμάσουμε από τις αμέτρητες νέες γεύσεις, και τις υγιεινές, χορταστικές, γευστικότατες φυτικές συνταγές.

Όλοι νιώθουμε δυσάρεστα με τη βαναυσότητα που δείχνουμε στα ζώα, όταν δολοφονούμε δεκάδες δισεκατομμύρια ζώα στεριάς και τρισεκατομμύρια θαλάσσια ζώα κάθε χρόνο, μόνο και μόνο για να τα φάμε ή για τη γούνα και το δέρμα τους, ή για να τους πάρουμε το γάλα των μωρών τους! Μόνη δικαιολογία στις μέρες μας για αυτόν τον όλεθρο είναι πως δεν θέλουμε να... ξεβολευτούμε από τις συνήθειές μας!

Ο Βίγκαν τρόπος ζωής δείχνει στην ανθρωπότητα τον αναίμακτο δρόμο προς ένα ειρηνικό μέλλον για όλους, χωρίς την χρήση βίας, ούτε προς τον άνθρωπο, ούτε προς τα ζώα. Δεν είναι μόδα, αλλά φιλοσοφική και πολιτική πρόταση!

ΓΙΝΕ ΒΙΓΚΑΝ λοιπόν! Για τα ζώα, για το κλίμα και για την υγεία!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στοιχεία-σοκ έδωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την φτώχεια που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα: Το ποσοστό των φτωχών πολιτών είναι στο 29,5% (3.092.300 άτομα του πληθυσμού της χώρας), παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2020 κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν τη χώρα μας δεύτερη στην Ε.Ε., μετά τη Βουλγαρία, στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας.

Το ποσοστό των φτωχών νοικοκυριών (29,5%) προκύπτει μετά τις χορηγήσεις των κοινωνικών επιδομάτων. Χωρίς αυτά, το ποσοστό της φτώχειας στην Ελλάδα εκτινάσσεται στο 48,2%!

Η αύξηση του ποσοστού των φτωχών οφείλεται στην αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού σε χαμηλή ένταση εργασίας (από 11,8% το 2020 σε 13,6% το 2021) και του φτωχού πληθυσμού από 17,7% το 2020 σε 19,6% το 2021.

Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια ισοπεδώνει τους πάντες, με τον πληθωρισμό να είναι στο 12,1% τον Σεπτέμβριο, έναντι 10,9% στην Ε.Ε. τον ίδιο μήνα.

Η ανεργία α ήταν στο 12,2% τον Αύγουστο, παρά την τουριστική κίνηση. Σε σχέση βέβαια με την Ευρωπαϊκή Ενωση κινείται σε ποσοστά διπλάσια (6% στην Ε.Ε. και 6,6% στην ευρωζώνη).

Στην Ε.Ε., μόνο η Ισπανία με 12,4% είναι πάνω από την Ελλάδα, με αμέσως επόμενη χώρα την Κύπρο, όπου πάντως το ποσοστό ανεργίας είναι 8,6%.

Η ανεργία των νέων είναι στο 29,2%, δίνοντας στην Ελλάδα τη θλιβερή πρωτιά, στην ΕΕ!

Το έλλειμα έχει φτάσει τα 385 δισ. ευρώ, κοντά στο 195 % του ΑΕΠ, μετά από δύο «κουρέματα» χρέους που κατέστρεψαν τα ασφαλιστικά Ταμεία και τον παραγωγικό ιστό. Η εξόφληση των δανείων προβλέπεται, αν όλα πάνε καλά, το 2115 μ.Χ.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης για τις «συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου».

Στο κείμενο της ερώτησης ο κ. Παπαναστάσης επισημαίνει ότι οι οργανικές θέσεις του σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι 45, ενώ οι υπάρχοντες όμως γιατροί είναι 23. Ζητά παράλληλα μέτρα από την Κυβέρνηση για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του Νοσοκομείου, με την πλήρη στελέχωση της χειρουργικής, παθολογικής, καρδιολογικής, γυναικολογικής κλινικής και του αναισθησιολογικού, μικροβιολογικού, ακτινολογικού τμήματος και την πλήρη στελέχωση σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό και την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων στο νοσοκομείο με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Αναλυτικά:

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείου Μεσολογγίου, τονίζοντας ότι αυτό οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό και στο κλείσιμο, καθώς λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, αδυνατεί πλέον να καλύψει ακόμη και τις βασικές λειτουργικές του ανάγκες. Σύμφωνα και με τους εργαζόμενους το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Είναι γνωστό ότι, το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες των περιοχών Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ξηρομέρου. Ως δευτεροβάθμια Μονάδα Υγείας, οι οργανικές θέσεις του σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι 45. Οι υπάρχοντες όμως γιατροί είναι 23. Αποτέλεσμα αυτού είναι η πλήρης αδυναμία κάλυψης των αναγκών που προκύπτουν καθημερινά.Το σημερινό υπάρχον επίπεδο λειτουργίας του νοσοκομείου ήδη στηρίζεται στην αυτοθυσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς οι ίδιοι επιλέγουν να εργασθούν χωρίς άδειες και ρεπό, με απανωτές εφημερίες κλπ.

Επίσης, υπάρχει έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών, καθώς – κατά δήλωση των ιδίων των εργαζομένων – οι εργασιακές συνθήκες που γενικά επικρατούν τους αποτρέπουν από αντίστοιχες επιλογές. Ήδη σε λίγο καιρό, βασικές ειδικότητες όπως χειρουργική και παθολογία δε θα μπορούν να καλύψουν τις εφημεριακές ανάγκες του Νοσοκομείου.

Αντίστοιχη υποστελέχωση επικρατεί και στο μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 50 έτη, υπάρχει εργασιακή ανασφάλεια των επικουρικών και η κατάσταση χειροτερεύει με τις συνεχείς αποσπάσεις και μετακινήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού προς άλλα νοσοκομεία και υπηρεσίες.

Τέλος, υπήρξε η καθολική απαίτηση του προσωπικού του Νοσοκομείου για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται σ’ αυτό, ανεξάρτητα από τη μορφή των συμβάσεων εργασίας (επικουρικοί, συμβάσεις ορισμένου χρόνου), διότι η προσφορά τους καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η δε παρουσία τους είναι αναγκαία για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

-Την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του Νοσοκομείου, με την πλήρη στελέχωση της χειρουργικής, παθολογικής, καρδιολογικής, γυναικολογικής κλινικής και του αναισθησιολογικού, μικροβιολογικού, ακτινολογικού τμήματος που αποτελούν ζωτικής σημασίας ειδικότητες για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.

-Την πλήρη στελέχωση σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό και την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων στο νοσοκομείο με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών αναφέρθηκε ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντάς το σημαντικό και ιδιαίτερα ευαίσθητο. Παρέθεσε, μάλιστα, στοιχεία για τον αριθμό των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών το 2018 (17.125), το 2019 (18.421) τονίζοντας ότι το 2020 και το 2021 οι πλειστηριασμοί κυμάνθηκαν περίπου στις 10.000 ανά έτος και το 2022 κυμάνθηκαν στις 30.000 περίπου. Από αυτούς, κατοικίες αφορά περίπου το ένα τρίτο.

«Αποδεικνύεται, συνεπώς, ότι πλειστηριασμοί και πλειστηριασμοί κατοικιών γίνονταν αντίστοιχα και επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, τα “κοράκια” δηλαδή για τα οποία μιλά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς το ’18 και το ’19 ήταν “περιστέρια”. Χρειάζεται να προσέξουμε, επίσης, ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι πλειστηριασμοί αυτοί δεν αφορούν κατοικίες καθώς η κυβέρνησή μας έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και τους ευάλωτους δανειολήπτες», τόνισε. Επίσης, μίλησε για την υλοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής», που αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

«Παρά τις μεμψιμοιρίες των αρνητών κάθε θετικής εξέλιξης για την πατρίδα μας, τρία τουλάχιστον συμπεράσματα από την επίσκεψη του καγκελαρίου της Γερμανίας στην Αθήνα είναι προφανή και αδιαμφισβήτητα», ανέφερε σε άλλο σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και ανέλυσε: «Πρώτον, η Γερμανία παίρνει ξεκάθαρη θέση εναντίον των τουρκικών απειλών και διεκδικήσεων και υπέρ των ελληνικών θέσεων. Δεν είναι αποδεκτό, τόνισε ο καγκελάριος, ένας εταίρος να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου και πρόσθεσε ότι η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Δεύτερον, άλλαξε ριζικά η εικόνα και η αντίληψη της Γερμανίας και όχι μόνο για την πατρίδα μας. Η αντιπροσωπεία μου κι εγώ -ανέφερε ο καγκελάριος- ήρθαμε σε μια νέα Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι όλοι στην Ευρώπη έχουμε πληγεί από τις τρέχουσες κρίσεις είναι σαφές ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα απέδωσαν καρπούς και η δυναμική της χώρας είναι εμφανής. Ο καγκελάριος αναγνώρισε, επίσης, ότι η χώρα μας αποκτά σημαντικό ρόλο για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης τόσο με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο και με τη δημιουργία νέων υποδομών που την καθιστούν ενεργειακό κόμβο».

Επίσης, σημείωσε ως «τρίτον, ότι διευρύνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς: Στις εμπορικές συναλλαγές, στις επενδύσεις, στον τουρισμό αλλά και στην άμυνα».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε στην ενότητα που αφορά την ενεργειακή κρίση. «Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση -από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση- εργάζεται αλλά και συνεργάζεται με τους εταίρους μας στην προσπάθεια διαμόρφωσης μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής αντίδρασης στην ενεργειακή ακρίβεια. Ήδη, σημαντικές προτάσεις του πρωθυπουργού -όπως το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και οι κοινές προμήθειες- βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι το γεγονός ότι οι αγορές διακρίνοντας την προοπτική μίας κοινής ευρωπαϊκής αντίδρασης προχώρησαν ήδη στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει τις παρεμβάσεις τόσο για τη στήριξη της κοινωνίας με σειρά μέτρων όσο και για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου για τη μείωση του βάρους που προκαλεί η εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο μηχανισμός για την άμεση ανάκτηση “υπερεσόδων” των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και την επιστροφή τους στην κοινωνία έχει αποδώσει μέχρι τώρα πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ήδη υιοθετήθηκε από την Ευρώπη και εφαρμόζεται σε αρκετά κράτη-μέλη.

Στο μεταξύ, έχει καταρτιστεί και θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων όταν και αν αυτά δημιουργούνται στον κλάδο της προμήθειας. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών», τόνισε.

«Παράλληλα, βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα έχει στόχο να μειώσει τους επόμενους μήνες την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Για τον σκοπό αυτό η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και τον Νοέμβριο θα είναι κλιμακωτή και θα συνδέεται με την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Ακολούθως, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις επιδοτήσεις επισημαίνοντας:

« – Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh -δηλαδή για το 90% των νοικοκυριών- η επιδότηση θα είναι 238 ευρώ ανά MWh.

– Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 kWh η επιδότηση είναι 188 ευρώ ανά MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά MWh.

– Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 KWh, -δηλαδή για το 2% των νοικοκυριών- η επιδότηση ανέρχεται στα 98 ευρώ ανά MWh. Και σε αυτήν την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

– Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση ανέρχεται στα 286 ευρώ ανά MWh με αποτέλεσμα να απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης.

– Σε ό,τι αφορά στην επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε επαγγελματικά τιμολόγια

– Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 KWh, η επιδότηση για τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά ΜWh.

– Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά MWh.

– Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 ευρώ ανά MWh.

— Σε ό,τι αφορά την επιδότηση φυσικού αερίου στα οικιακά τιμολόγια

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους, θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου».

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε, όπως είπε, σε ένα ζήτημα βαθύτερα πολιτικό, το οποίο θα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού απέτυχε οικτρά στην πολιτική, επιχειρεί να στηριχθεί στην ηθικολογία, τον πιο αγαπημένο μηχανισμό των προπαγανδιστών στην προσπάθειά τους να αποπροσανατολίσουν τον λαό. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνούμε ότι η ηθικολογία και το ήθος είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, τα οποία βρίσκουμε πάντοτε σε διαφορετικούς ανθρώπους και ποτέ στον ίδιο χαρακτήρα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Αναφέρθηκε στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι «η χώρα μας έφθασε εκείνη την περίοδο να είναι χώρα παρίας εντός της ΕΕ και απώλεσε μεγάλο μέρος του εθνικού κεφαλαίου της στο διεθνές στερέωμα. Μετά τις εκλογές του 2019, η πολιτική έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε και εντάθηκε».

Όπως τόνισε, η σημερινή κυβέρνηση «κατάφερε μέσα σε συνθήκες πίεσης να ανασυγκροτήσει το ΕΣΥ και να διαχειριστεί την πανδημία που ξέσπασε το 2020, στηρίζοντας τόσο την κοινωνία όσο και τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνησή μας κατάφερε να διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία την καθοδηγούμενη εισβολή μεταναστών στον Έβρο και να ρυθμίσει τα ζητήματα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού στη νησιωτική Ελλάδα. Να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα με ένα άρτιο σχέδιο αναβάθμισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με αμυντικές συμμαχίες με παγκόσμιες δυνάμεις και με μία ενεργητική διπλωματία που αποκατέστησε το διεθνές κύρος και την ισχύ της χώρας παγκοσμίως. Η κυβέρνησή μας, επίσης, αναγέννησε την ελληνική οικονομία, η οποία ακόμη και σήμερα επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά τις τεράστιες διεθνείς κρίσεις που κάνουν ακόμα και παραδοσιακές υπερδυνάμεις να λυγίζουν».

Ο κ. Οικονόμου μίλησε για τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης με αναφορά στο μεγάλο πρόγραμμα στήριξης, στη μείωση των φόρων και της ανεργίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Η Ελλάδα αντέχει μέσα σε έναν παγκόσμιο τυφώνα κρίσεων διότι η κυβέρνηση δρα με σχέδιο, με γνώση, με επαγγελματισμό και με πολιτικό ανθρωπισμό», επεσήμανε.

Επίσης, αναγνώρισε ότι γίνονται και λάθη και καταγράφονται ορισμένες αστοχίες αλλά «αυτή είναι η αναπόφευκτη μοίρα όσων προσπαθούν, όσων τολμούν, όσων δρουν», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας τις διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ στον τρόπο διαχείρισης τέτοιων ζητημάτων. «Η ΝΔ κινείται στο φως γιατί δεν το φοβάται», είπε χαρακτηριστικά.

«Στα ψέματα και στις συκοφαντίες απαντάμε με έργα και πράξεις που ωφελούν την πατρίδα και τον ελληνικό λαό. Για όσους έχουν αδυναμία να παράγουν πολιτική, να απαντήσουν στις ανάγκες της κοινωνίας και τις προσδοκίες των πολιτών, δεν μένει άλλος δρόμος από τη διαρκή ταλάντωση ανάμεσα στην ηθικολογία και τη σκανδαλολογία. Αυτή θα είναι η τακτική τους από σήμερα μέχρι και τις εκλογές. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με αφοσίωση, με σεμνότητα, με σεβασμό στον πολίτη, διορθώνοντας τις αδυναμίες και τα λάθη μας, τα οποία είναι αναπόφευκτα για όποιον δρα και προσπαθεί να αλλάξει τα πράγματα», σημείωσε, ακόμη, ο κ. Οικονόμου.

Μείζον θέμα η ουσιαστική ακύρωση της παράνομης τουρκολιβυικής συμφωνίας

«Είναι σαφές πως για την ελληνική κυβέρνηση είναι μείζον θέμα η ουσιαστική ακύρωση της παράνομης τουρκολιβυικής συμφωνίας, η οποία είναι de facto άκυρη. Η κυβέρνηση αξιοποιεί το διεθνές δίκαιο και κάνει ό,τι πρέπει σε όλα τα επίπεδα για να περιφρουρεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Πάτση, ο κ. Οικονόμου αναγνώρισε πως υπήρξαν αστοχίες κατά την επιλογή των «γαλάζιων» υποψηφίων, επανέλαβε πως ορισμένες δραστηριότητες του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή δεν συμβάδιζαν με τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε ότι μόλις ο πρωθυπουργός είχε καθαρή εικόνα για την υπόθεση πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις. «Εμείς δεν διαγράφουμε και ξεδιαγράφουμε, ούτε στηρίζουμε στελέχη που έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο με βαρύτατες κατηγορίες για θέματα Δημοκρατίας», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε ό,τι αφορά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη Ρεβέκα Πίτσικα, ο κ. Οικονόμου παρέπεμψε στην ανακοίνωση της εταιρείας της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως το ελληνικό κράτος δεν έχει προμηθευθεί το predator ούτε κάποιο άλλο κακόβουλο λογισμικό και ότι αυτό έχει αποδειχθεί από όλες τις εν εξελίξει διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά στη φρικώδη υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, ανέφερε πως είναι σημαντικό να μην αποδίδονται πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά σε μία τέτοια υπόθεση. «Εμείς δεν θα γίνουμε σαν αυτούς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ, δεν πολιτευόμαστε με χυδαία hashtags ούτε αφήνουμε άθλια υπονοούμενα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: protothema.gr

Αλεξοπούλου Αικατερίνη

γράφει η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου *

Είναι προφανές: υπάρχει πρόβλημα με τον ρόλο και τη λειτουργία των Μ.Μ.Ε. στη χώρα μας! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί η δημοσιογραφία στην Ελλάδα πάσχει; Και γιατί η αναπαραγωγή των ειδήσεων προκαλεί τα γνωστά αισθήματα αποτροπής, απόγνωσης και μιζέριας που όλοι γνωρίζουμε; Αυτά είναι βασικά ερωτήματα για τη θέση του τύπου στο κοινωνικό και πολιτικό μας γίγνεσθαι.

Αν κανείς παρακολουθήσει ένα δελτίο ειδήσεων σήμερα γεμίζει, πραγματικά, με αρνητισμό. Το έγκλημα, η απαισιοδοξία και το γενικό αδιέξοδο επικρατούν. Το κακό δίνει και παίρνει. Είναι φυσικά γεγονός ότι συμβαίνουν γύρω μας και θλιβερά πράγματα και καταστάσεις. Και αυτά πρέπει, οπωσδήποτε, να καταγράφονται. Δεν είναι όμως όλα μόνο μαύρα!

Χρειάζεται μία άλλη προσέγγιση. Για παράδειγμα, ένα έγκλημα, όσο φρικτό κι αν είναι, θα μπορούσε αντί να επιδρά άσχημα στον ψυχισμό της κοινής γνώμης, να επιτείνει τον προβληματισμό όλων μας σχετικά με τις αιτίες του και, γενικότερα, σχετικά με τις ρίζες παρόμοιων αποτρόπαιων πράξεων. Έτσι, ο ρόλος των ενημερωτικών Μέσων θα μπορούσε να είναι περισσότερο θετικός, αλλά και περισσότερο διδακτικός ως προς την προσπάθεια επίλυσης παθογενειών που χρονίζουν στην κοινωνία μας, όπως π.χ. η ενδοοικογενειακή βία ή το εμπόριο λευκής σαρκός.

Είναι, συνεπώς, ζήτημα επικοινωνιακό, αλλά και πολιτισμού των Μ.Μ.Ε., τα οποία καλούνται πλέον να προσαρμοστούν σε ένα εντελώς καινούριο ελληνικό και διεθνές περιβάλλον. Κρίσεις που διαδέχονται η μία την άλλη -από την οικονομία στην πανδημία και τώρα πια στην ενέργεια και τον πόλεμο- διαμορφώνουν νέες αντιλήψεις και, επομένως, επιβάλλουν έναν άλλο ρόλο για τον τύπο, γραπτό και προφορικό. Και εκεί πρέπει να εστιάσει κανείς, αν θέλει μία καλύτερη εικόνα για τα Μ.Μ.Ε. και τη θέση τους ως πραγματική «τέταρτη εξουσία».

Ας κάνουμε λοιπόν την αρχή! Ας μετατρέψουμε τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα σε ένα λειτούργημα της ελευθερίας και της δημιουργίας! Με πάθος για την αλήθεια, αλλά και με ρόλο παιδαγωγικό, χωρίς τις εντάσεις και τη φόρτιση που δημιουργούν οι αρνητικές ειδήσεις και χωρίς μουσικές υποκρούσεις που παραπέμπουν στον θάνατο. Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε. Για να γίνει ξανά ο τύπος ένας θεσμός ιερός, όπως οφείλει εκ φύσεως να είναι, για να σταθεί και πάλι δίπλα στον πολίτη και τα πραγματικά του προβλήματα.

          * Η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση.

πηγή φωτό: efsyn.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Της Μαρκέλλας Καβαλιεράτου

Ο τρόπος με τον οποίον ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα κατά την κοινή συνέντευξη τύπου (27-10-22) με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, καταδεικνύει ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να συγκρουστεί με το Βερολίνο προκειμένου να υπερασπιστεί ύψιστα εθνικά συμφέροντα.

Αναφερόμαστε στις ελληνικές απαιτήσεις από το κατοχικό δάνειο, τις επανορθώσεις για υλικές καταστροφές, τις αποζημιώσεις των θυμάτων και την επιστροφή κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε έκθεσή του που κατατέθηκε στη Βουλή το 2015, υπολόγισε τις συνολικές γερμανικές οφειλές σε 278,7 δις. ευρώ. Στο ποσόν αυτό πρέπει να προστεθούν και οι τόκοι από τότε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για περισσότερα από 310 δις. ή περίπου το 80% του σημερινού δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Υπάρχουν βέβαια και άλλες εκτιμήσεις που ανεβάζουν το συνολικό ποσό σε υψηλότερα επίπεδα.

Χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου είπε: «…Δε θα κρύψω ότι για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ειδικά του κατοχικού δανείου. Η ρύθμισή του θα ήταν αμοιβαία επωφελής. Σε μια συγκυρία, μάλιστα, που η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη». Αργότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου πρόσθεσε: «Ειδικά το ζήτημα του κατοχικού δανείου έχει ιδιαιτερότητες».

Είναι προκλητικό ότι από τις συνολικές γερμανικές οφειλές ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στο κατοχικό δάνειο το οποίο αποτελεί το σχετικά μικρότερο ποσό (10,3 δις) και πρόσθεσε ότι αυτό έχει και ιδιαιτερότητες. Ακόμα και καλοπροαίρετοι να ήταν οι Γερμανοί η συζήτηση, μετά την προτροπή του κ. Μητσοτάκη, θα περιοριζόταν στο κατοχικό δάνειο και λόγω «ιδιαιτεροτήτων» η διαπραγμάτευση θα οδηγείτο μάλλον σε αδιέξοδο! Το υπόλοιπο και συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, για ακόμα μια φορά, παραπέμφθηκε στις «ελληνικές καλένδες».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο Καγκελάριος Σολτς δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα των γερμανικών οφειλών και όταν ένας δημοσιογράφος υπέβαλλε σχετική ερώτηση δεν απάντησε γιατί, όπως είπε, δεν είχε ακούσει την ερώτηση. Η πάγια θέση της γερμανικής πλευράς σ’ όλες τις ρηματικές διακοινώσεις των ελληνικών κυβερνήσεων είναι ότι: «Το θέμα νομικά και πολιτικά έχει λήξει». Οι δύο τελευταίες ρηματικές διακοινώσεις έγιναν το 2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ) και το 2020 (επί ΝΔ) πάντα για επικοινωνιακούς λόγους, αφού δεν συνοδεύονταν από καμιά άλλη ενέργεια. Ήταν «ντουφεκιές στον αέρα». Το ίδιο ισχύει και για την πρόσφατη αναφορά του Κ. Μητσοτάκη αφού συνοδευόταν από τη δήλωση ότι «η ελληνογερμανική σύμπλευση είναι ακλόνητη»!

Το Βερολίνο προκειμένου να υπονομεύσει τις ελληνικές διεκδικήσεις προωθεί και χρηματοδοτεί ψευδεπίγραφες «πρωτοβουλίες συμφιλίωσης» όπως η Ελληνογερμανική Συνέλευση, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, προγράμματα για την αναθεώρηση της ιστορίας της Κατοχής που διδάσκονται στα σχολεία και υποσχέσεις «δωρεών» και «επενδύσεων» στους μαρτυρικούς τόπους. Όλα αυτά στοχεύουν στην άμβλυνση της ιστορικής μνήμης και άρα την αποδυνάμωση των απαιτήσεων του ελληνικού λαού για αποζημίωση και δικαιοσύνη. Το τραγικό είναι ότι διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχονται και συμμετέχουν σ’ αυτές τις γερμανικές πρωτοβουλίες.

Προς επίρρωση των ανωτέρω σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, την παραμονή της συνάντησής του με τον Κ. Μητσοτάκη, ο Όλαφ Σολτς είπε: «Νομικά και πολιτικά το ζήτημα των επανορθώσεων έχει λήξει. Ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρο ότι οι Γερμανοί έχουν διαπράξει τρομερά εγκλήματα. Γι’ αυτό το λόγο είναι για μας τόσο σημαντική η επεξεργασία και η μνήμη και γι’ αυτόν το λόγο είναι για μένα τόσο σημαντική η συνεργασία σε προγράμματα εκπαίδευσης και μνήμης».

Είναι σαφές ότι οι Γερμανοί μπαταχτσήδες ενδιαφέρονται βασικά να μην πληρώσουν ούτε σεντς και παράλληλα να κάνουν «πλύση εγκεφάλου» στην ελληνική κοινωνία ώστε να αποδεχτεί ότι οποιαδήποτε απαίτηση για αποζημιώσεις είναι παράλογη. Έτσι, ανενόχλητοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν το τμήμα που τους αναλογεί από τα ετήσια τοκοχρεολύσια του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να εισπράξει τις συνολικές γερμανικές οφειλές μόνο αν καταφέρει να σπάσει τα δεσμά της οικονομικής εξάρτησης που συνίστανται από την απουσία εθνικού νομίσματος και από το συναλλαγματικό ευρωχρέος. Έτσι θα αποκτήσει την αναγκαία ανεξαρτησία ώστε να έρθει σε μετωπική ρήξη με τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρωζώνη.

Εκτός από τα νομικά επιχειρήματα, τις διαπραγματεύσεις και την τυχόν προσφυγή σε κάποιο διεθνές δικαστήριο υπάρχει και το όπλο της δήμευσης ή κατάσχεσης γερμανικών περιουσιών (υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα). Υπάρχει και η συνεργασία με την Πολωνία που επίσης απαιτεί  αποζημιώσεις (1,3 τρις.) από τη Γερμανία. Ο αντίπαλος πρέπει να γνωρίζει εξ’ αρχής ότι θα υποστεί απώλειες για να αναγκαστεί να συμβιβαστεί. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων είναι ένας οικονομικός πόλεμος και χρειάζονται τα αναγκαία όπλα για να κερδηθεί.

Σ’ αυτόν τον οικονομικό πόλεμο η Γερμανία θα επιχειρήσει για μια ακόμη φορά να μας καταστρέψει όπως έκανε και το 2010 με τα μνημόνια. Γι’ αυτό προϋπόθεση επιβίωσης του Ελληνισμού είναι η νομισματική και οικονομική ανεξαρτησία του στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Αυτά ας τα έχουν υπ’ όψιν τους οι κάθε κατηγορίας γερμανόφιλοι, γερμανόφοβοι και γερμανόπληκτοι που απλώς γκρινιάζουν και επαιτούν.

Πηγή: www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ